Uusimmat

Kamera ja käyttöjärjestelmä

07.05.2020 20:00 Kai Taipale

Kamera ja käyttöjärjestelmä

OnePlus 8 Pro on saanut uudistetun kameravarustuksen. Peruskattaus on pysynyt ennallaan, mutta mukaan saatu nyt myös neljäs kamera.

Pääkamerana on tällä kertaa isokokoiseen Sonyn IMX689-kennoon perustuva 48 megapikselin yksikkö. Pikselikoko on kasvanut 1,12 mikrometriin. Aukkoarvona kamerassa on f1.78 ja se on sekä optisesti että elektronisesti vakautettu. Vakiona kamera tallentaa pikseleitä yhdistäen 12 megapikselin kuvia, mutta myös 48 megapikselin kuvien ottaminen onnistuu.

Pääkameran lisäksi mukana on kahdeksan megapikselin telekamera f2.44 aukkoarvolla sekä optisella kuvanvakaajalla. Hieman poikkeuksellisesti se on asetettuna kamerarivistön viereen. Sen 3x-zoomi ei tänä päivänä tunnu kovin kummoiselta huippumallien joukossa.

Kolmantena kamerana on pysynyt ultralaajakulmakamera, jonka megapikselimäärä on kasvanut samaan kuin pääkamerassa eli 48 megapikseliin. Tämän kameran aukkoarvo on f2.2 ja se tarjoaa 119.7 asteen kuvakulman. Samalla se toimii myös makrokamerana, jolloin kuvaaminen onnistuu vain kolmen senttimetrin päästä kohteesta.

Viimeisimpänä uutena tuttavuutena on tullut uusi 5 megapikselin värisuodatuskamera, jonka tarkoituksena on auttaa uusien efektien sekä filttereiden käytössä.

Etukamera on Sonyn IMX471-kennoon perustuva 16 megapikselin yksikkö, joka on sijoitettuna näytön vasempaan yläkulmaan kamerakoloon. Aukkoarvona siinä on f2.45 ja se on elektronisesti vakautettu. Videokuvaa sillä voi tallentaa 1080p 30FPS -laadulla. Kamera hoitaa tehtävänsä, mutta ei herätä mitään erityisiä intohimoja selfiekuvaamiseen.

Puhelimen kamerasovellus on pysynyt hyvin pitkälti samanlaisena kuin valmistajan aiemmissa malleissa, mutta pientä kehitystä on havaittavissa. Esimerkiksi asetusvalikko on nyt helposti löydettävissä sovelluksen oikeasta yläkulmasta.

Koronapandemian johdosta kuvaustilanteita tai vaihtoehtoisia kuvauspaikkoja oli tällä testijaksolla poikkeuksellisen niukasti, joten myös kuvien ottaminen oli tavallista testiä merkittävästi vähäisempää. Tästä huolimatta on helppo todeta, että OnePlus 8 Pro’n kamera on oikeastaan ensimmäistä kertaa aidosti lippulaivatasolla. Käytännössä siis kameralla saa onnistuneita otoksia ilman lukuisia uudelleenyrityksiä, eikä vaikeammatkaan olosuhteet nujerra kuvausmahdollisuuksia.

Karkeasti voisi todeta pääkameran toimivan hyvin kaikissa kuvausoloissa, mutta hämärä ja pimeä ovat selkeitä ongelmia niin ultralaajakulma- sekä telekameralle. Niiden ongelmat ilmenevät erityisesti kohinana ja tarkkuuden katoamisena. Pääkamerakin hieman liioittelee valon määrää, mutta kuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja sävytoistossakaan ei ole pahoja ongelmia. Tässä kohdassa OnePlus jää silti edelleen jälkeen kovimmista kilpailijoistaan.

Hieman tarkemmassa arvioinnissa hyvässäkin valossa esiintyy lieviä ongelmia. Kuvissa on runsaasti terävöitystä, joka voi näyttää kohteiden reunoissa aavistuksen luonnottomalta. Suurentamalla näistäkin kuvista löytyy kohinaa, mutta sitä ei voi pitää häiritsevänä. Dynamiikka on kuvissa oikein hyvä.

Väritoisto ei näytä aina osuvan täysin kohdalleen, vaan esimerkiksi syvissä punaisen ja vihreän sävyissä on heittoa. Valkotasapaino osuu kuitenkin silmämääräisesti arvioiden hienosti kohdalleen.

Käytössä miellyttää myös pikseli- ja lasertarkennuksen yhdistelmä, joka toimii nopeasti ja luotettavasti. Isokennoinen pääkamera luo myös miellyttävän bokeh-efektin.

Ultralaajakulmakamerassa käytetään nyt aiempaa tarkempaa kennoa, joka näkyy hyvässä valossa kuvattaessa. Tällöin tarkkuus on hyvä, mutta väritoistossa on enemmän heittoa kuin pääkameralla, erityisesti valkotasapainossa on poikkeamia. Kameraa voi käyttää myös makrokuvaukseen kohtuullisella menestyksellä. Lähin kuvausetäisyys on kolme senttimetriä.

Telekamera mahdollistaa 3x-zoomauksen. Hyvässä valossa kuvat ovat miellyttäviä, mutta dynamiikka ei pärjää kahdelle muulle kameralle.

Puhelimen neljäs kamera on viiden megapikselin värisuodatuskamera. Sen tarkoitus lienee tarjota kuvaajalle lisäluovuutta ja uusia mahdollisuuksia. Totuuden nimessä, tämän käytön mielekkyys ei tämän testin puitteissa vielä auennut.

Videota puhelin tallentaa parhaimmillaan 4K 60FPS -tarkkuudella. Uutta on mahdollisuus tallentaa videota myös leffamuotoisena eli 21:9 -kuvasuhteella. Tätä varten käytössä on 4K CINE -tarkkuus, joka tosin käytännössä vain rajaa pikseleitä pois. Hidastusvideot tallentuvat edelleen parhaimmillaan 1080p 120fps -laadulla.

4K-video näyttää hyvältä, sillä tarkkuus on kunnossa, ja tarkennus sekä valotus osuvat kohdalle. Myös vakautus toimii mainiosti.

OnePlus 8 Pro -puhelimessa käytetään OxygenOS-käyttöjärjestelmää, joka perustuu Android 10 -versioon. Ohjelmisto päivittyi reilun parin viikon testijakson peräti kolme kertaa päätyen 10.5.6-versioon. Android-turvataso jäi kuitenkin edelleen tasolle 1. maaliskuuta 2020.

Käyttöliittymä on hiottu uuden mallin myötä maltillisesti. Näkyvintä uutta ovat uudet ikonit, dynaamiset taustat sekä sulavoitetut animoinnit. Pääruudulta vasemmalta siirryttäessä valmistajan Shelf on nyt korvattu Googlen syötteellä.

Valmistaja on luvannut myös Always On Display -toiminnon, mutta sellaista ei ole vielä käytettävissä vaan se on tulossa aikaisintaan syksyllä. Tämä on lippulaivamallille selkeä puute.

Kokonaisuus toimii, sillä kaikki käyttö on erinomaisen sulavaa. Valikot aukeavat, ruudut vaihtuvat ja maisema vaihtuu. Kosketuksiin reagointi on kaikessa luontevaa ja luotettavaa. Tältä osin puhelinta on kerrassaan miellyttävä käyttää.

Pientä hiomista softassa kuitenkin olisi. Yksi suurimmista ärsytyksen aiheista omassa käytössä oli laitteen datayhteyksien jumittelu 5G-yhteyden kadotessa. Puhelin ei jostain syystä onnistunut likikään aina siirtymään takaisin 4G- tai muihinkaan hitaampiin yhteyksiin. Palautumiseen riitti käyminen lentotilassa.

Vastaavaa ilmiötä ei samalla liittymällä tullut edellisten 5G-puhelimien kanssa, ja valitettavasti OnePlus 8 -version testikäyttö 5G-verkossa jäi niin vähäiseksi, ettei vastaavasta ilmiöstä ole sen kanssa havaintoa. Ilmiötä on myös hankala huomata, sillä tilapalkin mukaan yhteydet ovat kunnossa, mutta todellisuudessa data ei kulje.

Muilta osin puhelimen verkko-ominaisuudet ovat kunnossa. Puhelin pystyy pitämään verkkoyhteydet myös heikolla signaalilla. WiFi 6 -tuki on myös miellyttävä lisä, mikäli kotiin on hankittu uusimman standardin mukainen langaton reititin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja näyttö
  3. Kamera ja käyttöjärjestelmä
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat