Uusimmat

Käyttöjärjestelmä

24.04.2018 19:00 Juha Uotila

Käyttöjärjestelmä

Huawein käyttämä EMUI -käyttöliittymä on P20 Pro’ssa päivittynyt versionumeroon 8.1, joka nykyisin on synkronoitu käytettävän Android-version kanssa. P20 Pro’n EMUI8.1 pohjautuukin siis Androidin uusimpaan 8.1-versioon. Huawei onkin ollut ainoita valmistajia, joiden uudet puhelimet tulevat aina uusimmalla Androidilla varustettuna.

EMUI on jo pitkään ollut se suurin mielipiteiden jakaja, kun Huawein puhelimet ovat kyseessä. EMUI on erittäin raskaasti kustomoitu. Vaikka järjestelmä on mennyt parempaan suuntaan, on se edelleen hiukan raskas ja käyttöliittymältään sekava. EMUI 8.1 ei tuo juurikaan uusia ominaisuuksia verrattuna Mate 10 Pro’ssa olleeseen EMUI 8.0 -versioon verrattuna.

Ulkonäöllisesti EMUI 8.1 ei ole juuri muuttunut, ja se on tunnistettavissa helposti Huawein tuotteeksi. Harmillisesti Huawei luottaa edelleen järjettömän kokoisiin kotiruudukon ikoneihin, ja kokoa ei pysty edes asetuksista muuttamaan.

Android 8.0: ssa Google siirtyi myös Asetukset-sovelluksessa niin sanottuun kategoria-tyyppiseen näkymään, jota Huawei on käyttänyt jo aikaisemmin. Jaottelulla on hyvä ja huonot puolensa, mutta välillä EMUI:n kaikkien mahdollisten toimintojen löytäminen ottaa aikansa. Asetukset -sovelluksen hakutoiminto tosin auttaa yli suurempien esteiden, mutta valikkojen selaaminen ja läpikäyminen on suositeltavaa.

Suurin ongelma EMUI:ssa onkin, että sen mukaan on pakattu niin iso määrä erilaisia asetuksia, että suurin osa käyttäjistä ei niitä käytä, tai edes löydä. Lisäksi osa ominaisuuksista on sijoiteltu mitä kummallisimpiin paikkoihin, kuten esimerkiksi P20 Pro’ssa vakiona oleva ”Always on Display” -ominaisuus, joka on piilotettu lukitusruudun asetuksissa olevan alavalikon taakse.

Muita epäkäytännöllisyyksiä löytyy Android Oreon mukana tulleista ilmoituskanavista, joissa Oreo-päivityksen saaneet sovellukset antavat mahdollisuuden konfiguroida eri ilmoituksille omat ilmoitustyylit. Jostain syystä kyseinen ominaisuus on EMUI:n kanssa tungettu toimivaksi vain Asetukset -ohjelman kautta, eikä ilmoituskanavien asetuksia pääse muuttamaan esimerkiksi suoraan sovelluksesta tai sovelluksen asetusten kautta. Hyvänä esimerkkinä toiminee tekstiviestisovelluksessa oleva ominaisuus, joka aiheuttaa sen, ettei tekstiviestien ilmoitusääntä pysty erikseen muuttamaan, ellei muuta koko järjestelmän ilmoituksiin käytettävää ääntä.

EMUI tuo mukanaan myös muutamia hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten helpotuksia yhdenkäden käyttöön. Ominaisuuden avulla esimerkiksi näppäimistön voi siirtää sijaitsemaan vain näytön toisella reunalla, joka mahdollistaa helpomman kirjoittamisen esimerkiksi peukalolla.

Huawei tarjoaa myös useita eri vaihtoehtoisia tapoja laitteen navigointiin. Perusasetuksilla P20 Pro käyttää näytöllä olevia navigointipainikkeita. Asetuksien kautta navigoinnin voi asettaa hoitumaan vaikka pelkästään sormenjälkilukijaa käyttäen, jolloin yksi painallus sormenjälkitunnistimeen vastaa paluu-painiketta, pitempi painallus vastaa kotipainiketta ja sormenjälkitunnistimen pyyhkäisi avaa moniajonäkymän.

Kolmas uusi ominaisuus liittyy laitteen näytön yläosassa olevaan näyttöloveen. Huawei tietää, ettei kaikki tunnu lovesta tykkäävän, ja että joillekin se aiheuttaa jopa käytön estäviä tuntemuksia. Näytön asetuksissa onkin nyt mahdollista valita loven osalta, näytetäänkö se normaalisti, vai piilottaako ohjelmisto loven muuttamalla Androidin tilapalkin täysin mustaksi, jolloin lovi ikään kuin jää piiloon.

Näyttöloven suurin ongelma tuntuu olevan videoiden katselussa, jossa esimerkiksi iPhone X:llä, jos video levitetään koko näytölle, menee video myös loven alle ja osa reunasta jää piiloon. Huawei on ratkaissut ongelman niin, että videoita ei missään tilanteessa levitetä koko näytölle vaan videon reunat loppuvat loven kohdalle. Yleisessä käytössä lovi saattaa häiritä käytössä ensimmäiset 30 minuuttia, jonka jälkeen sen olemassa oloa ei juuri edes huomaa.

Uutena ominaisuutena Huawei on tuonut P20 Pro’lle myös kasvojentunnistuksen, joka toimii hienosti ja on todella nopea. Asetuksista näytön avaamista voidaan muuttaa vaatimaan vielä erillinen ylöspäin pyyhkäisy. Testijakson aikana kasvojentunnistus tuntui toimivan loistavasti, mutta asetuksien kautta kannattaa ottaa käyttöön tämä erillinen pyyhkäisy, jos haluaa ilmoituksia katsella ilman että näytönlukitus aukeaa.

Testijakson loppupuolella laitteelle saapui päivitys, jonka sisällöstä ei ole sen tarkempaa tietoa. Kuukausittaisten tietoturvapäivitysten taso oli testijakson aikana päivätty 1. maaliskuuta. Päivityspuoleen liittyykin toinen Huawein puhelimia yleensä vaivaava ongelma. Johtuen raskaasta EMUI -käyttöliittymästä, ainakaan kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä ole aikaisemmille puhelimille näkynyt, lupauksista huolimatta. Olisi toivottavaa, että tässä puolessa Huawei pystyisi vielä toimintaansa parantamaan, koska tällä hetkellä päivitysten saapuminen kestää toivottoman kauan.

Suurin ongelma testijakson aikana tuntui olevan yksi Huaweilla jo aikaisemmissakin puhelimissa ollut perisynti, nimittäin ilmoitukset ja lähinnä niiden poissaolo. EMUIn virranhallintaominaisuuksissa on jotain niin aggressiivista, että jatkuvasti huomasi, että esimerkiksi sähköposti-ilmoitukset saapuivat useita minuuttia (jopa kymmeniä minuutteja) myöhässä, Whatsapp-sovelluksen ilmoituksia ei välillä saapunut ennen kuin ohjelman avasi uudestaan. Asiaan auttoi, kun käy erikseen asettamassa sovelluksille luvan ohittaa akun optimoinnit. Tämä on ollut jatkuva ongelma Huawein puhelimissa ja EMUI -käyttöliittymän kanssa, eikä asia ole vieläkään kunnossa ilman käyttäjän omia toimenpiteitä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat