Uusimmat

Artikkeliyhteenveto: pelialaa, pelejä ja vehkeitä

20.11.2008 17:45 Jukka O. Kauppinen

eDomen pitkästä aikaa julkaistussa artikkeliyhteenvedossa ihmettelemme muun muassa pelibisneksen meininkejä, Xbox 360:n uutta käyttöliittymää, pelialasarjakuvia, uusia ja vanhoja pelejä sekä TV:n katselun kännykälläkin mahdollistavaa Slingbox-laitetta.

Kurkistus kulissien taakse: pelimeininkiä maailmalla

Työmatkat ovat tärkeä osa toimittajan työnkuvaa. Pelitoimittajille työmatkat merkitsevät joskus piipahdusta lehdistötilaisuuksissa, joskus matkailua koti- tai naapurimaassa kustantajien esittelytilaisuuksissa. Joskus puolestaan käymme vähän kauempanakin, messuilla, konferensseissa tai laajemmissa esittelyissä.

eDomen Kauppinen piipahti marraskuun alussa Englannissa Microsoftin järjestämässä Gathering 08 -tilaisuudessa, jossa esiteltiin niin Microsoftin omia kuin kolmansien osapuolten uunituoreita tai tulevia teoksia. Mukavaa oli ja juttuaineistoa kertyi riittoisasti. Ohessa pieni vilaus kulissien taakse.

Xbox 360 – tältä näyttää New Xbox Experience

Nonni. Xbox 360:n todella kauan odotettu syyspäivitys on täällä ihan kohta. Ihan näillä hetkillä. Ja mitä sieltä siis onkaan oikeastaan tulossa? Pintakiillotettu Xbox-elämys? Söpöjä avatareja?

No niitäkin. Tärkeimmiten kuitenkin viritellymmän käyttöliittymän, jonka tärkein tarkoitus on tehdä Xbox 360:n kiihtyvällä vauhdilla kasvava sisällön määrä taas vähän helpommin hallittavaksi. Siinä riittää haastetta, joten aseetkin ovat järeät.

Matkailua pelialalla -sarjakuva riemastuttaa pelikansaa

Moni vähän sisäpiiriläisempi pelialalla liikuskeleva on hirnunut viime kuukaudet sisuksiaan pihalle erään lystin sarjakuvan parissa. Matkailua pelialalla -sarjakuva näet tempoo niin uskomattoman osuvaa huumoria pelibisneksestä, ettei ole tottakaan. Sarjakuvasta on vihjailtu alalla vaikuttaville tutuille melkeinpä salaliittolaishengessä, mutta sarjiksen tekijä on nyt antanut luvan kertoa luomuksestaan myös julkisesti.

Jakakaamme siis mannaa kansalle. Olkaa hyvä: matkailua pelialalla 1994-2009.

Wiikon wanha: Dune 2

Vuonna 1992 julkaistu Dune II: Battle for Arrakis on yksi kaikkien aikojen merkittävimpiä pelejä. Sitä ei ehkä muisteta hirveän hyvin enää nykypäivänä, ainakaan nuorempien pelaajien keskuudessa. Dune 2 oli kuitenkin se peli, joka käytännössä loi nykyään reaaliaikastrategioina tunnettujen pelien genren.

Westwood Studiosin luoma Dune 2 loi sen vakaan pohjan, jonka päälle samainen firma rakensi kolme vuotta myöhemmin ensimmäisen Command & Conquerin. Voiko pelillä sen kunniakkaampaa taustaa olla?

Wiikon vanha: Grim Fandango

Grim Fandango on yksi kaikkien aikojen tyylikkäimmistä, rakastetuimmista ja arvostetuista seikkailupeleistä. Siinä tiivistyi huikealla tavalla kaikki se, mitä muinaisen LucasArtsin peleissä ja pelisuunnittelijoissa oli hyvää, kaunista, upeaa ja ties mitä muuta, mitä nyt vain ylistäviä adjektiiveja keksitte tähän noin parinkymmenen verran.

Samalla se oli seikkailupelien kuolema. Peli, jota voidaan paljolti syyttää seikkailupelien romahduksesta ja lähes sukupuuttoon kuolemisesta.

Slingbox – television katselua kännykällä ja läppärillä, missä tahansa

Slingbox on vekkuli laite. Sillä on keksitty näppärä ratkaisu ongelmaan, jota moni ei luultavasti tiennyt omaavaankaan. Slingboxeilla on näet mahdollista katsoa kotitelevisiota muuallakin kuin telkkarin äärellä. Jos käytössä vain on läppäri tai nopea älypuhelin sekä nettiyhteys, niin telkkari näkyy, olit sitten missä tahansa.

Yllättävän viihdevekottimen yllättävämpi puoli on ehkä se, että se toimii. Íhan oikeasti. Vieläpä vaivattomasti.

Juttuja uusista ja tulevista peleistä

Tomb Raider Underworld – Lara Croft matkaa maan päällä ja pinnan alla

Yhdysvaltalaiselle Crystal Dynamics -pelistudiolle täytyy nostaa hattua. Tomb Raider -pelit luonut brittiläinen Core Design jumiutui omaan nokkeluuteensa ja pilasi tyylikkäästi luomuksensa. Tomb Raiderit olivat toinen toistaan huonompia, kunnes sarja lankesi jo kamalaa roskaa -kategoriaan.

Emoyhtiö Eidos päätti lopulta lakaista isolla luudalla ja siirsi pelisarjan Crystal Dynamicsille, joka onnistui herättämään Lara Croftin jälleen henkiin. Lara on taas kuuma hottis eikä raihnainen kehäraakki. Ja Tomb Raider Underworld näyttää taas kerran mistä Larassa on oikeasti kyse.

Far Cry 2 – pelihorisontin tuolta puolen, tekijät kertovat

eDome osallistui keväällä Ubidays 2008 -tapahtumaan, jossa Far Cry 2:n tekijät kertoivat avoimesti pelistään ja vastailivat kysymyksiimme. Tilaisuudessa kerrottiin myös pelin olemuksesta kehittäjien itsensä suulla.

Oheisessa videokoosteessa kaksiosainen Q&A-haastattelu, jossa pelin luova johtaja Clint Hocking Ubisoft Montreal -studiolta kertoo pelistä. Lisänä videoitu pelidemonstraatio.

Left 4 Dead – zombin nälkä kasvaa (PC, 360)

Valven räväkkä zombietoiminta on taatusti yksi vuoden odotetuimmista peleistä. Sen ympärillä ei leiju ehkä jonkin Fallout 3:n kaltaista hypemyllyä, mutta kauhutoiminnat ovat aina pelaajien suuria suosikkeja. Puhumattakaan kun homma pistetään kunnon ärhäkäksi toimintapeliksi ja kaiken lisäksi moninpeliksi, jossa ihmispelaajia löytyy molemmilta puolilta.

Kaikki ennakkojutut ovat olleet tähän mennessä erittäin positiivisia, eikä linja muutu nytkään. Pääsin sorkkimaan Left 4 Deadia ja olin myyty. I wants. Brainz.

PlayStation 3:n ladattavat pelit testissä osa 2

Sonyn PlayStation 3 -konsolille julkaistaan yhä enemmän mielenkiintoisia ja laadukkaita pelejä pelkästään digitaalisessa muodossa. PlayStation Storesta ostettavat ja ladattavat teokset ovat välillä jopa jännittävämpiä ja vähintäänkin omaperäisempiä kuin kaupoista löytyvät teokset.

eDome sukelsi uudemman kerran tutkimaan PlayStation 3:n verkkokauppapelejä ja selvittämään mitä mielenkiintoista sieltä mahtaakaan löytyä.

Esittelyssä: Bionic Commando Rearmed, Echochrome, Elefunk, Mega Man 9, Nucleus+, Pixeljunk Eden, Pixeljunk Racers, Siren: Blood Curse, The Last Guy ja Warhawk.

Dead Space – avaruuskauhun grafiikkaa suunnittelijoiden pöydältä

Dead Space. Mitä enemmän sitä pelaa, sitä enemmän siitä pitää. Kovinta ja kauneinta raskasta scifiä sitten Mass Effectin, vain paljon tiiviimmäksi ja järisyttävämmäksi elämykseksi tislattuna.

Viimeisenä silauksena tämän viikon Dead Space kuolaukselle tarjoilemme tunnelmikkaista peleistä kiinnostuneille kattauksen Dead Spacen luonnoksia ja pelitaidetta. Nämä kuvat ovat sitä lähdemateriaalia, jonka mukaan pelin tyyliä lähdettiin rakentamaan.

 

Kiinnostavin näistä jutuista oli...

Katso tilanne vastaamatta