Uusimmat

Defender of the Crown: Heroes Live Forever (PC)

07.02.2008 12:44 Jukka O. Kauppinen

Defender of the Crown oli aikoinaan mullistava peli. Se pamautti pelaajakansan turvalleen grafiikoillaan ja oli yksi niistä peleistä, joka lanseerasi Amigan huikeana pelikoneena. Nebaversiokin oli täyttä timangia. Tämä siis kultaisella 80-luvulla, jolloin kaikki oli kuulemma paremmin.

Sama peli samalla idealla ei kuitenkaan toimi järin hyvin nykyajassa. Pelaahan tätä muutaman kerran huvikseen, mutta pitkäikäistä hupia ei kannata toivoa.

Heroes Live Foreveriä voisi kutsua Defender of the Crownin modernisoinniksi, jos modernisointi laitetaan lainausmerkkeihin. Peli on käännetty Windowsille ja varustettu uudella grafiikalla, mutta toteutus ei suuremmin häikäise.

Idea on toki entisellään. Pelaaja on yksi Britannian valtaherroista, joka päättää tavoitella valtatyhjiössä  valtakunnan kruunua. Sama idis tuli muutaman muunkin herran ja hidalgon mieleen, joten kruunupää ratkaistaan sotatantereella.

Käytännössä kyseessä on yksinkertaistettu ja suoraviivainen kevytstrategia, jossa pelaajat valtaavat alueita ja keräävät niiltä veroja. Veroilla ostetaan sotajoukkoja, joilla vallataan alueita ja murskataan vihollisen armeijoita. Vallatuilta alueilta saadaan veroja, joilla…

Siinä välissä käydään joskus turnajaisissa ja ehkä pelastetaan ahdingossa riutuva linnanneito. Ja ammuskellaan piiritystilanteissa vihollisen linnaa katapultilla. Ja komennetaan sotajoukkoa taistelukentällä.

Käytännössä kyse on siis aivan samasta pelistä, joka säväytti meitä vuonna 1987. Mutta ei tätä oikein jaksa enää vuonna 2007. Pelin eri osiot ovat suorastaan ohuita – tekemisen vaativuus ja määrä ovat mitättömiä. Strategisella kartalla toimiminen vielä sujuu jotenkuten, sillä vuoropohjaista perusstrategiaa ja äärimmäisen perustasoista resurssinhallintaa on vaikea munata.

Alipelit ovat puolestaan lähinnä mielenkiinnotonta huttua. Esimerkiksi taistelut ratkaistaan armeijoiden koon ja koostumuksen yhtälöllä, jota väritetään satunnaisesti jaettujen tapahtumakorttien käytöllä. Jos armeijasi kostuu lähinnä keihäsmiehistä ja tuurikortti sanoo, että näiden taisteluteho kasvoi puolella, niin eipä siihen ole naapurilla paljoa sanomista. Linnojen piiritys menettelee, sillä katapultilla ammuskelu on viihdyttävää ensimmäisen pelin aikana. Mutta tuntuu, että se toteutettiin nebaversiossakin jännittävämmin. Turnajaiset ja neidonpelastus lähinnä haukotuttavat.

Ohuudestaan huolimatta Defender of the Crown menettelee yksinkertaisena pikkustrategiana, jota on kiva pelata aivot sammutettuaan. Tässä mieli lepää, todellakin. Mutta tallennusmahdollisuuden puute on aivan käsittämätön puute. Samoin pelin ainainen kaatuminen Windowsin työpöydälle vaihdettaessa. Täytyy sanoa, että ei tämän tekemiseen ole panostettu kuin pari palanutta puupenniä. Onneksi se huomioidaan myös hintalapussa.

Olisi silti ollut mukava palata Defender of the Crownin maailmaan ajatuksella ja kunnioituksella tehdyn 20-vuotisversion kera…

Muistojaan alkuperäispelistä voi virkistää vaikkapa Wikipedian kautta tai pelaamalla Cinemawaren selaimessa toimivaa Defender of the Crownia.

 

Tekijä: Cinemaware
Julkaisija: E-Games
Testattu: PC Windows XP, Athlon 64 X2 3800+, 2 Gt muistia, GeForce 7900GT
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: P3 800 MHz, 128 Mt muistia
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Defender of the Crown: Heroes Live Forever

Lue lisää eDomesta

Aika kultaa musat

Commodore 64, retrorakkaani

Habitat – morppailua Second Lifen malliin jo 80-luvulla C-64:llä

Läpipeluuvideoita Commodore 64 –peleistä

M.U.L.E. – 25 vuotta avaruussiirtokuntia ja hulluja muuleja

Namco Museum Battle Collection ja 50th Anniversary (PS2, PSP)

Remasteroidaan ne! (arkistojen aarteet)

Vanhoissa pelimainoksissa oli ytyä… Tai ainakin asennetta.

Xbox – Microsoftin nousu ja uho