Uusimmat

Näytönohjaimen esittely

09.03.2011 16:25 Muropaketin toimitus

AMD toimitti Radeon HD 6990 -referenssinäytönohjaimen Muropaketin testiin vajaa viikko ennen virallista julkaisua ja beeta-ajurit tuli FTP:lle ladattavaksi viikon lopulla.

30,5 cm pitkän näytönohjaimen etupuoli on muovisen ilmanohjaimen peitossa, johon on keskelle upotettu tehokas radiaalituuletin. Muropaketin uutiskommenteissa VHS-videokasetiksikin tituleeratun näytönohjaimen saatavuus Suomesta on toistaiseksi avoin, mutta sen suositushinta Yhdysvalloissa on huimat 699 dollaria ja Euroopassa hintataso on noin 600 euroa. Suomessa Radeon HD 6990 on listattuna jälleenmyyjien verkkokaupoissa 630-675 euron hintalapulla varustettuna.

AMD, Radeon HD 6990 -tuotesivu

Näytönohjaimen takapuoli on peitetty kokonaan mustalla alumiinisella suojalevyllä, jossa on kaksi aukkoa grafiikkapiirien kohdalla jäähdytyssiilien kiinnitysraudoille. Näytönohjaimen ylänurkassa on yksi CrossFireX-liitin, jonka avulla kaksi Radeon HD 6990 -näytönohjainta voidaan kytkeä rinnakkain neljän grafiikkapiirin CrossFireX-konfiguraatioon.

Yläreunassa on kaksi kumista korotuspalaa, jotka pitävät huolen siitä, että kahden näytönohjaimen väliin jää varmuudella pieni rako riittävää jäähdytystä varten.

Näyttöliitinrivistössä on neljä kappaletta 1.2-standardin mukaisia Mini DisplayPort -liittimiä ja yksi kaksilinkkinen DVI-liitin. Radeon HD 6990 kykenee ohjaamaan yhtäaikaisesti viittä näyttöä 2560×1600-resoluutiolla

Jokaisen valmistajan myyntipakkauksessa näytönohjaimen mukana toimitetaan mukana kolme adapteria, joiden avulla Mini DisplayPort -liittimistä saadaan ulos kaksi yksilinkkistä DVI-liitintä ja yksi HDMI-liitin (1920×1200).

PCI Express -standardin mukaan näytönohjaimelle voidaan syöttää emolevyn PCI Express x16 -liittimen kautta 75 wattia, kuusipinnisellä PCIe-liittimellä 75 wattia ja kahdeksanpinnisellä PCIe-liittimellä 150 wattia eli yhteensä 300 wattia. AMD on kuitenkin päättänyt Radeon HD 6990:n tapauksessa jättää PCI Express -standardin huomioimatta ja näytönohjaimen takaosasta löytyy kaksi kahdeksanpinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä, joiden avulla näytönohjaimelle voidaan syöttää 375 wattia.

AMD perustelee radikaalia päätöstä sillä, että ultra-tehokäyttäjät, jotka haluavat parhaan mahdollisen näytönohjaimen, eivät tee ostopäätöstä myyntipakkaukseen liimatun PCI Express -logon perusteella. Myöskään OEM-valmistajien tiukoista vaatimuksista AMD ei ole huolissaan, sillä Radeon HD 6990 on tarkoitettu myyntiin ensisijaisesti kuluttajille ja useat järjestelmärakentajat, kuten Alienware, tulevat tarjoamaan sitä joka tapauksessa asiakkailleen.

AMD:n ilmoittama virallinen TDP-arvo on 375 wattia, mutta tyypilliseksi pelitehonkulutukseksi se arvioi noin 350 wattia. Näytönohjaimen rasitusohjelmat, kuten Furmark ja OCCT, rikkovat 375 watin rajan helposti, mutta AMD:n PowerTune-tekniikalla grafiikkapiirin kellotaajuus mukautuu dynaamisesti 375 watin TDP-arvoon. Lisää PowerTune-tekniikasta voit lukea Muropaketin AMD Radeon HD 6950 & 6970 (Cayman) -artikkelin tekniikkaosuudesta.

Takapuolen alumiinilevyn alta paljastuu Radeon HD 6990:n piirilevyn takapuoli, jonne on sijoitettu molemmille grafiikkapiireille neljä GDDR5-muistipiiriä.

Cayman-grafiikkapiirit ovat yhteydessä kuparisiin höyrykammioihin. Muistipiirit ja grafiikkapiirit yhdistävä siltapiiri ovat yhteydessä mustaksi anodisoituun alumiiniseen jäähdytyslevyyn. Radiaalituulettimen kohdalla jäähdytyslevyssä on aukko, jonka kautta ilmavirta pääsee jäähdyttämään virransyötön komponentteja.

HUOM! AMD ei suosittele Radeon HD 6990:n jäähdytysratkaisun purkamista, sillä vakiona käytettävä lämmönjohtavuutta parantava materiaali on kertakäyttöistä ja menettää ominaisuutensa jos jäähdytyssiili irroitetaan.

Keskellä sijaitseva radiaalituuletin imee ilmaa kotelon sisältä näytönohjaimen sisuksiin ja työntää sen tasaisesti kohti näytönohjaimen etu- ja takaosaa. Näyttöliittimien yläpuoli on pyhitetty kokonaan lämpimän ilman ulostulolle ja muovikuoren takaosa on rei’itetty, jotta ilma pääsee takaisin kotelon sisälle kiertoon.

AMD Radeon HD 6990:n piirilevy etupuolelta, suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Radeon HD 6990:n AMD-logolla varustetut Cayman-grafiikkapiirit on valmistettu TSMC:n 40 nm:n prosessilla ja 389 neliömillimetrin kokoinen piisiru rakentuu 2,64 miljardista transistorista. Cayman-grafiikkapiirissä 1536 stream-prosessoria on jaoteltu SIMD-moottoreiden ja säieprosessoreiden sisällä neljän identtisen yksikön ryppäiksi (VLIW4). Muropaketin testikappaleen grafiikkapiirit oli valmistettu viime vuoden viimeisellä viikolla.

Molemmilla grafiikkapiireillä on käytössä kaksi gigatavua muistia ja ne ovat 256-bittisten muistiväylien jatkeena. Käytössä on Hynixin kahden gigabitin eli 256 megatavun kokoiset H5GQ2H24MFR-piirit, joiden T2C-malli on speksattu 1250 MHz:n (5000 MHz QDR) kellotaajuudelle. AMD on asettanut muistit toimimaan Radeon HD 6990:ssa 1250 MHz:n kellotaajuudella.

Radeon HD 6990:ssä yhdistyy kaksi grafiikkapiiriä Gemini-konfiguraatiossa samalle piirilevylle PLX:n PCI Express 2.1 -standardia tukevalla PEX 8647 -siltapiirillä, joka huolehtii piirien välisestä kommunikoinnista. Siltapiiri on varustettu kolmella portilla ja yhteensä 48 PCI Express -linjalla.

Volterran komponenteilla toteutettu digitaalinen virransyöttö on suunniteltu 450 watille ja se sijaitsee keskellä piirilevyä grafiikkapiirien ja muistien välissä. Molemmille grafiikkapiireille on pyhitetty neljä vaihetta piirilevyn ylälaidassa sekä grafiikkapiirien muistiohjaimille ja muisteille molemmille yksi oma vaihe alalaidassa.

GPU-Z-ohjelman 0.5.1-versio tunnisti Radeon HD 6990:n ominaisuudet lähes oikein, mutta ohjelman tietokannasta ei löydy julkaisupäivää, transistorimäärää, piisirun kokoa eikä käytettyä valmistustekniikkaa. Lisäksi ohjelma ilmoittaa virheellisesti stream-prosessoreiden lukumääräksi 1600, mutta todellisuudessa niitä on 1536 kappaletta.

Sisältö

  1. AMD Radeon HD 6990 (Antilles)
  2. Näytönohjaimen esittely
  3. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset
  4. Kolmen näytön Eyefinity-testit (5760x1080)
  5. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Ylikellotustestit ja loppuyhteenveto