Uusimmat

Ohjelmisto, suorituskyky, akunkesto, loppusanat

25.05.2016 12:47 Juha Kokkonen

Android 6.0.1 Marshmallow & LG UX 5.0 -käyttöliittymä

G5:n yhteydessä LG lanseerasi uuden UX 5.0 -käyttöliittymäpäivityksensä, joka toimii Android 6.0.1 Marshmallowin päällä. LG:n mukaan UX 5.0:n suunnittelussa on seurattu käyttäjien käyttötottumuksia ja käyttöliittymästä on tehty entistä enemmän käyttäjien tarpeita mukaileva. Käytännössä muutokset ovat olleet melko pieniä ja lähinnä kosmeettisia. Ulkoasu on muuttunut aiempaa vaaleammaksi, sovelluskuvakkeita on pyöristetty ja vakiosovellusten ulkoasua on hieman päivitetty, mutta keskeisiltä osin ei ole havaittavissa merkittäviä muutoksia. Vaikka LG on kustomoinut käyttöliittymästä omansa näköisen, on positiivista, että muotokielessä on noudatettu Googlen Material Designin ohjeita, joten kokonaisuus näyttää yhtenäiseltä.

UX 5.0:n näkyvin muutos on ratkaisu siirtää sovelluskuvakkeet Huawein tyyliin kotinäkymän välilehdille. Tämä ei varmasti ole kaikkien käyttäjien mieleen, joten onneksi LG julkaisi jo päivityksen, jossa käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus myös perinteisen sovellusvalikon käyttöön. Kotinäkymän tyypin saa vaihdettua puhelimen asetuksista. Maininnan arvoinen muutos on myös jaetun näytön tilan poistuminen käyttöliittymän ominaisuuksista. Ominaisuus ei tosin aiemminkaan ollut erityisen kätevä LG:n toteuttamana, sillä se ei tukenut kolmansien osapuolien sovelluksia.

G5:n maininnan arvoisiin uutuusominaisuuksiin kuuluu Always On Display, joka näyttää näytön yläosassa tietoja myös näytön ollessa pois päältä. Kyseessähän ei sinällään ole mikään uusi ominaisuus, sillä se on löytynyt jo vuosia sitten Nokian Symbian-pohjaisista älypuhelimista.

LG:n Always On Displayn asetusvaihtoehdot ovat hyvin suppeat. Käyttäjä voi lähinnä kytkeä sen päälle sekä valita näytetäänkö näytöllä aika, vai käyttäjän määrittelemä teksti. Toteutus on simppeli, mutta LG ansaitsee plussaa siitä, että näyttö osaa näyttää myös kolmansien osapuolien sovellusten ilmoituskuvakkeet, toisin kuin Galaxy S7:n vastaava ominaisuus.

LG:n mukaan ominaisuus kuluttaa virtaa noin 0,8 % tunnissa, joka saattaa kuulostaa ensialkuun vähältä, mutta tarkemmin ynnäiltynä se syö akusta 20 % vuorokaudessa, joka on aika paljon. Koska G5:ssä ei ole AMOLED-näyttöä, jonka pikseleitä voi sytyttää yksitellen, on LG toteuttanut ominaisuuden valaisemalla himmeästi vain tietyn osan näytön yläosasta, pyrkien näin minimoimaan virrankulutusta.

 

Suorituskyky ja akunkesto

lg-g5-16

Saimme LG G5:n testikappaleen hyppysiimme toukokuun alkupuoliskolla ja se vietti ympärivuorokautisessa käyttötestissämme runsaan parin viikon ajan. Pari päivää puhelinta käytettiin LG:n toimittaman CAM Plus -lisämoduulin kanssa. Testijakson aikana puhelimen raudan tai ohjelmiston toiminnassa ei havaittu mitään ongelmia.

lg-g5-17

Normaalikäytössä G5:n käyttöliittymän toiminnassa ja nopeudessa ei ole mitään valittamista. Vertailimme G5:ttä rinnakkain muihin tämän vuoden huippumalleihin ja se osoittautui hieman Galaxy S7:ää ja Huawei P9:ää hitaammaksi. Ero oli kuitenkin niin pieni, että sillä ei ole juurikaan käytännön merkitystä. G4:n kanssa vertailtuna G5:n käyttöliittymä oli pääosiltaan samaa nopeusluokkaa. Pelikäytössä G5:n Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri jaksaa jauhaa täysin ongelmitta raskaimpiakin mobiilipelejä (Asphalt 8, Modern Combat 5, Unkilled). Pidemmässä rasituksessa puhelin lämpenee havaittavasti, muttei häiritsevän kuumaksi. Synteettisissä testeissä havaitsimme suorituskyvyn putoavan selvästi useampien toistojen myötä. Esimerkiksi GFXBenchissä alenema oli noin 30 % luokkaa.

Otimme testeihin verrokiksi Samsung Galaxy S7:n, joka käyttää Samsungin omaa Exynos 8890 -järjestelmäpiiriä ja on suorituskykyisin tähän mennessä testaamamme älypuhelin. Verrokin tulokset näkyvät sulkeissa. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

 

  • Androbench 4.0: 430,01/140,84/88,62/16,26 (484,33/143,22/86,68/15,66 Mbit/s)
  • AnTuTu 6.0.1 64bit: 136293 (130909)
  • Geekbench 3 (Single/Multi): 2343/5367 (2126/6413)
  • GFXBench T-rex 1080p ES 2.0 offscreen: 92 FPS (81 FPS)
  • GFXBench Manhattan 1080p ES 3.0 offscreen: 42 FPS (39 FPS)
  • GFXBench Car Chase 1080p ES 3.1 offscreen: 17 FPS (15 FPS)
  • Kraken 1.1: 4064,3 ms (2583,6 ms)*
  • PCMark: 6116 (4782)
  • Sunspider 1.0.2: 653,4 ms (312,6 ms)*
  • Vellamo 3.1: Browser/Multicore/Metal: 4286/3456/3392 (7521/3562/3299)
  • 3DMark Slingshot ES3.1: 1663 (2146)

 

G5:n akun kapasiteetti on pienentynyt edeltäjämallista 200 mAh (~7 %), joka ei luonnollisestikaan ole koskaan hyvä kehityssuunta. Käytännössä pienentynyttä akkua voidaan kuitenkin kompensoida onnistuneesti raudan valinnalla ja sen optimoinneilla. Testijakson aikana G5 oli mukana monenlaisissa luonnollisissa käyttötilanteissa – seassa oli sekä rauhallisia toimistopäiviä sekä pari aktiivisempaa ”reissupäiviä”, joten puhelimen käyttö ja sitä kautta virrankulutus poikkesi merkittävästi normaalista arkikäytöstä.

Tyypillisenä arkipäivänä (klo 8 – 24) G5:n akun varaus tippui täydestä keskimäärin 40-55 prosenttiin, kun näytön päälläoloaika liikkui noin puolentoista ja 2 h 15 min haarukassa. Raskaammassa käytössä akku saatiin pariin otteeseen iltaan mennessä aivan loppumaisilleen noin 5-10 % varauslukemaan, jolloin näytön päälläoloaika oli noin neljän tunnin luokkaa. Hyvin kevyellä käytöllä noin tunnin näytön päälläoloajalla saavutimme pariin otteeseen noin 60-65 % varaustason päivän päätteeksi. Kertaakaan emme kuitenkaan selvinneet G5:llä onnistuneesti kahden päivän yli, joka on kilpailijohin nähden heikohko suoritus.

Testijakson perusteella voimme todeta, että LG G5:n akunkesto on useimpia viimeaikaisia high-end puhelimia heikompi. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin käyttöä, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

G5 tukee uusinta Quick Charge 3.0 -pikalataustekniikkaa, jonka kehutaan olevan 27 % nopeampi ja hyötysuhteeltaan 45 % parempi kuin edellinen sukupolvi. Puhelimen mukana toimitettavalla 16 watin (9 V, 1,8 A) pikalaturilla akku latautuu tyhjästä puoliväliin alle puolessa tunnissa ja 90 % varaustasoon alle tunnissa. Tyhjästä täyteen vie noin tunnin ja vartin, joka on markkinoiden nopeimpia tuloksia. Ainakin teoriassa latauksen pitäisi onnistua vieläkin nopeammin tehokkaammalla laturilla. Metallisen kuorirakenteen takia G5:ttä ei ole mahdollista ladata langattomasti.

 

Yhteenveto

lg-g5-18

Siinä missä Samsung ja Huawei ovat muuttaneet huippumalliensa ulkonäkö maltillisesti, on LG päätynyt täysin päinvastaiseen ratkaisuun. Uusi G5 on ulkoisesti täysin erilainen, kuin vuoden takainen G4. Onko muotoilun suhteen menty sitten parempaan suuntaan?

Mielestäni ei.

Entä huonompaan suuntaan?

Mielestäni ei voi sanoa niinkään.

G5:n toteutustapa on vain hyvin erilainen ja siinä on hyvät ja huonot puolensa. Nappiin sen ei kuitenkaan voi todeta osuneen, sillä maalipinta saa alumiinin tuntumaan todellista halvemmalta ja takakuoren muotoilu on mennyt epämukavampaan suuntaan.

Ainakin osasyy G5:n muotoilun totaaliselle muuttumiselle löytyy metallisen takakuoren ja irrotettavan akun yhdistelmästä. LG:n resepti siihen onkin erittäin nokkela, joskin toteutus voisi olla hieman parempi. Akun irrottaminen puhelimen alapäädyn kautta on toimiva ratkaisu, mutta alapäädyn kiinnitys puhelimeen saisi olla toteutettu hieman tukevamman tuntuisesti esimerkiksi metallikomponenttien avulla. Nykyinen heiluva ja reunasta raolle jäävä toteutus ei oikein sovi yli 700 euron puhelimen laatuvaikutelmaan. Irrotettavan alaosan yhteyteen loihdittu Friends-moduulikonsepti ei myöskään täysin vakuuta toteutuksellaan. Moduulit ovat todella kalliita, eikä ainakaan testaamamme CAM Plus -moduuli vakuuttanut toteutuksellaan. Moduuli-ideassa on potentiaalia, mutta niitä pitäisi olla saatavilla enemmän, paremmin toteutettuna ja järkevämpään hintaan. Nykyisellään ne uhkaavat jäädä lähinnä markkinointitempuksi.

Moduuli-ideassa on potentiaalia, mutta niitä pitäisi olla saatavilla enemmän, paremmin toteutettuna ja järkevämpään hintaan.

Rautapuolella G5 tarjoilee melko tasapainoisen kokonaisuuden.

Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri tarjoaa markkinoiden parasta suorituskykyä erityisesti grafiikkapuolella, joskin havaitsimme testeissä suorituskyvyn laskevan havaittavasti laitteen lämmetessä. Muistia on nykypäivän lippulaivapuhelimelle riittävästi, joskin suuremmatkin tallennustilavaihtoehdot olisivat olleet tervetulleita. Onneksi tallennustilaa voi laajentaa isolla muistikortilla. Huipputarkka 5,3-tuumainen näyttö on kohtalaisen hyvä, mutta jättää parantamisen varaa kirkkauden suhteen. Akunkeston osalta G5 osoittautui pieneksi pettymykseksi, sillä virtaa ei tahdo riittää millään kahdeksi päiväksi. Kamerapuolella kaksoiskameraratkaisu on erittäin onnistunut ja etenkin 16 megapikselin pääkamera tuottaa kamerapuhelinmarkkinoiden kärkitason jälkeä niin valoisassa kuin hämärässäkin. Myös 135 asteen laajakulmaobjektiivista on enemmän iloa, kuin ennakkoon saattaisi ajatella. Pienellä varauksella vaativampi valokuvauksen ystävien pieni joukko ei kuitenkaan välttämättä arvosta kuvien melko näyttävää jälkikäsittelyä.

Ohjelmistopuolella LG:n UX 5.0 -käyttöliittymästä ei löydy juuri pahaa sanottavaa, vaikka sen kehitys tuntuukin jääneen hieman junnaamaan paikalleen. Toteutus on selkeä ja noudattaa Googlen Material Design -muotokielen pääperiaatteita. Moni toki arvostaa vakio-Androidia, mutta UX 5.0 ei ole lähelläkään valmistajien omien tekeleiden pahimmasta päästä. Uudistusten osalta se on varsin vaatimaton versiopäivitys, sillä muutoksia löytyy lähinnä värimaailmasta sekä yksityiskohdista.

Nopeudessa UX 5.0 ei yllä aivan parhaimpien kilpailijoiden tasolle, mutta käytännössä erot ovat minimaalisen pieniä sekunnin kymmenyksiä ja sadasosia.

Yhteenvetona LG G5 ei ole huono puhelin, mutta jotain jää silti puuttumaan. Keskeiset palikat ovat kunnossa ja esimerkiksi takakamera on markkinoiden parhaimmistoa. Alakautta irrotettava akku on hyvä idea, mutta sen toteutus ei aivan vakuuta. Lisäksi akunkesto ei ole kilpailijoiden tasolla. Modulaarisissa lisäosissa on potentiaalia, mutta nykyisellään se vaikuttaa lähinnä rahastukselta. Myös näytön kirkkaus on valmistajan ilmoittamiin lukemiin nähden pettymys. Siitä huolimatta LG G5 on harkinnan arvoinen puhelin laadukasta kameraa ja irrotettavaa akkua arvostavalle metallirakenteista high-end-puhelinta etsivälle käyttäjälle.

 

Hyvää

  • Tukeva alumiinirakenne (alareunaa lukuun ottamatta)
  • Huippunopea Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri
  • Huippunopea Quick Charge 3.0 -pikalataus
  • UFS 2.0 -muistiin perustuvan tallennustilan hyvä suorituskyky
  • Kameran kuvanlaatu kaikissa olosuhteissa
  • Mahdollisuus ottaa kuvia kahdella eri polttovälillä
  • Etukameran kuvanlaatu
  • Irrotettava akku metallikuorisessa puhelimessa
  • Ohjelmiston näppärät yhden käden käyttöä helpottavat ominaisuudet
  • Moderni USB Type-C -liitäntä USB 3.0 -nopeudella
  • Lisämoduulien potentiaali

Huonoa

  • Maalipinta tekee alumiinikuorista halvemman oloiset
  • Viimeistelyssä ja alareunan tukevuudessa parantamisen varaa
  • Akunkesto verrattuna pahimpiin kilpailijoihin
  • Friends-lisämoduulien heikko valikoima ja korkea hinta
  • Kameran JPG-kuvien prosessointi ei välttämättä vaativimpien kuvaajien mieleen
  • Suorituskyvyn tippuminen pidemmässä rasituksessa varauksin
  • Always On Display -ominaisuuden virrankulutus
  • Ei tue Marshmallowin mahdollisuutta integroida muistikorttia osaksi sisäistä tallennustilaa (Adoptable Storage)
  • Ei langatonta latausta
  • Ei fyysistä kaksivaiheista kamerapainiketta (ilman CAM Plus -lisämoduulia)
  • Ei suojausta vedeltä ja pölyltä
  • Suomessa ei saatavilla pinkkiä ja hopeanväristä vaihtoehtoa

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto, suorituskyky, akunkesto, loppusanat