Uusimmat

Yhteenveto

04.09.2019 19:00 Kai Taipale

Suorituskyky ja akku

Samsung Galaxy Note 10+ on muistikapasiteetiltaan vähintään riittävä. RAM-muistia puhelimessa on nimittäin peräti 12 gigatavua. Tallennustilaa on sitäkin malliversiosta riippuen joko 256 tai 512 gigatavua. Jälkimmäistä voi vielä kasvattaa microSD-muistikortilla enintään yhden teratavun verran. Suurimmillaan tallennustilaa voi olla käytössä jopa 1,5 teratavua, joka riittää hyvin jopa ahkeralle videokuvaajalle.

Sovellukset avautuvat erittäin nopeasti, missään jatkuvassa käytössä olevassa sovelluksessa ei ollut pienintäkään viivettä.

Aiemmat Note-mallit ovat saaneet käyttöönsä samoja mobiilisuorittimia kuin Galaxy S -sarjassa on käytetty, mutta nyt Samsung on poikennut kaavasta. Note 10+ on valmistajan ensimmäinen puhelinmalli, jossa käytetään seitsemän nanometrin valmistusprossille tehtyä suoritinta. Siinä missä Galaxy S10 -malleissa käytettiin 8 nm -prosessilla valmistettua Exynos 9820 -suoritinta, Noe 10+ on saanut sisäänsä uunituoreen Exynos 9825 -mobiiliprosessorin.

Mitään dramaattista muutosta ei suorittimeen ole tehty, vaan sen arkkitehtuuri on hyvin yhteneväinen Exynos 9820 -version kanssa. Kahdenksanytimisessä prosessorissa on käytössä kaksi M4-ydintä 2,73 gigahertsin kellotaajuudella, kaksi Cortex A75 -ydintä 2,4 gigahertsisinä sekä neljä vähävirtaista Cortex A55 -ydintä 1,9 gigahertsin kellotaajuuksilla.

Valmistusprosessin muutos kahdeksasta nanometristä seitsemään lupaa hyvää energiatehokkuudelle, mikä onkin merkittävä asia isonäyttöiselle laitteelle.

Suorituskykyverrokeiksi valittiin valmistajan keväällä julkaisti Galaxy S10+ -malli, Huawein toistaiseksi tuorein lippulaivamalli P30 Pro ja aavistuksen näitä edullisempi OnePlus 7 Pro.

Graafista suorituskykyä mittaavissa Antatu ja GFX-Bench-testeissä Galaxy Note 10+ asettuu sinne, minne uuden huippumallin pitääkin eli vähintäänkin kärjen tuntumaan. Antatussa OnePlus pitää edelleen pintansa, mutta Galaxy S10+ jää niukasti jälkeen. GFXBenchissä Samsungin kaksikko jättää myös OnePlus 7 Pro’n jälkeensä, samoin kuin Huawein.

GeekBench jatkaa varsin samalla linjalla, joskin hieman yllättäen yhden ytimen suorituskyvyssä Galaxy S10+ on isoveljeään etevämpi. Useamman ytimen käytössä koko nelikko on hyvin lähellä toisiaan.

Hyötykäyttöä simuloiva PCMark-testi on edelleen OnePlussan heiniä, vaikka Galaxy Note 10+ kirii selvästi pikkuveljeä lähemmäs.

Samsung Galaxy Note 10+ on muistin käsittelyn nopeutta mittaavassa Androbench-testissä joukon selvä ykkönen. Käyttöön on otettu UFS 3.0 -muisti näkyy tässä. OnePlus jää erityisesti jälkeen satunnaiskirjoitusnopeudessa, vaikka muuten pysyykin lähelle tai jopa niukasti Galaxy Note 10+:n edellä. Huawei on edelleen erittäin nopea satunnaisoperaatioissa.

Javascript-suorituksia mittaavan Sunspider-testin ykkönen (millisekuntia, lyhyempi palkki parempi) on Samsungin Galaxy S10+, ja uutuusmalli jää samoihin lukemiin Huawein kanssa. Käytännössä eroja on hyvin vaikea huomata.

Samsung Galaxy Note 10+:ssa akun koko on kasvatettu 4300 milliampeerituntiin, mikä tuntuukin järkevältä siirrolta. Käyttöprofiili ja -tavat sanelevat miten puhelin käytössä pärjää.

Tarkkuusasetuksella on merkitystä akun tyhjenemisvauhdille. Tarkin asetus tyhjentää akkua havaittavasti nopeammin, joten oletuksena käytössä oleva Full HD -tarkkuus tuntuu peruskäytössä järkevämmältä.

Enimmäkseen WiFi-yhteyden varassa ja kohtuukäytöllä voi pärjätä aika helposti kaksikin päivää, joka on nykymittapuulla erittäin hyvä suoritus. Mobiiliyhteyksin varassa, auringonpaisteessa ja runsaalla Bluetooth-käytöllä akun sai päivässä tippumaan alle 20 prosentin tason. Omassa käytössä akkukesto tuntui vähintään riittävältä.

Geekbenchin armoton akkutesti ei ole Galaxy Note 10+:lle aivan yhtä mairitteleva kuin käytännön kokemukset. Tulos jää jälkeen niin Galaxy S10+ -mallista kuin edullisemmasta OnePlus 7 Pro -mallista. Huawei saa pitää piikkipaikkansa.

Mukana tulevalla 25-wattisella latauslaitteella 4300 milliampeeritunnin akun saa täyteen nopeasti. Tyhjään akkuun saa kolmanneksen varauksesta ladattua jopa vartissa. Puolilleen akun saa 22 minuutissa. 80 prosentin varaus saavutetaan 40 minuutissa, ja akku on täynnä reilussa tunnissa. Tämä on erinomainen apu pahimmillaan reippaasti akkua syövälle laitteelle.

Puhelin tukee kuitenkin myös USB PD -standardia, jolla akkua pystyy lataamaan 45 watin teholla. Tämän hyödyntämiseksi tarvitaan kuitenkin lisävarusteena hankittava latauslaite.

Muiden Samsungin huippumallien tapaan puhelin tukee myös langatonta latausta. Sen enimmäisteho on nostettu 15 wattiin. Wireless PowerShare -toiminnon avulla puhelinta voi käyttää nyt myös langattomana latausalustana, esimerkiksi Galaxy Watchin ja Qi-laitteiden kanssa. Tämä on esimerkiksi kellon omistajilla reissukäytössä selkeä etu, sillä erillisen latausalustan voi jättää kotiin. Kokeiluissa muiden laitteiden langaton lataaminen toimi luotettavasti, kunhan oikea sijoituskohta löytyy.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja käyttökokemukset
  3. Käyttöjärjestelmä ja S Pen
  4. Suorituskyky ja akku
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat