Uusimmat

AMD Ryzen 7 2700X

30.05.2018 20:00 Aleksi Pakkala

AMD Ryzen R7 2700X

AMD Ryzen 7 2700X on AMD:n prosessorien kuluttajamallien uusi lippulaivamalli. Uusi prosessori tuo kuitenkin mukanaan hyvin vähän mitään todellista uutta. Prosessori onkin lähinnä viilattu versio ensimmäisen sukupolven Ryzen prosessoreista.

Viimevuotisen Ryzen 7 1700X -prosessorin tavoin 2700X on kahdeksan ytimen ja kuudentoista säikeen prosessori, joka on valmistettu 12 nanometrin viivanleveyden prosessilla. Uusi vuosimalli perustuu uuteen Zen+ -arkkitehtuuriin. Edellisen sukupolven malleihin verrattuna peruskellotaajuus on noussut 300 megahertsiä, ja boost-kellotaajuus 400 megahertsiä. Virrankulutus on samalla pompannut 95 watista 105 wattiin.

AMD Ryzen 7 2700X on varustettu kuudellatoista PCI-e 3.0 -väylällä, jonka lisäksi prosessorilla on neljä PCI-e-väylää varattuna NVMe-asemaa varten. 16 Väylää on melko lailla minimimäärä modernille lippulaivamallille, mutta toisaalta todella harvassa kokoonpanossa suuremmasta määrästä kaistoja on konkreettista hyötyä.

Tämän lisäksi AMD:n täytyy pitää tiettyä eroa Ryzen 7 -kuluttajamallien ja ammattimaiseen käyttöön suunnattujen Ryzen Threadripper -mallien välillä, ja tämä onnistuu loistavasti rajoittamalla PCI-e-väylien määrä kuuteentoista. Ryzen 7 2700X -prosessorissa on 768 kilotavua L1-välimuistia, 4 megatavua L2-välimuistia ja 16 megatavua L3-välimuistia. Välimuistin määrä ei siis ole kasvanut ensimmäisen sukupolven malleista. Suuremmat välimuistit pienentävät pienikokoisten luku- ja kirjoitustehtävien vasteaikoja.

Uuden prosessorisarjan myötä luonnollisesti kauppojen hyllyille saapuu myös uudella piirisarjalla varustettuja emolevyjä. AMD X470 -piirisarja tuo todella vähän uusia ominaisuuksia tullessaan, mutta piirisarjan ominaisuuksiin paneudutaan syvällisemmin seuraavalla sivulla, kun tutustumme testialustana toimivaan MSI X370 Gaming Pro Carbon AC -emolevyyn.

Uudet prosessorit ja emolevyt käyttävät samaa AM4-kantaa ensimmäisen sukupolven prosessorien tavoin, ja prosessorit ja emolevyt ovat ristiin yhteensopivia. Uusia Ryzen 2000 -sarjan prosessoreita voi käyttää edellisen sukupolven X370-emolevyillä, mikäli laitevalmistaja toimittaa tarvittavat BIOS-päivitykset. Tämän lisäksi uudet X470 -piirisarjaiset emolevyt tukevat kaikkia ensimmäisen sukupolven AM4-kantaisia Ryzen-prosessoreja.

Kaikki Ryzen 2000 -sarjan prosessorit ovat kerroinlukitsemattomia. Prosessorien ylikellottaminen onnistuu siis helposti kellotaajuuden kerrointa muuttamalla. Myös AMD-piirisarjoilla varustetut emolevyt tukevat ylikellottamista todella laajasti. Ryzen 2000 -sarjan prosessorien ylikellotus onnistuu B350, X350 ja X470 -piirisarjaisilla emolevyillä. Vain halvimmilla A320-piirisarjan emolevyillä ei prosessorien ylikellottaminen ole mahdollista.

Hieman yllättäen markkinoille ei saapunut ensimmäisen sukupolven lippulaivamallille, Ryzen 7 1800X prosessorille, seuraajaksi Ryzen 7 2800X -mallia. Toisaalta ensimmäisen sukupolven 1700X- ja 1800X -malleilla oli todella vähän eroa; Ryzen 7 1800X -prosessorin 200 megahertsiä korkeammat perus- ja boost-kellotaajudet.

AMD Ryzen sarjan prosessorit ovat ensisijaisesti pelaamiseen tarkoitettuja, mutta prosessorit tarjoavat myös loistavan hinta-laatusuhteen vaativaan sisällöntuotantoon. Prosessorilla suoritettavassa renderöinnissä ratkaisevana tekijänä toimii säikeiden lukumäärä. Kuudentoista säikeen Ryzen prosessorit sopivat loistavasti erilaisiin renderöintitehtäviin. Intelin kilpailevat kuusitoistasäikeiset prosessorit ovat satoja euroja kalliimpia, ja renderöintitehtävissä vain hieman Ryzen 7 -sarjan prosessoreja tehokkaampia.

Ryzen 7 2700X -prosessorin mukana toimitetaan AMD:n järein prosessorijäähdytin, Wraith Prism. Tuuletin ei ole PWM-säädettävä, mutta jäähdytinratkaisun kyljessä on pieni vipu, jolla tuulettimen nopeutta voi säätää low- tai high-asetukselle.

Low-asetuksella tuulettimen nopeus noin 2650 kierrosta minuutissa, ja high-asetuksella jo hurjat 3600 kierrosta minuutissa. Jäähdyttimen tuuletin ja sen ympärillä kulkeva kehys ovat RGB-valaistuja, ja valaistuksen ohjaus onnistuu emolevyn RGB-liitäntöjä käyttäen. Valaistuksen ohjaaminen on mahdollista ainoastaan, mikäli emolevyllä on liitäntä RGB-valaistukselle.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. AMD Ryzen 7 2700X
  3. MSI X470 Gaming Pro Carbon AC
  4. Suorituskykymittaukset
  5. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat