Uusimmat

Kamera

09.05.2018 06:00 Juha Uotila

Kamera

Nokia 7 Plus on HMD:n ensimmäinen keskihintaluokan puhelin, jossa on mukana Zeissin kanssa yhteistyössä valmistettu kaksoiskamera. Nokia 6 2018 mallin kamera on sekin viime vuodesta saanut Zeissin brändileiman.

Nokia 7 Plussan kamera sijaitsee takakuoren yläosassa omassa pienessä kamerakotelossaan. Itse kameran linssit ovat hiukan suojassa. Kamerakotelon reunat ottavatkin ensimmäisenä kosketuksen esimerkiksi pöydän pintaan, mikä estänee itse linssien naarmuuntumista ja likaantumista. Kamerakotelon oikealle puolelle on sijoitettu kameran LED-salama.

Nokia 6 2018:n kamera on myös sijoitettu takakuoren yläosaan, mutta Nokia 7 Plussasta poiketen kamera on huomattavasti enemmän itse laitteen kuoren tasalla. Kamerakomponentin alaosaan on sijoitettu kameran LED-salama.

Nokia 7 Plussan kaksoiskamera koostuu 12 megapikselin pääkamerasta, jonka pariksi on sijoitettu 13 megapikselin telekamera. Pääkameran kennon pikselikooksi on mainittu kohtuullisen kookas 1,4 mikrometriä ja telekameran vastaava lukema on 1,0 mikrometriä. Aukoltaan 12 megapikselin kamera on f1.75 ja telekameran osalta aukkolukema on f2.6.

Vastaavasti Nokia 6 2018:n kamerassa on 16 megapikselin kenno, jonka pikselikooksi on päätynyt 1,0 mikrometriä ja aukko on kooltaan f2.0.

Harmillisesti kummankaan puhelimen kamera ei sisällä optista kuvanvakaajaa, vaan HMD luottaa omaan elektroniseen kuvanvakaajaan niin videoissa kuin valokuvissakin.

Suurempi muutos onkin tapahtunut sitten itse HMD:n käyttämässä kameraohjelmistossa. Pääosin kameraohjelmiston ulkonäkö on kuitenkin tuttu viime vuoden malleista.

Molemmilla malleilla kamerasovellus toimii mallikkaasti ja käynnistyy nopeasti. Kameran saa käynnistettyä myös tuplanapauttamalla laitteen virtapainiketta, jolloin puhelin avautuu suoraan kamerasovellukseen.

Kuvaustilan vaihto onnistuu nyt oman valikon takaa, joka sijaitsee kamerasovelluksen kulmassa olevan hampurilaisvalikkoikonin takana. Kuvaustilavalikon takana on myös pääsy kamera asetusvalikkoon. Yleisimmin käytössä olevien ominaisuuksien pikakuvakkeet on kerätty kamerasovelluksen reunaan. Nokia 8 mukana viime vuonna julkaistu ”bothie” -ominaisuus tekee myös paluun, ja ominaisuuden avulla voi videota kuvata etu- sekä takakameroilla yhtäaikaisesti. Myös laitteen kameran mahdollistavalle optiselle zoomille löytyy oma painikkeensa etsinikkunassa.

Nokian kameraohjelmisto sai Nokia 8 -arvostelussa pyyhkeitä puutteellisista manuaalisäätömahdollisuuksista. Nyt uudessa kamerasovelluksessa tämä puutos on muutettu, ja kameraohjelman manuaalitila onkin saanut vaikutteensa Nokian Lumia puhelimista tutusta Pro Camerasta.

Manuaalitila käynnistyy helposti suljinpainiketta vasemmalle pyyhkäisyllä. Toisella pyyhkäisyllä sovellus avaa näkyville kaikki säädettävät asetukset. Ammattilaistilasta pääsee pois kahdelle oikealle suuntautuvalla pyyhkäisyllä. Manuaalitilassa säädöt ovat tarjolla valkotasapainolle, tarkennukselle, suljinajalle, ISO-arvolle ja valotuksen korjaukselle. Ammattilaistila ei kuitenkaan edelleenkään tarjoa RAW-kuvausmahdollisuutta, mikä on selkeä miinus.

Nokia 7 Plussan tuplakamera tarjoaa rahoille hyvän vastineen puhelimen hinnalle hyvässä valaistuksessa. Kuvien terävyys on kiitettävää ja yksityiskohtia kuvista löytyy runsaasti. HMD ei myöskään ole lähtenyt jälkiprosessoinnilla muuttamaan kuvien värimaailmaa, vaan värit toistuvat suhteellisen luonnollisina ja todellisuutta vastaavina. Kameran heikompana osa-alueena voidaan pitää kuvien dynamiikkaa, joka kuitenkin alle 400 euron hintaluokassa on parempaa luokkaa kilpailijoihin verrattuna.

Valon vähentyessä Nokia 7 Plus pystyy vielä pitämään kuvien laadun hintaluokkaan nähden hyvänä. Puhelimista puuttuva optinen kuvanvakaaja tosin olisi jo ilta-aikaan tullut tarpeeseen, ja kuvaajan onkin pidettävä puhelimen mahdollisimman vakaana kuvien onnistumisen takaamiseksi.

Hämäräkuvat ovat kuitenkin edelleen suhteellisen yksityiskohtaisia, vaikka kuviin onkin prosessoinnin jälkeen tuotukin hiukan kohinaa. Valonmäärän tippuessa tarpeeksi alas, alkaa yksityiskohdissa esiintyä pehmeyttä ja vesiväriefektiä. Lisäksi välillä huomattiin tarkennuksen kanssa pieniä ongelmia, kun puhelimen näytöltä valittu tarkennuspiste saattoi automaattisesti tippua pois tai itsekseen vaihtaa kohdetta.

Nokia 7 Plussan kaksoiskamera mahdollistaa myös kaksinkertaisen optisen zoomin. Hyvässä ja kirkkaassa päivänvalossa optinen zoom tarjoaakin juuri sitä mitä on haettu, eli mahdollisuuden zoomaukseen ilman kuvanlaadun tippumista.

Testijaksolla ilmeni kuitenkin tilanteita, joissa zoomatuissa kuvissa kamerasovellus olikin päättänyt käyttää pääkameraa, eli päätynyt digitaaliseen zoomin käyttöön optisen sijaan. Samaa efektiä oli huomattavissa myös hämärällä, eli osa hämärässäkin otetuista zoomatuista kuvista olikin otettu heikommalla aukolla varustetulla telekameralla, vaikkakin pääosin hämärällä kameraohjelmisto monien muiden puhelinten tapaan vaihtaa käyttöön pääkameran ja turvautuu digizoomiin.

Nokia 6 2018 kamera oli myös positiivinen yllätys; Nokia 7 Plussan saamat kehut pätevät myös Nokia 6 2018 -malliin. Suurimpana erona voisi sanoa, että hyvässä valossa Nokia 6 2018 tuntui välillä yskivän, jos kuvissa oli paljon vihreää kuten nurmikkoa tai kuusia, jolloin kyseisten osioiden yksityiskohdat saattoivat puuroutua.

Harmillisesti Nokia 6 2018 ei hämärämmässä kelissä enää juuri pärjää, vaan kameran kyvyt tulevat yksinkertaisesti vastaan. Kuvat jäävät pääosin pimeiksi. Niihin tulee runsaasti kohinaa, ja yksityiskohdat tuhoutuvat hyvin nopeasti valon vähentyessä.

Videokuvan osalta Nokia 7 Plus tarjoaa maksimissaan 4K/30FPS-videokuvausta.  4K-video tallennetaan noin 42 megabitin sekuntivirralla ja ääntä taltioidaan stereona 256 kilobittiä sekunnissa. Huomioitavaa on kuitenkin, että 4K-laadulla elektronin kuvanvakautus ei ole käytettävissä, eli liikkeessä kuvattaessa kannattaa resoluutio tiputtaa Full HD -tasolle, jos mahdolliset heilumiset ynnä muut tärinät haittaavat.

Laadullisesti 4K-video on hyvälaatuista ja terävää, eikä siitä löydy kovin kummoista moitittavaa. Lisäksi kaksinkertainen optinen zoomaus on käytössä myös videotilassa.

Nokia 7 Plus käyttää Nokia 8:ssa mukana olleita OZO Audiota, jonka avulla laitteen mikrofoneja voi suunnata joko kaappaamaan äänet edestä, takaa tai surround-tilassa. Äänentallennus toimii normaaleissa olosuhteissa mallikkaasti, vaikkakin joissain tilanteissa huomattiin videoille tallentuvan pienimuotoista suhinaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat