Uusimmat

Galaxy S6 edge (SM-G925F)

05.05.2015 16:36 Juha Kokkonen

Otamme GS6-malleista ensimmäisenä käsittelyyn edge-version, koska monelle kyseessä on varmasti se kaksikon kiinnostavampi osapuoli.

Ulkoisesti Galaxy S6 edge herättää välittömästi kiinnostuksen, sillä sen molemmilta pitkiltä sivuilta kaareutuva näyttö on markkinoilla ennennäkemätön ratkaisu. En voi kieltää etteikö sulavasti pyöristyvä näyttöratkaisu lisäisi laitteen houkuttelevuutta ja loisi sille uniikin laitteen vaikutelmaa. Kaikesta huolimatta Samsung on onnistunut säilyttämään myös aiemmille tuotteilleen tyypillisiä tuttuja muotoiluyksityiskohtia.

Käteen otettaessa Galaxy S6 edgestä huokuu solakka ja ohut tuntuma. Käyttäjälle välittyy heti kuva arvokkaasta tuotteesta, jossa Samsung ei aiemmissa Galaxy S -puhelimissa ole onnistunut. GS6 edge tuntuu tukevalta ja laadukkaalta, eikä minkäänlaisia natinoita ole havaittavissa. Edeltäjämalli Galaxy S5:een verrattuna ero on valtava.

GS6 edgen ulkopinnoilla on käytetty kahta materiaalia – alumiinia ja lasia. Puhelimen runko ja ulkopinnalla puhelinta kiertävä kehys ovat valmistettu 6013-tyypin alumiinista, joka on 1,5 kertaa vahvempaa kuin yleisemmin puhelimissa käytetty 6063-alumiinilaatu. Rungon valmistukseen lukeutuu 20 vaihetta, joiden aikana se mm. suojataan anodisoimalla kahteen otteeseen. Laitteen antennit on yhdistetty osaksi runkoa ultraäänijuotoksen avulla. Etupuolella näyttöä suojaava kaareva Gorilla Glass 4 -lasi 3D-lämpömuovataan muotoonsa 800 asteen lämpötilassa. Lisää valmistusprosessista voi lukea Samsung Tomorrow -blogin artikkelista.

Alumiininen kehys on viimeistelty mattapintaiseksi ja sen molempien puolien reuna on viistetty kiiltäväksi. Note 4:ssä vastaavat kiiltävät osat naarmuuntuivat todella helposti, mutta Samsung kertoo kiinnittäneensä nyt asiaan huomiota pinnoituksen avulla. Kaartuvasta näytöstä johtuen metallikehys kapenee merkittävästi puhelimen kyljissä, joka aiheuttaa hieman terävän kulman kylkien takareunaan.

Galaxy S6 edgen ulkomitoiksi ilmoitetaan 142,1 x 70,1 x 7 mm (K x L x S), eli koko on mennyt positiiviseen suuntaan edeltäjämalliin nähden. 132 gramman paino on puolestaan tämän kokoluokan puhelimelta erittäin hyvä suoritus. Koko markkinoita tarkastellessa voi todeta, että lukemat ovat 5,1-tuumaisten puhelinten pienimmästä päästä. GS6 edge on saatavissa neljässä eri värissä – helmenvalkoisena, safiirinmustana (tummansininen), kultaisen platinana sekä jalokiven vihreänä.

Uusien Galaxy S6 -mallien kohdalla Samsung teki rohkean ratkaisun ja päätyi hylkäämään Qualcommin uusimman Snapdragon 810 -piirin kokonaan. Sen sijaan molemmissa Galaxy S6 -malleissa käytetään Samsungin omaa Exynos 7420 -järjestelmäpiiriä, joka valmistetaan 14 nm FinFET-prosessilla. Exynos 7420 sisältää neljä 2,1 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A57- sekä neljä 1,5 GHz kellotaajuudella toimivaa Cortex-A53-prosessoriydintä. Grafiikkasuorittimen tehtävistä vastaa Mali­T760MP8, jonka maksimikellotaajuus on 772 MHz. Nopeaa LPDDR4-RAM-muistia puhelimissa on kolme gigatavua.

Sisäisestä tallennustilasta on tarjolla kolme eri vaihtoehtoa – 32, 64 tai 128 gigatavua. Lisätilasta on luonnollisesti maksettava lisähintaa. Tallennustila on toteutettu uudentyyppisellä UFS (Universal Flash Storage) 2.0 -muistilla, joka pystyy selvästi suurempiin nopeuksiin eMMC-pohjaisiin tallennusratkaisuihin nähden. Muistivaihtoehtojen myötä Samsung ei ole nähnyt muistikorttipaikkaa tarpeelliseksi, joten se on jätetty kokonaan pois varustuksesta. LTE-yhteydet ovat tuettuna kaikilla Suomessa käytettävillä taajuusalueilla ja tiedonsiirto tapahtuu maksimissaan 300 Mbit/s latausnopeudella ja 50 Mbit/s lähetysnopeudella (Cat6). WLAN-yhteys tukee ac-standardia sekä MIMO-monikanavatekniikkaa. Download Booster -ominaisuus mahdollistaa myös LTE- ja WLAN-verkon hyödyntämisen samanaikaisesti suuremman tiedoston lataamisessa.

Näytön alapuolelle jäävä alue on runsaan sentin korkuinen ja siihen on sijoitettu tuttuun Samsung-tyyliin fyysinen kotinäppäin sekä kapasitiiviset ja taustavalaistut paluu- ja moniajopainikkeet. Kotinäppäin on aavistuksen koholla muusta pinnasta, joten sen löytää pelkällä näppituntumalla. Kotinäppäimeen on integroitu sormenjälkitunnistin, joka Samsungin aiemmista malleista poiketen ei enää vaadi pyyhkäisyä, vaan toimii yksinkertaisesti laskemalla sormen näppäimen päälle. Tunnistimen tarkkuus osoittautui erittäin hyväksi ja sitä onkin ilo käyttää näytön nopeana lukitusratkaisuna.

Puhelimen alapäädystä löytyy kymmenen pienen reiän takana sijaitseva kaiutin, mikrofoni, micro-USB 2.0 -liitäntä sekä 3,5 mm kuulokeliitäntä. USB-liitännästä löytyy Host-tuki, mutta ei MHL-tukea videokuvan ulostuomiseksi. Kaiuttimen äänenlaatu on hyvää perustasoa, muttei ansaitse erityisiä kehuja kohtalaista äänenvoimakkuutta lukuun ottamatta.

GS6 edgen ehdottomasti keskeisin ominaisuus on 5,1-tuumainen kaarevareunainen Super AMOLED -näyttö, joka on valmistettu muovipohjaisesta materiaalista taipuvuuden mahdollistamiseksi. Näytön tarkkuus on huippuluokkaa – 1440×2560 pikselin resoluutio tarkoittaa markkinoiden kärkeä edustavaa 577 PPI:n pikselitiheyttä. Vaikka näyttö käyttää Diamond PenTile alipikseliasettelua, on yksittäisiä pikseleitä täysin mahdoton havaita etenkään normaalilta katseluetäisyydeltä. Suomalaisten käyttäjien kannalta harmillisesti näyttö ei tue korkean herkkyyden tilaa (ei tunnista kosketuksia käsineet kädessä) eikä repertuaariin myöskään kuulu herättäminen tuplanäpäytyksellä.

Kuvanlaadullisesti GS6 edgen näyttö on huippuluokkaa, kuten Samsungin huippumalleissa on viimeaikoina ollut tapana. Oletuksena käytössä olevalla ”mukautuva”-näyttötilalla värimaailma on jonkin verran yliampuva, joten luonnollista kuvaa kaipaavan kannattaa kytkeä päälle Valokuva-tila. Kontrasti ja tummien värien toisto on AMOLED-näytölle tyypillisesti huippuluokkaa. Päivänvalossa tosin huomioimme, että näyttöpaneelin tausta ei ole pikimusta, vaan hieman sinertävä. Pimeässä tätä ei kuitenkin huomannut. Auringonpaisteessa edgen näytön luettavuus on erittäin hyvä ja kirkkaus on hyvää tasoa, vaikkakin hieman alhaisempi kuin sisarmallissa.

Testikappaleessamme näytön kaarevien osien katselukulmat aiheuttivat pientä kritiikkiä, sillä vaaleilla taustoilla huomasimme niissä häiritsevän vihertävän sävyn. Testasimme myös muutamaa muuta GS6 edge -yksilöä ja niissä vastaavaa ongelmaa ei havaittu. Kyseessä onkin ilmeisesti satunnaisia yksilöitä vaivaava vika, jollaisen muutamat käyttäjät ovat havainneet myös ulkomailla. Arvelemme sen liittyvän näytön PenTile-alipikseliasetteluun (jossa vihreitä pikseleitä on tuplamäärä muihin nähden) sekä näyttölasin diffraktioon. Yleisesti ottaen testikappaleemme näytön katselukulmat olivat muuten miellyttävän laajat, mutta sivusuunnassa kallistaessa reunoilla näkynyt vihreä sävy siirtyi näytön tasaiselle osalle.

Näytön yläpuolinen kaistale pitää sisällään viiden megapikselin etukameran, metallisen kuulokeritilän, valoisuus- ja etäisyyssensorit sekä LED-merkkivalon. Näytön reunojen ulkopuolelle jäävällä alueella ei ole kuviointia edellisten sukupolvien Galaxy S -mallien tapaan, vaan väri on tasainen takakuoren tapaan. Etukameralla (Samsung S5K4E6, 1,34 um, 1/4,1″, 22 mm, f1.9) voi ottaa viiden megapikselin kuvien ohella myös 1440p-tarkkuuden videokuvaa ja se tukee myös HDR-kuvaustilaa.

GS6 edgen yläpäädystä löytyy vastamelumikrofonin aukko, soikea infrapunalähettimen linssi sekä nano-SIM-kortin metallinen kelkka, jonka irrottamiseen tarvitaan pakkauksen mukana tulevaa teräväkärkistä työkalua.

Galaxy S6 -mallien kanssa Samsung on ottanut täysin uuden lähestymistavan takakuoren toteutuksen suhteen. Nyt takakuori on kauttaaltaan tasaista Gorilla Glass 4 -lasia, jonka reunat ovat kevyesti pyöristetyt. Samalla takakuori on muuttunut kiinteäksi, eikä käyttäjällä ole enää pääsyä puhelimen akkuun. Tämän ansiosta puhelimesta on saatu tehtyä entistä ohuempi. Lopputulos on huomattavasti Galaxy S5:ttä laadukkaamman tuntuinen ja tyylikkäämpi, mutta toisaalta myös liukkaampi ja epäkäytännöllisempi.

Takakuoren lasi ei ole yksivärinen, vaan Samsung on toteuttanut siihen melko mielenkiintoisen efektin. Sisätiloissa ja hämärässä pinta näyttää tasaiselta, mutta kirkkaamman valon loistaessa siihen sopivassa kulmassa takakuori herää eloon ja kimaltaa useissa eri värisävyissä. Esimerkiksi testikappale näytti normaalisti tummansiniseltä, mutta heräsi valossa välkehtimään sinisen eri sävyillä. TaskuMuron toimituksen havaintojen mukaan värivaihtoehdoista valkoinen ja tummansininen ovat vaatimattomampia, mutta hopea ja vihreä puolestaan kimaltelevat helpommin. Lasi ei ole pahin mahdollinen sormenjälkimagneetti, mutta rasvajäljet kyllä näkyvät sopivassa valossa.

GS6 edgessä fyysiset näppäimet ovat sijoiteltuna Samsungille tyypillisesti laitteen molempiin kylkiin. Vasemmassa kyljessä sijaitsee virta/lukituspainike ja oikeassa kyljessä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet. Painikkeet ovat valmistettu metallista ja muodoltaan kapeat, koska edge-mallin kyljet ovat itsessään varsin kapeat.

Vaikka GS6-mallien takakuoret ovat umpinaisia, ei puhelimen rakennetta ole valitettavasti suojattu edeltäjämallin tapaan vedeltä ja pölyltä. Takakuoren alapuolella syvemmällä puhelimen uumenissa sijaitsee 2600 mAh akku, jonka kapasiteetti on hieman pienentynyt Galaxy S5:een nähden. Odotettuna uudistuksena Galaxy S6 -mallit ovat ensimmäisiä Samsungin puhelimia, jotka tukevat langatonta latausta vakiona. Kaiken lisäksi tuettuna ovat molemmat yleisimmät latausstandardit – Qi ja PMA. Akku tukee myös pikalatausta puhelimen mukana toimitettavalla laturilla.

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy S6 ja Galaxy S6 edge
  2. Galaxy S6 edge (SM-G925F)
  3. Galaxy S6 (SM-G920F)
  4. Kamera
  5. TouchWiz-käyttöliittymän uudistukset
  6. Vertailua Galaxy S5:een, Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  7. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat