Uusimmat

Käyttöjärjestelmä

09.05.2018 06:00 Juha Uotila

Käyttöjärjestelmä

HMD Global aloitti jo viime vuonna puhelinten markkinoinnin lupaamalla puhtaan Android-käyttökokemuksen. Tänä vuonna yhtiö otti vielä vakaamman kannan laitteiden päivitysten ja puhtaan Android-version käyttöön liittymällä Googlen Android One -laiteohjelmaan.

Suurta muutosta itse ohjelmistoon ei Android One -liittymä tuo, mutta HMD:n mukaan se on enemmänkin osoitus siitä, että yhtiö aikoo julkaista kuukausittaiset tietoturvapäivitykset ja uusimmat Android versiot ensimmäisten valmistajien joukossa. Android One -ohjelma kuitenkin takaa siinä mukana olevalle laitteelle Android päivitykset kahden vuoden ajalle sekä tietoturvapäivitykset kolmeksi vuodeksi.

Nokia 7 Plus ja Nokia 6 2018 saapuvatkin valmiiksi Android 8.0 Oreo -versiolla varustettuina ja molempien laitteiden ohjelmisto päivittyi suoraan ensimmäisellä käynnistyskerralla Android 8.1 -versioon ja tietoturvapäivitykset päivittyivät huhtikuun tasolle.

Ulkonäöllisesti uusien Nokioiden käyttöjärjestelmä ei eroa viime vuotisista malleista juuri miltään osin, joten viime vuoden malleja käyttänyt tai muuten puhdasta Androidia käyttänyt on kuin kotonaan. Toisaalta taas Samsung tai Huawein puhelimesta vaihtanut käyttäjä voi olla hiukan ihmeissään riisutusta käyttöjärjestelmästä, jossa ei ole juurikaan mitään ekstraa mukana.

Android One ja puhtaan Androidin suurin ongelma onkin ehkä sen riisuttu ulkoasu ja ominaisuusvalikoima, ja monien muiden puhelinten monet esimerkiksi yhdenkäden käyttöä helpottavista ominaisuuksista loistavat poissaolollaan. Puuttuvien ominaisuuksien tilalle puhdas Android tarjoaa ripeän, hyvin optimoidun käyttökokemuksen ja mikä tärkeintä taatut ja nopeat päivitykset kuukausittain.

Ostoksille lähtijän tuleekin miettiä arvostaako järjestelmän muokattavuutta lisäominaisuuksien kautta, vai nopeasti ja taatusti päivittyvää järjestelmää. Toinen puhdasta Androidia puoltava osuus on lisätauhka, jota monet muut valmistajat tykkäävät puhelimiinsa asentaa. Android Onea käyttävät puhelimet tulevat varustettuna Googlen ohjelmilla, eikä valmistaja ole laitteelle asentanut muuta kuin oman kamerasovelluksensa.

Pienenä outoutena huomasimme, ettei HMD ole jostain syystä sisällyttänyt Android 8.0:n mukana tulleita korkealaatuisia Bluetooth-äänikoodekkeja puhelimiin. Tämä huomattiin, kun muilla Oreota käyttävillä puhelimilla käytettynä Sonyn 1000XM2 -kuulokkeet käyttävät Sonyn laadukasta LDAC-koodekkia, mutta uudet Nokiat päätyivät käyttämään normaalia SBC-koodekkia.

Lisäohjelmien ja turhienkin ohjelmien puutos näkyy myös tallennustilassa, jota Nokia 7 Plussassa oli paketista oton jälkeen tarjolla 50,31 gigatavua 64 gigatavusta. Vastaavasti Nokia 6 2018 vapaata tallennustilaa oli reilut 20 gigatavua jäljellä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat