UUSIMMAT

Testikokoonpanot

25.01.2017 13:00 | Tapio Berschewsky | 15

Testikokoonpanot

Ajoimme suorituskykymittauksia kolmella erilaisella kokoonpanolla. Kaikille kokoonpanoille oli yhteistä 2 x 8 gigatavua G.Skillin Trident Z -sarjan DDR4-3600 F4-3600C16D-16GTZ -muistia, Asus STRIX GeForce GTX 1080 A8G Gaming 8 Gt -näytönohjain, Noctuan NH-D15-prosessoricooleri, Samsungin 850 EVO -SSD-asema ja 64-bittinen Windows 10 Home.

MSI:n B250 Gaming M3 emolevyn kanssa käytimme i5-7600 prosessoria. Verrokeiksi tälle otimme jo aiemmista testeistä tutun i7-7700K-prosessorin, jota käytimme tässä Asus STRIX Z270E Gaming -emolevyn kanssa, sekä Skylake-arkkitehtuuria edustavan i7-6700K-prosessorin, jonka emolevynä toimi Asus Z170 Pro Gaming/Aura.

Ajoimme ensin prosessoria ja emolevyä kuormittavia mittauksia, jonka jälkeen mittasimme myös pelitehoja useilla erilaisilla peleillä sekä 3D Markin testeillä.

Prosessoria ja emolevyä mittasimme Cinebench R15:llä, 7-Zipillä, SiSoft Sandralla, POV-raylla ja AIDA64:llä. Cinebench R15:llä (15.038) mitattiin prosessorin renderöintinopeutta niin kaikkia säikeitä käyttäen kuin yhdellä säikeellä.

7-Zipillä (16.04) mittasimme LZMA-algoritmin mukaista pakkaus- ja purkunopeutta sisäänrakennetulla testillä, joka käyttää kaikkia säikeitä. SiSoft Sandrasta (2016.03.22.20) ajoimme prosessorin aritmetiikkatestin, joka sekin kuormittaa kaikkia säikeitä. POV-Ray’ta (3.7.0) käytimme sen sisäänrakennetun testin avulla, joka käyttää kaikkia prosessorin säikeitä.

AIDA64:llä (5.80.4000) mittasimme muistiväylän kaistanleveyttä.

Pelitesteinä kullakin kokoonpanolla ajettiin 3D Mark Time Spy- ja 3D Mark Fire Strike Ultra -testit. Näiden lisäksi jokaista kokoonpanoa testattiin myös Rise of the Tomb Raiderin, Civilization VI:n, Tom Clancy’s The Divisionin, Total War: Warhammerin ja Deus Ex: Mankind Dividedin sisäänrakennetuilla benchmarkeilla.

3D Markin testit suoritettiin vakioasetuksilla ohjelmiston versiolla 2.2.3509. Halusimme mahdollisimman kovan kuorman, joten ajoimme Fire Strike -testistä nimenomaan Ultra-version. Ilmoitamme testeistä kokonaisarvosanan 3D Mark -pisteinä.

Kaikki varsinaiset pelien sisäiset benchmarkit ajettiin käyttämällä DirectX 12 -rajapintaa.

Rise of the Tomb Raiderissa (1.0 Build 753.2_64) käytimme Very High -asetuksia ja 4K-tarkkuutta (3840 x 2160 pikseliä). Benchmarkissa käytetään kolmea erilaista kenttää pelistä. Lopullinen tulos ilmoitetaan keskiarvotettuna ruudunpäivitysarvona näistä kolmesta testistä.

Civilization VI:ssa (1.0.0.56 (241523)) käytimme vakioasetuksia 4K-resoluutiolla. Ajoimme pelin kahdesta eri testistä graafista suorituskykyä mittaavan Graphics Benchmarkin, joka simuloi tyypillisen Civ-pelin loppupuolta. Tulos kertoo, kuinka monta millisekuntia keskimäärin kuluu yhteen ruudunpäivitykseen.

Tom Clancy’s The Divisionissa (1.5) käytimme pelin Ultra-asetuksia ja 4K-tarkkuutta. Peli ilmoittaa tuloksen keskimääräisenä ruudunpäivitysnopeutena.

Total War: Warhammerissa (1.5.0 Build 12745.988912) käytimme pelin vakioasetuksia. Tulos ilmoitetaan keskimääräisenä ruudunpäivitysvauhtina.

Deus Ex: Mankind Divided -pelissä (1.12 Build 667.0) käytimme Very High -asetuksia ja FullHD-tarkkuutta (1920 x 1080 pikseliä).

Kaikki mittaukset tehtiin viiteen kertaan. Tämän jälkeen paras ja huonoin tulos poistettiin ja jäljelle jääneestä kolmesta tuloksesta otettiin keskiarvo. Käytämme näitä keskiarvoja seuraavan sivun graafeissa.

Lisäksi mittasimme laitteistosta virrankulutuksen pistorasiaan asennettavalla kulutusmittarilla. Teimme mittaukset Prime95:tä ajettaessa ja otimme samalla talteen prosessorin lämmöt tunnin kohdalla.

Halusimme suorituskykymittauksillamme ottaa selvää, miten hyvä i5-prosessori suoriutuu verrattuna huipputason i7-prosessoriin niin pelaajan kuin raskaita hyötysovelluksia käyttävän kannalta.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. MSI B250 Gaming M3
  3. Testikokoonpanot
  4. Suorituskykymittaukset: prosessorin kuormitus
  5. Suorituskykymittaukset: pelitestit
  6. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Pelitestit ajettu 4K-resoluutiolla jossa näytönohjain täysin pullonkaulana, yllättäen kaikilla prossuilla samat tulokset. :rolleyes:

On kyllä melko komeasti romahtanut artikkeleiden taso. Mielenkiinnolla ajattelin vilkaista, miten i5 7600 pärjää peleissä, mutta eipä noista testeistä muuta näe kuin miten GTX 1080 pyörittää pelejä 4K-resoluutiolla. Mitähän testaaja on tuossa ajatellut :facepalm:

Todella asiantunteva ja hyvä artikkeli! Hyvä, että Muropaketin taso pysynyt maailman huipulla, vaikka toimituksen väki vaihtunut!

"The stock base frequency is rather low at 3.5 GHz. Under a heavy load, though, all four of the Core i5-7600's cores can maintain 3.9 GHz via Turbo Boost technology." Eikö kellot pysy ylhäällä tuolla emolla? Ja sama kysymys myös 7700K:n suuntaan. Sen pitäisi pysyä 4,4GHz vakiona 4core turbolla.

Eikö tuolla emolla pysty käytään ollenkaan AMD:n näytönohjaimia?

[​IMG]
Onpas suttuset kuvat biossista. Ihan kuin kameralla otettu..
Eikö kuvankaappaus F12:sta rämpyttämällä onnistunut :confused:

Mitä näppäimiä nvidian-sli vaatii emolevyltä? Jotain mennyt ohi, vai mennyt artikkelit vielä pahemmin matonalta vedetyksi euron jonneviritelmäksi. Hävetkää…..
"Intoilijalle B250 Gaming M3 on silti heikko valinta. Se ei mahdollista kahden NVIDIA-näytönohjaimen SLI-ratkaisuja. Toisaalta levyllä ei myöskään ole mitään nappeja sen hallintaan, debug-näyttöä tai muitakaan erityisiä lisäominaisuuksia."

Miksi näitä artikkeleita ei enää muokata yhtään julkaisun jälkeen? Aikaisemmin jos lukijat osoittivat, että jokin on ilmaistu epäselvästi tai jossain on virhe, muokattiin artikkelia verrattain nopeasti. Eikö Otava salli tätä enää vai mikä mättää? Pitäisikö muokkaaminen "tilata" erikseen, joka taas maksaisi ja sellaista rahaa ei ole. Nämä artikkelit ovat nyt vähän sitä tasoa, että varmaan olisi parempi siirtyä suosiolla testaamaan niitä imureita ja jääkaappeja.

1. Emolevy maksaa 160€
2. Rajoitettu muisti tuki vain 2400MHz
3. Huono ylikellotettavuus. Kuka oikeasti ajaa 7600k vakiokellotaajuudella?

Kallis ja huono emolevy.

Pelitestit oli sitten täysin ajanhukkaa..Miksette te voi laskea sitä resoluutiota niin että näyttis ei ole pullonkaulana ja näkisi ne prosessorien erot?

F[r]iend

Pelitestit oli sitten täysin ajanhukkaa..Miksette te voi laskea sitä resoluutiota niin että näyttis ei ole pullonkaulana ja näkisi ne prosessorien erot?

Tai ottaa testeihin mukaan pentium g4560 halvimman b250-emon kanssa ja julistaa kalliimmat turhiksi. Tulisi varmasti jatkossakin 300€:n emolevyjen arvostelukappaleita tarjolle :D

Kiitos testistä, meikä tykkäs. Jos tulokset eivät miellyttäneet poikia, niin itse olen enemmän kuin tyytyväinen siihen tietoon, että saako prosessorin tehoja lisäämällä potkua peleihin lisää. Testi oli hyvin valaiseva tältä osin.

Mutta, kun tuo testi ei kerro sitä. Tuo kertoo, että GTX 1080 ei riitä 4k pelaamiseen jos haluaa, että pelit rullaavat yli 60 FPS korkeilla asetuksilla. 7700k ja 7600k välinen ero jossain peleissä on nykyään jo aika suuri.

selvää on ja on ollut kauan että prossua ei kannata vaihtaa enää,gpu vaihtoon 5-7 vuoden välein niin ok.

6700 ja 7700 turhia tekeleitä.

ja,gtx 1080 riittää 4k pelaamiseen

….

hmm,miksi ei prossuja testattu samalla kellotaajuudella? esim. vaikka 4.2 tai 4.0 :llä?

silloin olisi ollut helpoin nähdä erot..jos niitä sitten on edes. mutta ainakin lämpötila erot olis selviä.

nyt kaikki prossut on eri kelloilla joten voi vain arvailla ja oletta erot.

toisalta pelitestit osoittaa selkeästi että uudet prossut,on ne sitten intelin tai amd:N eroja ei ole vanhoihin.

Lämpötilamittausten osalta kiinnostaa, että oliko tässä käytössä joku kotelo?

Muropaketin uusimmat