Uusimmat

Menestys ajoi Warhammerin kriisiin – Pelivalmistaja Games Workshop ei näytä pysyvän hittipelinsä perässä

22.05.2023 21:00 Tuukka Hämäläinen

Warhammer-pelit nauttivat niin valtaisaa suosiota, että monia tuotteita ei saa tällä hetkellä lainkaan. Raportit figupelien saatavuudesta ja Warhammer Fest -tapahtumasta kertovat, että brittiyhtiö Games Workshop ei pysy hittipelinsä menestyksen perässä.

Warhammer ei pelaajille juuri esittelyjä kaipaa. 1980-luvulla alkunsa saanut miniatyyripeli on kasvanut vaatimattomista lähtökohdistaan valtavaksi miljoonabisnekseksi. Warhammerin suosio on kasvanut vuosien mittaan, mutta koronapandemian kohdalla sen raportoitiin suorastaan räjähtäneen käsiin.

LUE MYÖS: Warhammer on suositumpi kuin koskaan, mutta halpa harrastus se ei ole, eikä aina kivakaan – Otimme Games Workshopin hittipelin suurennuslasin alle

Nykyään pelivalmistaja Games Workshop (GW) pyörittää samaan aikaan useita figupelejä, joista futuristinen Warhammer 40,000 (tuttavallisesti 40K) ja fantasiamaailmaan sijoittuva Warhammer: Age of Sigmar ovat suurimmat. Peleille ilmestyy uutta sisältöä jatkuvalla syötöllä, ja samaan aikaan GW julkaisee ja pitää elossa useita pienempiä pelejä, myy lisenssejä lukuisiin Warhammer-videopeleihin ja pyörittää jopa omaa Warhammer+-suoratoistopalvelua.

Lähtökohtaisesti Warhammer ja Games Workshop (jotka ovat melkein synonyymeja keskenään) näyttävät valtavalta menestystarinalta. Kulisseissa taitaa kuitenkin muhia ongelmia.

Lyhyesti sanottuna, Warhammer-pelien suosio näyttää riistäytyneen käsistä. Raporttien ja huhujen mukaan Games Workshopilla on täysi työ pitää pyörät pyörimässä.

Figutilaukset limbossa

Kevään 2023 mittaan on ilmennyt suuria ongelmia Games Workshopin tuotteiden saatavuudessa, kuten esimerkiksi Frontline Gaming kirjoittaa. Monet Games Workshopin tuotteet ovat olleet lopussa ja huonosti saatavilla – jopa sellaiset perustuotteet, kuten aloituspaketit.

Itse odottelin pitkään Warhammer 40K:n sisarpeli Kill Teamin aloituspakettia, jonka tilaus päätyi johonkin päättymättömään toimitusjonoon. Samankaltaisia tarinoita löytyy myös tuttavilta, mutta jotta tämä ei jäisi ihan kuulopuheiden varaan, kysyin GW:n tuotteiden saatavuudesta Fantasiapeleiltä.

Seitsemässä kaupungissa ja verkossa toimiva Fantasiapelit on Suomen tärkeimpiä Games Workshopin jälleenmyyjiä. Heidän mukaansa Brexit ja GW:n hiljattainen varaston muutto ovat pidentäneet ylipäätään tuotteiden toimitusaikoja, mutta jotain muutakin on menossa.

”Tänä vuonna entistä useampi uutuustuote on loppunut kesken tai toimitusmääriä on rajoitettu reippaalla kädellä”, Fantasiapeleiltä vastattiin.

”Syitä voi vain arvailla, GW ei kerro.”

Yksi syy toimitusongelmiin voi hyvinkin olla, että Games Workshop varautuu parhaillaan Warhammer 40K:n uuden version julkaisuun, joka on edessä kesällä. Frontline Gaming arvailee:

”Huhun mukaan he valmistavat massiivisia määriä 10. version aloitusboksia, jotta sitä ei myydä heti loppuun, kuten 9. version Indomitus-bokseille kävi.”

Jos huhut pitävät paikkansa, se voi olla oire isommasta ongelmasta.

Games Workshop pitää tällä hetkellä elossa peräti 11 figupeliä, joille ilmestyy uusia tuotteita enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Osa on tosin rajoitettuja painoksia tai ainoastaan GW:n omassa kaupassa myytäviä yksinoikeustuotteita.

Rajoitettujen painosten tuotteet myydään nykyään useimmiten loppuun hetkessä.

Reddit-keskustelun mukaan esimerkiksi Kill Teamin hiljattain julkaistu Gallowfall-boksi myytiin loppuun minuutissa, joten ainoastaan onnekkaimmat pelaajat onnistuivat sen nappaamaan. Nyt samaa laatikkoa tietysti kaupataan eBayssa vaihtelevaan ylihintaan.

Tuotanto-ongelmat ovat huolestuttavia myös siksi, että 40K:n uuden version perään myös Age of Sigmarin on kerrottu saavan pian uuden version, jonka arvellaan ilmestyvän ensi vuonna. Josko siis saatavuusongelmat ovatkin vain väliaikaisia ja johtuvat vain uuden 40K:n valmistuksesta, voi ensi vuosi tuoda samat ongelmat tullessaan.

LUE MYÖS: Warhammer 40,000 -figupelin uusi versio tulossa – tältä näyttää massiivinen aloitusboksi

Warhammer 40K

Riittävätkö Warhammerin panokset?

Heikko saatavuus, pienet painokset ja liian vähäiset julkaisut voivat myös osoittautua peleille kohtalokkaiksi. Warhammer: The Horus Heresy -peli julkaistiin vasta viime vuonna, mutta jo samana vuonna alettiin enteillä pelin kuolemaa tuotteiden ja pelaajien vähäisyyden vuoksi. Esimerkiksi figupelisivusto Spikey Bits kirjoitti tästä syksyllä.

Aivan oma lukunsa on kehitteillä oleva Warhammer: The Old World. GW julkisti tämän fantasiamaailman miniatyyripelin jo vuonna 2019, mutta kuten Age of Miniaturesin kattavasta artikkelista käy ilmi, ei peliin ole tähän päivään mennessä julkistettu kuin pari miniatyyriä, eikä julkaisupäivästä ole mitään tietoa. The Old World on pelaajien keskuudessa hyvinkin odotettu peli, mutta GW:llä ei näytä riittävän panoksia sen kehittämiseen ja julkaisuun millään järjellisellä aikataululla.

Warhammer-pelit ovat siis suosittuja, mutta Games Workshopilla on täysi työ täyttää kauppojen hyllyjä.

Sama epäsuhta suosion ja tarjonnan välillä näkyi huhtikuussa järjestetyssä Warhammer Fest -tapahtumassa. Manchesterissa järjestetty GW:n suuri pelitapahtuma oli useiden raporttien mukaan täysi katastrofi ja melkoinen pettymys. Esimerkisi Dice Breakerin raportin mukaan tuhansia kävijöitä kerännyt tapahtuma tarkoitti monille tuntikausien jonotuksia ja puitteet olivat aivan liian vaatimattoman suurelle suosiolle.

Warhammer Festissä kerrotaan olleen päivästä riippuen 3 000 – 13 000 kävijää, mutta julkistuksia ja Q&A-tilaisuuksia seuraamaan mahtui korkeintaan 800 kuulijaa. Koko tapahtumassa oli lisäksi vain 5 pelipöytää uudelle Warhammer 40K:lle, jota merkittävä osa pelaajista saapui testaamaan. Halukkaat pelaajat jonottivat kolme tuntia testatakseen peliä vain puolen tunnin verran. Pienemmät pelit jäivät täysin varjoon, kun esimerkiksi Kill Teamin pelipöytiä oli tilaisuudessa tasan yksi.

Warhammer Fest on tietysti vain yksi tapahtuma, mutta se on Games Workshopin suurin julkistustilaisuus ja sen ongelmat kertovat samaa tarinaa kuin figujen saatavuusongelmat. Warhammer ja kaikki pelit mitä nimikkeen alla julkaistaan ovat nyt erittäin suosittuja, mutta Games Workshopilla on vaikeuksia pitää homma kasassa.

Alta voit katsoa Discourse Minis -kanavan raportin Warhammer Festistä.

Entistä suurempi suosio

Warhammerin kasvaneelle suosiolle on varmasti useita syitä. Pandemian aikana monet vanhat pelaajat (kuten minä) löysivät Warhammerin uudelleen, mikä on varmasti näkynyt kysynnän kasvussa. Toisaalta GW on jo vuosia panostanut myös digitaalisiin peleihin, joita yhtiö ei tee itse, vaan myy niiden lisenssit muille studioille ja julkaisijoille. Warhammer-videopelejä ilmestyy joka vuosi useita, ja olivatpa ne laadukkaita tai heikkoja, ne kaikki auttavat nostamaan Warhammerin profiilia.

Lisäksi on tietysti suurta julkisuutta saaneet tapaukset, kuten vaikka se, että Superman-tähti Henry Cavill ja Spider-Man -tähti Tom Holland ovat molemmat tunnustautuneet Warhammer-pelaajiksi. Hiljattain myös tuoreessa South Park -jaksossa pelattiin Warhammeria, mikä nosti jälleen figupelin isosti valokeilaan.

Warhammer 40K:n uusi versio osoittaa myös, että GW pyrkii kasvattamaan suosiotaan entuudestaan. Uutukaisen säännöt ja armeijatiedot aiotaan julkaista ilmaiseksi, ja uuteen peliin on erikseen tehty helpommin lähestyttävä pelimuotokin. Maailman suosituimman figupelin toivotaan siis selvästi kasvavan vielä entistäkin suuremmaksi.

Suosiota siis riittää, mutta Warhammerin ystävillä on usein pahaa sanottavaa itse Games Workshopista.

Jo ennen nykyisiä ongelmia Games Workshop on saanut usein tiukkaa kritiikkiä figupelien pelaajilta. Yhtiö on tehnyt historiassaan monia päätöksiä, jotka ovat haisseet rahastukselta tai olleet muuten vain omituisia. Yksi oli esimerkiksi Warhammer Fantasy Battles -pelin lakkauttaminen ja siirtyminen Age of Sigmarin uuteen maailmaan. Vaikka Fantasy Battlesin suosio oli laskenut, oli sen vuosia elänyt fantasiamaailma silti hyvin pidetty – tästä kertoo jo sekin, että samaan maailmaan ollaan palaamassa yllä mainitussa The Old Worldissa.

Alla olevalla Auspex Tacticsin videolla YouTube-kanava perkaa erilaisia syitä siihen, miksi hyvin monet pelaajat vihaavat Games Workshopia, vaikka pitävätkin Warhammerista.

Vaihtoehdot vähissä

Miniatyyripelaamisen uuden kulta-ajan keskellä pelien tulevaisuus siis huolettaa. Joko Games Workshopin pitää nostaa tuotantokapasiteettiaan huomattavasti tai tehtävä vaikeita ratkaisuja pelien tukemisen suhteen.

Tosin on huomattava, että vaikka pelaajat purnaavat, Warhammerille on yhä vähänlaisesti vaihtoehtoja.

Warhammer on yhä käytännössä synonyyminen koko figupelien genren kanssa, sillä vaikka kilpailijoita on olemassa, niille on vaikea löytää pelaajia (etenkin pienessä maassa). Lisäksi harvoja muita figupelejä pääsee kokeilemaan missään helposti tai poimimaan suoraan kaupan hyllystä, toisin kuin Warhammer-pelejä. Vaikka muitakin vaihtoehtoja siis on olemassa, on Warhammerilla valtava etulyöntiasema.

Toisaalta Games Workshopin hankaluudet ja huono maine pelaajien keskuudessa voivat olla myös mahdollisuus. Nyt olisi hyvin otollinen aika julkistaa uusi ison luokan miniatyyripeli, jonka kohdalla tehtäisiin kaikki eri tavalla kuin Games Workshopilla. Toistaiseksi varteenotettavaa kilpailijaa ei kuitenkaan ole ilmestynyt.

Warhammer 40,000:n uusi versio saapuu tilattavaksi kesäkuussa, mutta tarkkoja päivämääriä ei vielä tiedetä. Pelin säännöt ilmestyvät verkkoon samalla kun pelin aloituslaatikko ilmestyy.

LUE MYÖS: Yksi kuva kertoo, kuinka paljon Warhammer-miniatyyrit ovat muuttuneet – klassinen hirviö suunniteltiin uudelleen

Päivitetty 24.5.2023 klo. 10.43. Selvennetty kuvausta Warhammer Fantasy Battlesin suosiosta. Kiitos palautteesta!

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat