UUSIMMAT

Suorituskykymittaukset: pelitestit

25.01.2017 13:00 | Tapio Berschewsky | 15

Suorituskykymittaukset: pelitestit

Kokeilimme B250-emolevyä ja i5-7600-prosessoria myös monissa pelisuorituskykyä mittaavissa testeissä. Ennakko-oletuksemme oli, että peleissä ero jäisi kohtuullisen pieneksi.

3D Markin Time Spy -testi mittaa kokoonpanon suorituskykyä 3D-grafiikan piirtämisessä vastaten modernia DirectX 12 -peliä raskailla asetuksilla. Tulos ilmoitetaan testin antamina 3D Mark -pisteinä, jossa suurempi on parempi.

Time Spy -testissä ero oli 8,55 prosenttia i7-7700K:n hyväksi verrattuna i5-7600:aan. Pistemäärässä yhdistyvät niin näytönohjainta kuin prosessoria mittaavat testit. Pelkissä prosessoria kuormittavissa osissa ero oli selvästi suurempi.

3D Markin Fire Strike Ultra on tarkoitettu vastaamaan suorituskykyä erittäin raskaan 4K-resoluutiolla pyörivän DirectX 11 -rajapintaa käyttävän pelin kanssa. Tulos ilmoitetaan testin antamina 3D Mark -pisteinä, jossa suurempi on parempi.

Fire Strike Ultrassa prosessorin merkitys laski entisestään. Tässä 7700K sai vain 4,01 prosenttia paremmat pisteet kuin i5-7600.

Rise of the Tomb Raiderin benchmarkin Overall Score kertoo pelin kolmeen eri kenttään perustuvien ruudunpäivitysmittausten keskiarvon. Suurempi tulos on parempi.

Ensimmäisessä peliin sisältyvässä benchmarkissamme korostuu se, että näyttävän 3d-pelin kohdalla prosessori jää merkittävyydeltään hyvän näytönohjaimen jalkoihin. Tomb Raiderissa i7-7700K oli enää 1,40 prosenttia parempi kuin i7-7600.

Civilization VI:ssa on kaksi sisäänrakennettua benchmarkia, joista suoritimme Graphics Benchmarkin. Se simuloi loppupelin tilannetta ja piirtää grafiikkaa pelikartalla. Tulos kertoo, kuinka monta millisekuntia keskimäärin kuluu yhteen ruudunpäivitykseen. Käytännössä siis 16,667 millisekunnin tulos vastaa 60 FPS:n ruudunpäivitysvauhtia. Pienempi tulos on parempi.

Varsinaisista peliteisteistämme tässä oli voittajalla isoin etumatka. Vaikka peli onkin hienon näköinen, Civilization VI käyttää suhteessa selvästi enemmän prosessoria kuin näytönohjainta muihin testipeleihimme verrattuna. Niinpä 7700K oli tässä jopa 13,82 prosenttia nopeampi kuin i5-7600. Skylake-verrokkimme jäi käytännössä samalle tasolle i5-7600:n kanssa.

Tom Clancy’s The Divisionin benchmarkin tulos kertoo suoraviivaisesti pelin keskimääräisestä ruudunpäivitysnopeudesta. Suurempi tulos on parempi.

The Divisionissa i7-7700K oli 1,74 prosenttia nopeampi kuin i5-7600. i7-6700K taas otti tasan prosentin kaulan i5-7600:n verrattuna.

Total War: Warhammerin benchmark kertoo pelin keskimääräisestä ruudunpäivitysnopeudesta. Suurempi tulos on parempi.

Warhammerissa ruudunpäivitys oli i7-7700K:ssa 1,25 prosenttia nopeampaa kuin i5-7600:ssa.

Deus Ex: Mankind Divided -pelin benchmark kertoo pelin keskimääräisestä ruudunpäivitysnopeudesta. Suurempi tulos on parempi.

Deus Ex: Mankind Dividedin suhteellisen raskaassa testissä Skylake-verrokin ja i5-7600:n ero katosi kokonaan, eikä edes i7-7700K ollut kuin 0,46 prosenttia nopeampi.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. MSI B250 Gaming M3
  3. Testikokoonpanot
  4. Suorituskykymittaukset: prosessorin kuormitus
  5. Suorituskykymittaukset: pelitestit
  6. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Pelitestit ajettu 4K-resoluutiolla jossa näytönohjain täysin pullonkaulana, yllättäen kaikilla prossuilla samat tulokset. :rolleyes:

On kyllä melko komeasti romahtanut artikkeleiden taso. Mielenkiinnolla ajattelin vilkaista, miten i5 7600 pärjää peleissä, mutta eipä noista testeistä muuta näe kuin miten GTX 1080 pyörittää pelejä 4K-resoluutiolla. Mitähän testaaja on tuossa ajatellut :facepalm:

Todella asiantunteva ja hyvä artikkeli! Hyvä, että Muropaketin taso pysynyt maailman huipulla, vaikka toimituksen väki vaihtunut!

"The stock base frequency is rather low at 3.5 GHz. Under a heavy load, though, all four of the Core i5-7600's cores can maintain 3.9 GHz via Turbo Boost technology." Eikö kellot pysy ylhäällä tuolla emolla? Ja sama kysymys myös 7700K:n suuntaan. Sen pitäisi pysyä 4,4GHz vakiona 4core turbolla.

Eikö tuolla emolla pysty käytään ollenkaan AMD:n näytönohjaimia?

[​IMG]
Onpas suttuset kuvat biossista. Ihan kuin kameralla otettu..
Eikö kuvankaappaus F12:sta rämpyttämällä onnistunut :confused:

Mitä näppäimiä nvidian-sli vaatii emolevyltä? Jotain mennyt ohi, vai mennyt artikkelit vielä pahemmin matonalta vedetyksi euron jonneviritelmäksi. Hävetkää…..
"Intoilijalle B250 Gaming M3 on silti heikko valinta. Se ei mahdollista kahden NVIDIA-näytönohjaimen SLI-ratkaisuja. Toisaalta levyllä ei myöskään ole mitään nappeja sen hallintaan, debug-näyttöä tai muitakaan erityisiä lisäominaisuuksia."

Miksi näitä artikkeleita ei enää muokata yhtään julkaisun jälkeen? Aikaisemmin jos lukijat osoittivat, että jokin on ilmaistu epäselvästi tai jossain on virhe, muokattiin artikkelia verrattain nopeasti. Eikö Otava salli tätä enää vai mikä mättää? Pitäisikö muokkaaminen "tilata" erikseen, joka taas maksaisi ja sellaista rahaa ei ole. Nämä artikkelit ovat nyt vähän sitä tasoa, että varmaan olisi parempi siirtyä suosiolla testaamaan niitä imureita ja jääkaappeja.

1. Emolevy maksaa 160€
2. Rajoitettu muisti tuki vain 2400MHz
3. Huono ylikellotettavuus. Kuka oikeasti ajaa 7600k vakiokellotaajuudella?

Kallis ja huono emolevy.

Pelitestit oli sitten täysin ajanhukkaa..Miksette te voi laskea sitä resoluutiota niin että näyttis ei ole pullonkaulana ja näkisi ne prosessorien erot?

F[r]iend

Pelitestit oli sitten täysin ajanhukkaa..Miksette te voi laskea sitä resoluutiota niin että näyttis ei ole pullonkaulana ja näkisi ne prosessorien erot?

Tai ottaa testeihin mukaan pentium g4560 halvimman b250-emon kanssa ja julistaa kalliimmat turhiksi. Tulisi varmasti jatkossakin 300€:n emolevyjen arvostelukappaleita tarjolle :D

Kiitos testistä, meikä tykkäs. Jos tulokset eivät miellyttäneet poikia, niin itse olen enemmän kuin tyytyväinen siihen tietoon, että saako prosessorin tehoja lisäämällä potkua peleihin lisää. Testi oli hyvin valaiseva tältä osin.

Mutta, kun tuo testi ei kerro sitä. Tuo kertoo, että GTX 1080 ei riitä 4k pelaamiseen jos haluaa, että pelit rullaavat yli 60 FPS korkeilla asetuksilla. 7700k ja 7600k välinen ero jossain peleissä on nykyään jo aika suuri.

selvää on ja on ollut kauan että prossua ei kannata vaihtaa enää,gpu vaihtoon 5-7 vuoden välein niin ok.

6700 ja 7700 turhia tekeleitä.

ja,gtx 1080 riittää 4k pelaamiseen

….

hmm,miksi ei prossuja testattu samalla kellotaajuudella? esim. vaikka 4.2 tai 4.0 :llä?

silloin olisi ollut helpoin nähdä erot..jos niitä sitten on edes. mutta ainakin lämpötila erot olis selviä.

nyt kaikki prossut on eri kelloilla joten voi vain arvailla ja oletta erot.

toisalta pelitestit osoittaa selkeästi että uudet prossut,on ne sitten intelin tai amd:N eroja ei ole vanhoihin.

Lämpötilamittausten osalta kiinnostaa, että oliko tässä käytössä joku kotelo?

Muropaketin uusimmat