Testi: Dutzo Deluxe Madness ja Dutzo Gaming Extreme -valmiskokoonpanot – Joko on AMD:n vuoro päihittää Intel + Nvidia -kilpailijansa?

23.10.2019 21:00 | Aleksi Pakkala

Pitkään valmiskokoonpanot olivat tietokoneharrastajien halveksimia, halvalla tuotettuja viritelmiä, joita tuli välttää kuin ruttoa. Tilanne ei kuitenkaan ole ollenkaan näin paha, ja valmis ratkaisu voi olla oikeinkin toimiva ratkaisu. Tämä pätee esimerkiksi tuoreissa Dutzo-valmisratkaisuissa. Muropaketti otti testiin kaksi saman hintaluokan ratkaisua, joista toinen pohjaa AMD:n uusimpiin komponentteihin ja toinen tutumpiin Intelin ja Nvidian tuotteisiin.

Valmiiden kokoonpanojen välttämiselle löytyi lähihistoriassa täysin järkeäviä perusteita. Pahimmillaan ne maksoivat huomattavasti enemmän kuin osiensa summa. Valituissa komponenteissakin oli paljon sanomista. Karuimmillaan kokoonpanojen virtalähteet olivat todellisia kiinanihmeitä, jotka saattoivat päästää savut ulos hetkenä minä hyvänsä, potentiaalisesti vahingoittaen muita komponentteja.

Tämän johdosta nyrkkisääntönä tuntuikin pitkään olevan, että mikäli lapsena on suoriutunut palikkatesteistä ja ruuvimeisseli pysyy kädessä, tietokoneen kokoaminen itse on aina se parempi vaihtoehto.

Viime vuosina laitevalmistajat ovat kuitenkin petranneet valmiskokoonpanoissa. Eivätkä perinteiset PC-valmistajat ole ainoita mahdollisuuksia, vaan tarjolla on varsin varteenotettavia vaihtoehtoja useilta valmistajilta. Esimerkiksi Origin PC on valmistanut kustomoituja valmiskokoonpanoja jo kymmenen vuotta, ja Digital Storm valmistaa kuluttajille käsittämättömän hienoja täysin kustomoituija vesijäähdytteisiä kokoonpanoja.

Osa perinteisistä PC-valmistajista – kuten Hewlett Packard ja ASUS – tarjoavat OMEN- ja Republic of Gamers -pelibrändiensä alla pelaajille suunnattuja pöytäkoneita. Valitettavasti perinteisten valmistajien pöytäkoneissa näkee edelleen käytettävän heikkolaatuisia komponentteja, varsinkin virtalähteitä.

Muropaketin testattavaksi saapui kaksi Dutzo-brändättyä valmiskokoonpanoa: juhlallisesti nimetyt Dutzo Deluxe Madness ja Dutzo Gaming Extreme (linkit vievät testikokoonpanoista muokattuihin nykyversioihin). Kokoonpanoista kumpikin asettuu reilun tuhannen euron hintaluokkaan. Ensimmäinen kokoonpanoista koostui uunituoreista AMD:n komponenteista, toinen puolestaan oli suurin piirtein saman hintainen Intelin prosessorilla ja Nvidian näytönohjaimella varusteltu mylly.

Testissä tutustutaan valmiskokoonpanojen komponenttivalintoihin, rakennuslaatuun ja kokoonpanojen suorituskykyyn synteettisten- ja pelitestien avulla.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteiden esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto