Uusimmat

Xtrfy XG1-R LED

29.08.2014 02:54 Muropaketin toimitus

Ehkäpä tämän vertailujokon tuntemattomin valmistaja on naapurimaasta ruotsista kotoisin oleva Xtrfy, joka aloitti taipaleensa viime vuoden syksyllä. Xtrfy on keskittynyt erityisesti Pohjoismaiden markkinoille sekä pelituotteisiin. Yritys esitteli XG1-R ja XG1-R LED -näppäimistönsä viime vuoden lokakuussa ja Suomen markkinoille ne saapuivat kuluvan vuoden huhti-toukokuussa. Pyysimme Xtrfyltä testiin taustavalaistun XG1-R LED -mallin, jota on saatavilla ainakin Jimm’s PC-Storessa 149 euron hintaan. Valaistuksettoman XG1-R-mallin saa 109 eurolla.

Xtrfy toimitetaan sähäkässä musta-keltaisessa pakkauksessa, jonka kannessa komeilee tuotekuvaus myös suomeksi. Mallimerkintä on toteutettu tyylikkäästi hopeanhohtoisin kirjaimin. Taustapuolelta löytyy läpileikkaus näppäimistön tärkeimmistä ominaisuuksista suuren kuvan avulla.

Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu itse näppäimistön ohella ohjekirjanen, hologrammitarran sekä punamustalla suojapunoksella päällystetyn ja kullatuin liittimin varustetun mini-USB-johdon.

Ensimmäisenä Xtrfy yllättää syvyyssuuntaisella massiivisuudellaan, sillä näppäimiä ja näppäinrivejä on enemmän kuin tavallisessa täysikokoisessa näppäimistössä. XG1-R LEDin rakenne on muovia, mutta se on siitä huolimatta varsin tukevan tuntuinen. Näppäimistön fyysiset mitat ovat 443 x 170 x 39 mm ja paino 1,3 kg. Toistaiseksi ainoa kytkinvaihtoehto on punainen Cherry MX, joten tuntopisteellisten kytkimien ystävät joutuvat pettymään sen suhteen. Xtrfyn edustajan mukaan sininen kytkinvaihtoehto on kuitenkin tulossa syksyn aikana. Valmistajan takuu tuotteelleen on yksi vuosi. XG1-R LED ei käytä erillisiä ohjelmistoja toiminnassaan.

Sivulta katsottuna XG1-R:n rungon profiili on kiilamaisesti etuosaa kohti madaltuva. Näppäimistön oikeassa päädyssä takareuna on viistottu alaspäin. Näppäinten ulkopuolelle jäävät reunat ovat melko, mutta eivät kuitenkaan poikkeuksellisen kapeat. Perusnäppäimien osalta näppäinasettelu on hyvin tavanomainen, eikä erikoisia käyttöä hankaloittavia ratkaisuja löydy. Ainoa ei täysin standardinmukainen ratkaisu on hiiren kakkosnäppäintä vastaava valikkopainike alarivissä oikeanpuoleisen control-painikkeen vieressä. XG1-R LED tukee NKRO:ta USB-liitännän kautta ja käyttää sisäistä muistia makrojen ja valaistusasetusten tallentamiseen.

XG1-R LED sisältää useita toimintonäppäimiä, joista ensimmäiset sijaitsevat oikeassa ylänurkassa. Siellä on tarjolla G-näppäin Windows-painikkeiden poiskytkemiseksi pelien ajaksi sekä näppäimet äänenvoimakkuuden säätämiseksi ja mykistämiseksi. Kappaleiden vaihtopainikkeita ei sen sijaan ole tarjolla. Numlockin tuplapainalluksella saa avattua laskimen. G-näppäimeen syttyy punainen taustavalaistus, kun se on aktivoituna. Numpadiin on sijoitettu Fn-näppäimen avulla käytettävät pohjassa pidettävän näppäimen rekisteröitymisen toistonopeuden valinta-asetukset. Vaihtoehtoja on välillä 0-9, joista 0 on normaalinopeus.

Näppäimistön vasemmasta yläpuoliskosta löytyy melkoinen näppäinpatteristo, sillä perinteisen F-näppäinrivin yläpuolelle on lisätty vielä yhdeksän näppäimen lisärivi. Escin yläpuolelle on sijoitettu Fn-näppäin ja sen oikealle puolelle yhteensä kahdeksan makronäppäintä. F1-F12-näppäimissä on puolestaan Fn-näppäimen avulla käytettävät taustavalaistuksen säädöt.

Makrotoiminnot ovat sisäänrakennettuina näppäimistöön rautatasolla, eikä niiden hallitsemiseen käytetä tietokoneelle asennettavaa ohjelmistoa. Näppäimistä kolme ensimmäistä ovat pikamakroja (Quick Macro), joissa näppäimistö jättää huomioimatta syötettyjen painallusten väliset viiveet ja toistaa ne kiinteällä 30 painalluksen sekuntivauhdilla. Seuraava painike oikealle mentäessä on luuppimakro (Loop Macro), joka toistaa käyttäjän syöttämän yhdistelmän loputtomiin juuri sellaisena, kuin se on syötetty. Toiston saa keskeytettyä painamalla näppäintä toistamiseen. Kolme seuraavaa näppäintä ovat ajoitusmakroja (Timing Macro), jotka toistavat käyttäjän syöttämän näppäinyhdistelmän tismalleen samoilla viiveillä. Viimeisenä oikealla makronäppäinrivissä on automaattimakro (Auto Macro), joka pitää käyttäjän syöttämät näppäimet jatkuvasti pohjaan painettuina, kunnes Auto Macro -näppäintä painetaan toistamiseen.

Makrojen tallentaminen tapahtuu yksinkertaisesti pitämällä Fn-näppäintä pohjassa ja painamalla haluttua makronäppäintä. Sen jälkeen Fn-näppäimessä alkaa vilkkua punainen valo, jonka myötä käyttäjä voi syöttää haluamansa näppäinpainallukset. Makron tallentaminen viimeistellään painamalla Fn-näppäintä uudelleen. Makronäppäimiä käytetään yksinkertaisesti niitä painamalla. Luuppi- ja automaattimakrot pitää kytkeä pois päältä niitä uudelleen painamalla. Makroja on mahdollista yhdistää toisiin makroihin ja yhden makron maksimitallennusmäärä on 180 painallusta.

XG1-R LEDin näppäinhattujen alta paljastuu punaiset Cherry MX -kytkimet, jotka ovat toistaiseksi ainoa vaihtoehto Xtrfyn näppäimistöihin. Muistin virkistämiseksi punainen kytkintyyppi on lineaarinen, eli siinä ei ole havaittavaa tuntopistettä ennen pohjaamista. Kytkimen rekisteröitymispiste sijaitsee noin painalluksen puolivälissä (2 mm) ja tarvittava painallusvoimakkuus on 45 grammaa. Kytkimien yhteydessä on integroituna valkoiset ledit näppäinhattujen taustavalaisua varten.

XG1-R:n näppäilytuntuma on selkeä ja jämäkän tuntuinen. Näppäimistön muovirunko pitää pohjatessa napsahduksen ohella pienen kumahduksen. Suurista näppäimistä erityisesti välilyönti helähtää hieman ja myös enteristä on havaittavissa pieni ylimääräinen sivuääni, joka johtuu siinä käytetystä vakaimesta.

Kuten tämän vertailuryhmän muissakin taustavalaistuissa näppäimistöissä, myös Xtrfyn näppäinhatut ovat läpikuultavan valkoista ABS-muovia, jonka pintaan on ruiskutettu mattamusta maalikerros. Merkinnät on toteutettu maalipintaan laserilla paksuhkolla fontilla ja Fn-toimintojen lisämerkinnät ovat myös valaistut. Jokainen toki varmasti voi arvata, miten maalatulle näppäinhatulle käy ajan myötä…

XG1-R LEDin taustapuolelta löytyy pari suurta koloa, joiden tehtävänä on ilmeisesti jäykistää rungon rakennetta. Etureunassa on kolme keskikokoista kumitassua, mutta takareuna on jätetty kokonaan ilman – poislukien ylös käännettävät korotusjalat, joissa on kumiset päät. Tyyppikilven vieressä olevaan musta-keltaiseen tarraan on tiivistetty ohjeet tärkeimpien toimintojen käyttöön, jos ohjekirja ei satu olemaan lähettyvillä. Mini-USB-liitäntä sijaitsee melko syvässä kolossa pohjan takaosassa ja se tuodaan ulos pientä johtouraa pitkin. Liittimen jälkeen sijaitseva stoppari jakaa johtoon kohdistuvat kiskaisut näppäimistön runkoon ja estää johdon tahattoman irtoamisen. Johto on pituudeltaan 1,7 metriä ja se on päällystetty hauskalla musta-punaisella punoksella, joka ei tosin varmasti sovi aivan kaikkien työpöydän värimaailmaan.

Xtrfyssä on yksi tämän artikkelin monipuolisimmista valaistusratkaisuista, sillä käyttäjä voi kustomoida valaistusta niin kirkkauden kuin eri toimintatilojenkin osalta. Näppäimistön yleisvalaistuksen väri on valkoinen, mutta Lock-näppäimet, Fn-näppäin sekä G-näppäin ovat varustettu punaisella taustavalolla. Valojen säädöt on sijoitettu F1-F12-näppäimiin ja niitä operoidaan Fn-näppäin pohjassa. Kun Fn-painetaan pohjaan, sammuu F-näppäimistä valot kaikista muista, paitsi parhaillaan käytössä olevan valaistustilan näppäimestä. Escistä valot saa kytkettyä päälle tai pois. F1- ja F2 -näppäimillä säädetään näppäinten perusvalaistuksen (Back Light) kirkkautta ja F3- sekä F4-näppäimillä painettujen näppäinten (Key LED) kirkkautta. Kirkkausvaihtoehtoja on kahdeksan.

Valaistustiloista Key Touch (F5) valaisee yksittäisen näppäimen painettaessa (Key LED -kirkkauteen) ja himmentää valon sen jälkeen valitun perusvalaistuksen kirkkaustasoon. Key Wave (F6) muistuttaa edellistä, mutta lisänä painetun näppäimen ympärillä sijaitsevien näppäinten valaistus kirkastuu. Key LED -tilassa (F7) ainoastaan käyttäjän valitsemien näppäinten taustavalaistus on päällä. Valintatilaan päästään Fn + F12 -näppäinyhdistelmällä. Key Mask -tilassa (F8) ainoastaan käyttäjän valaistuksi valitsemat näppäimet ovat toiminnassa, joten esimerkiksi pelikäytössä turhat näppäimet saa karsittua kokonaan pois käytöstä. F9-painikkeen Demo-tilassa näppäimistö esittelee viisi erilaista liikkuvaa valaistuskuviota, joista ei ole käytännössä mitään hyötyä, sillä ne näkyvät vain F9-näppäintä painamalla. F10-näppäimestä käyttöön saa sykkivän Breath -tilan ja F11:stä Equalizer-tilan, jossa näppäimistön valaistus liikkuu musiikin tai ympäröivän äänen tahtiin. Equalizer-efektejä on viisi erilaista ja niiden valinta tapahtuu F11-näppäintä toistuvasti painamalla.

 

Pähkinänkuoressa:

Plussat

  • Ilman ohjelmistoa toimivat makro-ominaisuudet
  • Laadukkaat Cherry MX -kytkimet
  • Painallusten rekisteröitymisnopeuden säätö
  • Irrotettava USB-johto
  • Monipuoliset valaistusominaisuudet

Miinukset

  • Vain yksi kytkinvaihtoehto (sininen tulossa syksyllä 2014)
  • Maalattujen näppäinhattujen kulutuskestävyys
  • Hinta varauksin
  • Käyttö vaatii ohjeisiin perehtymistä
  • Ei USB-hubia

 

Sisältö

  1. Mekaaniset näppäimistöt katsauksessa - kesä 2014
  2. CM Storm QuickFire Rapid-i
  3. Corsair Vengeance K95
  4. Das Keyboard 4 Professional
  5. Ducky Mini 2
  6. Ducky Premier CCnG DK9008P
  7. Razer Blackwidow Ultimate 2014
  8. Tesoro Lobera Supreme G5NFL
  9. Tt eSports Poseidon Z
  10. Xtrfy XG1-R LED
  11. Yhteenveto