Uusimmat

Asus M3A79-T Deluxe

25.09.2008 17:41 Muropaketin toimitus

Asus on paketoinut M3A79-T-emolevynsä vihreäpainotteiseen pakkaukseen, jonka edessä mainostetaan japanilaisvalmisteisia solid-tyyppisiä kondensaattoreita, tukea 140 watin TDP-arvollisille prosessoreille ja muun muassa Express Gate -ominaisuutta.

Asus on pitänyt oheismateriaalivalikoiman kohtuullisen niukkana ja mukana toimitetaan ainoastaan ohjekirja, korttipaikkaan asennettava liitinpaneeli, kuusi Serial ATA -kaapelia, Serial ATA -virta-adapteri kahdella liittimellä, kaksi CrossFire-siltaa, I/O-liitinsuoja, PATA-kaapeli sekä kotelon kaapeleiden pika-asennusliitännät. Liitinpaneeli on varustettu kahdella USB 2.0- ja yhdellä FireWire-liittimellä.

M3A79-T Deluxen ruskean piirilevyn värimaailmaa täydentävät keltaisiksi, mustiksi, sinisiksi, valkoisiksi ja punaisiksi värikoodatut liittimet. Emolevyssä on läsnä myös lämpöputket, joilla tasoitetaan northbridgen, southbridgen ja virransyötön jäähdytyselementtien lämpötilaeroja.

790FX-piirisarjaan perustuva Asus M3A79-T Deluxe on listattu muutamien suomalaisten jälleenmyyjien sivuilla, mutta valitettavasti suoraan hyllystä niitä ei ole saatavilla. Muutaman viikon odotuksella emolevy irtoaa noin 180 eurolla.

Emolevy on varustettu neljällä PCI Express 2.0 -standardin mukaisella PCI Express x16 -liittimellä, joista kaksi siniseksi värikoodattua toimii x16-nopeudella, kun käytössä on kaksi näytönohjainta. Kolmella näytönohjaimella yksi liitin toimii x16-nopeudella ja kaksi liitintä x8-nopeudella, ja neljällä liittimellä kaikki x8-nopeudella. PCI-liittimiä löytyy kaksin kappalein.

Piirilevyn reunalle on sijoitettu piirejä, joista vasemmanpuoleisin on ADIn kahdeksankanavainen AD2000B-äänipiiri, tästä seuraava Marvellin 88SE6111-SATA-piiri ja edelleen oikealle päin siirryttäessä vastaan tulee Marvellin gigabitin 88E8056-verkkopiiri.

SB750-southbridgeä jäähdyttää matalaprofiilinen alumiinisiili ja sen oikealta puolelta löytyy piirilevyyn nähden 90 asteen kulmaa asetettu PATA-liitin ja kuusi Serial ATA -liitintä. Sinisen PCI Express x16 -liittimen vieressä on FireWire-ominaisuudesta vastuussa oleva LSI L-FW322 -piiri ja aivan alareunassa virta- ja reset-painokytkimet.

Muistiliittimiä on neljä kappaletta ja niihin voi asettaa maksimissaan 16 gigatavua DDR2-muistia. Kellotaajuuden puolesta tuettuina ovat maksimissaan 533 MHz:n (1066 MHz DDR) kellotaajuudelliset muistikammat, mutta näiden osalta prosessorin rajoitteiden takia muistikampoja voi asentaa ainoastaan yhden kappaleen kumpaankin muistikanavaan. Piirilevyn reunalle on sijoitettu 24-pinnien ATX-virtaliitin.

AM2+-prosessorikannan ympärillä on coolerin kiinnityskehikko ja yläpuolella virransyöttö, joka rakentuu prosessorin kahdeksanvaiheisesta virransyötöstä, mutta mukana on lisäksi kaksivaiheinen virransyöttö, joka on pyhitetty prosessorin integroidulle muistiohjaimelle ja HyperTransport-väylälle. Emolevyn kaikki kondensaattorit ovat solid-tyyppisiä ja alumiinikuorisia, joille Asus lupaa 5000 tunnin eliniän. Virransyötön siili jäähdyttää mosfetteja ja sen oikealla puolella on kahdeksanpinninen lisävirtaliitin.

I/O-liitinrivistöstä löytyy yksi PS/2-liitin joko näppäimistölle tai hiirelle, kuusi USB 2.0 -liitintä, koaksiaali- ja optinen liitin äänen digitaalista ulosvientiä varten, FireWire- ja eSATA-liitin, verkkoliitin sekä kuusi analogista 3,5 millimetrin liitintä analogiselle äänelle.

Emolevyn pohjassa on merkintä Stack Cool 2, joka viittaa piirilevyn yhteen ylimääräiseen kerrokseen, joita on yhteensä kuusi kappaletta. Tarkoituksena on levittää kuumimpien piirien tuottamaa lämpöä laajemmalle alueelle ja näin ollen laskea lämpötiloja.

BIOS tarjoaa Asuksen aiempien emolevyjen tavoin monipuoliset säätömahdollisuudet ja Configure System Frequency/Voltage -valikosta löytyy mahdollisuus muun muassa väylätaajuuden, prosessorikertoimen ja -jännitteen, muistijännitteen sekä north- ja southbridgen jännitteen säätämiseksi.

ACC-ominaisuus löytyy prosessorin säätöjä käsittelevästä valikosta ja sitä voi säätää -12:sta kahden pykälin +12:een. Samaisesta valikosta näkyy myös muun muassa käytössä olevan prosessorin malli, välimuistien koot, kellotaajuus ja ydinten määrä.

Muistiasetuksia käsittelevän listan yläpäästä löytyy valinta kellotaajuuden säätämiseksi ja alempaa pitkä lista eri muistiasetuksia.

Perinteiseen tapaan monitorointimahdollisuudet lämpötiloille, tuulettimien kierrosnopeuksille ja jännitteille on sijoitettu omaan valikkoonsa, josta voi säätää myös tuulettimien asetuksia.

Sisältö

  1. AMD 790 -piirisarjaperhe
  2. AMD 790 -piirisarjat & AMD OverDrive
  3. Asus M3A79-T Deluxe
  4. Gigabyte GA-MA790GP-DSH4
  5. MSI DKA790GX Platinum
  6. Testikokoonpano, suorituskykymittaukset & tehonkulutus
  7. Ylikellotus
  8. Loppuyhteenveto