Uusimmat

Nioh ei ole mikään helppo peli: 10 vinkkiä aloittelevalle samuraille

07.02.2017 12:00 Tuukka Hämäläinen

Moni aloitteleva Nioh-pelaaja voi kaivata apua pelin ensimetreillä. Listasimme muutamia vinkkejä, jotka auttavat korkean aloituskynnyksen yli.

PlayStation 4:n yksinoikeuspeli Nioh on erinomainen toimintaroolipeli, mutta helpoksi sitä ei voi sanoa.

Team Ninjan samuraipeli heittää pelaajan keskellä kuolettavaa maailmaa niin säälittä, ettei todellakaan tule yllätyksenä, että sitä on verrattu Dark Soulsiin. Listasimme joukon neuvoja, jotka voivat auttaa niitä pelaajia, joille pelityyppi on vieras ja Niohin aloituskynnys tuntuu liian korkealta.

1. Älä heitä ohjainta seinään vielä Lontoossa

Heti aluksi Nioh asettaa pelaajan historiallisen merenkävijän William Adamsin saappaisiin. Miehestä tulee lopulta yksi harvoista länsimaisista samuraista, mutta pelin alussa hän viruu Lontoon Towerin vankityrmässä. Outo henkiolento viitoittaa tietä, mutta siihen peli tarjoama apu sitten jääkin. Pelaajan on itse pääteltävä, miten pelimaailma toimii.

Lontoon taso ei ole valtavan pitkä, mutta senkin aikana ehtii päästä moneen kertaan hengestään – etenkin kun pelin varsinainen tutoriaali on tarjolla vasta Lontoo-osuuden jälkeen. Olennaista on oppia heti alkuun väistelemään iskuja ja säästämään voimiaan. Haarniskoidut vastustajat tuottavat aloittelijalle harmia, mutta alkutason lyhyt boss-taistelu on yllättävän helppo.

2. Tallentaminen resetoi tason

Niohin pelitilanne tallennetaan rukoilemalla alttarilla, mutta tämä herättää henkiin kaikki tasolla olevat viholliset. Myös hahmon kehitys tapahtuu kuitenkin alttarilla, joten sitä on pakko käyttää. Kannattaakin opetella suunnittelemaan liikkeensä tasolla ja lähteä etenemään vasta, kun lähialueen salaisuudet on kerätty. Ympäristöstä voi myös löytyä tikkaita tai ovia, joiden avulla pääsee myöhemmin palaamaan nopeammin alttarille.

3. Ki on kaiken hinta

Kaikki taisteluliikkeet kuluttavat hitaasti palautuvaa Ki-energiaa, joka vastaa Niohissa pelihahmon staminaa.

Koska myös torjunta kuluttaa Kitä, kannattaa aloittelijan mielummin ottaa etäisyyttä vihollisista ja tehdä nopeita iskuja, kuin pysytellä lähellä ja torjua. Olennainen taito on oppia ajoittamaan refleksejä vaativa Ki Pulse -liike (R1), joka palauttaa iskuissa kulutetun energian nopeammin. Tämä onneksi opetetaan pelin hyvin rajallisessa alkututoriaalissa.

4. Varo kuolemasta kaukana alttarista

Niohissa kuolemalla on raskas hinta samaan tapaan kuin Dark Soulsissa. Kuollessaan pelaaja menettää kaiken keräämässä Amritan, mikä on Niohin vastine kokemuspisteille. Hänellä on yhden elämän verran aikaa palata noutamaan Amritansa kuolinpaikaltaan tai se on mennyttä. Kannattaa siis varoa missä kuolee. Onneksi viholliset seuraavat tarvittaessa pitkänkin matkan pelaajan perässä, ja näin taistelut voi ohjata turvallisemmille alueille.

5. Grindaa rauhassa

Pelin ensimmäinen oikea taso Isle of Demons voi tuntua aluksi turhauttavalta. Aina kun palaa tallentamaan on samat viholliset peitottava uudelleen, eikä tasolla ole kuin kaksi alttaria. Hyvä vinkki aloitelijalle on kaluta koko aloitustaso viimeistä nurkka myöten, kerätä Amritaa ja kehittää hahmoaan rauhassa. Kun tasoja kertyy ja tulee ostaneeksi muutamia tehokkaita taisteluliikkeitä, alkavat perusviholliset kaatua helposti. Amritaa saa lisäksi uhraamalla ylimääräisiä varusteita alttarilla.

6. Haudat ovat vapaaehtoisia

Niohin tasoilta löytyy punaisia hautakumpuja, joista voi vapauttaa paikalla kuolleen toisen pelaajan (tosin ainakin osa haudoista on kehittäjien asettamia). Haudoista ilmestyviä aaveita vastaan kamppaileminen on kuitenkin täysin vapaaehtoista, ja hautaa koskettamalla voi myös ennalta nähdä, minkä tasoinen mörssäri olisi vastustajaksi tarjolla. Kamppailuista saa kuitenkin varusteita ja Amritaa, joten kokonaan niitä ei kannata skipata.

7. Paremmat varusteet eivät aina ole parempia

Niohissa pelaajalle alkaa alusta asti kertyä runsaasti varusteita ja aseita, joista kannattaa valita huolella omansa. Pelaaja voi kuitenkin missata, että osa varusteiden erikoisefekteistä aktivoituu ainoastaan, jos jokin hahmon taidoista on kyllin korkealla tasolla. Varusteita voi käyttää ilmankin, mutta silloin efekteistä ei ole iloa.

8. Living Weapon on demoneita varten

Vihollisia vastaan kamppaileminen kerryttää Niohissa pelikuvan yläkulmassa olevaa mittaria, ja kun se on täynnä, voi pelaaja aktivoida Living Weapon -erikoiskyvyn. Lyhytkestoisen kyvyn aikana pelihahmo tekee rutkasti enemmän vahinkoa ja on itse lähes haavoittumaton. Tätä kannattaa säästää isompia vastustajia vastaan ja mittarin täyttymisen kanssa kannattaa taktikoida.

9. Varo joukkotappeluita

Useamman vastustajan kanssa taisteleminen on erittäin haastavaa. Kun vihollisia on useampia samassa pisteessä, kannattaa pelaajan houkutella ne kohtaamaan itsensä yksitellen. Helpoin tapa tehdä tämä on heittää yhtä vihollista kivellä, jolloin tämä lähtee yksin pelaajan perään.

10. Jousi ja kivääri auttavat

Nioh ei ole pelkkää lähitaistelua, vaan tarjolla on myös jousia ja kivääreitä. Ammuksia ja nuolia saa vihollisilta ja pelimaailmasta rajallisesti, joten ampuma-aseita kannattaa käyttää säästeliäästi. Jousi ja kivääri tarjoavat kuitenkin erinomaisen tavan harventaa vihollisia kaukaa: Yksi nuoli tappaa päähän osuessaan perusviholliset kertalaakista. Tämä tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia pelissä, jossa viholliset eivät muutenkaan näe viittä metriä pidemmälle eteensä.

Domen Nioh arvostelun löydät täältä:

Nioh on alkuvuoden parhaita pelejä – ei häpeä edes Dark Soulsin rinnalla

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat