UUSIMMAT

MSI B250 Gaming M3

25.01.2017 13:00 | Tapio Berschewsky | 15

MSI B250 Gaming M3

Mustan ja punaisen sävyinen MSI:n B250 Gaming M3 on toistaiseksi testaamistamme Union Point -piirisarjallisista levyistä edullisin. Sen hinta Suomessa on noin 160 euroa.

B250 Gaming M3 on varusteltu kevyesti. Manuaalin, pika-asennusohjeen, ajurilevyn ja takapaneelin levyn lisäksi kotelossa on mukana LED-valonauhan jatkojohto, kaksi SATA-kaapelia, ja SATA-kaapelien merkintään tarkoitetut tarrat.

Takapaneelista löytyy hiiren ja näppäimistön PS/2 -liittimen lisäksi kaksi USB 2.0 -liitintä, kaksi USB 3.1 Gen 1 -liitintä sekä kaksi USB 3.1 Gen 2 -liitintä, joista toinen tyyppiä A ja toinen tyyppiä C. Ääniliitäntöjä on optisen S/PDIF -ulostulon lisäksi viisi analogista 3,5 millimetrin TRS-liitäntää. Kuvaulostuloja on HDMI ja DVI-D. Lisäksi takana on gigabitin lähiverkkoliitin.

Emolevyn reunassa on kuusi kappaletta 6 Gbit/s nopeudella toimivaa SATA 3 -liitäntää.

Lisäksi levyllä on kaksi M.2-liitäntää nopeille emolevyn pintaan kiinnitettäville SSD-levyille.

Ensimmäinen M.2-liitin jakaa SATA-moodissa käytettynä kaistan ensimmäisen SATA-liitännän kanssa. Toinen M.2-liitin jakaa SATA-moodissa käytettynä kaistan kuudennen SATA-liitännän kanssa.

Lisäksi toinen M.2-liitin jakaa PCIe-moodissa käytettynä kaistan toisen täyspitkän PCIe-korttipaikan kanssa.

Emolevyllä on kaksi täyspitkää PCIe -korttipaikkaa, toinen mallia x16 ja toinen x4. Kuten edellä todettiin, x4-paikkaan ei voi asentaa mitään, jos toisessa M.2-liittimessä on jo PCIe-moodissa oleva SSD. Näytönohjaimelle tarkoitettu x16 -korttipaikka on vahvistettu metallilla.

UEFI BIOS

Kuten tyypillistä, MSI:n UEFI BIOS tarjoaa sekä yksinkertaisen (Easy) että edistyneen (Advanced) työtilan, josta emolevyn asetuksia voi muokata. MSI:n yksinkertainen moodi näyttää keskitetysti tietoa emolevystä ja sen tärkeimmistä asetuksista. Käynnistyslevyjen järjestyksen voi säätää helposti hiirellä ikoneja raahaten.

Testaamamme emolevy käytti ohjelmistoversio 3.11:tä, joka oli julkaistu joulukuun ensimmäisellä viikolla. Kuten yläreunasta näkyy, muistin nopeus oli oletuksena vain 2133 MHz, joka nostettiin 2400 MHz:iin suorituskykymittauksia varten.

Edistyneessä tilassa yläreunassa on samat tiedot kuin helpossakin, mutta alaosa ruudusta on jaoteltu eri tavoin. Settings-osio paljastaa tyypilliset BIOS-asetukset ja OC-osio tarpeelliset asetukset ylikellottamiseen.

MSI:n UEFI BIOSin runsaista työkaluista löytyy esimeriksi mainio Hardware Monitor, jonka avulla on helppo tarkastella laitteiston lämpötiloja ja säätää tuulettimien asetuksia.

Toinen kätevä työkalu on Board Explorer, joka näyttää, mitä osia emolevyn eri liitäntöihin on kiinnitetty.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. MSI B250 Gaming M3
  3. Testikokoonpanot
  4. Suorituskykymittaukset: prosessorin kuormitus
  5. Suorituskykymittaukset: pelitestit
  6. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Pelitestit ajettu 4K-resoluutiolla jossa näytönohjain täysin pullonkaulana, yllättäen kaikilla prossuilla samat tulokset. :rolleyes:

On kyllä melko komeasti romahtanut artikkeleiden taso. Mielenkiinnolla ajattelin vilkaista, miten i5 7600 pärjää peleissä, mutta eipä noista testeistä muuta näe kuin miten GTX 1080 pyörittää pelejä 4K-resoluutiolla. Mitähän testaaja on tuossa ajatellut :facepalm:

Todella asiantunteva ja hyvä artikkeli! Hyvä, että Muropaketin taso pysynyt maailman huipulla, vaikka toimituksen väki vaihtunut!

"The stock base frequency is rather low at 3.5 GHz. Under a heavy load, though, all four of the Core i5-7600's cores can maintain 3.9 GHz via Turbo Boost technology." Eikö kellot pysy ylhäällä tuolla emolla? Ja sama kysymys myös 7700K:n suuntaan. Sen pitäisi pysyä 4,4GHz vakiona 4core turbolla.

Eikö tuolla emolla pysty käytään ollenkaan AMD:n näytönohjaimia?

[​IMG]
Onpas suttuset kuvat biossista. Ihan kuin kameralla otettu..
Eikö kuvankaappaus F12:sta rämpyttämällä onnistunut :confused:

Mitä näppäimiä nvidian-sli vaatii emolevyltä? Jotain mennyt ohi, vai mennyt artikkelit vielä pahemmin matonalta vedetyksi euron jonneviritelmäksi. Hävetkää…..
"Intoilijalle B250 Gaming M3 on silti heikko valinta. Se ei mahdollista kahden NVIDIA-näytönohjaimen SLI-ratkaisuja. Toisaalta levyllä ei myöskään ole mitään nappeja sen hallintaan, debug-näyttöä tai muitakaan erityisiä lisäominaisuuksia."

Miksi näitä artikkeleita ei enää muokata yhtään julkaisun jälkeen? Aikaisemmin jos lukijat osoittivat, että jokin on ilmaistu epäselvästi tai jossain on virhe, muokattiin artikkelia verrattain nopeasti. Eikö Otava salli tätä enää vai mikä mättää? Pitäisikö muokkaaminen "tilata" erikseen, joka taas maksaisi ja sellaista rahaa ei ole. Nämä artikkelit ovat nyt vähän sitä tasoa, että varmaan olisi parempi siirtyä suosiolla testaamaan niitä imureita ja jääkaappeja.

1. Emolevy maksaa 160€
2. Rajoitettu muisti tuki vain 2400MHz
3. Huono ylikellotettavuus. Kuka oikeasti ajaa 7600k vakiokellotaajuudella?

Kallis ja huono emolevy.

Pelitestit oli sitten täysin ajanhukkaa..Miksette te voi laskea sitä resoluutiota niin että näyttis ei ole pullonkaulana ja näkisi ne prosessorien erot?

F[r]iend

Pelitestit oli sitten täysin ajanhukkaa..Miksette te voi laskea sitä resoluutiota niin että näyttis ei ole pullonkaulana ja näkisi ne prosessorien erot?

Tai ottaa testeihin mukaan pentium g4560 halvimman b250-emon kanssa ja julistaa kalliimmat turhiksi. Tulisi varmasti jatkossakin 300€:n emolevyjen arvostelukappaleita tarjolle :D

Kiitos testistä, meikä tykkäs. Jos tulokset eivät miellyttäneet poikia, niin itse olen enemmän kuin tyytyväinen siihen tietoon, että saako prosessorin tehoja lisäämällä potkua peleihin lisää. Testi oli hyvin valaiseva tältä osin.

Mutta, kun tuo testi ei kerro sitä. Tuo kertoo, että GTX 1080 ei riitä 4k pelaamiseen jos haluaa, että pelit rullaavat yli 60 FPS korkeilla asetuksilla. 7700k ja 7600k välinen ero jossain peleissä on nykyään jo aika suuri.

selvää on ja on ollut kauan että prossua ei kannata vaihtaa enää,gpu vaihtoon 5-7 vuoden välein niin ok.

6700 ja 7700 turhia tekeleitä.

ja,gtx 1080 riittää 4k pelaamiseen

….

hmm,miksi ei prossuja testattu samalla kellotaajuudella? esim. vaikka 4.2 tai 4.0 :llä?

silloin olisi ollut helpoin nähdä erot..jos niitä sitten on edes. mutta ainakin lämpötila erot olis selviä.

nyt kaikki prossut on eri kelloilla joten voi vain arvailla ja oletta erot.

toisalta pelitestit osoittaa selkeästi että uudet prossut,on ne sitten intelin tai amd:N eroja ei ole vanhoihin.

Lämpötilamittausten osalta kiinnostaa, että oliko tässä käytössä joku kotelo?

Muropaketin uusimmat