UUSIMMAT

Exploding Kittens on kaikkien aikojen onnistunein Kickstarter-peliprojekti

22.02.2015 20:00 Juho Anttila

Kuten Domessakin on jo pariin kertaan kerrottu, hauskalta vaikuttava Exploding Kittens -korttipeli on kerännyt Kickstarter-palvelussa aivan järjettömästi rahaa. Kun keräysaika päättyi, keräyssumma asettui melko huimaan 8,78 miljoonan dollarin lukemaan. Samalla peli pudotti Ouyan Kickstarterin kaikkien aikojen onnistuneimpien peliprojektien listan kärjestä.

Sivuhuomautuksena todettakoon tässä vaiheessa, että kaikkein eniten rahaa kerännyt yhteisörahoitusprojekti Star Citizen liihottelee toki aivan omissa sfääreissään. Star Citizenin kohdalla kyse on kuitenkin jatkuvasta keräyksestä, ei kuukauden Kickstarter-pyrähdyksestä. Exploding Kittens pärjäsi myös kaikkien Kickstarter-projektien listalla ottaen haltuunsa pronssisijan Coolest Cooler -kylmälaukun ja Pebble-älykellon takaa.

Vaikka Exploding Kittens rikkoikin ennätyksiä, peliprojektien tilanne Kickstarterissa kokonaisuutena ei ole aivan yhtä ruusuinen. Kun vuonna 2013 peliprojektit keräsivät yhteensä 105 miljoonaa dollaria, vuoden 2014 lukema jäi 76 miljoonaan. Projektia kohden rahaa kertyi vuonna 2013 keskimäärin 71 000 dollaria, kun keskimääräinen Kickstarter-peliprojekti joutui vuonna 2014 tyytymään 38 000 dollariin.

Trendikäyrä osoittaa siis tukevasti alaspäin, sillä vuonna 2012 keskimääräinen peliprojekti keräsi 81 000 dollaria. Syitä ilmiölle löytynee useita. Yhteisörahoituksen ensiviehätys on poltettu loppuun ja toisaalta myös kuherruskuukausi on päättynyt. Projektien viivästyessä tai osoittautuessa pettymyksiksi kynnys sijoittaa rahaa keräyksiin kasvaa. Toisaalta kilpailukin syö Kickstarterin osuutta. Sivusto ei ole enää suinkaan ainoa yhteisörahoituslähde markkinoilla, mikä on myös omiaan leikkaamaan Kickstarterin keräämää kakkua.

Lähde: Polygon

Lisää aiheesta

10 000 taalan joukkorahoituspeli keräsi viisi miljoonaa – ja potti kasvaa yhä

Räjähtelevät kissimirrit takovat miljoonia

Kickstarterien kuherruskuukausi on ohi