UUSIMMAT

iOS 9 ja 3D Touch

12.11.2015 02:05 | Juha Kokkonen | 43

 

iOS 9 -käyttöjärjestelmä

Apple esitteli iOS-mobiilikäyttöjärjestelmänsä yhdeksännen version WWDC-tapahtumassa kesäkuun alussa ja virallisesti se lanseerattiin iPhone 6s -puhelimien sekä iPad Pron ja mini 4:n yhteydessä syyskuun alussa. Vanhempiin iOS-laitteisiin se tuli saataville päivityksenä 16. syyskuuta alkaen. iPhone 6s -puhelimissa iOS 9 on luonnollisesti valmiiksi asennettuna ja tämän artikkelin julkaisuhetkellä Apple on julkaissut jo myös iOS 9.0.1-, 9.0.2- ja 9.1-päivitykset.

Käymme tässä kappaleessa läpi iOS 9:n mukanaan tuomat uudistukset sekä huomioita niihin liittyen.

iOS 9 ei tuo mukanaan merkittäviä uudistuksia käyttöliittymän ulkoasuun tai perustoimintoihin. Apple on pitänyt iOS:n käyttöliittymän perusrakenteen samana alusta asti ja lisäillyt ominaisuuksia vuosien mittaan. Graafinen ulkoasu on pysynyt pääpiirteittään samana pari vuotta sitten julkaistun iOS 7:n jälkeen, joka sai tuolloin täysin uudistetun pelkistetymmän visuaalisen ilmeen.

Käyttöliittymän keskeisiä osia ovat edellisen iOS-version tapaan kotinäkymän välilehdet, alhaalta pyyhkäisemällä avautuva pikatoimintovalikko sekä ylhäältä pyyhkäisemällä avautuva ilmoitusvalikko. Kotinäkymän välilehdet eivät tue edelleenkään widgettejä, vaan niihin on mahdollista sijoittaa ainoastaan sovelluskuvakkeita 4×6 ruudukkoon. Alareunassa on lisäksi kiinteä neljän kuvakkeen palkki, jonka sisältö on muokattavissa. Käyttäjä voi muokata kuvakkeiden järjestystä vapaasti ja järjestellä niitä tarvittaessa kansioihin. Allekirjoittaneen mielestä iOS:n kotinäkymä alkaisi jo kaivata jotain uutta, sillä pelkkien kuvakkeiden näyttäminen tuntuu hieman tilan haaskaamiselta eikä se kykene tarjoamaan juurikaan informaatiota nopeasti vilkaisemalla.

Näytön alareunasta missä tahansa käyttöliittymän osassa ylöspäin pyyhkäisemällä aukeaa pikatoimintovalikko, joka sisältää on-off-painikkeet mm. lentotilalle ja Bluetoothille, näytön kirkkauden manuaalisäädön, musiikkisoittimen kontrollit sekä pikapainikkeet taskulampun, kellon, laskimen ja kameran käynnistämiseen. Sinällään kätevä alavalikko on pysynyt muuttumattomana iOS 7:stä asti ja olisikin toivottavaa, että Apple olisi kehittänyt sitä edes hieman eteenpäin. Ainakin pikatoimintojen valikoiman kustomoitavuus olisi toivottava uudistus.

Näytön yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä aukeava valikko koostuu kahdesta välilehdestä, joista ensimmäinen sisältää päivään liittyviä ajankohtaisia tietoja ja toinen on pyhitetty ilmoituksia varten. Tänään-välilehdelle on mahdollista lisätä myös kolmansien osapuolien sovellusten tietoja, jos ne tukevat kyseistä ominaisuutta. Esimerkiksi Google Mapsin sai näyttämään valikossa läheisen julkisen liikenteen aikataulut. Ilmoitukset-välilehdelle ilmestyy puolestaan ilmoituksia sovelluksilta, jotka hyödyntävät sitä ilmoitustensa syöttämiseen. Käytännössä iOS:n ilmoitusvalikko on selvästi päälleliimatumman oloinen ominaisuus Androidiin verrattuna, eikä se näyttele lainkaan niin keskeistä roolia puhelimen päivittäisessä käytössä.

iOS 9:n moniajonäkymä on uudistunut visuaalisesti ja sen ylälaidasta on poistettu viimeisimpien ja suosikkiyhteystietojen kuvakkeet. Aiemmin sovelluskortit liikkuivat näkymässä kaksiulotteisesti, mutta uudistuksen myötä ne ovat muuttuneet kolmiulotteisesti ja karusellimaisesti sivusuunnassa liikkuviksi. Sovelluskorttien koko on hieman kasvanut ja toteutus on näyttävämpi, mutta käytettävyyttä se ei juurikaan paranna. Sovellukset saa suljettua tuttuun tapaan ylöspäin pyyhkäisemällä. Sovellusvalikon saa auki kotinäppäintä kahdesti painamalla tai 3D Touch -tuellisissa puhelimissa myös näytön vasenta reunaa voimakkaammin painamalla.

Yksi iOS 9:n keskeisistä uudistuksista liittyy Siriin ja hakutoimintoihin, joista Apple kertoo tehneensä entistä älykkäämpiä. Valitettavasti Suomen markkinoilla uudistukset jäävät varsin torsoiksi, sillä suurin osa uusista älykkäistä toiminnoista ei ole käytössä täällä pohjolassa. Uutta hakumoottoria hyödyntävä hakunäkymä avautuu joko vasemmanpuolimmaiselta kotinäkymän sivulta tai miltä tahansa kotinäkymän sivulta alaspäin pyyhkäisemällä. Yhdysvalloissa haku osaa kertoa mm. urheilutuloksia ja säätietoja, mutta Suomessa se osaa antaa tulokseksi lähinnä puhelimesta löytyviä perustietoja, kuten sovelluksia, yhteystietoja tai nettiselaimen suosikkisivuja. Lisäksi hakunäkymä osaa iOS 9:n myötä näyttää päivänaikaan sidottuja yhteystieto- ja sovellusehdotuksia, jotka totesimme kohtalaisen näppäräksi ominaisuudeksi.

Käyttöjärjestelmän vakiosovelluksiin on myös lisätty muita pieniä sisältöön liittyviä älytoimintoja. Esimerkiksi sähköpostin vastaanottajia lisättäessä puhelin osaa suositella todennäköisimpiä vastaanottajia, lentojen tai ravintolavarauksen tiedot saa lisättyä näppärästi sähköpostista kalenteriin ja puhelin osaa hakea tuntemattoman soittajan nimitietoja sähköpostista.

iOS 9:n mukana tulee muutama uusi sovellus, joista valitettavasti vain yhdestä on todellista iloa suomalaisille käyttäjille. Uudistunut muistiinpanosovellus kuuluu tähän hyödylliseen joukkoon. Muistiinpanoihin voi lisätä uudella sovelluksella tehtävälistoja, kuvia, videoita, karttoja tai vapaita piirustuksia. iPhone 6s -malleissa piirtäminen tukee toki 3D Touch -ominaisuutta, eli näytön painamisvoimakkuus vaikuttaa piirustusjäljen paksuuteen. Liitteitä voi lisätä muistiinpanoihin suoraan muista sovelluksista jaa-toiminnon avulla. Kaikki muistiinpanot synkronoituvat iCloudiin, joten ne ovat saatavilla käyttäjän kaikilla iOS-laitteilla.

Passbook-sovellus on muuttanut nimensä Walletiksi ja käyttäjä voi tallentaa sinne tiedot luottokorteistaan, etukorteistaan ja etukupongeistaan. Wallettia tukevat sovellukset linkittyvät automaattisesti omaksi kortikseen Walletin näkymään. Idea on hyvä, mutta valitettavasti Walletille ei ole Suomessa toistaiseksi juurikaan käyttöä, sillä suomalaisyritykset eivät tarjoa yhteensopivia palveluita. Myöskään Walletia hyödyntävä Apple Pay -maksupalvelu ei ole toistaiseksi käytettävissä Suomessa.

Uusien sovellusten listaan lukeutuu myös News-uutissovellus, joka ei kuitenkaan ole lainkaan saatavilla Suomessa myytävissä iPhoneissa.

Kartat-sovelluksessa uutena ominaisuutena on julkisen liikenteen pysäkit ja reitit, joita voi hyödyntää myös reittiä suunnitellessa. Valitettavasti joukkoliikenneominaisuudet ovat käytössä vain tietyissä maissa ja suurkaupungeissa, eikä Suomi kuulu toistaiseksi niiden joukkoon.

iOS 9 tuo vihdoin mukanaan virransäästötilan, joka löytyy asetusvalikon akku-alakohdasta. Alhaisen virran tila pienentää virrankulutusta rajoittamalla mm. taustatoimintoja, sovellusten päivityksiä, automaattisia latauksia ja visuaalisia tehosteita. Puhelin ehdottaa virransäästötilan kytkemistä automaattisesti akun varauksen laskiessa riittävän alhaiseksi. iOS 9:n kerrotaan myös itsessään parantavan toiminta-aikaa tunnilla aiempiin iOS-versioihin verrattuna.

Uutta on myös asetusvalikon hakutoiminto, joka helpottaa huomattavasti halutun asetuksen löytämisen valikoiden syövereistä.

Tekstinsyötössä uudistuksia on tapahtunut QuickType-näppäimistön osalta. Näppäimistön käyttö on nyt selkeämpää, sillä painikkeiden kirjainten koko muuttuu shiftin/capslockin tilan mukaan, toisin kuin aiemmin, jolloin näppäinmerkinnät olivat aina suuria kirjaimia. 3D Touch -puhelimissa näppäimistöä voi käyttää kosketusalustana voimakkaammin painamalla, jonka todettiin helpottavan huomattavasti esimerkiksi kursorin siirtämistä ruudulla.

Sovellusten välistä liikkumista on helpotettu entisestään muutamalla pienellä, mutta näppärällä uutuusominaisuudella. Androidin webview-ominaisuuden tapaan myös iOS 9 tukee nettilinkkien avaamista sovelluksen sisäiseen selainikkunaan, kunhan sovellus on ohjelmoitu tukemaan kyseistä ominaisuutta. Tämä säästää käyttäjän turhalta hyppimiseltä selaimen ja käytetyn sovelluksen välillä sekä selaimeen vahingossa kertyvän välilehtitulvan.

Sovellusten välillä liikkumista helpottaa myös uusi paluupainike, joka näkyy pienenä tekstinä ruudun vasemmassa ylänurkassa. Paluupainike näkyy silloin, kun käyttäjä siirtyy ilmoituksen tai sovelluksen sisäisen linkityksen kautta toiseen sovellukseen. Ominaisuus osoittautui käytännössä todella käteväksi ja sitä tuli käytettyä testijaksolla runsaasti.

Kuvat-sovellus on kokenut pieniä uudistuksia, johon käyttäjä ei edes välttämättä osaa kiinnittää suurempaa huomiota. iOS 9:n myötä kuvankaappaukset ja selfiet tallentuvat omiin erillisiin kansioihinsa, joka helpottaa niiden löytämistä muiden kuvien seasta. Lisäksi kuvien valitseminen ruudukkonäkymästä on nyt mahdollista pyyhkäisemällä haluttujen kuvien yli erillisten kuvien valitsemisen sijaan.

iCloud-sovellus on nyt integroituna iOS 9:ään, mutta se pitää aktivoida asetusvalikon kautta. Tämän jälkeen iCloud-sovelluksen kuvake ilmestyy kotinäkymään muiden kuvakkeiden sekaan ja sen kautta pääsee selaamaan kaikkia iCloud-pilvipalveluun tallennettuja tiedostoja.

iOS 9:n myötä käyttöjärjestelmän päivityksiä on parannettu. Siinä missä iOS 8 -päivitys vaati tilaa yli neljä gigatavua, on iOS 9 -päivitys kolme kertaa pienempi. Päivitysohjelman ei tarvitse enää purkaa päivityksen sisältöä erikseen laitteen muistiin, joten tarvittava tallennustila pysyy huomattavasti pienempänä. Lisäksi päivitykset on mahdollista ajoittaa esimerkiksi niin, että ne asentuvat käyttäjän nukkuessa.

 

3D Touch

Toistaiseksi vain iPhone 6s -mallien yksinoikeutena oleva 3D Touch -ominaisuus on integroitu osaksi uutta iOS 9 -käyttöjärjestelmää ja myös sovelluskehittäjille on annettu käyttöön sitä hyödyntävät ohjelmistorajapinnat. Toisin sanoen 3D Touchia hyödynnetään Applen omissa vakiosovelluksissa sekä kasvavissa määrin myös kolmansien osapuolien sovelluksissa. 3D Touchin keskeiset toiminnot ovat nimeltään Quick Actions sekä Peek & Pop. Paineen tunnistavaa tekniikkaa voi hyödyntää myös esimerkiksi piirtosovelluksissa tai vaikkapa autopeleissä lineaarisena kaasuna ja jarruna.

Quick Actionsit liittyvät sovelluskuvakkeisiin ja ne mahdollistavat keskeisten toimintojen suorittamisen ilman sovelluksen avaamista. Toimintaperiaate on yksinkertainen: kun sovelluskuvaketta painetaan tavallista kovemmin ja pidetään lyhyt hetki pohjassa, sen ulkopuolinen näkymä sumenee, Taptic Engine -moottori ilmoittaa tukevalla värähdyksellä ja ruudulle avautuu valikko, joka sisältää sovelluksiin liittyviä keskeisiä toimintoja. Quick Action -tuki löytyy monesta Applen vakiosovelluksesta sekä kasvavassa määrin myös suosituimmista kolmansien osapuolien sovelluksista, kuten Twitteristä, Facebookista ja Instagramista. Pikatoimintojen hyödyllisyys riippuu sovelluksesta, mutta kun ominaisuutta opettelee käyttämään, nopeuttaa se puhelimen käyttöä ainakin useammin käytetyissä sovelluksissa.

Peek & Pop on puolestaan esikatseluominaisuus, joka on käytettävissä sovellusten sisällä. Ominaisuutta tukevia iOS:n vakiosovelluksia ovat mm. sähköposti, nettiselain, kartat ja kalenteri. Peek & Pop koostuu kahdesta vaiheesta, joiden välillä siirrytään painallusvoimakkuutta kasvattamalla. Sovelluksessa olevaa kohdetta, kuten vaikkapa nettisivun linkkiä voimakkaammin painamalla se aukeaa näytölle esikatseluikkunaan (Peek), joka sulkeutuu heti kun sormi nostetaan näytöltä. Esikatseluikkunaa voi pyyhkäistä ylöspäin, jolloin ruudun alareunaan ilmestyy toimintokohtaisia pikakomentoja. Esimerkiksi linkin voi avata uudella välilehdellä tai lisätä lukulistalle. Sähköpostiviestiä esikatsellessa vasemmalle pyyhkäisemällä sen voi poistaa näppärästi. Jos esikatselunäkymää painetaan entistä voimakkaammin, sen sisältö avautuu koko näytölle (Pop).

Quick Actionsien tapaan myös Peek & Pop on näppärä ominaisuus, jonka hyödyntäminen vaatii kuitenkin pientä totuttelua, jotta sitä oppii käyttämään luonnostaan. Kokonaisuudessaan 3D Touch on ehkäpä uusimman sukupolven iPhone-mallien mielenkiintoisin ja innovatiivisin ominaisuus. Käytännön toteutukset ovat toistaiseksi melko yksinkertaisia, joskin toimivia, mutta on melko varmaa, että tekniikan suurin potentiaali on vielä hyödyntämättä. Ei ole epäselvää, etteikö painalluksen voimakkuuden tunnistus toisi täysin uutta ulottuvuutta vuorovaikutukseen älypuhelinkäyttöliittymän kanssa. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan 3D Touchin kehitystä.

 

Sisältö

 1. Testissä Apple iPhone 6s ja 6s Plus
 2. iPhone 6s
 3. iPhone 6s Plus
 4. Kamera
 5. iOS 9 ja 3D Touch
 6. Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
 7. Yhteenveto
Keskustelu

Mikä tuo valmiustilan akkukesto on päivissä, edes suunnilleen?

Itsellä 6S+ 64GB. Kaikki toiminnot kytketty päälle, synkkaa 4 tilin mailit, kalenterit jne. Akku kestänyt suunnilleen seuraavasti, riippuen mitä tekee: käyttöä 8-9.5h, valmiudessa 60-72h.

Gigu

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/synkat+myyntiennusteet+laskivat+applen+osaketta/a1072037

Miten tämä liittyy uutiseen? Mitä tulee iPhonen kysynnän hiipumiseen niin siitähän on jo vuosia spekuloitu ja jälleen "yllättäen" Apple kertoi että ne myi n.10 miljoonaa iPhonea enemmän kuin viimevuonna samaan aikaan ja kaikki on taas hetken hiljaa ja nyt taas uudet spekulaatiot pyörii ennenkuin Apple jälleen lyö kovat luvut pöytään. Tätä samaahan se on ollut vuosia. Eihän Applelta viimekvartaaliltakaan odotettu mitään ennätyksiä koska kysynnän oletettiin jo hiipuneen ja "yllättäen" meni taas iha metsään.

Span

Mikä tuo valmiustilan akkukesto on päivissä, edes suunnilleen?

Jos pitää puhelinta pöydällä eikä käytä sitä lainkaan, niin kyllä se aika lähelle tuota Applen ilmoittamaa lukemaa menee. Karkeasti arvioiden (hihasta ravistettu arvio) 5-10 % hupenee päivässä matkapuhelinverkkoyhteyden ollessa käytössä. Testilaitteet lähtivät jo takaisin, joten en pysty valitettavasti antamaan enää tarkkoja lukuja.

Miinukset ja plussat ihan järkeviä jos verrataan laitetta suoraan kilpailuun, mutta minusta vaikka tuo "ei vedenpitävä" -miinus ei kuulu joukkoon. Sehän tulisi vain lisätä plussaksi jos sellainen löytyy. Lista venyy vaan hankalammin luettavaksi tälla tavalla ja toimitus on varmaan miettinytkin asiaa.

Huonoa

 • Ei fyysistä kamerapainiketta

Eikö 6s äänenvoimakkuuspainike enää toimikkaan myös kamerapainikkeena?

heino12

Eikö 6s äänenvoimakkuuspainike enää toimikkaan myös kamerapainikkeena?

Toimii edelleen.

heino12

Huonoa

 • Ei fyysistä kamerapainiketta

Eikö 6s äänenvoimakkuuspainike enää toimikkaan myös kamerapainikkeena?

Tästä samasta asiasta on keskusteltu suunnilleen joka toisen tai kolmannen artikkelin kommenteissa ja vastaus on edelleen sama. Se yksipykäläinen äänenvoimakkuuspainike ei edelleenkään aja erillisen kaksivaiheisen kamerapainikkeen asiaa, jolla kuvan ottamisen lisäksi voi myös erikseen lukita tarkennuksen ennen kuvan ottamista. Kamerapainikkeen tarkoituksena ei ole pelkästään ottaa kuvaa kun sitä painetaan, vaan erittäin tärkeänä osana sillä on myös pystyttävä hallitsemaan tarkennusta.

Tarkennushan tapahtuu sormella täppäämällä ja sen saa siten lukittua, silloinhan sitä ei kaipaa tuossa painikkeessa. Vai menikö joku minulta ohi? Normi kamerassahan tuo on kriittinen, kun se tarkentaa aina siihen "keskelle" jolloin voi tarkentaa kohteeseen, painaa nappi puoliksi ja sitten kohdentaa kuvan kuten haluaa ja painaa nappi pohjaan asti.

Clarenz

Tarkennushan tapahtuu sormella täppäämällä ja sen saa siten lukittua, silloinhan sitä ei kaipaa tuossa painikkeessa. Vai menikö joku minulta ohi? Normi kamerassahan tuo on kriittinen, kun se tarkentaa aina siihen "keskelle" jolloin voi tarkentaa kohteeseen, painaa nappi puoliksi ja sitten kohdentaa kuvan kuten haluaa ja painaa nappi pohjaan asti.

Koko kamerapainikkeen ideahan on olla kaksivaiheinen ja se toimii puhelimissa ihan samalla tavalla kuin "oikeissa" kameroissa. Kyllä monista nykykameroistakin löytyy kosketusnäyttö, josta tarkennuspisteen voi halutessaan valita. Ne eivät ole mitenkään toisiaan poissulkevia asioita. Kameranäppäimen ideana kuitenkin on, ettei näyttöön tarvitse koskea kuvauksen aikana laisinkaan ja kuvaamisen voi suorittaa yhdellä kädellä. Tyypillinen peruskäyttäjä, joka ei ymmärrä koko tarkennuksesta tuon taivaallista, ei toki osaa tätä ominaisuutta kaivata, mutta monille vähänkin enemmän kuvaamisesta ymmärtäville kameranäppäin on toivottu lisä.

Apple News:it saa Suomessakin toimimaan kun laittaa puhelimen region-asetuksista jenkkimoodin (tai ehkä myös UK-moodin) päälle.

Näppiksen ja tekstinsyötön voi tästä huolimatta pitää suomeksi. Kellon voi käsin säätää käsin 24h moodiin ja ties vaikka suomenkielisen käyttöliittymänkin ottaa käyttöön, kunhan tuon region-asetuksen säilyttää.

Apple-Pay on osoittautunut käytössä mukavaksi, mutta suhteessa contactless korttiin se ei tarjoa juuri mitään extraa. Jotain hyötyä on olemassa silti, sillä se mahdollistaa minulle NFC-maksut myös luottokortilla josta puuttuu contactless ominaisuus. Tämä toki ei Suomessa paljon lämmitä, kun Suomipankkien kortit eivät ole tuettuna.

Kameranäppäin:
Kuinka pitkään menee, että 3d-touchilla kameranäppäimen softalla toteuttava kuvaussofta tulee appstoreen? (Tai Apple integroi featuren omaan softaansa, joskin tätä epäilen vähän).

BTW: mainitsitko ollenkaan burst-modea kuvaamisessa? Pidät vain laukaisinta pohjassa ja luuri ottaa melkoisella sarjatulella kuvia.

Zepi

Apple News:it saa Suomessakin toimimaan kun laittaa puhelimen region-asetuksista jenkkimoodin (tai ehkä myös UK-moodin) päälle.

Näppiksen ja tekstinsyötön voi tästä huolimatta pitää suomeksi. Kellon voi käsin säätää käsin 24h moodiin ja ties vaikka suomenkielisen käyttöliittymänkin ottaa käyttöön, kunhan tuon region-asetuksen säilyttää.

Apple-Pay on osoittautunut käytössä mukavaksi, mutta suhteessa contactless korttiin se ei tarjoa juuri mitään extraa. Jotain hyötyä on olemassa silti, sillä se mahdollistaa minulle NFC-maksut myös luottokortilla josta puuttuu contactless ominaisuus. Tämä toki ei Suomessa paljon lämmitä, kun Suomipankkien kortit eivät ole tuettuna.

Kameranäppäin:
Kuinka pitkään menee, että 3d-touchilla kameranäppäimen softalla toteuttava kuvaussofta tulee appstoreen? (Tai Apple integroi featuren omaan softaansa, joskin tätä epäilen vähän).

BTW: mainitsitko ollenkaan burst-modea kuvaamisessa? Pidät vain laukaisinta pohjassa ja luuri ottaa melkoisella sarjatulella kuvia.

Juu, toki region-asetuksilla kikkailemalla Newsin ja jotain muutakin saa toimintaan, mutta niitä ei ole kuitenkaan tarkoitettu Suomen markkinoille ja hyöty on vähän niin ja näin.

Ihan mielenkiinnosta kysyn, missä olet päässyt käyttämään Apple Payta?

Tuo ideasi 3D Touchilla toteutettavasta virtuaalisesta kameranäppäimestä on itse asiassa todella hyvä – saa nähdä kauanko menee, että moinen löytyy iOS:n omasta kuvaussoftasta.

Burst-modea en maininnut erikseen sen kummemmin, koska kyseinen ominaisuus on löytynyt jo aiemmista iPhone-malleista ja se on muutenkin jo aika vakiotavaraa kaikissa high-end-puhelimissa.

Juha Kokkonen

Juu, toki region-asetuksilla kikkailemalla Newsin ja jotain muutakin saa toimintaan, mutta niitä ei ole kuitenkaan tarkoitettu Suomen markkinoille ja hyöty on vähän niin ja näin.

Ihan mielenkiinnosta kysyn, missä olet päässyt käyttämään Apple Payta?

Tuo ideasi 3D Touchilla toteutettavasta virtuaalisesta kameranäppäimestä on itse asiassa todella hyvä – saa nähdä kauanko menee, että moinen löytyy iOS:n omasta kuvaussoftasta.

Burst-modea en maininnut erikseen sen kummemmin, koska kyseinen ominaisuus on löytynyt jo aiemmista iPhone-malleista ja se on muutenkin jo aika vakiotavaraa kaikissa high-end-puhelimissa.

Käytän Apple Paytä HSBC:n korteilla asumalla Lontoon kupeessa Briteissä.

Live photoista: Ne ovat luova työkalu joka vaatii käyttäjältä vähän miettimistä, että miten sitä käyttää. Sopivissa tilanteissa sillä saadut minivideot ovat kivoja ja lisäävät huomatavasti kuvauksen "arvoa" iphonelta katseltuna. Toisinaan se on puhdasta tilan hukkakäyttöä. Itse odotan innolla, että whatsapit ja vastaavat alkavat tukea noita niin, että voi uploadia livefotoja ja ne toimivat laitteessa kuin laitteessa.

Esim. tässä kuvassa on livephotona iphonelta katsottaessa kivasti extrapotkua kun pitkä juna kulkee ja muu maisema pysyy paikallaan.

[​IMG]

Zepi

Käytän Apple Paytä HSBC:n korteilla asumalla Lontoon kupeessa Briteissä.

Ok, no se selittää asian :) Olisi ihan mielenkiintoista päästä itsekin testaamaan maksupalveluita puhelimella, mutta se ei valitettavasti ainakaan toistaiseksi ole kovin hyvin tuettuna täällä koti-Suomessa.

No, kuten sanoin, suhteessa contactless korttiin kovin suuria etuja ei ole, mitä nyt turvallisuus on parempi. Contactless kortillani joku voisi ostella Ärrältä kaljaa vaikka kuinka paljon kunhan hakee aina max siksarin kerrallaan kerrallaan, iphonella tuo ei onnistu kun applepay on lukossa sormenjäljellä.

Ehkä selkein etu on se, että voi maksaa NFC:llä myös korteilla jotka eivät contactlessiä tue, kunhan apple pay on tuettu… Briteissä Applepay:n ja contactlessin toiminta yleisyys tuntuu olevan about samaa tasoa. Jos contactless maksupääte on, pääsääntöisesit myös applepay tuntuisi toimivan

Pieni bonari on myös se, että puhelimeen kertyy ostohistoria josta näkee vähän mitä on vinguttanut menemään. Tosin mitään oikeita kuitteja ei tule, vaan pelkästään lista tyyliin "£24.99, 4 days ago, Marks & Spencer" "£2,99 5/11/2015 Boots"

Jengi hehkuttaa Apple Watchin kätevyyttä contactless maksuissa, kun maksuvehje kulkee ranteessa ja toimii kellon maksupäätteen viereen heilauttamalla ja sivunappia painamalla, mutta itse en ole jaksanut (vielä) innostua ostamaan kelloa testiin.

Juha Kokkonen

Jos pitää puhelinta pöydällä eikä käytä sitä lainkaan, niin kyllä se aika lähelle tuota Applen ilmoittamaa lukemaa menee. Karkeasti arvioiden 5-10 % hupenee päivässä. Testilaitteet lähtivät jo takaisin, joten en pysty valitettavasti antamaan enää tarkkoja lukuja.

Eihän tuo ole edes kovin häävi tulos. Esim. Note 1 idlaa yli kuukauden ja kolmonenkin kolmisen viikkoa. Äkkiseltään ei tule mieleen yhtään luuria, joka olisi yli 10% päivässä syönyt.

Span

Esim. Note 1 idlaa yli kuukauden ja kolmonenkin kolmisen viikkoa. Äkkiseltään ei tule mieleen yhtään luuria, joka olisi yli 10% päivässä syönyt.

Tarkoitin nyt siis valmiusaikaa SIM-kortti sisässä ja matkapuhelinverkkoyhteys päällä. Toki kaikki yhteydet katkaistuna valmiusaika on paljon pidempi, mutta kukaan tuskin nyt ilman korttia älypuhelintaan käyttää. Joka tapauksessa iPhone 6s:t kuluttavat akkua valmiustilassa selvästi vähemmän kuin Android-luurit.

Juha Kokkonen

Ilman SIM-korttia ja kaikkien yhteyksien ollessa poispäältä ehkä, mutta ei kyllä varmasti idlaa yli kuukautta SIM-kortti sisässä ja matkapuhelinverkkoyhteys päällä. Nimittäin kukaan tuskin nyt ilman korttia älypuhelintaan käyttää. Oli lukemat nyt sitten mitä tahansa, niin selvästi vähemmän kuluu akku valmiustilassa iPhoneissa kuin Android-luureissa.

Ja aivan varmana idlaa. Note 1 kulutti keskimäärin tasan yhden prosentin akkua yössä (~8h) ja muutamien 16h idlausten jälkeen huomasin sitä kuluneen 2-3%. Tämä ihan puhelinverkkoon yhdistettynä ja yli vuoden vanhalla akulla, varaustasosta riippumatta. Samsung lupaa 40pv idlausta 2G verkossa, mikä ei ole kovin kaukana totuudesta. Note 3 puolestaan vie "jopa" 2-3% per yö 3G verkossa ilman sen kummempia virransäästötiloja.

Näytä kaikki kommentit
Span

Ja aivan varmana idlaa. Note 1 kulutti keskimäärin tasan yhden prosentin akkua yössä (~8h) ja muutamien 16h idlausten jälkeen huomasin sitä kuluneen 2-3%. Tämä ihan puhelinverkkoon yhdistettynä ja yli vuoden vanhalla akulla, varaustasosta riippumatta. Samsung lupaa 40pv idlausta 2G verkossa, mikä ei ole kovin kaukana totuudesta. Note 3 puolestaan vie "jopa" 2-3% per yö 3G verkossa ilman sen kummempia virransäästötiloja.

Onko myös WLAN päällä? Itse olen tehnyt valmiustilatestin useimmilla toimituksessa vierailleilla Android-luureilla ja valmiusaika on liikkunut matkapuhelinverkkoyhteys, WLAN ja Bluetooth päällä noin 4-9 päivän haarukassa. Yhdelläkään Android-puhelimella en ole yhteydet päällä päässyt moisiin aikoihin ja laitteita on sentään kulkenut käsieni läpi vuosien mittaan kymmeniä.

Laitoin tuossa testiksi noin seitsemän tuntia sitten iPhone 6 Plussan idlaamaan ja toistaiseksi näyttää vielä akkumittari 100 %. Katsotaan mikä on lukema huomen aamulla. iPhone 6s Plussan virrankulutus ei tuosta hirveästi pitäisi poiketa.

Juha Kokkonen

Onko myös WLAN päällä? Itse olen tehnyt valmiustilatestin useimmilla toimituksessa vierailleilla Android-luureilla ja valmiusaika on liikkunut matkapuhelinverkkoyhteys, WLAN ja Bluetooth päällä noin 4-9 päivän haarukassa. Yhdelläkään Android-puhelimella en ole yhteydet päällä päässyt moisiin aikoihin ja laitteita on sentään kulkenut käsieni läpi vuosien mittaan kymmeniä.

Laitoin tuossa testiksi noin seitsemän tuntia sitten iPhone 6 Plussan idlaamaan ja toistaiseksi näyttää vielä akkumittari 100 %. Katsotaan mikä on lukema huomen aamulla. iPhone 6s Plussan virrankulutus ei tuosta hirveästi pitäisi poiketa.

Ykkösessä WLAN ja BT pois päältä, kolmosessa BT päällä. Tuhraan sitä WLANia yöksi päälle jättää, ei ne sähköpostit silloin muutenkaan mieltä lämmitä.

Sadasta prosentista on muuten vähän heikko lähteä testaamaan akun kestoa. Molemmat Notet kuluttaa ensimmäiseen kahdeksaan tuntiin 0-1% akkua ja lineaarisuus alkaa vasta jossain ~98% kohdalla. Sama "ongelma" koskee myös monia muita laitteita.

Miten tuon alapalkin saa taustakuvan väriseksi kuten testissä olevassa 6S punainen ?

Span

Ykkösessä WLAN ja BT pois päältä, kolmosessa BT päällä. Tuhraan sitä WLANia yöksi päälle jättää, ei ne sähköpostit silloin muutenkaan mieltä lämmitä.

Sadasta prosentista on muuten vähän heikko lähteä testaamaan akun kestoa. Molemmat Notet kuluttaa ensimmäiseen kahdeksaan tuntiin 0-1% akkua ja lineaarisuus alkaa vasta jossain ~98% kohdalla. Sama "ongelma" koskee myös monia muita laitteita.

Omiin testeihin pohjaten kuulostaa kyllä uskomattomalta. Itse olen tehnyt nuo valmiustilamittaukset täydestä aivan tyhjäksi asti, joten akkumittarin epälineaarisuus ei haittaa. Sitä tosiasiaa se ei kuitenkaan muuta, että samoissa olosuhteissa iPhonen akunkesto valmiustilassa on ollut selvästi parempi. Pistänpä heti tuosta Note 3:n idlaamaan ja katson minkälaisia lukemia se antaa.

Nämä Nexus 5X-kommentit liittyy vain välillisesti iPhone-testiin, mutta iPhone-käyttäjänä vertasin Nexusta ja Android 6.0:aa Appleen, joten jotain yhtymäkohtaa kuitenkin. Poiminta siis facebook-tilapäivityksestäni:

Varsin pätevän tuntuinen laite tämä LG Nexus 5X-puhelin vajaan viikon testailun perusteella.

Featuret:
– Android 6.0 (tulee muille merkeille joskus hamassa tulevaisuudessa), puhdas Google-käyttis, ei siis sisällä mitään valmistajakohtaisia "pakkokaupanpäällis"-sovelluksia kuten kaikki muut Androidit.
– Huippuluokan näyttö!
– Varsin hyvälaatuinen ja isokennoinen kamera, vaikkei megapikseleillä juhlikaan, Päätyi jossain kameratestissä jopa tasoihin iPhone 6S-kameran kanssa. Heikkous on tarkennus, joka miettii joskus yllättävän kauan vaikka onkin laseravusteinen. Häviää selkeästi iPhonelle nopeudessa, mikä voi olla ikävä juttu tilannekuvauksissa.
– Akkukesto vaikuttaa suorastaan erinomaiselta, arvioisin peruskäytöllä 3 päivää, ehkä jopa enemmän. Toissailtana otin latauksesta ja näyttää (kahden vuorokauden päästä) vieläkin jäljellä olevan akkukeston arvioksi 1 vrk ja muutama tunti päälle.
– Sormenjälkilukija toimii luotettavasti, ja on alkutotuttelun jälkeen varsin luontevassa paikassa (puhelimen takana).
– Sokerina pohjalla kummin päin tahansa sopiva latausliitin. (tosin ollut arkea Apple-käyttäjille jo vuosia. Sitäpaitsi Applen Lightning-liittimen käyttö on mukavampaa; kiinnittyy jämäkämmän oloisesti mutta vaatii silti vähemmän voimaa irroitukseen.)

Onhan puhelin vähän muovisen näköinen ja persoonaton esim Samsungin, Sonyn ja Applen lippulaivatuotteisiin nähden, mutta varsin jämäkkärakenteinen ja laadukkaan tuntuinen siitä huolimatta. Parhaiten designia kuvaa sanat "Lumia-tyylinen".

Hinta on pari sataa edullisempi kuin kilpailijoiden huippumalleilla, mikä selittää myös karumman ulkomuodon. Jos olisin hintatietoinen Android-fani, tämä voisi hyvinkin olla valintani! Erinomainen puhelin siis, laitteena!

Mutta se käyttöjärjestelmä… On aika yllättävää kuinka vähän uutta ja mullistavaa Android 6.0 "kokonaislukupäivitys" tuo tullessaan. Voisi melkeinpä tylyttää että uudistukset eivät näköjään koske suomalaisia, kun se ainoa iso juttu "Now on Tap" ei näytä olevan mukana suomalaisissa käyttiksissä lainkaan. Ensin luulin ettei se vaan toimi kunnolla Suomessa, kun ei löytänyt mitään. Mutta kun aloin etsiä kyseistä asetusta, huomasin ettei sitä löydy lainkaan suomenkielisestä käyttiksestä. Pitäkää tunkkinne, Google!

Muita uudistuksia (paitsi muutama Applelta kopioitu juttu) käyttis ei oikeastaan tarjoakaan. Sääli.

Apple on parantanut käyttistä jatkuvasti ja viime vuosina suorastaan huimalla vauhdilla. Aiemmin moitteita saanut "vanhanaikaisuus" on kehittynyt versio versiolta hienostuneeksi tehokkuudeksi eleohjausten ja varsinkin 3D Touchin mukaan tulon myötä. Androidin käyttö on edelleen jotenkin monimutkaista, vaikka olenkin vähän jäävi sanomaan, kun en ole Androidiin tottunut. Joku Android-heebo voisi sanoa samaa iOS:sta. Mutta mielestäni Android painii edelleen ihan käytettävyyden perusjuttujen kanssa, kuten vaikka se miten yletän näytön ylälaitaan yhden käden otteella pyörällä ajaessani. Ongelma jonka Apple ratkaisi litistämällä näyttöä pikku eleellä tarvittaessa, jolloin peukalo yltää joka paikkaan ruudulla.

Osa ongelmistani menee varmasti osaamattomuuteni piikkiin, ja osa siihen megalomania-taudin piikkiin mikä kaikkia nykypuhelimia vaivaa. IPhonen 4,7" on juuri sopiva näytön koko jotta sitä voi käyttää myös yhdellä kädellä. Siinä suunnittelijat ovat olleet viisaita! Nexuksen 5,2" on yhden käden käyttöön jo liian paljon, vaikka näyttö teknisesti onkin suorastaan mielettömän hyvä, niin tarkkuuden, kontrastin kuin reagoivuudenkin osalta.

Jatkan testailua ja kenties palaan vielä aiheeseen…

Pari juttua pisti silmään sen verran, että pitää kommentoida :)

Izmo

Voisi melkeinpä tylyttää että uudistukset eivät näköjään koske suomalaisia, kun se ainoa iso juttu "Now on Tap" ei näytä olevan mukana suomalaisissa käyttiksissä lainkaan. Ensin luulin ettei se vaan toimi kunnolla Suomessa, kun ei löytänyt mitään. Mutta kun aloin etsiä kyseistä asetusta, huomasin ettei sitä löydy lainkaan suomenkielisestä käyttiksestä. Pitäkää tunkkinne, Google!

Kyllähän iOS 9:n tapauksessa on ihan sama juttu. Siri on melkoisen rampautettu, kuten myös uudistettu hakutoiminto. Myöskään Apple Pay ei toimi Suomessa, eikä Walletissa, Newsissä eikä karttojen joukkoliikennetoiminnoissa ole lokalisointia Suomessa.

Izmo

Mutta mielestäni Android painii edelleen ihan käytettävyyden perusjuttujen kanssa, kuten vaikka se miten yletän näytön ylälaitaan yhden käden otteella pyörällä ajaessani. Ongelma jonka Apple ratkaisi litistämällä näyttöä pikku eleellä tarvittaessa, jolloin peukalo yltää joka paikkaan ruudulla.

Sama juttu koskee myös iOS 9:ää iPhone 6s Plussan tapauksessa. Näytön suurempaa pinta-alaa hyödynnetään melko heikosti ja yhden käden käyttö on lähes mahdotonta, koska esimerkiksi näppäimistöä ei saa painotettua näytön toiselle reunalle. Toki temppu taitaa onnistua kolmansien osapuolien näppiksissä, mutta niin niitä saa ladattua myös Androidille. Omasta mielestäni nämä ovat kuitenkin juttuja, jotka pitäisi löytyä käyttöliittymästä valmiina (kuten monesta muokatusta Android-versiosta löytyy).

Juha Kokkonen

Pari juttua pisti silmään sen verran, että pitää kommentoida :)

Kyllähän iOS 9:n tapauksessa on ihan sama juttu. Siri on melkoisen rampautettu, kuten myös uudistettu hakutoiminto. Myöskään Apple Pay ei toimi Suomessa, eikä Walletissa, Newsissä eikä karttojen joukkoliikennetoiminnoissa ole lokalisointia Suomessa.

Sama juttu koskee myös iOS 9:ää iPhone 6s Plussan tapauksessa. Näytön suurempaa pinta-alaa hyödynnetään melko heikosti ja yhden käden käyttö on lähes mahdotonta, koska esimerkiksi näppäimistöä ei saa painotettua näytön toiselle reunalle. Toki temppu taitaa onnistua kolmansien osapuolien näppiksissä, mutta niin niitä saa ladattua myös Androidille. Omasta mielestäni nämä ovat kuitenkin juttuja, jotka pitäisi löytyä käyttöliittymästä valmiina (kuten monesta muokatusta Android-versiosta löytyy).

Joo, pieneksi jäi iOS 9:n edut suomalaisille, mutta kyllä siinä kuitenkin oli monenlaista pikkuviilausta jotka kehittivät käyttistä parempaan suuntaan. Esim tulikohan siinä se kauan kaivattu "takaisin sovellukseen" nappula jos vaikka facebookista eksyy johonkin webbisivulle. Eli oma back-näppäin webbisivuille ja sovellukseen takaisin pääsemiseen. Vai olikohan jo aiemmin…? anyway… Minua nuo iOS:n puutteelliseksi jääneet uudistukset eivät ole haitanneet, koska en ole siriä ikinä tarvinnut, enkä lähimaksuakaan, enkä käytä luurin omia uutis-sovelluksia, tai joukkoliikennevälineitä. :P Mutta Android 6:n tapauksessa, kun tuntui että muita uudistuksia ei edes tullut (sovellusvalikon kääntämistä vertikaaliseksi ei lasketa), ja se ainoakin uusi juttu jäi torsoksi.

Plussa-iLuurit onkin selkeästi jo näytön koonkin osalta kahden käden luureja. Kuten itse asiassa suuri osa nykypäivän luureista. Työkavereiltani kyselin onko heillä ongelmia Nexuksen kanssa, esim back-nappulaan yltämisessä kun tuntui että käsi piti venyttää sellaiseen ihme asentoon että peukalo ylsi napille. No, he totesivat että ei ongelmaa, ja kun katsoin niin he käyttivät luuria kahdella kädellä, kuten kuulemma käyttävät aina. Eli tuo yhden käden käyttö taitaa oikeasti olla katoavaa kansanperinnettä kun nykyään on enemmän sääntö kuin poikkeus että näytön koko on yli 5". Sääli tavallaan. Joka tapauksessa, iPhone plussan näyttö on jo niin iso, että siinä kahden käden käyttö on jo itsestäänselvyys. Mutta pienemmässä iPhonessa näytön litistys on varsin hyvä ominaisuus silloin kun käytössä on vain yksi käsi.

Izmo

Joo, pieneksi jäi iOS 9:n edut suomalaisille, mutta kyllä siinä kuitenkin oli monenlaista pikkuviilausta jotka kehittivät käyttistä parempaan suuntaan. Esim tulikohan siinä se kauan kaivattu "takaisin sovellukseen" nappula jos vaikka facebookista eksyy johonkin webbisivulle. Eli oma back-näppäin webbisivuille ja sovellukseen takaisin pääsemiseen. Vai olikohan jo aiemmin…? anyway… Minua nuo iOS:n puutteelliseksi jääneet uudistukset eivät ole haitanneet, koska en ole siriä ikinä tarvinnut, enkä lähimaksuakaan, enkä käytä luurin omia uutis-sovelluksia, tai joukkoliikennevälineitä. :P Mutta Android 6:n tapauksessa, kun tuntui että muita uudistuksia ei edes tullut (sovellusvalikon kääntämistä vertikaaliseksi ei lasketa), ja se ainoakin uusi juttu jäi torsoksi.

Plussa-iLuurit onkin selkeästi jo näytön koonkin osalta kahden käden luureja. Kuten itse asiassa suuri osa nykypäivän luureista. Työkavereiltani kyselin onko heillä ongelmia Nexuksen kanssa, esim back-nappulaan yltämisessä kun tuntui että käsi piti venyttää sellaiseen ihme asentoon että peukalo ylsi napille. No, he totesivat että ei ongelmaa, ja kun katsoin niin he käyttivät luuria kahdella kädellä, kuten kuulemma käyttävät aina. Eli tuo yhden käden käyttö taitaa oikeasti olla katoavaa kansanperinnettä kun nykyään on enemmän sääntö kuin poikkeus että näytön koko on yli 5". Sääli tavallaan. Joka tapauksessa, iPhone plussan näyttö on jo niin iso, että siinä kahden käden käyttö on jo itsestäänselvyys. Mutta pienemmässä iPhonessa näytön litistys on varsin hyvä ominaisuus silloin kun käytössä on vain yksi käsi.

Siitä olen samaa mieltä, että kokonainen versionumeropäivitys Marshmallowin yhteydessä ei ehkä ole täysin oikeutettu, vaikka pinnan alla onkin tapahtunut melko paljon uudistuksia. Siitä kuitenkin lisää myöhemmin julkaistavassa Nexus 6P ja Android 6.0 -artikkelissa.

Itse käytän ainakin puhelinta edelleen paljon yhdellä kädellä ihan jo siitä syystä, ettei toinen käsi ole monesti käytettävissä. Android-puolelta löytyy monta suurikokoista puhelinta (Esim. Huawei Mate 7, Galaxy Note 4), joiden käyttö onnistuu melko vaivattomasti myös yhdellä kädellä, koska asia on otettu huomioon käyttöliittymässä mm. sivulle painotettavan näppäimistön, muokattavan navigointipainikerivin, ravigointipainikkeisiin lisättävän ilmoitusvalikon pudotuspainikkeen sekä koko näyttönäkymän pienentävän tilan avulla.

Juha Kokkonen

Omiin testeihin pohjaten kuulostaa kyllä uskomattomalta. Itse olen tehnyt nuo valmiustilamittaukset täydestä aivan tyhjäksi asti, joten akkumittarin epälineaarisuus ei haittaa. Sitä tosiasiaa se ei kuitenkaan muuta, että samoissa olosuhteissa iPhonen akunkesto valmiustilassa on ollut selvästi parempi. Pistänpä heti tuosta Note 3:n idlaamaan ja katson minkälaisia lukemia se antaa.

3% (94%-91%) kului ~9h aikana. Tällä 2v vanhalla akulla taitaa nykyisin tehdä vähän tiukkaa päästä tuohon 2%/yö lukemaan. Toki sitä akkua saa menemään vaikka 20%/yö, jos taustalle jättää pyörimään ison kasan turhaa softaa, ja jos niin tekee, vika on käyttäjässä eikä puhelimessa.

Spoiler

Ainahan sitä oppii jotain, eipä ollut esimerkiksi tiedossa tuo että force touchilla saa näppäimistön muutettu touchpadiksi jolla voi kursoria liikutella.

Itse asiassa koko toiminnon yksi ongelma mielestäni on tuo että sen olemassaolosta ei kokeilematta tiedä. Ohjelmien kuvakkeisiin voisi laittaa jonkun pienen "mainostäpän" aiheesta, joka sitten katoaisi kun force touchia on kuvakkeen kanssa kertaalleen käyttänyt.

Span

3% (94%-91%) kului ~9h aikana. Tällä 2v vanhalla akulla taitaa nykyisin tehdä vähän tiukkaa päästä tuohon 2%/yö lukemaan. Toki sitä akkua saa menemään vaikka 20%/yö, jos taustalle jättää pyörimään ison kasan turhaa softaa, ja jos niin tekee, vika on käyttäjässä eikä puhelimessa.

Eli poistat älypuhelimesta älyn ja ihmettelet kun akku kestää yhtä hyvin kuin jossain 15v vanhassa mustavalko-nokiassa akun ollessa 3x isompi?

No, kukin käyttäköön älypuhelintaan miten lystää, mutta en minä kyllä ota ikinä yhtään mitään yöksi pois päältä, enkä pidä sitä millään tavalla relevanttina testinä akkukeston osalta.

Paljon enemmän kiinnostaa se, että paljonko akku kestää kun kaikki toiminnot ovat käytössä. Niiden toimintojen takiahan minä sen älyluurin hommasin.

Span

3% (94%-91%) kului ~9h aikana. Tällä 2v vanhalla akulla taitaa nykyisin tehdä vähän tiukkaa päästä tuohon 2%/yö lukemaan. Toki sitä akkua saa menemään vaikka 20%/yö, jos taustalle jättää pyörimään ison kasan turhaa softaa, ja jos niin tekee, vika on käyttäjässä eikä puhelimessa.

Mitään ylimääräisiä ohjelmia en luonnollisestikaan ole jättänyt taustalle pyörimään, vaan ihan normaalista käyttötilannetta vastaavasta tilasta olen nuo testit aloittanut. Eli mistään tyhjästä tai muuten optimoidusta laitteesta ei ole ollut kyse ja luonnollisesti laite on saanut tehdä taustalla päivityksiä ja hakea sähköposteja, kuten normaaliin käyttöön kuuluu. Tuo eilen idlaamaan laittamani iPhone 6 Plus on edelleen lukemassa 100 %, kun takana on 22 tuntia.

Zepi

Paljon enemmän kiinnostaa se, että paljonko akku kestää kun kaikki toiminnot ovat käytössä. Niiden toimintojen takiahan minä sen älyluurin hommasin.

Jep, juuri näin minäkin olen ajatellut ja toiminut.

Zepi

Eli poistat älypuhelimesta älyn ja ihmettelet kun akku kestää yhtä hyvin kuin jossain 15v vanhassa mustavalko-nokiassa akun ollessa 3x isompi?

Androideista yleisesti ottaen katoaa se äly, kun näytön sulkee, ei siihen sen kummempia taikoja vaadita.

Juha Kokkonen

Mitään ylimääräisiä ohjelmia en luonnollisestikaan ole jättänyt taustalle pyörimään, vaan ihan normaalista käyttötilannetta vastaavasta tilasta olen nuo testit aloittanut. Eli mistään tyhjästä tai muuten optimoidusta laitteesta ei ole ollut kyse ja luonnollisesti laite on saanut tehdä taustalla päivityksiä ja hakea sähköposteja, kuten normaaliin käyttöön kuuluu. Tuo eilen idlaamaan laittamani iPhone 6 Plus on edelleen lukemassa 100 %, kun takana on 22 tuntia.

Ei tuo omakaan luuri mikään tyhjä tai optimoitu ole, 2kk uptimeä takana, virallinen firmis ja läjä softaa asennettuna. WLAN tulee sammutettua yöksi siinä missä valot, kummankaan päälle jättäminen ei elämänlaatua kohentaisi.

Idlausaika on kyllä sinällään irrelevantti, että se on yleisesti ottaen vähintään riittävä. +80% kulutuksesta johtuu ihan käytöstä.

Span

Ei tuo omakaan luuri mikään tyhjä tai optimoitu ole, 2kk uptimeä takana, virallinen firmis ja läjä softaa asennettuna. WLAN tulee sammutettua yöksi siinä missä valot, kummankaan päälle jättäminen ei elämänlaatua kohentaisi.

Tuo WLAN siinä sitten saattaakin olla jo se ratkaiseva ero, koska itse en juuri koskaan kytke sitä yöksi pois päältä (normaalikäytössä puhelin yön latauksessa) ja monen päivän valmiusaikatestissä se on myöskin jatkuvasti päällä.

Span

Androideista yleisesti ottaen katoaa se äly, kun näytön sulkee, ei siihen sen kummempia taikoja vaadita.

Ei se äly mihinkään katoa kun vaan käyttää niitä ominaisuuksia. Esim Nexus 5:nen haki Google now:lla jatkuvasti dataa, päivitti liikenne ja säätietoja jne. osatakseen hälyyttää lähtemään ajoissa riippuen ruuhkista jne. Jos motarilla oli kolari tulee luuriin hälytys lähteä ajoissa ja ajaa kiertoreittiä jne.

Ainakin omassa käytössä wlanin päällä pito laskee puhelimen akun kulutusta selvästi.

Jos kääntää mobiilidatan ja wifin pois, niin silloin toki kulutus menee melkein nollaan, mutta samalla katoaa se äly.

Span

Eihän tuo ole edes kovin häävi tulos. Esim. Note 1 idlaa yli kuukauden ja kolmonenkin kolmisen viikkoa.

Mutta kuka haluaa käyttää Note 1/3?

Äkkiseltään ei tule mieleen yhtään luuria, joka olisi yli 10% päivässä syönyt.

Et ole Android-luureja käyttänyt Lollipopin jälkeen?

d0m1n4t0r

Mutta kuka haluaa käyttää Note 1/3?

Oikeampi muoto on "ketkä", ja vastaus on monet.

Et ole Android-luureja käyttänyt Lollipopin jälkeen?

Et ilmeisesti sinäkään, kun et tunnista käyttistä screenshotista.

WLANin päälle jättö ei lisännyt kulutusta havaittavalla tapaa, sama 3%/8h kului.

Span

WLANin päälle jättö ei lisännyt kulutusta havaittavalla tapaa, sama 3%/8h kului.

Viikonlopun jälkeen virrankulutustietoja valmiustilassa kolmesta eri puhelimesta:

 • iPhone 6 Plus: jäljellä 86 %, 90 h 30 min (laskennallinen 100-0 % ~645 tuntia)
 • Samsung Galaxy Note 4: jäljellä 68 %, 64h 30min (laskennallinen 100-0 % ~200 tuntia)
 • HTC One M9: jäljellä 43 %, 67h 27min (laskennallinen 100-0 % ~120 tuntia)

Kaikki kolme puhelinta olivat siis samalla pöydällä vierekkäin ja kaikki yhteydet normaalisti päällä. HTC:ssä ja Samsungissa ei ollut SIM-korttia sisällä. Eli onhan tuossa nyt aika radikaaleja eroja Androidin-luurien ja iPhonen välillä.

Klikkasin BMW kuvaa isommaksi ja sain kuvan ruskehtavista lehdistä. Ilmeisesti E21?

keppele

Klikkasin BMW kuvaa isommaksi ja sain kuvan ruskehtavista lehdistä. Ilmeisesti E21?

Siellä oli näemmä mennyt ison kuvan linkitykset pieleen – nyt on korjattu. Ja kyllä, e21:n ratista on kuva otettu.

Zepi

Käytän Apple Paytä HSBC:n korteilla asumalla Lontoon kupeessa Briteissä.

Juha Kokkonen

Ok, no se selittää asian :) Olisi ihan mielenkiintoista päästä itsekin testaamaan maksupalveluita puhelimella, mutta se ei valitettavasti ainakaan toistaiseksi ole kovin hyvin tuettuna täällä koti-Suomessa.

Juuri tuli kaytettya Apple Paytä 6s luurilla ekaa kertaa HSBC:n kortilla. Onhan se kateva ja toimi kuin se kuuluisa junan vessa.

Lontoossa contacless maksupaatteet on nykyaan joka paikassa. Harvemmin loytaa enaa paikkaa, jossa sita ei ole.

Omasta mielestäni "kuvakeoksennus" on iOS:n parasta tarjontaa – no-bullshit, no-hassle, softa päälle yhdellä painalluksella. Androidin windgettioksennus on ainakin mulle paljon sappisempaa. Haluan itse käyttää sitä softaa, en widgettiä joka on rampa ja pieni. Onneksi saa sellaisiakin launchereita missä ei ole erillistä turhaa softalistaa ja "työpöytiä".

Vielä kun laittaisivat iOS:siin option jolla nuo _kaikki_ hakuominaisuudet saa huitsinvittuun niin hyvä.

apinakapina

Omasta mielestäni "kuvakeoksennus" on iOS:n parasta tarjontaa – no-bullshit, no-hassle, softa päälle yhdellä painalluksella. Androidin windgettioksennus on ainakin mulle paljon sappisempaa. Haluan itse käyttää sitä softaa, en widgettiä joka on rampa ja pieni. Onneksi saa sellaisiakin launchereita missä ei ole erillistä turhaa softalistaa ja "työpöytiä".

Vielä kun laittaisivat iOS:siin option jolla nuo _kaikki_ hakuominaisuudet saa huitsinvittuun niin hyvä.

Niin, sehän siinä juuri on, että Androidissa (ja Windows Phonessa) käyttäjällä on mahdollisuus valita pelkkien kuvakkeiden ja widgettien väliltä oman makunsa mukaan, mutta iOS:issa käyttäjä on jumissa tuon kuvakeratkaisun kanssa.

Muropaketin uusimmat