Uusimmat

Näytönohjaimen esittely

28.04.2010 00:01 Muropaketin toimitus

MSI R5870 Lightning on paketoitu näyttävästi salamoilla ja F-35 Lightning -hävittäjällä ehostettuun punasävyiseen pakkaukseen. Mukana toimitetaan ohjelappusia, ajuri-CD-levy, DVI-VGA-adapteri, HDMI-kaapeli, CrossFireX-silta, kaksi PCI Express -virta-adapteria 6-pinnisestä 8-pinniseksi ja piirilevylle liitettävät mittausjohtimet yleismittarille.

Näytönohjain on varustettu toisen sukupolven kahden korttipaikan korkuisella Twin Frozr II -coolerilla, joka perustuu neljään lämpöputkeen ja jonka siiliosaa jäähdytetään kahdella 80 millimetrin tuulettimella. Kaksi lämpöputkista ovat kahdeksan ja kaksi kuusi millimetriä paksuja. Siilin päällä on suojalevy, joka toimii tuulettimien kehyksenä ja ilmeisesti jonkin sortin ilmaohjaimena. MSI mainostaa markkinointimateriaaleissaan Twin Frozr II:n jäähdyttävän Cypress-grafiikkapiirin 12 astetta AMD:n referenssicooleria viileämmäksi.

MSI:n erikoisnäytönohjaimen hintataso Suomessa on noin 460 euroa ja sitä löytyy jälleenmyyjien varastoista artikkelin kirjoitushetkellä muutamia kappaleita. ATI Radeon HD 5870 -referenssimallien hinta Suomessa on noin 380 euroa, joten MSI R5870 Lightningista ja sen erikoisominaisuuksista joutuu pulittamaan noin 80 euroa ylimääräistä.

Piirilevyn korkeus ja erikoinen muoto näkyvät, kun MSI R5870 Lightning käännetään ympäri. Jäähdytyssiili on kiinni neljällä ruuvilla grafiikkapiirin ympäriltä ja GDDR5-muistipiirejä ja virransyötön komponentteja jäähdyttävä metallilevy on kiinni viidellä ruuvilla. Jäähdytyssiilin asennus ei tuntunut kovinkaan tukevalta, kun sitä koitettiin vääntää varovaisesti.

Kahden korttipaikan korkuinen etulevy on identtinen AMD:n referenssinäytönohjaimen kanssa. Kullatusta liitinvalikoimasta löytyy kaksi kaksilinkkistä DVI-I-liitintä sekä yksi HDMI- ja DisplayPort-liitin. Molemmat DVI-I-liittimet ja DisplayPort-liittimet kykenevät siirtämään näytölle maksimissaan 2560×1600-resoluution kuvaa ja HDMI-liitin puolestaan maksimissaan 1920×1200-resoluution kuvaa. Lämpimän ilman ulostuloaukko on puolen kortin levyinen, mutta sille ei juuri ole käyttöä sillä Twin Frozr II -coolerin tuulettimet kierrättävät ilmaa pääasiassa kotelon sisällä.

HDMI-liitin on varustettu asianmukaisella HDCP-tuella HD DVD- ja Blu-ray-elokuvien katselua varten 1080p-resoluutiolla. HDMI-liittimen kautta on mahdollista siirtää myös 7.1-kanavaista ääntä grafiikkapiiriin integroidun ääniohjaimen ansiosta. Tuettuna ovat AC-3-, AAC-, Dolby TrueHD- ja DTS Master Audio -ääniformaatit.

Näytönohjaimen takaosasta löytyy kaksi 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä. Virtaliittimet on sijoitettu piirilevyn suuntaisesti siten, että niihin liitettävät johdot eivät vaadi kotelosta lisää tilaa leveyssuunnassa. Virtaliittimien alapuolella näkyy liitännät oheismateriaalien mukana toimitettaville mittausjohtimille grafiikkapiirin ja GDDR5-muistien käyttöjännitteen mittaamiseksi.

Kun Twin Frozr II -cooleri irrotetaan, alta paljastuu GDDR5-muisteja ja virransyötön komponentteja jäähdyttävä alumiinilevy. MSI on suunnitellut jäähdytysratkaisun siten, että grafiikkapiiriä voidaan jäähdyttää vakiocoolerin sijaan esimerkiksi nestekierrolla tai järeämmillä menetelmillä eikä muistipiirien ja virransyötön komponenttien jäähdytyksestä tarvitse huolehtia erikseen.

Jäähdytyslevyn alta paljastuu MSI:n insinöörien piirilevysuunnittelu ja komponenttisijoittelu kokonaisuudessaan. Piirilevyn korkeutta on täytynyt lisätä, jotta grafiikkapiirin virransyötön komponentit on saatu ahdettua siistiin riviin. Piirilevyn yläosassa ei ole korkeita komponentteja grafiikkapiirin kohdalla, joten näytönohjaimen kanssa voidaan käyttää LN2-kulhoa ilman ongelmia.

MSI on asettanut TSMC:n 40 nm:n tekniikalla valmistettavan Cypress-grafiikkapiirin toimimaan 900 MHz:n kellotaajuudella eli ylikellottanut sitä AMD:n 850 MHz:n referenssitaajuudesta 50 MHz:llä eli 5,9 %. Samsungin K4G10325FE-HC04-malliset GDDR5-muistipiirit toimivat AMD:n asettamalla 1200 MHz:n referenssitaajuudella.

Grafiikkapiirin virransyötön 13 vaihetta löytyvät piirilevyn takaosasta. Muistipiirien kaksivaiheinen virransyöttö on sijoitettu piirilevyn yläosaan. Grafiikkapiirin virransyöttöä ohjaavaa up6208-piiriä voidaan ohjata MSI:n AfterBurner-ohjelman avulla Windowsista käsin.

GPU-Z-ohjelman 1.4.2-versio tunnistaa MSI R5870 Lightning -näytönohjaimen tiedot oikein, jotka vastaavat AMD:n ATI Radeon HD 5870 -referenssinäytönohjaimen tietoja lukuun ottamatta grafiikkapiirin kellotaajuutta (850 vs. 900 MHz).

Ulkoisesti MSI R5870 Lightning ja ATI Radeon HD 5870 -referenssinäytönohjain ovat täysin erinäköiset. MSI R5870 Lightningin piirilevy on CrossfireX-liittimien jälkeen noin sentin korkeampi, mutta takaosasta sentin lyhyempi kuin referenssimallin piirilevy.

Sisältö

  1. MSI R5870 Lightning
  2. Näytönohjaimen esittely
  3. Testikokoonpano, suorituskyky-, tehonkulutus & lämpötilamittaukset
  4. Ylikellotustestit, LN2-tuloksia maailmalta & loppuyhteenveto