UUSIMMAT

Loppuyhteenveto

05.07.2016 12:50 | Juha Kokkonen | 9

Edullisiin muutaman kympin koteloihin tutustuminen oli yllättävän mielenkiintoista, sillä Muropaketissa on tutustuttu aiemmin pääosin vain hieman kalliimpiin kotelomalleihin. Lyhyesti tiivistettynä noin 50 euron hinnalla saa kelpo koteloita, kunhan tekee valinnan harkiten ja on valmis tinkimään useimmista lisävarusteista sekä näppäristä yksityiskohdista. Hintaa laskeakseen valmistajan on karsittava lähes kaikki ylimääräinen, ja se näkyy vääjäämättä toteutuksen yksityiskohdissa. Toisaalta kumpikin tämän testin kotelo tarjoaa toimivan rungon, jonka varaan saa koottua fiksun budjettihenkisen koneen. Siitäkin huolimatta emme voi olla suosittelematta muutaman lisäkympin sijoittamista, sillä jo 70-100 eurolla saa huomattavasti monipuolisemman ja varustellumman miditornin. Lisämainintana näitä kahta testikoteloa halvempia vaihtoehtoja en myöskään enää lähtisi katsomaan, sillä siinä vaiheessa myös rakenteellisesta toteutuksesta joutuu karsimaan liikaa.

Tämänkertaisesta testiparista hieman pidemmän korren veti Fractal Design Core 2300, joka on hieman tilavampi, monipuolisempi ja laadukkaammin toteutettu kokonaisuus. Lisäksi se tarjoaa myös kohtalaiset nestejäähdytysmahdollisuudet, joka on poikkeuksellista tässä hintaluokassa. Joillekin tarkan markan rakentajille kymppikin saattaa kuitenkin olla paljon rahaa, ja siinä tapauksessa Bitfenix Neoskaan ei ole lainkaan hullumpi valinta. Se riittää hyvin peruskoneen kodiksi ja etupaneelivaihtoehdot mahdollistavat piristävän väriläiskän työ-/pelipisteelle.

 

Bitfenix Neos

bitfenix-neos-3

Bitfenix Neos on testimme edullisempi vaihtoehto, ja se näkyy tietyissä yksityiskohdissa myös vertailukumppaniin nähden. Siitä huolimatta Neosista löytyy oikeastaan kaikki, mitä peruskotelolta tarvitaan. Edullinen hinta tuntuu rakenteessa, mutta toteutus on silti fiksu ja mukaan on mahtunut jopa muutamia kalliimmista koteloista tuttuja näppäriä yksityiskohtia, kuten pikakiinnitteiset levykelkat, irrotettavat pölysuodattimet sekä asemapaikkojen pikalukitus. Ulkomitat ovat nykypäivän miditornikotelolle melko kompaktit ja siihen nähden sisäpuolella on kohtalaisen hyvin tilaa. Vakiojäähdytys on toteutettu yhdellä tuulettimella, joka on ymmärrettävää, mutta ei riitä kovin tehokkaalle kokoonpanolle. Lisäjäähdytyspotentiaali on rajallinen, sillä tuuletinpaikkoja on yhteensä vain kolme kappaletta.

Yhteenvetona Neos tarjoaa hinnalleen hyvän vastineen, kunhan ostaja ymmärtää, että edullisen hinnan myötä on tehtävä kompromisseja monien asioiden suhteen. Budjettikonetta kasaavalle Neos on hyvä valinta, mutta jos budjetti ei ole aivan tiukka, kannattaa koteloon sijoittaa kymppi-pari lisää.

Hyvää

 • Selkeät sisätilat
 • Irrotettavat ja helposti puhdistettavat pölysuodatinkasetit
 • 3,5 tuuman levypaikkojen pikakiinnitys
 • Mukana yksi 120 mm tuuletin
 • Ulkoisten asemapaikkojen pikalukitus
 • Saatavilla monta eri värivaihtoehtoa
 • Näytönohjaimen maksimipituus 300 mm
 • Edullinen hinta

Huonoa

 • Jäähdytysteho varauksin
 • Vain kolme tuuletinpaikkaa
 • Vähäinen johtotila oikean kylkipaneelin takana
 • Ohuet kylkipaneelit
 • Kertakäyttöiset korttipaikkojen peitelevyt
 • Pieni prosessoricoolerin asennusaukko
 • Prosessoricoolerin rajallinen korkeus

 

Fractal Design Core 2300

fractal-core-2300-3

Fractal Design Core 2300 on tämän vertailun arvokkaampi vaihtoehto, ja sen voi huomata kotelon rakenteessa ja joissain yksityiskohdissa. Core 2300:n sukulaisuus valmistajan kalliimpiin malleihin, kuten suosittuun Define R -sarjaan, on helppo huomata. Esimerkiksi kotelon sisäpuolelta sormiruuvein kiinnitettävät lisäkortit ovat kalliimmista koteloista tuttu rakenneratkaisu. Fractal Design on tehnyt kotelostaan edullisen karsimalla sitä pääosin fiksulla tavalla.

Core 2300 on hintaluokassaan melko tilava ja monipuolinen miditornikotelo. Sen kahden tuulettimen vakiojäähdytys on hyvä ja tarvittaessa jäähdytystehoa voi parantaa lisätuulettimilla vielä merkittävästi. Lisäksi vakiotuulettimien melutaso on miellyttävä. On myös poikkeuksellista, että tämän hintaluokan kotelossa on vähintäänkin kohtalaiset nestejäähdytysmahdollisuudet. Erikoinen levykehikko ei ole ehkä jäähdytyksen kannalta optimaalinen ja levyjen kiinnitys on toteutettava ruuveilla. Pölysuodattimissa olisi sen sijaan parannettavaa, sillä edullisemmassa Bitfenixissäkin niiden toteutus on onnistuneempi.

Kokonaisuudessaan Core 2300 tarjoaa vertailukumppaninsa tapaan hyvän vastineen rahoille. Runsaan kympin hintaeron huomaa ja sen vuoksi lisäsijoitusta kannattaakin harkita. Toisaalta myös Core 2300:aa koskee sama seikka kuin Neosia. Jos budjetti ei ole tiukka, kannattaa harkita myös muutaman kympin kalliimpia vaihtoehtoja.

Hyvää

 • Hintaisekseen kohtalaisen tukevarakenteinen ja laadukkaan tuntuinen
 • Hyvä jäähdytysteho luokassaan
 • Avarat sisätilat tässä kokoluokassa
 • Nestejäähdytysjärjestelmän asennusmahdollisuudet
 • Mukana kaksi käyntiääneltään miellyttävää tuuletinta
 • Seitsemän tuuletinpaikkaa mahdollistavat tehokkaan jäähdytyksen
 • Johtoläpivientien määrä
 • 3,5 tuuman levyjen kumivaimennus
 • Suuri prosessoricoolerin asennusaukko
 • Lisäkorttipaikkojen kiinnitys sisäpuolelta sormiruuvein
 • Järkevä hinta

Huonoa

 • Levyjen kiinnittämiseen tarvitaan ruuvimeisseliä
 • Pystymallinen levykehikko ei tarjoa optimaalista jäähdytystä
 • Hankalasti puhdistettava etupaneelin pölysuodatin
 • Heppoisesti toteutettu pohjan pölysuodatin
 • Etutuulettimien erikoinen ruuvikiinnitys
 • Paikoin jäykät sormiruuvit

Sisältö

 1. Esittely
 2. Bitfenix Neos
 3. Fractal Design Core 2300
 4. Lämpötila- ja melumittaukset
 5. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Minulla oli Neosissa paksu virtakaapeli. Se kotelon takana oleva tila ei riittänyt ja ohut pelti pullistui hieman. Ei hyvä.

Lisäksi ovat taas lähettäneet arvosteluun erikoismallin. Neos ikkunalla on musta/kulta. Neos ilman ikkunaa saa sinisenä. Ikkuna maksaa 19 euroa.

..mutta Neos on kevyt, helppo, moderni ja tyylikäs. Kyllä ostaisin edelleen, jos budjetti on tiukka.

Neosin arvostelusta: "Emolevyn kuusi kiinnityskoroketta ovat integroitua mallia, ja käyttäjä voi halutessaan ruuvata mukana toimitettavia messinkikorokkeita tarvittaviin paikkoihin."

Mitenkäs messinkikorokkeet vaikuttavat emolevyn takapaneelin kohdistumiseen sille tarkoitettuun aukkoon, ja etenkin I/O suojan kiinnittymiseen?

hsalonen

Lisäksi ovat taas lähettäneet arvosteluun erikoismallin. Neos ikkunalla on musta/kulta. Neos ilman ikkunaa saa sinisenä. Ikkuna maksaa 19 euroa.

Artikkelissa mainitaan pariinkin otteeseen, että valmistaja lähetti erillisen ikkunakyljen kotelon mukana. Ikkunakylkeä myydään erillisenä lisävarusteena. Halvimmillaan näyttäisi maksavan 11,30 euroa: http://hinta.fi/779426/bitfenix-neos-comrade

lehtv

Neosin arvostelusta: "Emolevyn kuusi kiinnityskoroketta ovat integroitua mallia, ja käyttäjä voi halutessaan ruuvata mukana toimitettavia messinkikorokkeita tarvittaviin paikkoihin."

Mitenkäs messinkikorokkeet vaikuttavat emolevyn takapaneelin kohdistumiseen sille tarkoitettuun aukkoon, ja etenkin I/O suojan kiinnittymiseen?

EDIT- Typo sivulla 4: hallittavaan -> hallittavanaan

Lisäkorokkeet eivät vaikuta emolevyn sijaintiin. Niitä tarvitaan vain micro-ATX- tai leveämpien ATX-emolevyjen kanssa integroitujen korokkeiden lisänä.

Kirjoitusvirhe korjattu.

Voisin sen verran korjata neosin prossucoolerin tilaa, että yhdessä koneessa jonka rakensin oli scythe ninja (160mm valmistajan spekseissä). En kyllä muista ottiko kylkeen kiinni mutta ei ainakaan niin paljon että sivupaneeli olisi taipunut. Kysessä oli ihan ikkunaton versio kotelosta. Siinä ja siinä kyllä:
[​IMG]

Laquel

Voisin sen verran korjata neosin prossucoolerin tilaa, että yhdessä koneessa jonka rakensin oli scythe ninja (160mm valmistajan spekseissä). En kyllä muista ottiko kylkeen kiinni mutta ei ainakaan niin paljon että sivupaneeli olisi taipunut. Kysessä oli ihan ikkunaton versio kotelosta.

Siinä 160 mm tienoilla se todellisuudessa liikkuu juu.

Hyvä arvostelu, näistä edullisemman pään koteloista ei tosiaan turhan paljon löydy vertailua!

Mitenkäs tuohon hiljaisten miditornien juttuun se Antecin kotelo? Onko vielä työn alla?

Eiji

Mitenkäs tuohon hiljaisten miditornien juttuun se Antecin kotelo? Onko vielä työn alla?

On se täällä toimistolla, mutta en ole ehtinyt muuta kuin kuvat ottamaan. Täytyy koittaa se johonkin väliin ainakin jossain lyhennetyssä muodossa puristaa. Hankalia tapauksia jos myöhästyvät aikataulusta, kun sitten puskee jos seuraavat jutut päälle. Mutta sanotaan nyt sen verran että ei tule Antec P9 pärjäämään siinä vertailussa.

Ei kyllä tuo Antec niin kovin lupaavalta näytä, joskaan ei tuota Suomessa vielä näytä olevan. Valmistajan tuotesivuja selatessa ei oikein mitään, jonka avulla erottuisi edukseen, joskin edessä olevat pölyfiltterit näyttävät suht käteviltä.. Eipä ole kyllä Antecilla kehitystä ollut aikoihin, joskin P280 Whitestä 1½v sitten pidin kyllä ja ehdottomasti suosikkikoteloni ikinä.

Harmillisesti just tuo Performance sarja Antecilla on muuttunut jotenkin vain tylsiksi peruskoteloiksi..

Muropaketin uusimmat