UUSIMMAT

Kamera

05.05.2015 16:36 | Juha Kokkonen

Molempien GS6-versioiden (kuvissa edge ylempänä, perusmalli alempana) kamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa runsaan millin korkuisessa kyhmyssä. Kameran uloin suojalinssi on Gorilla Glass 3 -lasia. Kameran oikealta puolelta löytyy edeltäjämallin tapaan suurteho-LED-salama sekä optinen sensori pulssin mittaamiseen.

Kamera perustuu Note 4:stä tuttuun 16 megapikselin Sony IMX240 -kuvasensoriin, jonka fyysinen koko on 1/2,6 tuumaa. Kameran objektiivi on kuitenkin uutta tekoa, sillä sen aukkosuhde on entistä pienempi f1.9, joka tarkoittaa parantunutta valovoimaa. Kinovastaavalta polttoväliltään 28 mm:n linssiryhmä on varustettu optisella kuvanvakaimella.

Videokuvaus on mahdollista jopa 3840 x 2160 4K-tarkkuudella 30 FPS päivitysnopeudella sekä tavanomaisemmalla 1080p-tarkkuudella 60 FPS päivitysnopeudella tai HDR-tilassa. 1080p-videokuvaus mahdollistaa kaksinkertaisen häviöttömän zoomin käytön.

Samsung on uudistanut Galaxy S6 -mallien kamerakäyttöliittymää. Merkittävin uusi ominaisuus on Pro-kuvaustila, joka tuo mukanaan erityisesti edistyneempien käyttäjien kaipaamia manuaalisäätöjä. Tarjolla on valotuksen mittauksen valinta (keskipainotettu, matriisimittaus ja pistemittaus), kuvan jälkikäsittelyn hienosäätö (värilämpötila, sävy, kontrasti, kylläisyys, korostus, varjot), manuaalinen tarkennus, valkotasapainon säätö, ISO-arvon valinta (100-800) sekä valotuksen kompensointi (-2…+2). Suljinaika ei valitettavasti ole käyttäjän säädettävissä. Käyttäjän kustomoimille asetuksille on tarjolla kolme tallennuspaikkaa.

Yllä on GS6 ja GS6 edge -puhelimilla otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Galaxy S6 -mallien kamerasovellus käynnistyy erittäin nopeasti ja on välittömästi kuvausvalmiudessa. Kamerakuvakkeen ohella kamerasovelluksen saa käynnistettyä lukitusnäkymän alanurkasta löytyvää kuvaketta pyyhkäisemällä tai uutena vaihtoehtona painamalla kotinäppäintä nopeasti kahdesti. Kotinäppäimen painaminen osoittautuikin testijaksolla näppärimmäksi tavaksi käynnistää kamera, sillä se toimii missä tahansa käyttöliittymän osassa sekä myös puhelimen ollessa lukittuna. Samsungin aiempien huippumallien tapaan myös Galaxy S6 -mallien kamera ottaa HDR-kuvia erittäin nopeasti ja luonnollisen kuvanlaadun ansiosta sitä voikin pitää lähes aina päällä. Kamera tarkentaa nopeasti ja luotettavasti. Suljinpainiketta pohjassa pitämällä kamera takoo sarjakuvausta ja antaa käyttäjän valita säilytettävät kuvat tai poistaa koko kuvasarjan kerralla.

Päivänvalossa ja hyvässä keinovalaistuksessa Galaxy S6 -mallien kamera tekee erittäin hyvää jälkeä. Kuvat ovat teräviä ja niissä on paljon yksityiskohtia. Kohinaa ei ole havaittavissa oikeastaan yhtään. Otosten jälkikäsittelyä on vähennetty edeltäjämalliin nähden ja lopputulos onkin useimmiten varsin luonnollinen. Värit ovat edelleen ajoittain aavistuksen liian eloisat ja läheltä tarkasteltuna yksityiskohdissa on havaittavissa pientä ”maalausmaista” korostusta, mutta kokonaisuudessaan Samsung on silti onnistunut erinomaisesti. Lähikuvat onnistuvat hyvin, sillä kamera mahdollistaa tarkentamisen läheltä ja suuren aukkosuhteen objektiivi sumentaa taustan näyttävästi.

Valon määrän vähentyessä Galaxy S6:sten kamera sopeutuu olosuhteisiin hyvin. Kuvat säilyvät varsin pitkään yksityiskohtaisina ja kokonaisuutena selkeän näköisinä. Lähempää tarkasteltuna yksityiskohdissa on kuitenkin havaittavissa selvää pehmenemistä melko lineaarisessa suhteessa valon määrän vähenemiseen. Värien toisto säilyy hyvänä kautta linjan ja myös valkotasapaino pysyy harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta ruodussa. Kohina pysyy kuvissa hyvin hallinnassa ja se on laadultaan hienojakoista ja tasaväristä. Optinen kuvanvakain auttaa pitämään kuvat tärähtämättöminä heikossa valossa, mutta vakaan käden tarvetta ja liikkumattomana pysyvää kohdetta sekään ei silti korvaa.

Kokonaisuutena Galaxy S6 -mallien kamerat taltioivat tasaisen laadukasta jälkeä useimmissa olosuhteissa. Kuvanlaatua voi verrata Note 4:n kameraan, mutta aavistuksen paremmaksi hienosäädettynä. Toki hämäräkuvista löytyy vielä parannettavaa, mutta siitä huolimatta kyseessä on yksi markkinoiden parhaista puhelinkameraratkaisuista.

 

Note 4:n tapaan GS6-mallien kamera pystyy taltioimaan liikkuvaa kuvaa parhaimmillaan erittäin tarkalla 4K-resoluutiolla (3840×2160). Korkean tarkkuuden video vie luonnollisesti myös runsaasti tallennustilaa, sillä se tallentuu noin 50 Mbit/s bittivirralla. 4K-videon pituus onkin rajoitettu viiteen minuuttiin. Videon laatu on erittäin terävää, värikylläistä ja yksityiskohtaista. HDR-kuvausta ja videon vakautusta ei ole mahdollista käyttää yli 1080p-tarkkuuden videotallennuksessa. 1080p-videota on myös mahdollista tallentaa korkeammalla 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy S6 ja Galaxy S6 edge
  2. Galaxy S6 edge (SM-G925F)
  3. Galaxy S6 (SM-G920F)
  4. Kamera
  5. TouchWiz-käyttöliittymän uudistukset
  6. Vertailua Galaxy S5:een, Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  7. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat