Uusimmat

Lämpötilamittaukset

28.12.2017 19:00 Aleksi Pakkala

Lämpötilamittaukset

Lämpötilamittaukset suoritettiin erittäin järeällä, EK Waterblocksin osista kootulla vesijäähdytysratkaisulla. Kokoonpanon nestejäähdytyskierto koostuu D5-pumpusta, kolmesta erikokoisesta radiaattorista, kahdesta näytönohjainblokista ja prosessoria jäähdyttävästä M8G-monoblokista. Radiaattoreiksi kokoonpanoon on valittu EKWB:n 360 PE, 280 CE ja 140 CE. Koko komeus on kasattu Be Quietin Dark Base Pro 900 -koteloon. Prosessorin ja prosessoria jäähdyttävän monoblokin välissä käytettiin Noctuan NT-H1-lämpötahnaa.

Prosessorin lämmönlevittäjän tahnan vaihdon suurin hyöty on prosessorin lämpötilojen laskeminen. Testissä mitattiin kuinka ylikellotus ja korkeampi käyttöjännite vaikuttavat lämpötilatuloksiin ennen ja jälkeen toimenpiteen.

Lämpötilamittaukset suoritettiin sekä ennen että jälkeen lämmönlevittäjän tahnan vaihtamisen. Testit suoritettiin 4,0 gigahertsin peruskellotaajuuksilla 1,145 voltin jännitteellä, päivittäiskäyttöön sopivalla maltillisella 4,6 gigahertsin ylikellotuksella 1,331 voltin jännitteellä sekä prosessori vietiin äärirajoilleen 4,8 gigahertsin ylikellotuksella 1,400 voltin jännitteellä. Kokoonpanon tuulettimet asetettiin pyörimään 1000 RPM:n nopeudella testien ajaksi.

Suurinta mahdollista lämpökuormaa prosessorille haettaessa on Prime 95:n synteettinen FTT-testi oikea työkalu tehtävään. Pienin ero lämpötilojen välillä havaittiin peruskellotaajuuksilla maltillisella jännitteellä, lämpötilaerotuksen jäädessä vain kolmeen celsiusasteeseen, mutta ylikellotettuna 4,8 gigahertsiin lämpötilaero nousi jo vaikuttavaan 19,5 celsiusasteeseen.

Ero on ratkaiseva, sillä ennen lämmönlevittäjän irrotusta lämpötilat lähestyivät sadan celsiusasteen rajapyykkiä, jolloin prosessori laskee kellotaajuuttaan ja jännitettään suojatakseen prosessoria korkean lämmön aiheuttamilta vahingoilta. Päivittäiskäyttöön sopivalla 4,6 gigahertsin kellotaajuudella lämpötilat laskivat vaikuttavat 12 astetta.

Pelitestiksi valittiin The Witcher 3: Wild Hunt. Testi suoritettiin Full HD -resoluutiolla Ultra-esiasetuksilla. Kokoonpanossa prosessorin parina on kaksi vesijäähdytettyä Asus GeForce GTX 980 Ti Strix -näytönohjainta ylikellotettuna 1505 megahertsin kellotaajuuteen. Näytönohjaimet ovat prosessorin kanssa samassa nestekierrossa, joten näytönohjainten tuottama lämpö vaikuttaa myös prosessorin lämpötilamittauksiin.

Testin aikana ratsastettiin pelin suurimman kaupungin Novigradin läpi noin 15 minuutin ajan, kunnes prosessorin lämpötila tasaantui. Prosessorin rasitustaso oli koko testin ajan yli 85 prosenttia. Testi kuvaa pahinta mahdollista pelitilanteissa prosessorille aiheutuvaa lämpökuormaa.

Peruskellotaajuuksilla lämpötilaero oli melko vaatimattomat 6,2 celsiusastetta, mutta jo 4,6 gigahertsin ylikellotusasetuksilla nestemetallin huomattavasti parempi lämmönjohtokyky nostaa päätään vaikuttavalla 13 asteen erotuksella. Kuitenkin vasta prosessorin rajoja koettelevalla 4,8 gigahertsin ylikellotuksella prosessin suurimmat hyödyt tulevat esiin: lämpötilaerotus on valtavat 20,7 celsiusastetta.

Sisältö

  1. Alkusanat ja tuotteen esittely
  2. Lämmönlevittäjän uudelleenasennus
  3. Lämpötilamittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat