UUSIMMAT

Haastattelussa Big Game -ohjaaja Jalmari Helander: ”Samuel L. Jackson saatiin mukaan lakimiesten avulla”

16.03.2015 14:28 | Tuukka Hämäläinen

Jalmari Helander

Jalmari Helanderin toinen pitkä elokuva Big Game saa ensi-iltansa torstaina.

Vuoden 2010 Rare Exportsista tunnettu Jalmari Helander ohjasi ison kaliberin toimintaseikkailun, jossa Yhdysvaltain presidentti (Samuel L. Jackson) joutuu kamppailemaan selviytymisestä apunaan suomalaispoika (Onni Tommila).

– Haluttiin tehdä toimintaseikkailu, jossa olisi kuitenkin sydämellinen fiilis, Helander kuvailee projektin syntyä.

– Meillä oli tuottaja Petri Jokirannan kanssa pitkä suunnittelurupeama, ja eräänä päivänä todettiin, että leffan pitäisi olla sitä luokkaa, kuin Air Force One putoaisi taivaalta Suomeen. Se alkoi vitsistä, mutta pian todettiin, että sehän olikin itseasiassa hyvä idea.

Big Gamessa pohjois-suomalaisen pikkukylän poika lähetetään paikallisen perinteen mukaisesti yksin metsästämään keskelle korpea. Samaan aikaan Yhdysvaltain presidentti on saapumassa valtiovierailulle Suomeen, mutta lentokone joutuu terroristihyökkäyksen kohteeksi ja tekee pakkolaskun metsään. Poika kohtaa presidentin ja alkaa yhteinen pakomatka, samalla kun Pentagon tekee kaikkensa pelastaakseen presidentin.

Elokuvan päähenkilö on Rare Exportsin tapaan Onni Tommilan esittämä poika, mutta Helanderin mukaan ei ollut alusta asti selvää, mitä presidentille Suomessa tapahtuisi.

– Oli keksitty, että presidentti putoaa suomalaiseen korpeen, mutta kenet hän siellä kohtaisi? Kesti itseasiassa aika pitkään, ennen kuin päädyttiin siihen, mitä lopullisessa leffassa sitten tapahtuu. Meillä oli aika monia vaihtoehtoja, mutta jossakin vaiheessa tajuttiin, että kontrasti pitää olla mahdollisimman suuri. Että elokuvassa kohtaavat maailman vaikutusvaltaisin ja vähiten vaikutusvaltainen henkilö, joilla onkin lopulta aika samanlaiset ongelmat.

Big Game Onni Tommila (Photo by Stephanie Kulbach)

Kaikki palaa Rare Exportsiin

Rare Exports ei ollut vain tärkeää kokemusta ohjaajalle, vaan Jalmari Helanderin mukaan elokuvan kansainvälinen menestys käytännössä mahdollisti Big Gamen tekemisen.

– Rare Exportsin jälkeen ei enää tarvinnut vakuutella ihmisille, että osaisin kyllä ohjata elokuvan, jos vain saisin mahdollisuuden. Petriä auttoi myös rahoituksen hankinnassa paljon se, että sama Rare Exportsin tiimi oli tekemässä isompaa elokuvaa.

Rare Exports oli sen luokan menestystarina, että Helanderille tarjotaan jatkuvasti ohjaustöitä Hollywoodista. Nuori ohjaaja on kuitenkin päättänyt pysyä Suomessa, vaikka Big Gamen myötä tarjouksia ”vasta tuleekin.”

– Minulla ei ole mitään hinkua Hollywoodiin. Olen myös ylpeä siitä, että olemme Petrin kanssa pystyneet näyttämään, että suomalaisessa elokuvassa voi tehdä tällaista.

– Ne elokuvat, mitä minulle on Hollywoodista tarjottu ovat sellaisia – vaikkapa jotain Marvelin leffoja – joihin löytyy paljon innostuneempia ohjaajia. Jotta lähtisin Hollywoodiin, pitäisi tarinan olla tosi lähellä omaa sydäntä.

Big Gamen jälkeen tulevaisuus on vielä avoin, mutta Helander aikoo pysyä Suomessa – ja seuraava projektikin alkaa jo hitaasti kypsyä.

– Meillä on Petrin kanssa muhimassa yksi idea, joka on vielä isompi kuin edeltäjänsä. Kaikki on tietysti vielä varhaisessa vaiheessa.

Big Game Samuel L Jackson (Photo by Stephanie Kulbach)

Hollywood tuli Suomeen

Vaikka kansainvälisiä tähtiä on tuotu Suomeen ennenkin, esimerkiksi Emilie de Ravin vuoden 2012 Hulluna Saraan -komediassa, on historiallinen hetki nähdä Samuel L. Jackson tähdittämässä Suomessa tuotettua elokuvaa. Miehen buukkaamista projektiin voikin pitää pienenä ihmeenä.

– Samuel L. Jacksonin saaminen mukaan oli aika kiireinen prosessi. Elettiin varhaiskevättä kun käsikirjoitus saatiin sellaiseen kuntoon, että sitä kehtasi näyttää agenteille. Kuvaustenkin piti alkaa jo kesän lopulla, ja Cannesiin mennessä, siis parissa kuukaudessa, piti olla presidentin rooli castattuna.

– Se oli todella stressaavaa aikaa kun tiesi, että jos näyttelijää ei saada, niin kaikki heittää häränpyllyä ja odotellaan taas seuraava vuosi. En tykkää odottelusta, koska sitä elokuvanteko pääasiassa aina on.

– Oli melkoinen helpotus kuulla, että Jackson oli nähnyt Rare Exportsin ja piti Big Gamen ideaa hyvänä. Itse neuvottelut tapahtuivat sitten lakimiesten välillä, enkä voinut muuta kuin toivoa, että saisivat diilin tehtyä.

Big Gamessa on Jacksonin lisäksi joukko muitakin kansainvälisiä tähtiä. Valkokankaalla nähdään muun muassa Thor-leffoista tunnettu Ray Stevenson, Täydelliset naiset -tähti Felicity Huffman, sekä brittiveteraani Jim Broadbent. Työskentely kansainvälisten konkareiden kanssa oli Helanderin mukaan pitkälti samanlaista kuin muidenkin näyttelijöiden, mutta käytännöissä oli eroja.

– Jacksonilla, kuten varmasti muillakin kovan luokan näyttelijöillä, on aika tarkat säännöt kuvauksissa. Siellä ei esimerkiksi seisotella näyttelijää turhanpäiten, vaan Jackson kutsutaan paikalle vasta sitten, kun kaikki on oikeasti valmista.

– Minulle on helpompaa, kun suomalaisten näyttelijöiden kanssa viettää aikaa koko ajan yhdessä. Vaikka kukaan näyttelijä ei varmaan odottelusta tykkää, niin eivät ne nyt ainakaan kehtaa sanoa, että en mä nyt tässä jaksa seisoskella.

Big Game (Photo by Stephanie Kulbach)

Matka mielikuvituksen Lappiin

Jalmari Helander mieltää Big Gamen suomalaiseksi elokuvaksi ja hänen mielestään projekti on valmis vasta Suomen ensi-illan myötä. Suomalaiskatsojat löytävätkin varmasti elokuvasta paljon sellaista, mikä ei kansainväliselle yleisölle aukea, mutta yksi asia saattaa kummastuttaa: Miten Lapissa onkin yhtäkkiä niin paljon korkeita vuoristoja?

Suurin osa Big Gamen kuvauksista tehtiin Saksassa, mihin oli Helanderin mukaan monia syitä. Lapissa elokuvaa olisi ollut mahdotonta kuvata jo studiovaatimusten vuoksi.

– Jos halutaan tehdä iso seikkailuelokuva, joka näyttää isolta, niin lokaatiot ovat siinä tärkeitä. Kun ei ole varaa tehdä kaikkea viimeisen päälle, kannattaa valita kuvauspaikka, joka jo lähtökohtaisesti on tosi vaikuttava. Halusin, että elokuvasta tulee isot seikkailufiilikset, ja toivon, ettei se ole ihmisille mikään kynnyskysymys. Minun mielikuvitukseni Lappi näyttää tällä kertaa tältä.

– Olisi tietysti voitu hakea myös sellaista Jäniksen vuosi -estetiikkaa. Että oltaisiin seisty jossain suossa ja hyttyset olisi syöneet Jacksonin. Mutta se olisi ollut ihan toinen elokuva.

Lue Big Gamen arvostelu täältä:

Big Gamessa on sopivasti seikkailun makua