Uusimmat

Olemus ja käyttökokemukset

04.09.2019 19:00 Kai Taipale

Olemus ja käyttökokemukset

Samsung Galaxy Note 10+ on sanalla sanoen iso ja näyttävä puhelin. Siitä toki kielii jo laitteen näytön 6,8 tuuman koko, joka edustaa lippulaivamallien suurinta luokkaa. Note10:n ulkonäkö on ottanut harppauksen eteenpäin, ja se saa edellismallin näyttämään vanhahtavalta. Note-sarjalaiseksi sen tunnistaa heti Galaxy S10 -mallia suoremmista kotelon kulmista.

Ison näytön myötä ovat puhelimen ulkomitat väkisinkin venyneet kookkaiksi. Ne ovat nyt 162,3 x 77,2 x 7,9 millimetriä. Edeltäjäänsä eli Samsung Galaxy Note9 -malliin verrattuna Note 10+:n pituus ja leveys ovat lähes ennallaan, mutta puhelin on kaventunut noin millimetrin. Paino on saatu pidettyä hyvinkin kohtuullisena, sitä on kertynyt 196 grammaa.

Mittoja venyttää toki myös rungon sisällä majaileva S Pen -kosketuskynä. Itse S-Pen ei ole painolla tai koolla pilattu. Sen mitat ovat 5,8 × 4,4 × 105,1 millimetriä ja paino kolme grammaa. Kynä on kasvanut juuri sopivasti, että siitä saa luontevan otteen.

Ensimmäistä kertaa lippulaivamallien kohdalla on todettava, että omaan käteen laite on jo aavistuksen liian iso. Siinä missä valmistajan Galaxy S10+ juuri ja juuri on riittävän kapea, jotta sitä pystyy kohtuullisen luontevasti käsittelemään yhdellä kädellä, on Note 10+ aavistuksen liian leveä. Siitä ei enää saa luotettavan tuntuista otetta – kirjoittamiseen kahden käden ote on jo välttämätön.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että Note-sarja on kynineen ilmiselvästi suunnattu kahden käden käyttöön, joten sinänsä moitteen merkitys saa jäädä makuasiaksi. Isokourainen käyttäjä saattaa vielä tuntea tämänkin puhelimen itselleen aivan passeliksi.

Ja mikäli koko nousee kynnyskysymykseksi, tarjoaa perus-Note10 kynän viitisen milliä kapeammassa ja yli senttimetrin lyhyemmässä paketissa.

Suomessa puhelin on saatavilla Aura Black ja Aura Glow -väreillä, joista jälkimmäinen on myös testilaitteen väri. Aura Glow -värisen puhelimen S Pen on väriltään sininen. Omaan makuun Aura Glow on jo liian peilaava, ja värivalinta kohdistuisi tummempaan versioon. Testikappaleessa sormenjäljet ja tahrat näkyivät turhankin herkästi. Pintaviimeistelyssä ei kuitenkaan ole moitteen sijaa, runko tuntuu tukevalta ja molempien puolien lasipinnoissa on käytössä Gorilla 6 -lasi.

Galaxy Note 10+:n painikkeet sijaitsevat nyt vasemmassa kyljessä. Ylempi toimii äänenvoimakkuussäätimenä, alempi virta- ja Bixby-painikkeena. Painikkeiden tuntuma on hyvä, mutta kummassakin on lievää, mutta selvää huojuntaa. Tämä on selvä kauneusvirhe tämän hintaluokan laitteessa.

Puhelimen 6,8 tuuman näytön tarkkuus on WQHD+ eli pikseleitä on ruudulla 3040 × 1440. Tämä tekee pikselitiheydeksi 498 PPI. Oletuksena tosin käytössä on vain Full HD -tarkkuus, mutta tämän saa toki vaihdettua asetuksista. Oletuksena tilan käyttö on hieman haaskaavaa, sillä oletuksena käytössä leveyssuunnassa vain neljän kuvakkeen vaihtoehto. Tämäkin on toki helposti asetuksista korjattavissa.

Näyttö on kokonaisuutena kerrassaan erinomainen. Sen Luonnollinen-esiasetus on juuri sitä mitä pitää, eli miellyttävän hillitty ja luonnonmukainen, mutta väritoiston on silti riittävän eläväinen. Mikäli värimaailma omaan makuun tuntuu kuitenkin liiankin hillityltä, löytyy vaihtoehtona Eloisa-tila, joka tuo reilusti lisäboostia väreihin.

Kontrastissa ei ole pienintäkään valittamista. Samsungin Dynaaminen Amoled Infinity-O -näytöksi nimeämä ruutu on myös HDR10+ -luokiteltu. Jälkimmäistä avittaa näytön suurin kirkkaus, jonka kerrotaan olevan 1200 nitiä. Ulkokäytössä suurimmaksi arvoksi tosin ilmoitetaan maltillisempi 800 nitiä.

Kirkkaus riittikin helposti loppukesän aurinkoisimpinakin päivinä. Päivitystaajuus näytössä on perinteinen 60 hertsiä, Samsung ei siis vielä ole lähtenyt esimerkiksi 90 ruudun päivitystahtiin. Pelikäytössä jälkimmäisestä olisi iloa, mutta mitään suurta moitetta ei puutteesta vielä voi antaa.

Mediakäytössä puhelin on omalla tontillaan. Loistava näyttö toimii erinomaisesti HDR-sisältöjen kanssa. Näin esimerkiksi Netflixin kohtuullisen laaja HDR-tarjonta on tarjolla mukavan kokoiselle mobiiliruudulle. Kuva on erittäin miellyttää katseltavaa, sillä ruudun musta on todellakin pikimustaa ja kirkkaus riittää tuomaan hehkuvimmatkin kohteet luontevasti esiin. Laitteen reunoille kaartuva näyttö vääristää hieman kuvaa ulkoreunoilta, mutta tämä on pieni kiusa.

Ääntä toistetaan stereokaiuttimista, joissa potkua riittää mukavasti sisätiloihin, mutta ulkona lisävoimakkuutta alkaa jo kaipaamaan. Äänenlaatu ei ole aivan mobiilimaailmaa mullistavalla tasolla, mutta kyllä niistä pystyy toimintapätkiä kuuntelemaan. Erityisesti keskialue toistuu ärsyttämättömästi, mutta silti musiikin toistamisessa kannattaa edelleen suosia ulkoisia ratkaisuja.

Näytön keskelle on jätetty pieni reikä etukameralle. Omaan makuun tässä kohdassa pieni lovi olisi huomaamattomampi – ja selvästi vähemmän silmiinpistävä.

Eri valmistajien huippumalleista on yksi kerrallaan karsittu 3,5 millimetrin stereoliitäntä pois. Samsung on pitänyt sen mukana vielä esimerkiksi keväällä julkaistussa Galaxy S10+ -huippumallissa. Galaxy Note 10+ on se puhelin, jonka myötä myös Samsung luopuu perinteitä kunnioittavasta ääniliitännästä.

Nyt käyttäjä joutuu siis tyytymään joko mukana tulevien kaltaisiin USB-C-liitäntään kytkettäviin malleihin, sovittimen käyttöön tai langattomiin kuulokkeisiin.

Tämä on harmi, sillä vaikka langattomuus on monessa mielessä moderni ratkaisu, ei vaihtoehtojen poistuminen ole paras mahdollinen kehityssuunta.

Galaxy Note 10+:n näyttöön sijoitettu sormenjälkilukija on kehittynyt. Se toimii nyt lähes yhtä hyvin kuin näyttöön integroimattomat. Sormea ei tarvitse enää asetella tai painaa ja tunnistus onnistuu nopeasti.

Sama nopeus ja helppous pätee myös kasvojentunnistukseen, mutta turvallisuushakuinen käyttää ehdottomasti taas muita vaihtoehtoja.

Puhelimena Samsung Galaxy Note10+ hoitaa hommansa kunnialla. Yhteydet eivät herkästi pätki, ja heikossakin kentässä signaalitaso pysyy siedettävällä tasolla. Myös VoLTE-puhelut onnistuvat, mikäli operaattori niitä tukee. Langattomissa verkoissa laite tukee myös uusimpia WiFi 6 -yhteyksiä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja käyttökokemukset
  3. Käyttöjärjestelmä ja S Pen
  4. Suorituskyky ja akku
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat