Uusimmat

MSI X470 Gaming Pro Carbon AC

30.05.2018 20:00 Aleksi Pakkala

MSI X470 Gaming Pro Carbon AC

MSI X470 Gaming Pro Carbon AC -emolevy edustaa MSI:n X470 -piirisarjallisen malliston kärkipäätä. Emolevy on siis nimensä mukaisesti varustettu AMD:n uudella X470-piirisarjalla. Se tukee uusien Ryzen 2000 -sarjan prosessorien lisäksi myös ensimmäisen sukupolven Ryzen-prosessoreja, sekä AM4 kantaisia A-sarjan APU-piirejä ja Athlon-prosessoreja.

AMD X470 -piirisarja on todella pieni päivitys verrattuna viime sukupolven X370-piirisarjaan. X470:n piirisarjan myötä tuki erilaisille muistien ylikellotusasetuksille on hieman parempi, ja uuden piirisarjan mukana toimitetaan AMD StoreMI -ohjelmisto. Jälkimmäisen avulla voi luoda virtualisoidun SSD-levyn käyttämällä pienempikapasiteettista nopeaa levyä, esimerkiksi NVMe-SSD-levyä, ja suurikapasiteettista perinteistä kovalevyä. Lopputuloksena käyttöjärjestelmässä näkyy ainoastaan yksi asema, ja StoreMI-teknologia sijoittaa usein käytetyt tiedostot nopeammalle asemalle, ja säilöö harvemmin käytetyt tiedostot hitaammalle massamuistille. StoreMI-teknologia perustuu AMD:n kanssa yhteistyössä toimivan Enmotous-yrityksen FuzeDrive-ohjelmistoon, joka on edelleen saatavilla kaikille Ryzen-pohjaisille kokoonpanoille emolevystä riippumatta 20 dollarin hintaan.

MSI X470 Gaming Pro Carbon AC -emolevy on todella yksinkertaisesti tyylitelty. Kirkkaita värejä ei emolevyltä löydy. Sen osat on tyylitelty monokromaattisesti harmaan sävyillä, ja hiilikuitua jäljittelevää materiaalia on käytetty hillitysti.

Emolevy on myös ominaisuuksiltaan melko pelkistetty, eikä siinä ole ylimääräisiä, mystisiä liittimiä muutamaa valaistusliitäntää lukuun ottamatta. MSI X470 Gaming Pro Carbon AC:n mukana toimitettava ohjekirja on selkeälukuinen ja kattava. Siitä on helppo löytää eri liitäntöjen tarkoitukset ja käyttötavat.

Emolevyn takaa löytyy terve kirjo liitäntöjä. Emolevy on varustettu kahdella USB 2.0 -liitännällä, jotka ovat mukana lähinnä taaksepäin yhteensopivuuden takaamiseksi, HDMI 2.0 -liitännällä, Display Port 1.4 -liitännällä, WiFi-antennien liitännöillä, CMOS-muistin palauttavalla painikkeella, neljällä USB 3.0 -portilla ja ethernet-liitännällä, joka tukee jopa gigatavun sekuntinopeudella toimivaa tiedonsiirtoa. Näiden lisäksi käytettävissä on kaksi USB 3.1 -liitäntää, joista toinen on perinteinen USB-A, ja toinen moderni USB-C -liitin. Emolevyn integroidulta äänikortilta on neljä ulostuloa, yksi sisääntulo ja optinen S/PDIF-liitin. Onpa emolevyn takaosaan mahtunut myös perinteinen PS/2-liitäntä.

Hieman yllättäen emolevyn yläreunassa sijaitsee kaksi 8-pinnistä virtaliitintä prosessorille. Vastaavaa konfiguraatiota on yleensä nähty vain kovimmissa ylikellotukseen suunnatuissa emolevyissä, ja kuluttajaluokan yläpuolisillle prosessoreille, kuten Intel Core i9 tai AMD Threadripper, tarkoitetuissa E-ATX-kokoluokan emolevyissä. AMD Ryzen R7 2700X -prosessorin kanssa testattuna kokoonpano toimi täysin ongelmitta yhdellä 8-pinnisellä virtaliittimellä, ja toinen on tarkoitettu ilmeisesti kovimpaan ylikellotukseen tai sillä on yksinkertaisesti varauduttu tulevaan.

Näin järeä virransyöttö on hämmentävää, varsinkin kun katselee X470 -piirisarjalla varustettujen emolevyjen kattausta. Liki jokaiselta X470-sarjan emolevyltä löytyy kaksi CPU_POWER -liitäntää, kun taas vastaavilla X370-piirisarjan malleilla kyseisiä liitäntöjä on lähes säännönmukaisesti vain yksi. Tämä saattaa kieliä vielä julkistamattomista, entistä virtasyöpömmistä AM4-kantaisista prosessoreista.

Tutussa paikassa emolevyn alareunassa sijaitsee kuusi SATA 3 -liitäntää ja yksi USB3.1-liitäntä tietokoneen kotelon etuliittimille. Useissa saman hintaluokan emolevyissä SATA 3 -paikkoja on kaksi tai neljä enemmän, mutta toisaalta käyttötilanteet, joissa yli kuudelle SATA 3 -liitännälle on tarvetta, ovat todella harvassa.

Muiden laadukkaiden emolevyjen tavoin myös X470 Gaming Pro Carbon AC emolevyllä äänikortti on eristetty muista komponenteista, tarkoituksena minimoida sähköiset häiriöt. MSI:n Audio Boost -äänikortti käyttää Realtekin uusinta ALC1220 -koodekkia, ja tukee emolevyn liitäntöjen kautta jopa 7.1 kaiutinjärjestelmiä.

Ainoa kulmakarvoja erikoisempi liitäntä emolevyllä oli täysin vieraan näköinen ”JCORSAIR1” -merkitty liitäntä. Kyseessä on kuitenkin varsin loogisesti kolmipinninen liitäntä Corsairin lisälaitteiden RGB-valojen ohjaukseen. Sen avulla käyttäjä pystyy ohjaamaan yhteensopivien Corsair-tuotteiden, kuten ML-sarjan tuulettimien, RGB-valaistusta MSI Mystic Light sovellusta käyttäen. Emolevyn alaosaan on sijoitettu liitännät myöskin 12 voltin ja 5 voltin geneerisille RGB-valonauhoille.

Kolmen täysikokoisen PCI-e-liitännän välistä löytyy kaksi M.2-liitäntää, joista ylempi tukee PCI-e 3.0 X4 -väylätyyppiä, ja alempi hitaampia PCI-e 2.0 X4 sekä SATA 3 -väyliä. Koska kaikki AM4-kantaiset prosessorit on varustettu maksimissaan kuudellatoista PCI-e-väylällä, ja neljällä NVMe-asemalle omistetulla väylällä, kannattaa AM4-kantaiseen kokoonpanoon sijoittaa ainoastaan yksi NVMe-asema. Toiselle NVMe-asemalle ei yksinkertaisesti riitä PCI-e-väyliä, ja vain toinen liitännöistä tukee PCI-e 3.0-väylätyyppiä.

Emolevyn mukana toimitetaan hyvin tyypillinen kasa tulostettua materiaalia. Emolevyn manuaali on oikein selkeä, ja tavallisen asennustyön vaiheet on havainnollistettu hyvin. Mukava piristys perinteiseen emolevyn mukana toimitettavaan oheistavaraan oli tarrasetti kaapelien nimeämiseen.

MSI X470 Gaming Pro Carbon AC -emolevyn mukana toimitetaan miellyttävä määrä oheistavaraa. I/O-paneelin ja WiFi-antennien lisäksi paketissa toimitetaan NVIDIA High-Bandwith SLI -silta, kaksi SATA 3 -kaapelia, sekä kolme erilaista kaapelia erilaisten RGB-lisälaitteiden kytkentää varten.

MSI X470 Gaming Pro Carbon AC on kokonaisuutena erinomainen paketti. Emolevy ei millään osa-alueella mene sieltä mistä aita on matalin, vaan kaikki osa-alueet on hoidettu kunnialla maaliin.

Emolevy tarjoaa hyvän tuen korkeillakin taajuuksilla toimiville muisteille. Vaikka virallinen tuki on merkitty vain 3200 megahertsiin asti, saatiin 3466 megahertsin nopeuksia tukevat muistit toimimaan 3333 megahertsin nopeudella vain yhdellä klikkauksella, kytkemällä XMP-profiili päälle.

Hiirtä ja näppäimistöä tukeva UEFI BIOS -valikko on selkeäkäyttöinen ja sisältää kaikki tarvittavat asetukset, ja asetukset on kategorisoitu järkevästi. Prosessorin ylikellottaminen kellotaajuuden kerrointa ja prosessorin jännitettä säätämällä on juuri niin yksinkertaista kuin sen kuulukin olla.

Ylikellotusta olisi selkeästi helpottanut digitaalinen kahden merkin näyttö virhekoodeja varten sekä painikkeet käynnistykselle ja uudelleenkäynnistykselle, mutta kyseiset ominaisuudet on säästelty kalliimpiin emolevyihin. Hintaansa nähden MSI X470 Gaming Pro Carbon AC tarjoaa vinon pinon ominaisuuksia, ja yleiseen suoriutumiseen on vaikeaa olla tyytymätön.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. AMD Ryzen 7 2700X
  3. MSI X470 Gaming Pro Carbon AC
  4. Suorituskykymittaukset
  5. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat