Haluaisitko herättää maailman vanhimman MMOn henkiin? Tässä sorsat, saa toteuttaa

08.07.2016 18:00 | Jukka O. Kauppinen

Morpit eivät ole mikään uusi keksintö. Ehei. Eivät edes kotoa käsin pelattavat sellaiset. Kaikkien aikojen ensimmäinen kaupallinen massiivimoninpelattava seikkailupeli näet julkaistiin jo 1987.

LucasFilm Gamesin Habitat kantaa ylpeänä MMO-historian ylvästä kruunua:

Kyseessä on vuonna 1987 C-64:lle julkaistu MMO-seikkailupeli, joka mahdollisti yli 20 000 kuusneba-pelaajan yhteisen verkkoseikkailun.

Huikea teos. Tekijänä Lucasfilm, projektissa mukana Ron “Monkey Island” Gilbert ja George Lucas. Suunnittelija ja pääohjelmoi Chip Morningstar, joka teki myös Koronis Riftin, Maniac Mansionin ja Zak McKrackenin.

Peli käytti erityistä Commodore 64:lle suunniteltua Quantumlink-verkkopalvelua, jonka ansiosta vanha kunnon sotaratsu pystyi käyttämään tällaista edistyksellistä, ehdottomasti aikaansa edellä ollutta MMO-järjestelmää.

Habitat itsessään ei osoittautunut kovin pitkäaikaiseksi. MMO-peli suljettiin jo vuonna 1988, mutta palasi samana vuonna toisella nimellä. Vuonna 1990 Fujitsu lisensoi Habitatin teknologian ja julkaisi pelistä oman version, ostaen lopulta koko ohjelmiston 1995. Habitatin suoria perillisiä ovat edelleen toimivat chatti- ja pelimaailmat Vzones ja Second Kingdom.

Habitat on kuitenkin siitä harvinainen morppi, että sen teknologia on säilynyt. Alkuperäiset palvelinkoneetkin olivat tallessa, ja sitä pelattiin pari vuotta sitten The Museum of Art and Digital Entertainment -museon tapahtumassa.

Habitat

Kolmen vuoden urakan tuloksena museon väki on myös onnistunut kaivamaan Habitatin palvelinohjelmistot ulos vanhoilta koneilta JA työstämään ne julkaisukelpoiseen kuntoon. Kyllä, julkaisukelpoiseen. Maailman vanhimman morpin palvelinohjelmisto on nyt vapaasti ladattavissa ja muokattavissa.

Museoporukan oma tavoite on saada morppi pyörimään Linux-alustalla, mutta hakkerihenkiset sankarit voivat ladata morpin ja puukottaa sitä mielin määrin.

Lähde: Source code for Lucasfilm Games’ ’80s MMO Habitat released

Lisätietoja: Habitat-sorsat

Lisätietoja: Rebooting the world’s first MMORPG: A Habitat story

Lisää aiheesta

Habitat
Kaikki jutut aiheesta