UUSIMMAT

Arvostelu: Harry Potter: Wizards Unite on sekamelska, joka hukkaa Pokémon Gon taian

04.07.2019 20:00 | Ilari Hauhia | 5

Harry Potter: Wizards Unite on Nianticin uusin AR-peli, joka yrittää tehdä Pokémon Gon reseptillä uuden kakun. Ikävä kyllä tuloksena on lässähtänyt sekamelska, joka ei onnistu säilyttämään Pokémon Gon taikaa. 


Julkaisupäivä: 21.6.2019
Studio: Niantic, Portkey Games
Julkaisija: Niantic, WB Games
Saatavilla: Android ja iOS
Pelaajia: 1
Ikäraja: 7
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 5 tuntia


Pokémon Gon julkaisun aikaan koko maailma tuntui menneen sekaisin. Lapset ja aikuiset lähtivät puhelimet tanassa ulos liikkumaan, nappaamaan taskuhirviöitä ja pitämään hauskaa. Resepti oli yksinkertainen ja toimiva – tavoitteena oli täydentää omaa kokoelmaa mahdollisimman monella erilaisella pokémonilla.

Vaikka suurin villitys suli muutamassa kuukaudessa eikä pokémonien metsästäjiä välttämättä näy enää yhtä lailla katukuvassa, on Pokémon Go edelleen hyvin suosittu ja menestynyt AR-peli. Ei siis ihme, että Niantic yritti hyödyntää samaa ideaa toisen maailmalla menestyneen sarjan, Harry Potterin, kanssa Wizards Uniten muodossa.

HP: Wizards Unitessa Pokémon Gon pelimekaniikat on yritetty kääntää uuteen peliin lähes yksi yhteen kopioimalla.

Pokémon Gossa vastaan mönkiviä otuksia heiteltiin poképalloilla. HP: Wizards Unitessa AR-grafiikoilla tosimaailmaan ilmestyviä Harry Potterista tuttuja maagisia olioita pitää sen sijaan sohottaa erilaisilla taioilla. Käytännössä ruudulle ilmestyy kuvio joka pelaajan täytyy piirtää sormellaan loitsun käyttämiseksi.

Pelaaja ei voi valita itse sopivaa loitsua, vaan sama loitsukuvio toistetaan ottelussa niin monta kertaa kuin on tarpeellista. Pelaajan voittoon päättyneen kamppailun lopuksi haastettu otus ilmestyy pelaajan tarrakuvamaiseen kokoelmakirjaan.

HP: Wizards Unite on kääntänyt myös Pokémon Gosta tutut AR-maailman kohteet omikseen. Pokéstoppien sijasta pelaaja vierailee Inneissä ja Green Houseissa. Salien sijaan haastetaan Fortresseja eli linnoituksia ja munien sijaan käveltyjä kilometrejä kerätään paikkojen välisiä portteja avaaviin portkeyihin.

Lähdimme testaamaan HP: Wizards Unitea porukalla, johon kuului sekä Harry Potter -sarjan suuria faneja että nuorempia lapsia, joita Pokémon Go on liikuttanut jo useamman vuoden. Testin jälkeen kaikkien mielipide HP: Wizards Uniten suurimmasta ongelmasta oli sama: peli on sekava eikä se tarjoa selvää punaista lankaa sille, miksi AR-otuksia pitää keräillä.

Pokémonien nappaamiselle oli Pokémon Gon tapauksessa looginen selitys, sillä koko pelisarjan idea on ollut ammoisista ajoista lähtien ”Gotta catch ’em all!”. HP: Wizards Uniten tapauksessa vastaan tulevien otusten keräilylle ei ole sen sijaan yhtä itsestään selvää syytä.

Mikäli HP: Wizards Uniten tarina kiinnostaa, täytyy kuunnella pelaajaa opastavien hahmojen monimutkaisia selityksiä siitä, kuinka maailma on vaarassa ja miksi olioiden kohtaaminen loitsuin on tärkeää. Pitkävetoiset löpinät eivät uponneet edes kovan luokan Harry Potter -faneihin, siinä missä nuorempia pelaajia ne turhauttivat vielä enemmän.

Samojen kuvioiden piirtely ja taikojen loihtiminen ei ole itsessään kovin hauskaa, eikä keräilykään tuota iloa jos ei tiedä miksi ja mitä keräilee. HP: Wizards Unite lataa varsinkin alussa pelaajan naamalle valtavan määrän informaatiota pelimekaniikoista, eikä käyttöliittymä ole kovin intuitiivinen. Varsinkin testiryhmän lapset kyllästyivät HP: Wizards Uniteen hyvin nopeasti ja jatkoivat sen sijaan Pokémon Gon pelaamista.

Sekavuutensa lisäksi HP: Wizards Unite kärsii Pokémon Gosta tutusta ongelmasta. Mikäli peliä pelaa pienemmässä kylässä tai kaupungissa, ei AR-kohteita kuten Innejä ole kuin harvakseltaan siellä sun täällä. Muutenkin HP: Wizards Uniten maailma tuntui oudon tyhjältä. Siinä missä Pokémon Gossa uusia pokémoneja tupsahtelee esiin tuon tuosta, sai HP: Wizards Unitessa kohtaamisia etsiä välillä melko kauan.

Myöskään teknisiltä haasteilta ei vältytty. Sovellus kaatuili tuon tuosta eikä se pyörinyt sulavasti varsinkaan nuorempien pelaajien heikkotehoisemmilla puhelimilla. Kokonaisuutena HP: Wizards Unite ei onnistunutkaan vakuuttamaan ketään testiryhmän jäsenistä.

Harry Potter: Wizards Unite on ladattavissa ilmaiseksi Androidille Play Storesta ja iOSille App Storesta.

HARRY POTTER: WIZARDS UNITE

”Harry Potter: Wizards Unite ei onnistu toistamaan Pokémon Gon taikatemppua.”

Keskustelu

Oma mielipide taas on, että Wizards United on jopa Pokemon GO:ta parempi peli aikuiselle pelaajalle.

Mitä taustatarinaan tulee, niin ymmärrän, että lapsille englanniksi kerrottu tarina voi jäädä epäselväksi, mutta jos pelaajaksi itseään kutsuva aikuinen arvostelija ei jaksa lukea muutamaa hassua tekstipätkää niin että ymmärtäisi, niin voitaneen sanoa vian olevan käyttäjässä.

Tässä kuitenkin tiivistelmä: On tapahtunut Katastrofi (The Calamity), jossa Taikamaailman olennot ja esineet vuotavat jästimaailman puolelle. Pelaaja on taikaministerion SOS-osaston agentti, jonka tehtävä on palauttaa otukset takaisin oikeille paikoilleen ja näin estää taikamaailman paljastuminen jästeille.

Se mikä, miksi ja kenen ansiosta Calamity on syntynyt on sitten osa tarinan mysteeriä, joka raottuu sitä mukaa, kun pelaaja löytää tarinaa valottavia dokumentteja maastosta. Vähän ihmettelen miksi arvostelijan mielestä tarinan pitäisi olla niin selkeä, että sen ymmärtää parissa sekunnissa? Oliko tälle mitään perustetta vai onko Pokemon GO:n tyyli muka ainoa oikea tapa tehdä tämän tyylistä peliä?

Minulle Wizards Unite on ollut parempi kokemus juuri siitä syystä, että siinä on etenemisen meininkiä ja Pokemonia syvällisemmin roolipelimekaniikat. Pokemonin karkkisekoilu ja liike- ja IV-viidakon luoviminen jos joku on epäselvää verrattuna Wizards Unite kykypuusysteemiin.

Itsellä jäi Pokemon Go alkumetreille kun en päässyt alussa mukaan, joten ajattelin hypätä heti Potterin kelkkaan. Peli on kyllä nimenomaan sekamelska, mutta joukkoon mahtuu jotain hyvääkin.

Minkä ihmeen takia pelistä on pitänyt tehdä niin kovasti Pokemon kopio. Näin muutaman vuoden jälkeen aktiivisin on lopettanut jo edeltäjänsä, eikä mekaniikka ole enää itsessään kiinnostava. Motivaatio keräilyyn on hakusessa, kun asetelma ei ole "realistinen". Montako sataa Slytherinen oppilasta on muutettu ferretiksi ja kuinka monta tuhatta toukkaa leijailee kuplien sisällä.

Ongelmana on myös pelin juoni, tai oikeastaan sen seuraaminen. On todella raskasta lukea puhekuplia, joita ilmestyy levelupeilla ja archiementeillä. Edellisiä unohtaa, ja Pottereista tutut sanaväännelmät sekoittavat homman lopullisesti. Juoni mobiilipelissä on vähän kuin sinulle annettu sipsipussi, josta on jäljellä vain murut. Saat jotain, mutta enimmäkseen vituttaa. Olisiko lisenssillä pitänyt lähteä kehittämään jotain aivan muuta.

Androideilla peli yhä vieläkin kaatuu, kun yrittää päänäkymästä tai ihan mistä vaan päästä profiilinsa, jos GPS on päällä. Koko kehityksen aikana pelin kaatavat painike vain sattui jäämään huomaamatta. No, sen takana on yksi pelin loputtoman sekavista valikoista. Jokaisen nappulan takaa löytyy jos jonkinlaista kerättävää ja säädettävää. Liikaa ja liian pinnallista.

Tappelumekaniikatkin ovat päivän jälkeen tylsiä. Kuinka hienoa olisikaan tehdä jotain sarjoja tai taistella intensiivisesti jotain vastaan. Ei, hitaasti seurataan ohjeita ruudulla ja spämmätään samaa loitsuja kunnes onnistuu. Wow. Pokemonissa pallon heittely ei rasittanut, kun peli oli muutenkin kevyt, mutta tältä odottaisi jotain parempaa. Edelleen, olisiko pitänyt tehdä jotain muuta.

Omalla kohdalla kuitenkin otukset ja tavarat jaksavat vieläkin viehättää. Niitä tulee vastaan aika hyvin ja variaatioitakin löytyy. Myös portkeysit (munat) on ihan hauskoja, kun pitää astella portista AR-huoneeseen.

Ja se kusipää, joka keksi että kasvihuoneessa itse kylvetyt kasvit voi keräillä kuka vain, pitäisi vähintään potkia pihalle koko kehittäjäyhteisöstä. T: kaikki siemenet meni.

Mitä näitä lueskellu, niin ehkä sitä ite vaan jatkan Ingressin parissa, "aikuiseen makuun" ehkä kait paras?

Painostaja

Ja se kusipää, joka keksi että kasvihuoneessa itse kylvetyt kasvit voi keräillä kuka vain, pitäisi vähintään potkia pihalle koko kehittäjäyhteisöstä. T: kaikki siemenet meni.

En ole itsekään vielä ihan tajunnut kasvihuonesysteemiä, mutta käsitykseni on, että kasveja ei voi viedä toisen nenän edestä, vaan jokainen voi ne kerätä omassa pelissään. Typeryys tulee kuitenkin siinä, että siementen itäminen kestää useampia tunteja ja sitten ne ovat kerättävissä paikalla vain tunnin. Käytännössä ajoittaminen on siis lähes mahdotonta, ellei ole tosiaan koko päivää aikaa kytätä näitä kasvihuoneita. Toivotaan, että tähän on parannusta luvassa, koska harvinaisempia ainesosia löytyy todella harvoin ja ainesten korvaaminen rahalla on kallista puuhaa. Siinäpä tosin varmaan se syy, miksi kasvattelusta on tehty niin saamarin epäkäytännöllistä puuhaa.

Mitä taisteluun tulee, niin oletko jo testannut Wizard Challengejä? Ne tuo hommaan vähän lisää syvyyttä, koska niitä voi tai vaikeammilla tasoilla itse asiassa täytyy suorittaa kavereiden tai random ohikulkijoiden kanssa, koska kerroksessa on useita haastavia monstereita ja yhteispeli hahmoluokkien kesken alkaa nousta aika äkkiä arvoon arvaamattomaan. Esimerkkinä Magizoologistilla kyvyt keskittyy kavereiden parantamiseen ja esim. Auror on taas DPS-hahmo, jolla tehdään vahinkoa, mutta oman staminan suhteen täytyy turvautua jo kavereiden apuun. Kehitys tapahtuu kykypuusta skillejä ja loitusja ostamalla ja parantelemalla. Ei mitään rakettitiedettä tämäkään, mutta selvästi Pokemon GO:ta hauskempi ja pelimäisempi systeemi minusta.

P.S. Nyt vasta huomasin, että arvostelija on pelannut peliä arvostelua varten vain 5 tuntia. Onkohan vähän turhan kiireellä lähdetty nyt tekstiä tuottamaan? En ihmettele enää miksi Challengeistä tai hahmonkehityksestä ei ole arvostelussa juuri mitään asiaa, kun tuskin tuossa ajassa on ehtinyt niihin syventymään lainkaan. Samoin tuo kritisoitu tekstipainotteisuus höllää aika reippasti, kun on päässyt yli ns. tutoriaalivaiheesta. Minun pelissä tekstiä tulee enää hyvin harvakseltaan vain tarinaesineiden ja -tehtävien suorittamisen yhteydessä, mutta alkutunteina peli kieltämättä puski tekstiä liikaa.

Kyllä se alkuperäinen Ingress on aikuisempaan makuun. Pelihän pääsisi jo kohta kouluunkin :rolleyes:

Juu Ingress:in portaaleja kuitenkin käyttävät nämä uudemmat pelit ja sen kautta niitä pystyy myös luomaan. Joutuu vain pelaamaan sen muutaman kuukauden, että tulee tarpeeksi lvl:itä niiden submittaamiseen.

Muropaketin uusimmat