Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

09.05.2018 06:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Ulkonäöltään niin Nokia 6 2018 kuin Nokia 7 Plus muistuttavat toisiaan, vaikkakin jälkimmäisessä luotetaan huomattavasti pyöreämpiin muotoihin, kun taas Nokia 6 2018 pitäytyy viime vuoden laatikkomaisessa muotoilussa. Värivaihtoehtoina molemmista löytyy mustaa ja kuparia yhdistelevä vaihtoehto sekä Nokia 7 Plussasta myös valkoista ja kuparia yhdistelevä vaihtoehto.

Nokia 7 Plus ei kooltaan ole mistään pienimmästä päästä: ulkomitat ovat 158,4 x 75,6 x 8 millimetriä. Painoa laitteelle on kertynyt tuhdit 183 grammaa.

Nokia 6 2018:n vastaavat ulkomitat ovat 148,8 x 75,8 x 8,2 millimetriä. Painoa löytyy 172 grammaa. Nokia 7 Plussan käyttö yhdellä kädellä alkaa olla jo ainakin allekirjoittaneen käsillä rajamailla vaatien pientä sormien venyttelyä sekä laitteen pito-otteen vaihtamista.

Nokia 7 Plus runko on työstetty yhdestä alumiinipalasta, minkä jälkeen laitteen reunat on hiottu ja anodisoitu. Kuten aikaisemmin mainittiin, nojaa Nokia 7 Plus huomattavan pyöristettyihin muotoihin. Tämä on nähtävissä esimerkiksi laitteen etupuolella, jossa näytön reunat kaartuvat hienovaraisen saumattomasti kiinni itse rungon reunoihin. Harmillisesti Nokia 7 Plussalla ei ole minkäänlaista vesisuojausta. Tämä ei kuitenkaan ole alle 400 euron puhelinten kohdalla kovin yllättävää.

Nokia 6 2018 edustaa laitteista kulmikkaampaa muotoilua. Nokia 7 Plus tuntui käteen huomattavasti mukavammalta, kun taas Nokia 6 2018:n reunojen terävähköt kulmat aiheuttivat käsituntumaan pienen miinuksen.

Kummankin laitteen rakennetta pitää kehua. Niiden tuntuma on jykevä, ja rakenne jämäkkä. Puhelimet eivät anna periksi edes kovemman vääntövoiman edessä, eikä rungoista myöskään kuulu nitinöitä.

Nokia 7 Plussan etuosan valtaa suuri kuusituumainen IPS LCD -näyttö. Nokia 7 Plus on HMD:n ensimmäinen laite, joka käyttää uutta ja nykyisin hyvin yleistä 18:9-näyttösuhdetta. Tämä antaakin Nokia 7 Plussan näytön ja ulkomittojen suhteeksi kohtuullisen 77 prosenttia.

Resoluutioltaan HMD on päätynyt jo tyypilliseen Full HD+ -resoluutioon (1080 x 2160 pikseliä). Näyttö on laadultaan hyvää luokkaa, ja sen maksimikirkkaus riittää jopa hieman aurinkoisemmallakin kelillä.

7 Plus -näytön katselukulmat ovat LCD-näytölle tutusti suhteellisen laajat. Näytön ylä- ja alapuolelle on jätetty kaistaleet, joiden olisi toivonut olevan hiukan kapeammat. Näytön yläpuoliseen kaistaleeseen on sijoitettu puhelimen kuuloke, laitteen etukamera ja pakollinen Nokia-logo.

HMD:n puhelimista ei ilmoituslediä ole Euroopan malleista toistaiseksi löytynyt, eikä löydy tänäkään vuonna. Ilmoitusledi kun on päädytty korvaamaan Androidin omalla ”Himmennetty näyttö” -ominaisuudella.

Nokia 6 2018 -mallissa etupuolen näytön tuumakoko on samainen 5,5 tuumaa kuin viime vuodenkin mallissa. Suurempia teknisiä muutoksia ei näytössä ole, ja se on edelleen parempaa tasoa omassa hintaluokassaan. Näyttö on edelleen 16:9-kuvasuhteella, joten sen ja ulkomittojen suhde jää noin 73 prosenttiin.

Myös Nokia 6 2018 mallissa näytön yläpuolella olevaan kaistaleeseen on sijoitettu laitteen kahdeksan megapikselin etukamera sekä kuuloke. Näytön alapuolelle sijainnut sormenjälkilukija on nyt siirretty laitteen takakuoreen.

Nokia 7 Plussan alalaidassa sijaitsee puhelimen USB-C-latausliitin. Tiedonsiirtoon liitin tukee tässä hintaluokassa vielä tavanomaisia USB 2.0 -nopeuksia. Liittimen viereen on sijoitettu puhelimen ainoa kaiutin. Monokaiutin on laadultaan ja äänenvoimakkuudeltaan hintaluokassaan hyvää tasoa, mutta mitään sen kaksisempaa musiikkielämystä siitä ei irti saa.

Sama kokoonpano löytyy myös Nokia 6 2018 -puhelimen alalaidasta. Oli ilo huomata, että viime vuoden Nokia 6:ssa ollut mikro-USB-liitäntä on korvattu nykypäiväisellä USB-C-liitännällä.

Puhelimien rungon kaikki sivut on maalattu useampaan kertaan kuparinvärisellä maalilla. Tämä tuo hienon lisävivahteen laitteiden ulkoasuun. Molempien laitteiden näytön oikealta puolelta löytyy puhelinten ohjauspainikkeet eli virta- sekä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet. Nokia 7 Plussan painikkeiden tuntuma ja painalluspalaute ovat hyvää luokkaa, ja painikkeiden painamisesta kuuluu selkeä naksaus. Ihan samaa ei valitettavasti voi sanoa Nokia 6 2018:n painikkeista. Varsinkin puhelimen virtapainikkeen tuntuma on hyvin pehmeä, eikä napin painalluksesta saa kunnollista palautetta.

Näytön yläpäätyyn on sijoitettu molemmissa puhelimissa ainoastaan 3,5 millimetrin ääniliitäntä. Se on varsinkin tämän hintaluokan laitteissa edelleen kysytty ja tärkeä ominaisuus. Nokia 7 Plussan liitäntä tuntuu olevan erityisen tiukka. Kuulokkeiden liitintä saikin välillä tunkea kunnon voimalla saadakseen liittimen pohjaan saakka.

Puhelinten vasemmalta sivulta löytyy laitteiden SIM-korttikelkka, johon saa molemmissa laitteissa asennettua joko kaksi nano-SIM-korttia tai yhden nano-SIM-kortin ja microSD-muistikortin.

Molempien puhelinten takakansi on pyhitetty laitteiden sormenjälkitunnistimelle sekä pääkameralle. HMD:n käyttämä sormenjälkilukija osoittautui testijaksolla hyvin toimivaksi, mutta nopeudessa se häviää edelleen suhteellisen reilusti esimerkiksi Huawein käyttämälle sormenjälkilukijalle. Testijakson aikana sormenjälkitunnistimen tarkkuus vaikutti hyvältä, mutta laitteen avautumisen hitaus oli selkeästi huomattavissa molemmilla laitteilla.

Sormenjälkitunnistimen yläpuolelle on Nokia 7 Plussassa sijoitettu puhelimen Zeissin kanssa yhteistyössä valmistettu tuplakamera, kun taas Nokia 6 2018 mallissa tyydytään yhteen kameraan.

Rautapuolella puhelimiin on otettu käyttöön keskihintaluokkaan hyvin sopivat Snapdragon 600 -sarjan piirit. HMD on päätynyt käyttäjän onneksi käyttämään 600-sarjan uusimpiin piireihin, eli Nokia 7 Plus on saanut sisälleen Snapdragon 660 -piirin, ja Nokia 6 2018 sisälle on asetettu Snapdragon 630 -piiri.

Keskusmuistia Nokia 7 Plus sisältää neljä gigatavua. Nokia 6:ssa on päädytty kolmeen gigatavuun. Tallennustila on Nokia 7 Plus -mallissa 64 gigatavua, ja Nokia 6:ssa 32 gigatavua. Molemmissa puhelimissa muistin määrä on kasvatettavissa microSD-muistikortilla.

Akkukapasiteetti on Nokia 7 Plussan osalta maittava 3800 milliampeerituntia. Nokia 6 joutuu tyytymään hiukan pienempään 3000 milliampeeritunnin kapasiteettiin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat