Uusimmat

Lämpötila- ja melumittaukset

31.12.2011 17:20 Muropaketin toimitus

 

Lämpötilamittaukset

Koteloiden jäähdytystehon testaamiseksi asensimme niihin saman testikokoonpanon, jota käytettiin aiemmin tässä kuussa julkaistussa Silverstone FT03 -artikkelissa. Testikokoonpano koostuu Intel Core i5 2500K -suorittimesta (TDP-arvo 95 W), Asus P8H67-M Evo -emolevystä, kahdesta Kingstonin kahden gigatavun DDR3-muistikammasta, Noctuan NF-F12-tuulettimella varustetusta NH-U12 -prosessoricoolerista, MSI N470GTX Twin Frozer II (NVIDIA GeForce GTX 470) -näytönohjaimesta, Intelin SSD-levystä, Samsungin 500 Gt 7200 RPM SATA-kiintolevystä sekä Antecin High Current Gamer 620W -virtalähteestä. Suoritin toimi tälläkin kertaa 3,3 GHz:n vakiokellotaajuudella ja vakiokäyttöjännitteellä.

Prosessorin, näytönohjaimien ja kiintolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti HWmonitor-ohjelman avulla. Lisäksi virransyötön jäähdytyssiilin sekä virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen lämpömittarin avulla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Kokoonpanoa rasitettiin Prime 95- sekä FurMark 1.9.1 -testiohjelmien avulla. Testiympäristön lämpötila liikkui 22-23 asteen tuntumassa. Kaikilla testikoteloilla tulokset kirjattiin tuulettimen minimi- ja maksiminopeudella. Lisäksi Antecilla mittaukset tehtiin myös tuulettimien ”Medium”-nopeudella. Tästä syystä kuvaajasta löytyy merkinnät ”L”, ”M” ja ”H”, jotka tarkoittavat siis ”Low”, ”Medium” ja ”High”.

Lämpötilamittauksissa huomioitiin jälleen tällä kertaa vain rasituslämpötilat, sillä tällöin kotelon ilmankierrolla on hallittavaan suurin lämpökuorma. Suurimmalla lämpökuormalla jäähdytyksen todelliset kyvyt ja mahdolliset rajat tulevat parhaiten esiin.

Kuumimpina käyneitä komponentteja olivat jälleen kerran prosessori sekä grafiikkapiiri. Grafiikkapiirin lämpötila lähenteli kaikilla koteloilla 80 asteen rajapyykkiä. Paras 77 asteen tulos kirjattiin Antecilta ja Silverstonelta, mutta huonommatkaan eivät tulleet paljoa perässä, sillä kaikki mitatut GPU:n lämpötilat mahtuivat kahden asteen sisään.

Prosessorin lämpötilan osalta parhaan 57 asteen tuloksen kirjautti itselleen Antec tuulettimien pyöriessä täydellä nopeudella. Selvällä erolla ykköseen perässä tulee Fractal Design tuulettimien täysillä kierrosnopeuksilla 59,5 asteen tuloksella. Kolmikon pienikokoisin, Silverstone, jää prosessorin lämpötilakilvassa kolmanneksi 61 asteen tuloksella. Kuumimpana (66 astetta) prossori kävi Antecilla ja Silverstonella tuulettimien pyöriessä miniminopeudella.

Emolevyn virransyötön piti viileimpänä Silverstone, jonka paras saavutus oli 44,5 astetta tuulettimen maksiminopeudella. Virtalähteen ulostuloilmasta matalimmat lämpötilat mitattiin Fractal Designista, jossa virtalähde ottaa jäähdytysilmansa kotelon pohjasta. Kiintolevyn lämpötiloista matalimman merkkautti itselleen hieman yllättäen Antec, joka on koteloista ainoa, jonka kiintolevypaikoilla ei ole aktiivista jäähdytystä.

Yhteenvetona kolmikon keskimääräisesti suorituskykyisin jäähdytys löytyy Antecista, jonka kaksi tuuletinta on mahdollista säätää pyörimään murhaavan tehokkaalla nopeudella.

Melumittaukset

Tuttuun tapaan kotelon jäähdytysratkaisun meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, vasemmalta sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti koteloa kohti noin 50 cm etäisyydellä ja 70 cm korkeudella 20 astetta vaakatasosta alaspäin suunnattuna.

Mittaukset suoritettiin öisessä hiljaisessa huoneistossa, jolloin taustameluksi mitattiin 34 desibeliä. Mittaustulokset on pyöristetty lähimpään puoleen desibeliin. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Corsairin hiljaista 12 cm tuulettimella varustettua HX620W-virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä hyppylangalla toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa. Myös virtalähteen melutaso koteloon asennettuna mitattiin, jotta saataisiin käsitys sen vaikutuksesta kokonaistuloksiin.

Antec Mini P180 on tuulettimien miniminopeudella hyvin hiljainen kotelo. Erittäin läheltä kuunneltaessa kattotuulettimesta on havaittavissa vaimeaa huminaa ja takatuulettimesta ilmavirran väreilyä. Edestä kuunneltuna kotelo on lähes äänetön, koska tuulettimet sijaitsevat kotelon takaosassa ja etupaneeli on peitetty luukulla. Keskimmäisellä pyörimisnopeudella ilmavirran humina nousee hiljaisessa tilassa selvästi kuultavaksi ja lähempää kuunneltuna takatuulettimesta kantautuu lapojen ilmaa repivää ääntä. Täysillä kierrosnopeuksilla tuulettimet pitävät voimakasta huminaa, hurinaa sekä tuulettimen lapojen ilmaa repivää ääntä. Yleisesti ottaen Antecin tuulettimista takatuuletin on kaikilla pyörimisnopeuksilla äänekkäämpi, kuin suurikokoinen kattotuuletin. Kattotuulettimen moottorista on havaittavissa läheltä kuunnellessa pientä laahaavaa ääntä. Niin mittaustuloksien perusteella kuin korvakuuloltakin kotelon melutaso on vaimein edestä kuunneltaessa.

Fractal Design Arc Mini on tuulettimien minimikierroksilla Antecin tapaan lähes äänetön kotelo. Tosin tällöin tuulettimet eivät myöskään siirrä juurikaan ilmaa. Minimikierroksilla tuulettimista kuuluu erittäin läheltä kuunneltaessa vaimeaa rahinaa ja ruksutusta sekä vaimeaa pörinää etutuulettimesta. Täysillä kierrosnopeuksilla ääni muuttuu voimakkaaksi huminaksi, jossa on lähempää kuunneltuna repivä sävy. Etutuuletin pitää lisäksi selvää ujellusta. Yleisesti ottaen Arc Minin kaikista tuulettimista on havaittavissa jonkinmoisia sivuääniä. Kattotuuletin on tuulettimista hiljaisin ja etutuuletin vastaavasti äänekkäin. Etutuulettimen voimakkaamman tuntuinen ääni johtunee etupaneelin pölysuodattimesta sekä suojaverkosta.

Silvestone TJ08-E on tuulettimen miniminopeudella selvästi kolmikon äänekkäin kotelo. Tuulettimen ääni on kuultavissa hiljaisessa huoneessa ja tarkemmin lähempää kuulosteltuna äänimaailmasta on eroteltavissa hurinaa, ilmavirran huminaa, lapojen repivää ääntä sekä pientä kärpäsmäistä surinaa. Täydellä kierrosnopeudella tuuletin intoutuu pitämään voimakasta huminaa, lapojen repivää ääntä sekä tarkemmin kuunneltaessa moottorista kantautuvaa surinaa ja rohinaa. Mittausten valossa TJ08-E asettuu maksiminopeudella kilpakumppaniensa väliin. TJ08-E:ssä käytetyn yhden tuulettimen heikkoutena myöskin on, että eteen sijoitettuna sen melu kantautuu helpommin käyttäjän korviin.

Yhteenvetona vertailun monipuolisimpana voidaan pitää Antecia, sillä sen tuulettimet on mahdollista säätää joko erittäin hiljaisiksi tai erittäin tehokkaiksi. Myös Fractalin tuulettimien säätövara on monipuolinen, mutta tuuletinsäätimen kanssa pitää olla tarkkana, sillä kotelon 120 mm:n tuulettimet pysähtyvät, jos nupin kääntää minimiasentoon.

 

Sisältö

  1. MicroATX-kotelot testissä - Antec Mini P180, Fractal Design Arc Mini & Silverstone TJ08-E
  2. Antec Mini P180
  3. Fractal Design Arc Mini
  4. Silverstone Temjin TJ08-E Evolution
  5. Lämpötila- ja melumittaukset
  6. Yhteenveto