Uusimmat

Hardware Online Arena (PS2)

09.11.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Sony on konsolimarkkinoiden jättiläinen. Konsolien verkkopelaaminen on kuitenkin uusi haaste, ja Microsoftin Xbox Live on päävastus. PlayStation 2 tarvitsee hyviä nettipelejä, joita ei vielä tähän mennessä ole kovin monta ilmestynyt. Sonyn Lontoon studion Hardware Online Arena yrittää paikata tilannetta.

Hardware Online Arena on yksinkertainen ajoneuvoräiskintä. Pelaajat valitsevat ajokin noin kymmenestä erilaisesta ja siirtyvät areenalle. Kentistä löytyy ase-poweruppeja, jotka antavat pelaajalle ohjuksia, lasereita ja muita tuhovehkeitä. Teknisesti peli toimii hyvin, eikä lagia ole, mutta valikot ovat aluksi hieman sekavat. Grafiikka on ihan pätevää, eikä ruudunpäivitys kärsi. Äänipuoli on hieman olematonta, mutta ajaa asiansa.

Yksinkertainen todella tarkoittaa yksinkertaista, eikä Hardware Online Arenassa ole sisältöä kovin pitkäksi aikaa. Pelattavuus on ihan ok, eikä toiminnassa ole sen kummemmin mitään haukuttavaa, mutta puolen tunnin pelaamisella on nähnyt lähes kaiken mahdollisen.

Jostain syystä peliin ei ole laitettu edes kaksinpeliä, useamman pelaajan yhteenotoista puhumattakaan. Offline-moodissa voi harjoitella tietokoneita vastaan, mutta se jos mikä käy nopeasti puuduttavaksi. Ehkäpä peli piti saada nopeasti valmiiksi, mutta ratkaisu on silti aika erikoinen. Kovin monipuolisia säätöjä ei ole edes nettipelissä.

Moninpeli verkossa onnistuu enintään 16 pelaajan voimin, mutta arvosteluhetkellä pelaajia oli linjoilla vain kourallinen samanaikaisesti. Peliä tosin ei silloin vielä oltu julkaistu missään, joten oletettavasti pelaajien määrä kasvaa julkaisun jälkeen. Kovin ruusuista tulevaisuutta Hardwarelle ei kuitenkaan voi povata, vaikka ladattavaa sisältöä on lupailtu.

Nettipeleihin osallistuminen on helppoa, kunhan tottuu valikkosysteemiin. Valitaan yksi lukuisista pääservereistä ja sen jälkeen jokin peli, jossa on pelaajia. Jo käynnissä oleviin matseihin pääsee mukaan, mikä on erittäin hyvä juttu. Pelimuotoja on muutama erilainen, mutta pääasiassa homma on puhdasta deathmatchiä. Toisille pelaajille voi kirjoitella viestejä virtuaalinäppäimistön avulla tai käyttää esimerkiksi Socomin mukana tullutta kuulokemikkiä.

Ajoneuvon voi valita noin kymmenestä, joita on kahta tyyppiä: tankkeja ja maastureita. Ajoneuvoista ei kerrota mitään ominaisuuksia, joten on täysin pelaajan arvailun varassa, mitä eroa esimerkiksi Sledgehammer ja Predator -tankeilla on. Pintapuolisesti tarkasteltuna ei mitään. Tankit ampuvat yhden tehokkaan laukauksen ja joutuvat sen jälkeen lataamaan, mutta maasturit pystyvät tulittamaan konekiväärisarjoja ja ne ovat myös hieman nopeampia. Valitettavasti tankeilla ei voi jyrätä pikkuruisia maastureita. Heppoinen fysiikkakin tuppaa hymyilyttämään, kun iso tankki vetää voltteja ilmassa rajun törmäyksen seurauksena.

Kontrollit ovat, yllätys yllätys, yksinkertaiset. Aloittelija pärjää peruskontrolleilla, joilla ase sojottaa samaan suuntaan kuin ajoneuvon nokka. Hieman kokeneempi metalligladiaattori saa enemmän iloa vaihtoehtoisista kontrolleista, joissa aseen suuntaan voi itse vaikuttaa. Erityisen monipuoliseksi se ei peliä tee, mutta onpahan pieni lisä.

Kenttiä on vain viisi ja nekin ovat aika tylsiä. Area 51 on perinteinen teollisuuskenttä, lumisiin maisemiin pääsee Arcticilla, Maya-kentän erikoisuus on tuhovoimainen temppeliräjähdys, blabla. Korkeuseroja, eli ramppeja sun muita, on jonkin verran, mutta interaktiivisuutta vain yhdessä kentässä. Valikoima olisi saanut olla laajempi ja parempilaatuinen. Aseita on ripoteltu sinne tänne ja ne myös uusiutuvat suhteellisen nopeasti, mutta niiden suunnittelussa on otettu tuttu ja turvallinen linja, eikä erikoisempia tuhovimpaimia ole. Railgun, Laser ja Heavy Missile aiheuttavat eniten tuhoa.

Pelaajan kuollessa peli jatkuu parin sekunnin viiveen jälkeen, joten toiminta on koko ajan käynnissä. Ns. kill stealing ei ole kovin iso ongelma, mutta silloin tällöin sekin vaivaa. Parhaimmat pelaajat käyttävät useimmiten maastureita, luultavasti konekiväärien takia. Deathmatchin ja tiimi-deathmatchin lisäksi voi pelata King of The Hill -pelimuotoa. Kukkulan kuningas tosin käy nopeasti tylsäksi sekä normaalina kaikki-kaikkia-vastaan-pelimuotona että tiimimuotoisena, sillä tavoiteltu paikka auringonvalossa pysyy koko ajan yhdessä ja samassa paikassa.

Täydelliseltä nöyryytykseltä Hardware Online Arenan pelastaa 40 euron hintalappu, mutta näin sisällöttömästä pelistä ei kannata maksaa edes niin paljon. Hardware Online Arenassa on hyvä pohja, jonka päälle voisi tehdä hyvän pelin, mutta tällaisena se ei innosta paria tuntia enempää.

Joel Kinnunen