Arvostelu: Harry Potter: Wizards Unite on sekamelska, joka hukkaa Pokémon Gon taian

04.07.2019 20:00 Ilari Hauhia

Harry Potter: Wizards Unite on Nianticin uusin AR-peli, joka yrittää tehdä Pokémon Gon reseptillä uuden kakun. Ikävä kyllä tuloksena on lässähtänyt sekamelska, joka ei onnistu säilyttämään Pokémon Gon taikaa. 


Julkaisupäivä: 21.6.2019
Studio: Niantic, Portkey Games
Julkaisija: Niantic, WB Games
Saatavilla: Android ja iOS
Pelaajia: 1
Ikäraja: 7
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 5 tuntia


Pokémon Gon julkaisun aikaan koko maailma tuntui menneen sekaisin. Lapset ja aikuiset lähtivät puhelimet tanassa ulos liikkumaan, nappaamaan taskuhirviöitä ja pitämään hauskaa. Resepti oli yksinkertainen ja toimiva – tavoitteena oli täydentää omaa kokoelmaa mahdollisimman monella erilaisella pokémonilla.

Vaikka suurin villitys suli muutamassa kuukaudessa eikä pokémonien metsästäjiä välttämättä näy enää yhtä lailla katukuvassa, on Pokémon Go edelleen hyvin suosittu ja menestynyt AR-peli. Ei siis ihme, että Niantic yritti hyödyntää samaa ideaa toisen maailmalla menestyneen sarjan, Harry Potterin, kanssa Wizards Uniten muodossa.

HP: Wizards Unitessa Pokémon Gon pelimekaniikat on yritetty kääntää uuteen peliin lähes yksi yhteen kopioimalla.

Pokémon Gossa vastaan mönkiviä otuksia heiteltiin poképalloilla. HP: Wizards Unitessa AR-grafiikoilla tosimaailmaan ilmestyviä Harry Potterista tuttuja maagisia olioita pitää sen sijaan sohottaa erilaisilla taioilla. Käytännössä ruudulle ilmestyy kuvio joka pelaajan täytyy piirtää sormellaan loitsun käyttämiseksi.

Pelaaja ei voi valita itse sopivaa loitsua, vaan sama loitsukuvio toistetaan ottelussa niin monta kertaa kuin on tarpeellista. Pelaajan voittoon päättyneen kamppailun lopuksi haastettu otus ilmestyy pelaajan tarrakuvamaiseen kokoelmakirjaan.

HP: Wizards Unite on kääntänyt myös Pokémon Gosta tutut AR-maailman kohteet omikseen. Pokéstoppien sijasta pelaaja vierailee Inneissä ja Green Houseissa. Salien sijaan haastetaan Fortresseja eli linnoituksia ja munien sijaan käveltyjä kilometrejä kerätään paikkojen välisiä portteja avaaviin portkeyihin.

Lähdimme testaamaan HP: Wizards Unitea porukalla, johon kuului sekä Harry Potter -sarjan suuria faneja että nuorempia lapsia, joita Pokémon Go on liikuttanut jo useamman vuoden. Testin jälkeen kaikkien mielipide HP: Wizards Uniten suurimmasta ongelmasta oli sama: peli on sekava eikä se tarjoa selvää punaista lankaa sille, miksi AR-otuksia pitää keräillä.

Pokémonien nappaamiselle oli Pokémon Gon tapauksessa looginen selitys, sillä koko pelisarjan idea on ollut ammoisista ajoista lähtien ”Gotta catch ’em all!”. HP: Wizards Uniten tapauksessa vastaan tulevien otusten keräilylle ei ole sen sijaan yhtä itsestään selvää syytä.

Mikäli HP: Wizards Uniten tarina kiinnostaa, täytyy kuunnella pelaajaa opastavien hahmojen monimutkaisia selityksiä siitä, kuinka maailma on vaarassa ja miksi olioiden kohtaaminen loitsuin on tärkeää. Pitkävetoiset löpinät eivät uponneet edes kovan luokan Harry Potter -faneihin, siinä missä nuorempia pelaajia ne turhauttivat vielä enemmän.

Samojen kuvioiden piirtely ja taikojen loihtiminen ei ole itsessään kovin hauskaa, eikä keräilykään tuota iloa jos ei tiedä miksi ja mitä keräilee. HP: Wizards Unite lataa varsinkin alussa pelaajan naamalle valtavan määrän informaatiota pelimekaniikoista, eikä käyttöliittymä ole kovin intuitiivinen. Varsinkin testiryhmän lapset kyllästyivät HP: Wizards Uniteen hyvin nopeasti ja jatkoivat sen sijaan Pokémon Gon pelaamista.

Sekavuutensa lisäksi HP: Wizards Unite kärsii Pokémon Gosta tutusta ongelmasta. Mikäli peliä pelaa pienemmässä kylässä tai kaupungissa, ei AR-kohteita kuten Innejä ole kuin harvakseltaan siellä sun täällä. Muutenkin HP: Wizards Uniten maailma tuntui oudon tyhjältä. Siinä missä Pokémon Gossa uusia pokémoneja tupsahtelee esiin tuon tuosta, sai HP: Wizards Unitessa kohtaamisia etsiä välillä melko kauan.

Myöskään teknisiltä haasteilta ei vältytty. Sovellus kaatuili tuon tuosta eikä se pyörinyt sulavasti varsinkaan nuorempien pelaajien heikkotehoisemmilla puhelimilla. Kokonaisuutena HP: Wizards Unite ei onnistunutkaan vakuuttamaan ketään testiryhmän jäsenistä.

Harry Potter: Wizards Unite on ladattavissa ilmaiseksi Androidille Play Storesta ja iOSille App Storesta.

HARRY POTTER: WIZARDS UNITE

”Harry Potter: Wizards Unite ei onnistu toistamaan Pokémon Gon taikatemppua.”