Ilman Oscareita jäänyt American Hustle on yksi vuoden yliarvostetuimmista elokuvista

07.03.2014 11:20 | Muropaketin toimitus

American HustleEnsi-ilta: 7.3.2013
Alkuperäisnimi: American Hustle
Ohjaaja: David O. Russell
Käsikirjoittaja: Eric Singer & David O. Russell
Pääosissa: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence & Jeremy Renner
Pituus: 138 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Huijarit jäävät kiinni ja jatkavat huijaamista yhteistyössä FBI:n kanssa

2,5/5

Unelmien pelikirjan ja Taistelijan ohjaaja David O. Russell yrittää tehdä oman Suuren Amerikkalaisen Tarinansa, mutta haukkaa liian suuren palan. Tuloksena on sekasotku, joka on kuitenkin täynnä hienoja näyttelijäsuorituksia.

American Hustle kertoo heti alussa, että se ”perustuu jonkin verran tositapahtumiin”. Lopputeksteissä mainitaan sen olevan kuitenkin fiktiota. Elokuva kertoo huijareista, ja se yrittää huijata myös katsojaa. Inspiraationa on kuitenkin ollut oikea tapaus, niin sanottu Abscam.

Tarinan keskiössä on Christian Balen esittämä huijari Rosenfeld ja hänen rakastajatar-rikoskumppaninsa Sydney Prosser (Amy Adams). Bradley Cooperin esittämä FBI-agentti saa heidät kiinni, ja pariskunta joutuu pakosta tekemään yhteistyötä virkavallan kanssa. Parivaljakko jatkaa ihmisten huijaamista, mutta nyt tarkoituksena on saada korkeissa viroissa olevia politikkoja kiinni lahjusten ottamisesta. Asioita sotkevat entisestään Rosenfeldin sekopäisen maaninen vaimo (Jennifer Lawrence) ja Jeremy Rennerin esittämä ahne pormestari.

David O. Russellin kaksi edellistä elokuvaa Unelmien pelikirja ja Taistelija olivat oikein passeleita esityksiä. Nyt Russell haukkaa liian suuren palan ja lopputuloksena on sekasotku. American Hustlen saamia ylistäviä arvioita ei voi käsittää. Se sai kymmenen Oscar-ehdokkuutta, mutta ei lopulta voittanut ainuttakaan patsasta. Hyvä niin, sillä elokuva on aivan yliarvostettu.

American Hustle

Sydänkohtaus.

Se on ensimmäinen asia, joka tulee mieleen Christian Balen esittämän huijarin ilmestyessä valkokankaalle. Bale on tällä kertaa lihottanut itsestään kunnon kaljamahaisen plösön. Treenattu muskelimies, tikkulaiha, liian puntattu, laiha, puntattu ja nyt läski.

Metodinäyttelijä näkee vaivaa ja muokkaa kroppaansa jatkuvasti roolejaan varten. Vaikka moiset operaatiot suorittaisikin ammattilaisen valvonnassa, niin ei touhu kovin terveellistä voi olla. Silti American Hustlessa parasta ovat näyttelijäsuoritukset. Bale, Lawrence, Adams, Renner ja jopa Cooper ovat liekeissä.

David O. Russellin paras päätös on ollut antaa näyttelijöidensä improvisoida. Kaikki esittelevät parasta osaamistaan, myös pienen sivuosan tekevä Robert De Niro. Hän on pitkästä aikaa oikeasti pelottava. Mahtavat näyttelijät eivät kuitenkaan pysty pelastamaan pakettia.

American Hustle

American Hustlen ongelmina ovat käsikirjoitus, leikkaus ja laahava rytmitys. Elokuva yrittää liikaa. Se on samaan aikaan huijaritarina, mafiatrilleri, satiiri, komedia ja muotinäytös. Tarina on kiinnostava, mutta samalla liian pitkä ja siksi puuduttava.

Elokuvan mukaan 1970-luvulla suunnilleen kaikki olivat jonkin sortin huijareita. Komedia syntyy lähinnä hassuista kampauksista ja vaatteista. Koko maailma tuntuu keinotekoiselta, ja niin hienosti kuin näyttelijät vetävätkin, he näyttävät siltä kuin larppaisivat tahallaan överiksi vedettyä 1970-lukua tai olisivat naamiaisissa.

David O. Russell tekee ilmeisen tietoista, mutta valitettavan keskinkertaista Martin Scorsese -pastissia. Pitkät kamera-ajot, kertojaäänet ja takaumat ovat suoraan Mafiaveljistä, Casinosta ja The Wolf of Wall Streetista napattuja. Ja kyllä, samoja keinoja ovat käyttäneet lukemattomat eri ohjaajat, mutta American Hustle yrittää apinoida myös Scorsesen ohjausten tunnelmaa.

American Hustle

American Hustle on täynnä kohtauksia, joilla ei ole yhtikäs mitään tarkoitusta. Jennifer Lawrencen esittämä hölösuinen vaimo siivoaa maanisesti kämppää minuuttitolkulla Live and Let Dien soidessa taustalla. Aiemmin on jo kerrottu, että hahmo on maaninen kaheli. Miksi se pitää vielä erikseen näyttää aivan liian pitkässä kohtauksessa, jää epäselväksi.

Ajankuvaa luovat hittibiisit soivat aivan väärissä kohdissa, ja teemoiltaan kohtauksen kanssa ristiriidassa olevat laulut tuntuvat päälleliimatuilta. Eri tyylejä sekoittavan elokuvan mikään osa-alue ei tunnu toimivan.

Kaikesta huolimatta American Hustle ei ole huono elokuva. Se on vain kovin keskinkertainen esitys ohjaajalta, jolta on lupa odottaa paljon enemmän.

PlusMiinusNolla:

+ Kaikki näyttelijät
– Kiinnostava tarina leviää käsiin