Uusimmat

AMD 790 -piirisarjat & AMD OverDrive

25.09.2008 17:41 Muropaketin toimitus

790GX on yhteydessä prosessoriin kahden gigahertsin kellotaajuudellisen HyperTransport 3.0 -väylän kautta ja tuettuna ovat kaikki AMD:n AM2- ja AM2+-kannalliset Phenom-, Athlon- ja Sempron-tuoteperheiden prosessorit. Piiri valmistetaan 55 nanometrin prosessilla ja se rakentuu 205 miljoonasta transistorista. Yhteensä 26 PCI Express -linjan turvin 790GX tukee kahta PCI Express 2.0 -standardin mukaista ja x8-nopeudellista PCI Express x16 -liitintä sekä lisäksi kuutta PCI Express x1 -liitintä.

790GX-piirissä merkittävin ominaisuus on siihen integroitu 40 Stream-prosessoria käsittävä ATI Radeon HD 3300 -grafiikkaohjain, jonka kellotaajuus on noussut 780G-mallin 500 MHz:stä 700 MHz:iin. Suurimmassa osaa emolevyjä grafiikkapiirille on pyhitetty oma 128 megatavun muistipiiri, joka löytyy emolevyltä piirisarjan läheisyydestä ja jota AMD kutsuu Performance Cachena (SidePort). Sen myötä keskusmuistia ei tuhraannu grafiikkaohjaimen käyttöön ja ulkoinen ratkaisu on samalla myös suorituskykyisempi, koska pääsy muistiin ei kulje prosessorin muistiohjaimen kautta.

Tuettuna on DirectX 10 -rajapinta, ATI Avivo HD sekä UVD (Unified Video Decoder), joista jälkimmäisen myötä piirisarja osaa purkaa MPEG-2-, VC-1- ja H.264-videoita maksimissaan 1080p-resoluutioisena. SurroundView-ominaisuuden turvin tuettuna on kaksi näyttöä ja ulkoisella näytönohjaimella näyttöjen määrä voi nostaa neljään. Liitäntöjen puolesta 790GX tukee VGA:ta, DisplayPorttia, DVI:tä ja HDMI:tä, joista varsinkin kaksi jälkimmäistä ovat yleinen näky emolevyissä. 790GX tukee myös ATI Hybrid CrossFireX -ominaisuutta, jolla integroitu grafiikkaohjain voidaan yhdistää ATI Radeon HD 3400- tai ATI Radeon HD 2400 -tuoteperheen näytönohjaimen kanssa. Huippuunsa hiottua suorituskykyä varten piirisarja tukee perinteisempää CrossFireX-tekniikkaa.

Southbridgenä on uusi SB750, joka on yhteydessä 790GX-northbridgeen A-Link Express II -väylällä. A-Link Express II on toteutettu neljällä PCI Express 1.1 -standardin mukaisella PCI Express -linkillä, joten tiedonsiirtonopeus yltää kahteen gigatavuun sekunnissa. Tuettuna on 12 USB 2.0 -liitintä, HD-ääniominaisuudet, kuusi kolmen gigabitin siirtonopeutta sekunnissa tukevaa Serial ATA -liitintä, PATA- ja PCI-liittimet sekä Advanced Clock Calibration- eli ACC-ominaisuus. SATA- ja PATA-liittimiin asennetut kiintolevyt voidaan asettaa toimimaan RAID 0-, RAID 1-, RAID 5-, RAID 10- tai JBOD-tasoihin. SB750:n ominaisuuslistalta puuttuu aiempien mallien tavoin verkko-ominaisuudet.

AMD on kiteyttänyt 790GX:n ylpeydet viideksi kohdaksi: suorituskyvyn skaalautuvuus, suorituskyky, laitteiston hallinta, teräväpiirto-ominaisuudet ja virransäästöominaisuudet. Suorituskyvyn skaalautuvuudella yritys viittaa CrossFireX- ja Hybrid CrossFireX -tekniikoihin ja suorituskyvyllä integroidun ATI Radeon HD 3300 -grafiikkaohjaimen nostettuun kellotaajuuteen. Laitteiston hallinta on perusteltu OverDrivella, ACC:llä, RAID 5:llä ja SB750:llä, teräväpiirto 1080p-tuella ja tehokkaalla videoprosessilla, ja viimeisenä mainittu virransäästö dynaamisilla virtaa säästävillä ominaisuuksilla sekä Deep Sleep -tuella.

AMD on mainostanut SB750:n ominaisuuksista ehkä eniten Advanced Clock Calibration- eli ACC-ominaisuutta, jonka pitäisi tuoda lisäpotentiaalia ylikellottamiseen. Vaihtoehtoisesti ominaisuudesta hyötyy myös vähän tehoa kuluttavaa laitteistoa suunnitteleva kuluttaja. Yritys on kuitenkin ollut hyvin niukkasanainen ACC-ominaisuuden tarkemmasta toiminnallisuudesta ja mihin säädöt loppujen lopuksi vaikuttavat. On myös syytä huomata, että tuettuina ovat ainoastaan Phenom-prosessorit, joista varsinkin BE- eli Black Edition -prosessorit soveltuvat muita paremmiksi ACC-testikohteiksi.

Perinteisesti southbridge on yhteydessä northbridgeen, joka puolestaan on yhteydessä prosessoriin. SB750:n tapauksessa emolevyissä on kuusipinninen yhteys suoraan prosessoriin ja sen myötä voidaan ohittaa tiettyjä prosessorin sisäisiä asetuksia lisämegahertsien saavuttamiseksi. AMD:n mukaan nämä mahdollistavat vain ja ainoastaan Phenom-prosessoreiden kasvaneen ylikellotuspotentiaalin, eivätkä vaikuta suorituskykyyn. ACC vaatii tuen emolevyn BIOSilta ja valikossa tuettu ominaisuus näkyy valintana, jossa ACC:n arvoa voi muuttaa plussan ja miinuksen välillä. Mitä suurempi plusarvo, sitä suurempi potentiaali ylikellottamiseen, ja pienempi miinusarvo puolestaan mahdollistaa alemman käyttöjännitteen ja sen myötä tehonkulutuksen. Vanhemmilla prosessoreilla arvo on vakiona -2 ja uudemmilla 0.

790GX:ssä on virransäästöominaisuuksia, joiden pitäisi alentaa tehonkulutusta lepotilassa AMD:n omien laskelmien perusteella noin 12 wattia. Performance Cache alentaa tehonkulutusta 1,7 watilla, paranneltu ATI PowerPlay 3,1 watilla, emolevyjen parannukset 0,9 watilla ja Phenomien virransäästöominaisuudet 5,9 watilla.

790GX:ään verrattuna 790FX valmistetaan 65 nanometrin prosessilla ja siinä ei ole integroitua ATI Radeon HD 3300 -grafiikkaohjainta. PCI Express -linkkejä on northbridgessä kuitenkin enemmän, jopa 42 kappaletta, ja tuettuna on myös kahden prosessorin ratkaisut. Fyysisiltä mitoiltaan 790FX on huomattavasti 790GX-mallia pienempi ja tämä johtuu yksinomaan puuttuvasta grafiikkaohjaimesta.

 

AMD OverDrive

Artikkelin kirjoitushetkellä AMD OverDrive -ohjelman tuorein versio on 2.1.3 ja kyseessä on hyvin monipuolinen Windows-käyttöjärjestelmillä toimiva asetusten säätämiseen, ylikellottamiseen ja lämpötilojen, tuulettimien kierrosnopeuksien sekä muun muassa jännitteiden tutkimisiin soveltuva ohjelma. Ohjelman ensimmäisenä vastaan tulevalta System Information -välilehdeltä löytyvät prosessorin ja muistien tiedot.

Performance Control -valikon Clock/Voltage-välilehdeltä luonnistuu muun muassa prosessorin kertoimen ja väylätaajuuden säätäminen, ACC:n kytkeminen päälle ja pois päältä, integroidun ATI Radeon HD 3300 -grafiikkaohjaimen kellotaajuuksien säätäminen sekä jännitteiden asettaminen.

Seuraavalta Memory-välilehdeltä löytyvät muistiasetukset, joita on reilunpuolisesti.

Viimeisenä käsiteltävä välilehti on Status Monitor -valikon CPU Status, josta näkee erikseen kunkin prosessoriytimen kellotaajuuden, kertoimen, jännitteen, lämpötilan sekä käyttöasteen.

Sisältö

  1. AMD 790 -piirisarjaperhe
  2. AMD 790 -piirisarjat & AMD OverDrive
  3. Asus M3A79-T Deluxe
  4. Gigabyte GA-MA790GP-DSH4
  5. MSI DKA790GX Platinum
  6. Testikokoonpano, suorituskykymittaukset & tehonkulutus
  7. Ylikellotus
  8. Loppuyhteenveto