Uusimmat

iPhone 6s

12.11.2015 02:05 Juha Kokkonen

Jos vuosi sitten julkaistu iPhone 6 on tuttu laite, ei uusi iPhone 6s tarjoa ulkoisesti ja muotoilullisesti mitään uutta. iPhone 6s on muutamaa häviävän pientä yksityiskohtaa lukuun ottamatta täysin identtinen edeltäjänsä kanssa. Annoin iPhone 6:n ja 6s:n rinnatusten useamman ystäväni käteen, eikä yksikään osannut sanoa varmaksi kumpi on kumpi. Asiaan perehtynyt erottaa ”ässän” vanhemmasta mallista painon perusteella, sillä se on neljätoista grammaa painavampi. 6s on myös ulkomitoiltaan muutaman millin kymmenyksen suurempi ja takakuoren alareunassa sen paljastaa pieni S-logo.

Muotoilultaan iPhone 6s on kauttaaltaan sulavan pyöristetty ja Apple kertoo pyrkineensä saumattomalta tuntuvaan kokonaisuuteen. Näyttölasi on pyöristetty miellyttävästi reunoiltaan ja se liittyy melko sulavasti, joskaan ei saumattomasti, alumiiniseen takakuoreen. Kädessä iPhone 6s tuntuu yhtenäiseltä ja laadukkaalta, kuten tämän hintaluokan puhelimelta voikin odottaa. Uutena värivaihtoehtona hopean- ja kullanvärisen sekä tähtiharmaan rinnalle on tullut pinkkiin taittava ruusukulta, jota myös TaskuMuron testikappale edusti.

Viime vuoden bendgate-jupakasta on selvästi otettu onkeen, sillä unibody-tyyppisessä kuorirakenteessa Apple on siirtynyt käyttämään uutta 7000-sarjan alumiiniseosta, joka on huomattavasti aiempaa jäykempää. Myös kuorirakenteen materiaalivahvuutta on lisätty hieman, joka myös osaltaan parantaa rakenteen jäykkyyttä. Kädessä väännellessä puhelimen rakenne tuntuu tukevalta, mutta ajoittain on havaittavissa pientä naksuntaa puhelimen sisältä.

iPhone 6s:n ulkomitat ovat 138,3 x 67,1 x 7,1 mm, eli 0,1-0,2 mm suuntaansa edeltäjämallia suuremmat. Käytännössä erot ovat olemattoman pieniä. Painoksi kirjataan nyt 143 grammaa, joka on kasvanut edellisestä sukupolvesta 14 grammalla. Syynä tähän on pääosin uusi näyttötekniikka, joka tekee näyttöpaneelista huomattavasti painavamman. Vaikka iPhone 6s on ”lihonut”, on paino hyvässä tasapainossa ulkomittojen kanssa.

Rautapuolella suurin uudistus on Applen oman järjestelmäpiirin uusin A9-versio, joka sisältää nyt kaksi 1,84 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa Twister-prosessoriydintä sekä PowerVR GT7600 -grafiikkasuorittimen, joka puolestaan koostuu kuudesta SIMD-laskentayksiköstä. Molemmissa TaskuMuron testikappaleissa A9-piiri oli varustettu AP-loppuisella tyypikoodilla, eli ne olivat Samsungin valmistamat. RAM-muistin määrä on nostettu ensimmäistä kertaa iPhonen historiassa kahteen gigatavuun ja myös muistin tyyppi on vaihtunut LPDDR4:ään. Data liikkuu iPhone 6s:llä mobiiliverkossa ripeästi, sillä tuettuna on Cat6-nopeusluokka (300/50 Mbit/s) sekä kaikki Suomessa käytössä olevat taajuusalueet. SIM-korttipaikka on nano-kokoa.

Tallennustilavaihtoehtoja on viime vuoden tapaan kolme – 16, 64 ja 128 gigatavua. Apple on kuitenkin uudistanut tallennusratkaisua merkittävästi, sillä nyt NAND-kontrolleri perustuu PCI-E-liitäntään ja NVMe-protokollaan tietokoneiden SSD-levyjen tapaan. Lisäksi NAND-muisti perustuu nyt SLC- ja TLC-tekniikoita yhdistävään hybridiratkaisuun, joka tarjoaa oman nopeusetunsa kokonaisuuteen. Pienin 16 gigatavun muistivaihtoehto on valitettavasti tämän hintaluokan puhelimessa liian vähän, etenkin kun siitä on jäljellä käyttäjän hyödynnettävissä vain noin 11,5 Gt. Applen olisikin pitänyt ehdottomasti nostaa edullisimman mallin tallennustilan määrää täksi vuodeksi 32 gigatavuun, sillä 16 Gt:n tallennustila ei ole vuoden 2015 high-end-puhelimessa nykyaikaa, eikä iPhone 6s:n varustukseen ei kuulu edelleenkään lisätilan mahdollistavaa muistikorttipaikkaa.

Näytön ylä- ja alapuolelle jäävät kaistaleet ovat korkeudeltaan symmetriset (17 mm) ja tämän kokoluokan puhelimeen keskimääräistä suuremmat. Näytön ympärille jäävän lasin taustaväri riippuu puhelimen väristä, ollen joko valkoinen tai musta. iPhoneille tyypilliseen tapaan näytön alapuolelta löytyy ainoastaan pyöreä kotipainike, johon on integroitu myös sormenjälkitunnistin. Applen mukaan tunnistimen toimintaa on nopeutettu ja tarkennettu entisestään. Painikkeen pyöreä kehys on terästä ja pinta safiirilasia. Tuntumassa olisi hieman parantamisen varaa, sillä painallus tuntuu hieman ”tahmealta”. Painike osaa havaita kosketuksen myös kapasitiivisesti ilman fyysistä painallusta, jota hyödynnetään mm. tuplakosketuksella alaspäin laskeutuvassa yhden käden käyttöä helpottavassa toiminnossa.

Laitteen alapäätyyn on sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä, mikrofoni, Applen oma Lightning-liitäntä sekä kaiutinritilänä toimivat kuusi pyöreää reikää. USB 2.0 -standardia siirtonopeuksien puolesta tukeva Lightning-liitäntä on käännettävää mallia, eli liitin sopii sinne kummin päin tahansa. Myös Applen toivoisi tulevissa malleissaan siirtyvän käyttämään korkeampiin siirtonopeuksiin kykenevää USB 3.0 -standardia sekä universaalia USB Type-C-liitäntää.

iPhone 6s:n näytön koko on 4,7 tuumaa, joka on nykypäivän high-end-puhelimien pienimmästä päästä. Näyttö perustuu IPS LCD -paneelitekniikkaan, joka on sulautettu (in-cell) yhdeksi kokonaisuudeksi kosketuksentunnistuksen kanssa. Sen sijaan ionivahvistettu näyttölasi on oma erillinen osansa. Näytön resoluutio on erikoinen 750 x 1334 pikseliä, joka on tämän hintaluokan puhelimelle melko vähän. 326 PPI:n pikselitiheys tarjoaa kuitenkin useimpiin tarpeisiin riittävän tarkkuuden ja terävyyden, vaikka pikselien reunat ovatkin vielä havaittavissa lähemmin tarkasteltaessa. Vertailun vuoksi on kuitenkin mainittava, että markkinoilta löytyy neljä kertaa edullisempia puhelimia, joiden näytöistä löytyy tuplamäärä pikseleitä iPhone 6s:ään verrattuna.

iPhone 6s ei ole näyttökokoluokassaan erityisen kompakti puhelin ja sen ulkomittojen ja näytön välinen suhde on heikohko 65,5 %. Vertailun vuoksi samankokoisella näytöllä varustettu Samsung Galaxy Alpha tarjoaa yli 70 % näyttö-ulkomittasuhteen. iPhone 6s ei tue näytön herättämistä tuplanäpäyttämällä eikä myöskään näytön käyttöä hanskat kädessä. Näytön merkittävin uutuusominaisuus on kuitenkin 3D Touch -joka mahdollistaa painalluksen voimakkuuden tunnistamisen näyttöpaneelin alle sijoitettujen 96 kapasitiivisen sensorin avulla. iFixit-sivuston artikkelista voi lukea lisää näytön rakenteesta. Puhelin antaa palautetta näytön painamisesta Taptic Engine -värähdysmoottorilla, joka tuottaa tavallista voimakkaamman ja terävämmän värähdysimpulssin. 3D Touchiin tutustumme tarkemmin myöhemmin tässä artikkelissa.

Kuvanlaadultaan näyttö ei eroa merkittävästi edeltäjämallista – se on kirkas ja tarjoaa loistokkaan värintoiston sekä hyvät katselukulmat. Parannettavaa löytyy edelleen tummien sävyjen toistosta sekä kontrastista, joskaan niitä ei voi pitää todellisena ongelmana.

Näytön yläpuolelle jäävään alueeseen on sijoitettu perinteiseen tapaan kuulokeaukko, etäisyys- ja valoisuussensori sekä FaceTime-etukamera. Kuulokkeen aukko tehty keskelle lasia ja sitä on suojaamassa tiheä musta metalliverkko. Laitteen yläpääty on täysin umpinainen. Vasemman kyljen yläosasta löytyy tuttuun tapaan äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sekä näppärä mykistyskytkin, jolla puhelimen saa kytkettyä nopeasti äänettömälle. Täysin ongelmaton mykistyskytkin ei kuitenkaan ole, sillä testijakson aikana se oli vaihtanut pariin otteeseen asentoaan itsekseen taskussa.

FaceTime-kamera on uudistunut ja se perustuu nyt viiden megapikselin sensoriin, jonka parina on f2.2 objektiivi. Mielenkiintoisena uutuusominaisuutena puhelimen näyttöä voi tarvittaessa käyttää salamana Retina Flash -ominaisuuden avulla. Käytännössä puhelin mittaa ympäristön valaistusolosuhteet ja erillisen piirin avulla kykenee ohjaamaan näytön taustavalaistuksen hetkellisesti jopa kolme kertaa kirkkaammaksi kuin normaalisti. Testien perusteella ominaisuus tuntuisi toimivan kohtalaisen hyvin. Kameralla taltioitavan videon laatu on rajoitettu jostain syystä 720p-tarkkuuteen. Kameralla otetun malli-selfien voit avata tästä.

Kuten jo aiemmin tuli todettua, iPhone 6s:n alumiininen takakuori näyttää muotoilultaan täysin identtiseltä edeltäjämallin kanssa. Tässä tapauksessa S-mallin paljastaa tosin uusi ruusukultainen värivaihtoehto sekä pieni S-kirjan iPhone-logon alapuolella. Vahvasti pinkkiin taittava ruusukulta vetää varmasti puoleensa lukuisia naispuoleisia käyttäjiä, mutta allekirjoittaneen miehiseen makuun se ei oikein näyttänyt hyvältä. Noin pari milliä leveät ylä- ja alaosaa kehystävät valkoiset antenniraidat ovat edelleen läsnä, eikä niitä voi kutsua erityisen kauniiksi elementeiksi. Raidat ovat välttämättömät antennien toiminnan kannalta alumiinikuorisessa puhelimessa, mutta Apple olisi voinut ottaa tässä asiassa Huawei Mate S:stä mallia ja tehdä raidoista hieman kapeammat ja kuorimateriaalin väriset.

Takakuori on täysin tasainen ja kaikilta reunoiltaan identtisesti pyöristetty. Alumiinin pinta on viimeistelty mataksi ja se sietää kohtalaisen hyvin sormenjälkiä (kiiltävää Apple-logoa lukuun ottamatta). Pyöristetyt reunat tuntuvat kädessä erittäin miellyttävältä ja laitteen pienehkön koon ansiosta myöskään tasaisesta takakuoresta ei ole käyttömukavuuden kannalta juuri haittaa. Kuivissa sormissa alumiinipinta on tunnetusti liukas ja talvella paljasta ihoa vasten ikävän kylmä.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettu virta-/lukituspainike sekä nano-SIM-kortin kelkkapaikka. Painikkeen ja korttipaikan sijainnit saisivat olla päinvastoin, sillä nykyisellään painike sijaitsee hieman liian korkealla. Sen näppäintuntumassa olisi myös hieman parannettavaa (toisen puolen kylkipainikkeiden tapaan), sillä sen vaste on hieman tahmea. Monien muiden nykyaikaisten älypuhelimien tapaan myös iPhoneen olisi ollut helppo toteuttaa muistikorttipaikka samaan kelkkaan SIM-kortin kanssa, mutta Apple on nähnyt tämän ominaisuuden edelleen tarpeettomaksi.

Koska iPhone 6s:n takakuorirakenne on umpinainen, ei myöskään akku ole käyttäjän vaihdettavissa. Tilanne on ollut sama koko iPhonen historian ajan. NFC-lähikenttäviestintä on tuettuna, mutta käyttäjä voi valitettavasti hyödyntää sitä vain Apple Pay -maksupalvelun yhteydessä. Takakuoren alla piilotteleva litium-polymeeriakku on kapasiteetiltaan vaivaiset 1715 mAh (6,55 Wh), joka on nykypäivän high-end-puhelimelle erittäin vähän. Lisäksi akun kapasiteetti on pienentynyt noin sata milliampeerituntia edeltäjämallista, joka johtuu paksumman 3D Touch -näytön sekä Taptic Engine -värähdysmoottorin vaatimasta tilasta. Siitä huolimatta Apple lupaa akunkeston pysyneen vähintään edeltäjämallin tasolla. Valmiusaikaa luvataan jopa 10 päivää, puheaikaa jopa 14 tuntia, internetkäyttöä jopa 10 tuntia, videotoistoa jopa 11 tuntia tai musiikkitoistoa jopa 50 tuntia.

 

Sisältö

  1. Testissä Apple iPhone 6s ja 6s Plus
  2. iPhone 6s
  3. iPhone 6s Plus
  4. Kamera
  5. iOS 9 ja 3D Touch
  6. Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  7. Yhteenveto