Uusimmat

MSI DKA790GX Platinum

25.09.2008 17:41 Muropaketin toimitus

MSI:n, ainakin allekirjoittaneen mielestä, tökerö pakkaustyyli saa jatkoa DKA790GX Platinumin kohdalla, sillä pakkauksen edessä poseeraa tulta silmistään syöksevä taisteluvarusteltu örkki. Onneksi edestä löytyy kuitenkin maininnan valmistajasta, mallista, DrMOS-ominaisuudesta sekä muun muassa tuetuista 140 watin TDP-arvollisista prosessoreista.

Pakkauksen sisältä paljastuu muutama ohjekirja ja -vihkonen, liitinpaneeli, I/O-paneeli, kaksi ajuri- ja ohjelmisto-CD-levyä, erillinen ohjelmisto-CD-levy, neljä Serial ATA -kaapelia, kaksi Serial ATA -virta-adapterikaapelia, kaksi CrossFire-siltaa, diskettiasema- ja PATA-kaapeli sekä kotelon kaapeleiden pika-asennusliitäntäkannat. Korttipaikkaan asennettavassa lisäliitinpaneelissa on kaksi USB 2.0 -liitintä.

Asuksen ja Gigabyten tavoin myös MSI on ollut uskollinen aiemmille emolevymalleille ja valmistajalle tunnistettavina piirteinä piirilevy on tumman ruskea ja north- ja southbridgeä sekä virransyöttöä jäähdyttävät siilit MSI:n logoilla varustettuja. Myös liittimien värikoodaus on perinteinen ja kirjoa edustaa valkoinen, oranssi, vihreä, keltainen, violetti, sininen ja musta.

790GX-piirisarjaan perustuva MSI DKA790GX Platinum on irtoaa suomalaisilta jälleenmyyjiltä halvimmillaan noin 150 eurolla. Kyseessä on siis 20 euroa Gigabyteä kalliimpi, mutta 30 euroa Asusta halvempi emolevyvaihtoehto.

PCI Express x16-, PCI Express x1- ja PCI-liittimiä on kaksi kappaletta ja näiden alapuolelle, emolevyn alareunaan, on sijoitettu diskettiasemaliitin. Emolevyn reunalta löytyy Realtekin ALC888-äänipiiri, Jmicronin JMB381-FireWire-piiri sekä Realtekin gigabitin RTL8111C-verkkopiiri.

PCI Express x16- ja x1-liitinten läheisyydestä löytyy punainen kytkinpari, jonka yläpuolelle piirilevyyn on printattu sen toimintaperiaate. Kytkimellä onnistuu prosessorin väylätaajuuden ylikellottaminen 10, 15 tai 20 prosenttia, mikä käytännössä tarkoittaa 200 MHz:n väylätaajuudellisella prosessorilla 220, 230 ja 240 MHz:n väylätaajuuksia.

SB750-southbridgeä jäähdytetään alumiinisiilillä, jonka lämpötilaa tasoitetaan kahden northbridgeen yhteydessä olevan lämpöputken avulla. Piirilevyn oikealta reunalta löytyy yksi PATA- ja viisi SATA-liitintä, ja vastaavasti alareunasta löytyy BIOSin nollaus-, sekä virta- ja reset-kytkin.

MSI:n 790GX-emolevy ei tuota yllätyksiä muistiliitinten suhteen, sillä niitä on neljä kappaletta ja niihin voi asentaa maksimissaan kahdeksan gigatavua DDR2-muistia. Käyttäessä 533 MHz:n (1066 MHz DDR) muistikampoja rajoitteet ovat samat, kuin aiemmillakin emolevyillä, eli muistikanavaa kohden voi asentaa ainoastaan yhden muistikamman. Sijoittelu on Gigabyten emolevyn tavoin hieman epälooginen ja muistikammat tulee tällöin asentaa samanvärisiin liittimiin. 24-pinninen ATX-liitin on sijoitettu tuttuun paikkaan piirilevyn reunalle.

AM2+-prosessorikannan ympärillä on solid-tyyppisiä alumiinikuorisia kondensaattoreita, viisi suojattua kelaa, jotka ovat vastuussa viisivaiheisesta virransyötöstä, sekä Drmos-tekstillä varustettu virransyötön komponentteja jäähdyttävä siili. DrMOS-ominaisuus käsittää yhden prosessorin virransyötön vaiheen (ohjainpiiri + kaksi mosfettia) integroituna yhteen piiriin. MSI:n mukaan DrMOSin tehonkulutus on pienempi, hyötysuhde korkeampi, toimintalämpötila alhaisempi ja vasteaika prosessorin kuorman muutoksiin pienempi, kuin perinteisessä ratkaisussa. Lisäksi virransyötön vaiheita voi kontrolloida ohjelmallisesti ja niitä voi prosessorin kuorman mukaan tarvittaessa kytkeä pois päältä.

MSI:n logolla varustetun ympyränmuotoisen siilin alla on 790GX-northbridge. Kuvassa sen alapuolelta löytyy ATI Radeon HD 3300 -grafiikkaohjaimelle pyhitetty 128 megatavun SidePort-muistipiiri, jota ei Gigabyten emolevystä poiketen jäähdytetä millään tavoin. Virransyötön lisävirtaliitin löytyy virransyötön oikealta puolelta, mutta kahdeksanpinnisen liittimen sijaan se on ainoastaan nelipinninen.

Emolevyn I/O-liitinvalikoima on monipuolinen ja tarjoaa yhden PS/2-liittimen näppäimistölle, kuusi USB 2.0 -liitintä, FireWire-, verkko- ja eSATA-liittimet sekä kuusi analogista ääniliitintä. Integroitua grafiikkaohjainta ja/tai äänikorttia käyttäviä varten rivistöstä löytyy myös VGA-, DVI-, HDMI- ja optinen ääniliitin.

MSI:n ylikellottamisesta koskevat säädöt löytyvät Cell Menu -valikosta, jossa kaikkein ylimpänä on listattu prosessorin ja muistien kellotaajuus. Alempaa löytyvät valinnat väylätaajuudella, prosessorikertoimelle, ACC:lle, integroidun grafiikkaohjaimen ylikellottamiselle ja muistikertoimelle.

Selatessa samaa valikkoa alaspäin, vastaan tulevat jänniteasetukset, joita löytyy muun muassa prosessorille, muisteille, northbridgelle ja HyperTransport-väylälle.

Advance DRAM Configuration -alavalikosta löytyvät muistiasetukset, joita voi säätää kanavakohtaisesti ja asetuksia on molempiin reilusti.

Tarkkailuvalikko on niukahko ja siinä on listattu tuulettimien asetukset, lämpötilat, tuulettimien kierrosnopeudet sekä jännitteet. Listasta olisi suonut löytyvän ainakin muistien ja northbridgen jännitteen.

Sisältö

  1. AMD 790 -piirisarjaperhe
  2. AMD 790 -piirisarjat & AMD OverDrive
  3. Asus M3A79-T Deluxe
  4. Gigabyte GA-MA790GP-DSH4
  5. MSI DKA790GX Platinum
  6. Testikokoonpano, suorituskykymittaukset & tehonkulutus
  7. Ylikellotus
  8. Loppuyhteenveto