Uusimmat

Lämpötila- ja melumittaukset

23.02.2018 19:00 Aleksi Pakkala

Lämpötila- ja melumittaukset

Muropaketin testissä lämpötilamittaukset suoritettiin kiinnittämällä tuuletin Noctuan NH-D15 prosessorijäähdyttimeen, ajaen Prime 95 small FFT -rasitustestiä kymmenen minuuttia jokaisella testattavalla tuuletinnopeudella. Lämpötilamittaukset suoritettiin 800 ja 1000 RPM:n nopeudella ja tuulettimien maksiminopeudella.

Tuulettimia ohjattiin SpeedFan-ohjelmalla ja lämpötiloja tarkkailtiin CPUID:n HWMonitor-ohjelmalla. Testi ei ole täysin reilu kaikkia tuuletinmalleja kohtaan, sillä osa tuulettimista on optimoitu toimimaan avoimessa tilassa maksimaalisen määrän ilmaa siirtäen, ja osa taas tuottamaan maksimaallinen ilmanpaine, josta on enemmän hyötyä, kun tuuletin on kiinnitettynä jäähdytyssiiliin.

Kotelotuulettimeksi asennettuna yhden tuulettimen vaikutus kokoonpanon lämpötiloihin on niin marginaalinen, ettei sitä saatu näkymään mittauksissa. Lämpötilamittauksissa käytettiin Intel i7-7700K -prosessoria sen peruskellotaajuudella, Asuksen Strix  Z270-E -emolevylle asennettuna. Prosessorin ja tornicoolerin välissä käytettiin Noctuan NT-H1 -lämpötahnaa.

Noctuan NH-D15 tornicoolerin mukana toimitettava NF-A15 toimii testissä vertailutasona. Kyseessä on 140 millimetrin kokoluokan tuuletin, joten tulokset eivät ole suoraan vertailtavissa. NF-A15 edustaa laitetuulettimien kirkkainta kärkeä noin 1000 RPM:n nopeusluokassa.

Jäähdytystehossa 800 RPM:n nopeudella terävintä kärkeä edustaa Noctua NF-S12A, prosessorien lämpötilan jäädessä 93 asteeseen. Heikoiten tuulettimista pärjäsi Cooler Master Silencio FP 120, prosessorin lämpötilan kivutessa aina 98 asteeseen asti.

1000 RPM nopeuksilla sijoitukset eivät juurikaan muuttuneet.  Cryorig QF120 Silent kipusi NF-S12A:n rinnalle samalla 91,8 asteen tuloksella. Tämä oli silti yli viisi astetta heikompi tulos kuin tornicoolerin mukana toimitettavalla NF-A15 tuulettimella. Joukosta heikoiten pärjäsi jälleen Silencio FP 120, kun prosessorin lämpötila nousi 95,3 asteeseen saakka.

Tuulettimien maksiminopeudet eivät ole vertailukelpoisia keskenään, sillä tuulettimien maksiminopeudet poikkeavat toisistaan. Ne otettiin kuitenkin vertailuun mukaan näyttämään, kuinka suuren jäähdytystehon kukin tuuletin tarjoaa, mikäli meluntuotanto ei ole ongelma.

Melumittaukset suoritettiin tällä kertaa hiljaisemmassa tilassa, jossa taustamelu oli 34 desibeliä kokoonpanon ollessa päällä ilman tuulettimia. Testattava tuuletin asennettiin kotelon ainoaksi tuulettimeksi, ja melutaso mitattiin 30 senttimetrin päästä desibelimittarilla kotelon kyljen ollessa auki.

Lämpötilamittauksissa heikosti pärjännyt Silencio FP 120 näytti vastaavasti kyntensä melumittauksissa. Täydellä nopeudella pyöriessä oli pakko tarkastaa, onko tuuletin edes päällä ja toimiiko se oikein.

800 RPM:n nopeuksilla mitattaessa Silencio FP 120 -tuulettimen tuottama ääni katosi täysin taustameluun. Tuulettimen aiheuttamaa ääntä ei havainnut muuten, kuin työntämällä päänsä aivan tuulettimen viereen. Tuuletin oli käsittämättömän hiljainen. Kaikki tuulettimet olivat todella hiljaisia 800 RPM:n nopeudella, mutta Cryorig QF120 erottui joukosta 35,2 desibelin tuloksellaan.

Nostettaessa tuulettimien kierrosluvut 1000 RPM:n nopeuteen alkoi pieniä eroja syntyä.

Cooler Master Silencio FP 120 oli edelleen niin hiljainen, ettei desibelimittari värähtänyt taustamelun tasostaan. Kovimman äänenpaineen tuotti Cryorig QF120 tasan 37 desibelin äänellään. QF120:n tuottama ääni oli kuitenkin tasaista ja miellyttävää, kun taas esimerkiksi SilentiumPC Zephyr 120 ja BeQuiet Pure Wings 2 tuottivat sirisevää moottoriääntä, joka oli toki heikkoa, mutta silti korviin pistävää.

Maksiminopeuksilla joukosta erottuu Pure Wings 2 -tuuletin, mutta tämä johtuu hyvin pitkälti muita tuulettimia korkeammasta 1500 RPM:n maksiminopeudesta.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteiden esittely
  3. Lämpötila- ja melumittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat