Uusimmat

Tuotteiden esittely

23.02.2018 19:00 Aleksi Pakkala

Tuotteiden esittely

BeQuiet Pure Wings 2

BeQuietin Pure Wings 2 -tuulettimet ovat BeQuietin perustuulettimia, joita toimitetaan yrityksen Silent Base- ja Pure Base-sarjan koteloiden mukana peruskotelotuulettimina. Pure Wings 2 tuulettimet kuuluvat BeQuietin huokeimpaan essential-sarjaan. Yritys valmistaa myös tasokkaampia tuuletinmalleja Shadow Wings ja Silent Wings 3 -mallien muodossa. Testissä oleva BeQuiet Pure Wings 2 toimii 12 voltin jännitteellä, pyörien 1500 RPM:n nopeudella.

Tuuletin koostuu yhdeksästä lavasta, jotka on muotoiltu vähentämään turbulenssia, ja kuulalaakerilla varustetusta moottorista. Valmistaja ilmoittaa tuulettimen moottorin odotetuksi käyttöiäksi 80 000 tuntia.

Tuulettimen kulmat poikkeavat perinteisestä designista, mutta niissä ei ole minkäänlaista pehmikettä. Kalliimmissa tuulettimissa tuulettimen kulmiin sijoitetaan pehmikkeet vähentämään resonanssia kotelon kanssa.

Tuuletin on muotoilunsa puolesta optimoitu maksimaaliseen ilmavirtaukseen. Valmistaja ilmoittaa tuulettimen siirtävän täydellä 1500 RPM:n nopeudella 87 kuutiometriä ilmaa tunnissa (m^3/h) ja aiheuttaa vaatimattoman 1,25 mm/H2O staattisen paineen. Tuuletin soveltuu parhaiten tavalliseksi kotelotuulettimeksi esimerkiksi poistamaan kuumaa ilmaa kotelosta.

Ilmavirtauksen arvo kertoo, kuinka suuren tilavuuden ilmaa tuuletin siirtää esteettömässä tilassa mitatussa aikayksikössä. Ilmavirtauksen yleisimmät yksiköt ovat kuutiometriä per tunti (m^3/h) ja imperiaalisia yksiköitä suosivissa maissa kuutiojalkaa per minuutti (CFM). Tuulettimien luomaa staattista painetta mitataan hieman harvinaisemmalla yksiköllä; millimetri vesipatsaassa (mm/H2O). Siinä 1 mm/H2O vastaa yhden millimetrin korkuisen vesipatsaan aiheuttamaa hydrostaattista painetta normaalissa putoamiskiihtyvyydessä. Mitä korkeamman staattisen paineen tuuletin luo, sitä paremmin tuuletin työntää ilmaa vastustavan objektin, esimerkiksi radiaattorin, läpi.

BeQuietin pakkauksen sisältö jättää toivomisen varaa, sillä mukana toimitetaan ainoastaan kiinnitykseen tarvittavat maalaamattomat ruuvit.

Cooler Master Silencio FP 120

Cooler Masterin Silencio FP120 edustaa yhtiön hiljaiseen toimintaan suunniteltua mallisarjaa. Yritys valmistaa myös hyvin samankaltaiseen suunnitteluun perustuvaa MasterFan Pro Air Pressure -mallia.

Cooler Master Silencio FP120 -tuulettimesta on saatavilla tehokkaampi ja äänekkäämpi performance-malli, jonka maksiminopeus on 2200 RPM, sekä kolmepinnisellä liittimellä varustettu malli, joka ei tue PWM-ohjausta. Testissä olleen PWM-ohjatun Silencio FP 120 -tuulettimen maksiminopeus on 1400 RPM ja miniminopeus 800 RPM.

Silencio FP 120 koostuu viidestä todella leveästä lavasta. Lapojen pintaa ei ole muotoiltu poikkeuksellisesti, vaan ne ovat täysin sileitä. Moottorin ”Loop Dynamic Bearing” -laakerointi on Cooler Masterin omaa suunnittelua ja moottorin elinikä on valmistajan mukaan vaikuttavat 160 000 tuntia.

Tuuletin on optimoitu tuottamaan maksimaalinen ilmanpaine, joten se on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi radiaattorituulettimeksi tai kotelotuulettimeksi pölysuodatinta vasten. 1400 RPM:n maksiminopeudella tuuletin siirtää 74,7 kuutiometriä ilmaa tunnissa ja saa aikaan 1,69 mm/H2O staattisen paineen.

Tuulettimen mukana toimitetaan mustaksi maalattujen ruuvien lisäksi kumitapit, joilla tuulettimen voi kiinnittää tuuletinpaikkaan.  Kumitappeja käyttämällä saadaan vähennettyä tuulettimen ja kotelon välistä resonanssia.

Cryorig QF120 Silent

Cryorig on melko uusi tulokas komponenttimarkkinoilla, sillä yritys on perustettu vasta vuonna 2013. Cryorigin QF120 on yhtiön ainoa tuuletinmalli 120 millimetrin kokoluokassa, mutta mallista on saatavilla Silent-, Balanced- ja Performance -versiot.

Kaikki QF120-versiot ovat PWM-ohjattuja. Testiin osallistuu QF120 Silent -versio, jonka maksiminopeus on 1000 RPM ja miniminopeus vain 200 RPM. Testeissä tuulettimen nopeus nousi kuitenkin 100 %:n PWM-ohjauksella nopeuteen 1100 RPM.

Cryorig QF120 -tuulettimessa on 11 lapaa, joiden päät ovat kiiltävämpää muovia kuin muut lavan osat. Tämä on todennäköisesti enemmänkin visuaalinen seikka, kuin suorituskykyä tai äänentuotantoa parantava ominaisuus.

Cryorig käyttää moottorinsa parina omaan suunnitteluunsa perustuvaa ”High Precision Low Noice” -laakerointia, josta ei valitettavasti ole tarjolla yksityiskohtaisempia tietoja. Valmistaja ei myöskään ilmoita tuulettimen odotettua käyttöikää, mutta antaa tuulettimille kolmen vuoden takuun.

Tuuletin on useamman lapansa ansiosta optimoitu tuottamaan mahdollisimman suuri ilmavirta. Tuuletin kykenee siirtämään ilmaa 74,8 kuutiometriä tunnissa, ja tuottaa 0,79 mm/H2O ilmanpaineen. Tämän takia se sopii parhaiten kotelotuulettimeksi paikkaan, jossa edessä tai takana ei ole ilmavirtaa estäviä komponentteja.

Tuulettimen pakkauksesta löytyy maalaamattomien kiinnitysruuvien lisäksi kumitapit resonanssivapaata kiinnitystä varten ja molex-adapteri, jonka avulla tuulettimen voi kiinnittää suoraan virtalähteen molex-liittimeen, mikäli emolevyn kaikki tuuletinpaikat ovat täytetty. Tällöin tuuletin toimii jatkuvasti täydellä nopeudella.

Fractal Design Dynamic X2 GP-12

Fractal Designin nimihirviö Dynamic X2 GP-12 kuuluu yhtiön Dynamic-sarjan tuulettimiin, jotka ovat sijoittuvat perinteisen Silent-sarjan ja uuden Venturi-sarjan välimaastoon suorituskykynsä ja ominaisuuksiensa puolesta.

Dynamic-sarjan tuulettimia ei ole saatavilla PWM-ohjauksella varustettuna, eli testiin otettu Dynamic X2 GP-12 on myöskin kolmipinnisellä liittimellä varustettu tuuletin, joka ei tue PWM-ohjausta. Dynamic X2 GP-12 tuuletin toimii 12 voltin jännitteellä 1200 RPM:n nopeudella.

Dynamic X2 GP-12 seisenlapaista tuuletinta pyörittää LLS-laakeroinnilla varustettu moottori jonka käyttöiäksi arvioidaan 100 000 tuntia. Lapojen juureen on kaiverrettu sahalaitaa ilmavirtausta parantamaan.

Tuuletin on optimoitu toimimaan tilanteessa kuin tilanteessa, eli sekä ilmavirtauksen ja ilmanpaineen tuotantoon on kiinnitetty huomiota. Täydellä 1200 RPM:n nopeudella tuuletin saa aikaan 88,9 kuutiometriä tunnissa ilmavirtauksen ja 0,88 mm/H20 staattisen paineen. Vaikka valmistaja sanoo tuotteen sopivan sekä ilmavirtausta taikka staattista painetta vaativaan tehtävään, spesifikaatioiden perusteella tuuletin sopii paremmin kotelotuulettimeksi kuin radiaattorin kaveriksi.

Fractal Designin pakkauksen sisältö on niukka, sillä mukana toimitetaan ainoastaan tuulettimen kiinnitykseen tarvittavat mustaksi maalatut ruuvit.

Noctua NF-S12A

Noctua on pitkään edustanut laitetuulettimien terävintä kärkeä, ja alkuperäinen NF-S12-tuuletinmalli julkaistiin jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta malli on tiukasti pitänyt paikkansa Noctuan tuotemallistossa. Tuuletin on PWM-ohjattu, mutta saatavilla on myös kolmipinnisellä liittimellä varustettua FLX- ja ULN-versiota. Tuulettimen maksiminopeus on 1200 RPM, ja miniminopeus 300 RPM.

Noctua NF-S12A -tuuletin koostuu seitsemästä lavasta, jotka ovat lähes pystysuorassa tuulettimen kehykseen nähden, jolloin lapojen väliin jää suuret aukot. Noctua käyttää moottoreissaan SSO2-laakerointia, ja tuulettimen käyttöiäksi ilmoitetaan yli 150 000 tuntia. Noctuan luotto tuulettimiensa pitkään ikään näkyy valmistajan kuuden vuoden takuussa.

NF-S12A on optimoitu tuottamaan mahdollisimman suuri ilmavirtaus esteettömässä ympäristössä. 1200 RPM:n nopeudella tuuletin siirtää vaikuttavat 107,5 kuutiometriä ilmaa tunnissa ja tuottaa 1,19 mm/H2O staattisen paineen. Tuuletin sopii parhaiten kotelotuulettimeksi esteettömään paikkaan, esimerkiksi poistotuulettimeksi kotelon yläkulmaan.

Noctuan pakkauksen sisältö on häkellyttävän laaja. Tuulettimen mukana toimitetaan maalaamattomat ruuvit tuulettimen kiinnitystä varten, kumitapit tuulettimen resonointivapaata kiinnitystä varten, Y-muotoinen jakokaapeli (jonka avulla kaksi samanlaista tuuletinta voidaan kytkeä yhteen tuuletinliittimeen emolevyllä), 30 senttimetriä pitkä jatkojohto ja Noctuan L.N.A.-adapteri, jolla tuulettimen maksiminopeuden saa laskettua 900 rpm nopeuteen.

SilentiumPC Zephyr 120

SilentiumPC Zephyr 120 on testijoukon halvin tuuletin, eli sen tehtävänä on edustaa huokeampia tuuletinmalleja. PWM-ohjattu Zephyr 120 ei kevennä lompakkoa seitsemää euroa enempää, mikä on valtava ero esimerkiksi 20 euron hintaiseen Noctuan NF-S12A:han verrattuna. Zephyr-mallisto tarjoaa tuulettimia 40 millimetrin kokoluokasta aina 140 millimetrin kokoluokkaan asti.

Zephyr-tuulettimessa on seitsemän hyvin perinteisesti muotoiltua lapaa, ja moottorin kaverina nestelaakerointi. Valmistaja arvioi tuulettimen käyttöiäksi 50 000 tuntia, mikä on vertailun selkeästi alhaisin luku. Samalla SilentiumPC tarjoaa tuulettimelle vain kahden vuoden takuun.

SilentiumPC ei ilmoita tuulettimen tuottamaa staattista painetta, mutta tuuletin siirtää 1300 RPM:m maksiminopeudellaan 75,4 kuutiometriä ilmaa tunnissa. Luku ei ole järin suuri ottaen huomioon melko korkean kierrosnopeuden, joten kokoonpanossa paras paikka kyseiselle tuulettimelle.

Testien ylivoimaisesti halvimmaksi tuulettimeksi pakkauksen sisältö oli suorastaan yllättävän hyvä. Tuulettimen kiinnitykseen tarkoitetut ruuvit ovat mustaksi maalattuja, ja mukana toimitetaan myös läpinäkyviä muoviprikkoja resonanssia vähentämään. Yllättäen tuulettimen kaapeli oli myös hyvälaatuista punottua materiaalia.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteiden esittely
  3. Lämpötila- ja melumittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat