Uusimmat

Minecraft-testi kertoo, onko laitealusta ajan tasalla

15.02.2013 14:40 Miikka Lehtonen

Minecraft

Minecraft on monellakin tavalla modernin pelaamisen merkkipaalu. Ei välttämättä sen takia että se olisi ylivertaisen laadukas, mutta se on historiallinen indie-menestystarina. Sen vanavedessä on tullut paitsi monia uusia pelejä, myös uusi tapa ajatella.

Pari päivää sitten naputtelin Domeen uutisen Ben Kucheran kolumnista, jossa mies esitti Minecraft-teorian. Hänen mukaansa konsolien ekosysteemit — eli se ympäristö, jossa ohjelmia kehitetään ja julkaistaan — ovat ajastaan jäljessä. Ne eivät taivu tukemaan pienempien julkaisijoiden pelejä, eivät tarjoa aloitteleville kehittäjille mahdollisuuksia, eivätkä ole lähelläkään vaadittavaa tasoa päivitysten suhteen. Kaikki maksaa, kaikki on liian hankalaa, eikä koko alustalle usein edes pääse kehittämään ilman, että joku pikkukiho toimistossaan myöntää armeliaasti sille luvan. Samaan aikaan PC:llä kuka tahansa voi kehittää mitä tahansa, julkaista sen ja jos ideassa on tarpeeksi nostovoimaa, tehdä sillä pienen omaisuuden. Ja niin moni on tehnytkin. Ja näin se innovaatiovoima siirtyy konsoleilta muille alustoille.

Nyt eräs toinen kolumnisti on naputellut Kucheran ajatusten perusteella testin, jolla hänen mukaansa voi arvioida, onko mikä tahansa julkaisujärjestelmä pätevä vuoden 2013 tarpeisiin. Mies kutsuu sitä Minecraft-testiksi ja se kysyy, voisiko kyseinen järjestelmä olla seuraavan Minecraftin, eli rajoja rikkovan indiehitin, koti. Näin se menee:

Voivatko järjestelmää käyttävät kehittäjät…

  • Julkaista rujon ”proof of concept” -version pelistään ihmisten kokeiltavaksi?
  • Päivittää tätä versiotaan välittömästi ja vapaasti, rajattoman monta kertaa?
  • Välttää pitkät ja hankalat hyväksymisprosessit?
  • Olla tarvittaessa vaikka vain yhden kotoaan työskentelevän tyypin kokoisia tiimejä?
  • Asettaa hintansa vapaasti, vaihdella peliään vapaasti maksetun tai ilmaisen välillä ja pudottaa hintaa halutessaan?
  • Ryhtyä kehittämään alustalle joko maksettuaan vain pienen summan ($100 tai vähemmän) tai ilmaiseksi?

Jos vastaus kysymyksiin on ”ei”, kyseinen alusta ei voi tuottaa uutta Minecraftia.

Kysymykset voivat tuntua asiaan perehtymättömän perspektiivistä oudoilta, mutta vähänkään pelejä kehittänyt tai asiaa miettinyt ymmärtänee, miten hyvin ne pureutuvat ongelman ytimeen. PC-puolella ja mobiilikehityksessä kaikki ylläolevat asiat ovat itsestäänselvyyksiä, joita ilman innovaatio ja uudet ideat eivät ole mahdollisia. Modernit konsolit taas ovat pudonneet auttamatta kärryiltä. Ne on suunniteltu vastaamaan suurten julkaisijoiden tarpeisiiin ja täten on jäänyt kokonaan huomaamatta se, että yhä useammat peliyhteisön huomion vangitsevista peleistä tulevat pienten tiimien tai yksinäisten koodarien pöytälaatikoista.

Kehitystyökalut paranevat jatkuvasti, eikä niiden puolesta ole mitään syytä, miksi parikin motivoitunutta kehittäjää ei voisi tehdä seuraavaa miljardiluokan hittiä. Mutta monilla alustoilla tämä ei ole mahdollista jo pelkästään sen takia, että he eivät yksinkertaisesti pysty julkaisemaan tai kehittämään peliään niille, koska julkaisukanavat ja jopa kehitystyökalut ovat lukkojen takana. Näin on esimerkiksi kaikilla tämän hetken suurilla konsoleilla: jos et saa virallisia kehitystyökaluja, et kehitä peliä. Et saa virallisia työkaluja, ellei sinulla ole tajuttomasti rahaa tai näkyvyyttä.

Alkuperäinen Microsoftin Xbox-projektin vetäjä pohti samanlaisia esittäessään oheisen kysymyksen:

”Miksen voi kirjoittaa kotonani peliä Xboxille vaikka huomenna, käyttäen satasen edestä työkaluja ja olemassaolevaa läppäriäni? Ja sitten testata sitä omalla Xboxillani tai kaverini luona? Miksen voi julkaista sitä sitten kelvollisessa verkkokaupassa, antaa teille 30% osinkoa tuloistani ja tulla rikkaaksi, jos pelini on hyvä? Aivan kuten Androidilla, iPhonella tai iPadilla? Microsoft, olette idioottimasiesti menettäneet paitsi indiekehittäjät, myös kokonaan uuden innokkaiden kehittäjien sukupolven, jotka tekevät nyt pelejä muiden mobiilialustoille.”

Ja näinhän se menee. Tulevatko seuraavan sukupolven konsolit muuttamaan tilannetta, vai jäävätkö seuraavat Minecraftit, FTL:t, Angry Birdsit ja muut netti-ilmiöt mobiililaitteiden ja PC:n iloksi? Tiedän tasan tarkkaan, kumpaa vaihtoehtoa itse veikkaisin.

Lähde: Wired

Lisää aiheesta

Minecraft todistaa konsolien julkaisumallin olevan rikki

Muropaketin uusimmat