Uusimmat

Fractal Design Arc Mini

31.12.2011 17:20 Muropaketin toimitus

 

Fractal Design Arc Mini julkaistiin vuoden 2011 alussa ja se saapui kauppoihin kesän aikana. Se asettuu Fractal Designin malliston pienempään päähän ja on sisarmalli Define Minin kanssa. Arcista on saatavilla myös suurempi Arc Midi -versio. Valmistaja kehuu Arc Minin yhdistävän huippuluokan suorituskyvyn tyylikkääseen minimalistiseen ulkomuotoon. Arc Mini maksaa Suomessa edullisimmillaan noin 75 euroa.

Arc Mini toimitetaan pahvilaatikossa, jonka visuaalinen tyyli noudattaa Fractal Designin aiemmista tuotteista tuttua linjaa. Pakkauksen värisävy on mustanpuhuva ja kylkiin on painettu tietoja sekä kuvia kotelosta. Pakkauksen päistä löytyy aukot, joita voi hyödyntää kantokahvojen muodossa. Kotelo on suojattu pakkauksen sisällä styrox-muovisilla sovitteilla.

Pakkauksen mukana toimitetaan ohjevihkonen sekä pahvirasiallinen tarvikkeita. Mustan rasian pintaan on eritelty selkeästi sisältä löytyvät tarvikkeet. Rasian sisältä paljastuu 5,25″ asemapaikan sovitekehys 3,5″ asemalle, kiinnitystapeilla varustetut kaapelisiteet, suuri valikoima ruuveja, pieni kuusiokoloavaimen ja ruuvinvääntimen yhdistelmä sekä tuuletinsäädin johtoineen.

Tuuletinsäädin on pitkälti tuttua kauraa Fractal Designin aiemmista malleista. Entiseen malliin sillä on mahdollista säätää kolmea tuuletinta portaattomasti lisäkorttipaikkaan asennettavan säätönupin avulla. Säätimeen on kuitenkin tehty pieniä muutoksia, sillä nuppi oli aiemmin pienen kokonsa takia hankala käyttää. Parannetussa versiossa nuppi onkin nyt huomattavasti pidempi. Lisäksi säätimen jännitealuetta on ilmeisesti laajennettu alaspäin, sillä Arc Minin säätimellä on mahdollista saada kotelon 120 mm:n tuulettimet pysähtymään kokonaan. Tämä ei ole välttämättä hyvä asia, sillä käyttäjän on hankala nähdä ovatko tuulettimet toiminnassa.

Arc Mini ei ole microATX-koteloksi erityisen pienikokoinen, sillä sen ulkomitoiksi ilmoitetaan 210 x 405 x 484 mm ja painoksi yhdeksän kilogrammaa. Arc Minin rakenne on etu- ja kattopaneelin osalta muovia ja rungon sekä kylkipaneelien osalta mustaksi maalattua teräslevyä. Ulkoisia 5,25 tuuman asemapaikkoja on kaksi ja sisäisiä 2,5/3,5 tuuman asemapaikkoja kuusi kappaletta. Tuuletinpaikkoja on seitsemän, joista kolmessa on esiasennettu tuuletin. Arc Minin sisälle sopii Mini-ITX ja microATX-emolevyt.

Muotoilullisesti Arc Mini on yksinkertaistettu ja etupaneeliin on haettu pyöreitä muotoja. Etu- ja kattopaneelia hallitsevat hunajakennokuvioiset metalliverkot, jotka toimivat samalla jäähdytysilman otto- ja poistoaukkoina. Etupaneelin pintaan on toteutettu harjattua alumiinia imitoiva kuviointi, joka menee aidosta ilman lähempää tarkastelua. Vasempaan kylkipaneeliin on sijoitettu paikka 120/140 mm tuulettimelle, kun taasen oikea kylkipaneeli on umpinainen. Suuren ilmanottoaukon lisäksi etupaneelista löytyy kaksi 5,25 tuuman asemapaikkaa sekä Fractal Designin logo.

Etupaneelin päällä sijaitsevat merkkivalot, painikkeet ja liitännät. Virtapainike on suorakaiteen muotoinen ja liikkeeltään lyhyt ja terävä. Virtapainikkeen keskellä on sininen virtavalo sekä punainen kiintolevyn aktiivisuusvalo. Vasemmassa reunassa sijaitseva reset-painike on pyöreä ja kooltaan niin pieni, että sen painaminen onnistuu vain kynän kärjellä tai muulla terävällä apuvälineellä. Liitännöistä tarjolla on mikrofoni- ja kuulokeliitännät, kaksi USB 2.0 -liitäntää sekä kaksi USB 3.0 -liitäntää.

Kattopaneeli on muovia ja sen keskellä on laaja metalliverkosta koostuva alue. Metallisen rungon päälle kiinnitetty muovipaneeli on rakenteeltaan sellainen, että se resonoi jo sormilla koputtelemalla herkästi. Fractal Designin Define-koteloiden kanssa on esiintynyt resonointiongelmia ja vastaava potentiaalinen äänilähde löytyy Arc Minin katosta. Testikokoonpanon yhden kiintolevyn ja SSD-levyn yhdistelmällä resonanssiongelmia ei esiintynyt.

Kattopaneeli on kiinni kotelon rungossa muoviväkäsillä sekä kahdella takapaneelin yläosassa sijaitsevalla sormiruuvilla. Paneelin taustapuolelta löytyy pölysuodatin, joka on kiinteä osa rakennetta.

Etupaneeli on vetämällä irtoavaa mallia ja kiinni rungossa kuudella muovitapilla. Pölysuodatin on kiinteä osa etupaneelia ja myös tuuletinpaikat ovat kiinni etupaneelissa. Molemmat 120 mm:n tuuletinpaikat on toteutettu muovihakaskiinnityksellä, joten tuulettimien asentaminen ja irrottaminen hoituu ilman työkaluja. Kotelossa on esiasennettuna ylemmän paikan 120 mm:n tuuletin, jonka maksimipyörimisnopeus on 1200 RPM. Kuten kuvasta näkyy, kiintolevykehikot muodostavat melko umpinaisen rakenteen tuulettimien puhaltaman ilmavirran eteen, joten merkittävä osa etutuulettimien puhallustehosta menee hukkaan.

Kotelon pohjan keskellä on pitkä rei’itetty alue, joka käsittää virtalähteen ilmanottoaukon sekä yhden 120 mm tuuletinpaikan. Koko rei’itetty alue on peitetty pölysuodattimella, joka irtoaa kotelon takapaneelin suuntaan liu’uttamalla. Kotelo on eristetty alapuolisesta tasopinnasta neljällä paksulla kumitassulla, joiden juuressa on kromattu koristerengas. Etupaneelin pohjassa on aukko, joka toimii kahvana paneelia irrottaessa. Samalla aukko toimii kuitenkin kulkuväylänä pölylle, sillä se tarjoaa reitin suoraan etupaneelin suodattimien ohi.

Arc Minin takapaneeli on tyypillinen nykypäivän koteloille. Virtalähde sijaitsee kotelon pohjalla ja kiinnitysreiät mahdollistavat asennuksen kummin päin tahansa. Lisäkorttipaikkoja on neljä kappaletta ja niiden oikealta puolelta löytyy viides pystyasennossa oleva paikka, joka on tarkoitettu kotelon mukana toimitettavalle tuuletinsäätimelle. Lisäpaikka on muutaman senttimetrin syvennyksessä, mutta se on otettu huomioon tuuletinsäätimen säätönupin pituudessa. I/O-liitinpaneelin oikealta puolelta löytyy 120 mm:n takatuuletin, joka siirtää ilmaa ulos kotelosta. Aivan takapaneelin yläreunassa sijaitsee kaksi vesijäähdytysletkujen läpivientiä.

Oikean kylkipaneeli on kiinni kahdella sormiruuvilla ja sen takaa paljastuu siistejä johdotuksia arvostaville mieluinen näkymä. Johtoläpivientejä löytyy emolevyn kolmelta sivulta ja ne on suojattu kumisilla läpillä. Läpät on valmistettu niin ohuesta materiaalista, että ne taipuvat vaivatta pois johtojen tieltä irrottamatta mukanaan läppien reunakauluksia pellistä. Erityisen tervetulleita ovat emolevyn yläpuolella sijaitsevat läpiviennit, jotka mahdollistavat mm. tuuletinjohtojen sekä 12V-lisävirtaliittimen järkevän sijoittelun. Valitettavasti johdoille varattu tila kylkipellin ja väliseinämän välissä on melko kapea, joten johdot on järjesteltävä hyvin, jotta kylki mahtuu paikalleen. Väliseinästä löytyy aukko, joka mahdollistaa prosessoricoolerin asentamisen ilman emolevyn irrottamista kotelosta.

Arc Minin sisärakenne perustuu etuosassa sijaitseviin asemapaikkoihin sekä takaosassa ”oikein päin” sijaitsevaan emolevyyn. Virtalähteen paikka on kotelon lattialla. Jäähdytyksestä huolehtii kolme tuuletinta, jotka sijaitsevat etu- ja takapaneelissa sekä katossa. Kaikkiaan tuuletinpaikkoja on seitsemän: kaksi 120 mm edessä, yksi 120 mm pohjassa, yksi 120 mm takana, yksi 120/140 mm vasemmassa kyljessä ja kaksi 120/140 mm katossa. Jäähdytys on suunniteltu niin, että viileä ilma tuodaan sisään etupaneelista, pohjasta ja kyljestä, ja lämmin ilma poistetaan puolestaan takapaneelin ja katon kautta.

Arc Minin sisään mahtuu jopa 400 mm pitkät näytönohjaimet, kunhan ylempi kiintolevykehikko on irrotettuna. Prosessoricoolerin maksimikorkeus on 165 mm. Virtalähteen maksimipituudeksi ilmoitetaan 220 mm.

Emolevyn alueen jäähdytys pitäisi olla turvattuna, sillä esiasennettuna kotelon takapaneelissa on 120 mm:n (1200 RPM) ja katossa 140 mm:n (1000 RPM) tuuletin. Lisäksi kattoon on mahdollista kiinnittää toinen 140 mm:n tuuletin, tai vaihtoehtoisesti 240 mm:n nestejäähdytyskenno tai kaksi 120 mm:n tuuletinta. Paksumpien jäähdytyskennojen kanssa on tosin rajoituksia käytetyistä komponenteista riippuen.

Takapaneelin korttipaikat on suojattu valkoisilla peitelevyillä, jotka on rei’itetty ilmanvaihdon tehostamiseksi. Korttipaikat on varustettu mustilla sormiruuveilla. Viidennen pystyyn sijoitetun korttipaikan peitelevyn sormiruuvi oli testikappaleessa niin tiukassa, että sen irrottamiseksi oli poistettava takapaneelin tuuletin, jotta sormiruuviin pääsi työkalulla käsiksi.

Kotelon etuosasta löytyy kaikki kahdeksan asemapaikkaa, joista kaksi on ulkoisia 5,25″ paikkoja ja kuusi sisäisiä levypaikkoja. 5,25″ asemapaikkoihin kiinnitys tapahtuu sormiruuvein ja alemmassa asemapaikassa on esiasennettuna sovite ulkoiselle 3,5″ asemalle. Kahteen erilliseen kehikkoon sijoitetut kuusi sisäistä asemapaikkaa ovat tarkoitettu 2,5″ ja 3,5″ asemille.

Paikat on toteutettu erillisillä valkoiseksi maalatuilla metallikelkoilla. 3,5″ levyille kelkoista löytyy kumiset vaimennustyynyt, joiden tarkoituksena on estää resonanssien siirtymistä kotelon runkoon. Tosin Fractal Designin Define-malleissa on käytössä identtiset kelkat, mutta kumeista huolimatta niissä on esiintynyt ongelmia resonanssien kanssa.

Sisäisten asemapaikkojen asettelun suhteen tarjolla on kolme eri vaihtoehtoa. Oletuksena kaikki kuusi paikkaa sijaitsevat poikittain kotelon pituussuuntaan nähden. Halutessa ylempi levykehikko on käännettävissä 90 astetta kotelon pituussuuntaiseksi. Kolmantena vaihtoehtona on poistaa ylempi levykehikko kokonaan, jolloin koteloon mahtuu 260 mm:n sijasta maksimissaan 400 mm pitkä näytönohjain. Samalla näytönohjain saa tehostettua jäähdytystä etupaneelin ylemmältä tuulettimelta.

Kokoonpanon asentaminen Arc Miniin onnistuu microATX-koteloksi varsin näppärästi. Sisällä on mukavasti tilaa käsille ja useat kiinnityspisteet on toteutettu sormiruuveilla. Ruuvimeisseliä tarvitaan emolevyn ja asemien kiinnittämiseen. Jos johtojen järjestelyyn viitsii käyttää hieman aikaa, saa kotelon sisätiloista hyvinkin ilmavan ja esteettömän kokonaisuuden. Johtojen siisti järjestely onnistuu sujuvasti hyvin toteutettujen läpivientien ansiosta.

Emolevyn taustapuolella johtojen reitittämisessä kannattaa olla tarkkana, sillä kylkipaneelin taakse ei jää liiemmin ylimääräistä tilaa. Kokonaisia johtonippuja emolevyn ja kylkipaneelin väliin ei siis kannata yrittää piilottaa. Modulaarinen virtalähde onkin suositeltava kaveri Arc Minille. Testikokoonpanon emolevyn kanssa prosessorikanta ei osunut aivan väliseinämän aukon kohdalle, joten Noctuan coolerin irrottaminen ei onnistuisi emolevyn ollessa kiinni kotelossa.

Sisältö

  1. MicroATX-kotelot testissä - Antec Mini P180, Fractal Design Arc Mini & Silverstone TJ08-E
  2. Antec Mini P180
  3. Fractal Design Arc Mini
  4. Silverstone Temjin TJ08-E Evolution
  5. Lämpötila- ja melumittaukset
  6. Yhteenveto