Uusimmat

Zenfone 4 Pro

26.09.2017 15:00 Juha Uotila

Zenfone 4 Pro

 

Malliston lippulaiva Asus Zenfone 4 Pro sisältää markkinoiden parasta rautaa, ja sen tehoista vastaakin yllätyksettömästi Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri ja kuusi gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa on 128 gigatavua, jota voi kasvattaa vielä microSD-muistikortilla.

Puhelimen rakenne koostuu lasisesta etu- ja takakannesta sekä alumiinikehyksestä. Laitteen takakanteen on tuotu myös mustassa värivaihtoehdossa Asuksen Zenbookeissakin nähty heijastusefekti, jonka keskipisteenä on Asuksen logo.

Zenfone4 Pro’ssa pystyy käyttämään kahta SIM-korttia. Asus on myös pakannut laitteen sisuksiin hyvän kokoisen 3600 milliampeeritunnin akun, jonka pitäisi taata jopa kahden päivän akkukesto.

Puhelimen sormenjälkilukija on sijoitettu etupuolelle näytön alle. Julkaisutilaisuudessa testattu sormenjälkitunnistin tuntui toimivan moitteetta ja vikkelästi eikä virhetunnistuksia lyhyen testijakson aikana saatu aikaiseksi.

Zenfone 4 Pro tuntuu kädessä jykevältä. Rakenne on laadukasta eikä minkäänlaisia nitinää saa aikaiseksi laitetta voimakkaastikaan vääntämällä. Puhelimella on painoa jykevät 175 grammaa, mutta laite tuntuu kädessä huomattavasti kevyemmältä.

Puhelimen ulkonäkö ei kerää vuonna 2017 ylimääräisiä tyylipisteitä, vaan Asus luottaa ehkä hiukan vanhahtavaan, mutta kuitenkin omalla tavallaan kauniiseen designiin. Varsinkin tumman väriversion takapuolella oleva ”heijastusefekti” tuo ulkonäköön mukavan pienen vivahteen.

Laitteen 5,5 tuuman AMOLED-näyttö on resoluutioltaan 1920 x 1080 pikseliä, ja sen pystyy 500 nitin maksimikirkkauteen. Julkaisutilaisuuden valaistuksessa näytön laatua ei tällä hetkellä pysty sen tarkemmin kommentoimaan, mutta näyttö vaikutti laadukkaalta AMOLED-paneelilta.

Kuten mainitsimme, on kaikkien Zenfone 4- puhelinten päämyyntivaltti laitteiden tuplakamera. Zenfone4 Pro sisältää laitekavalkadista monipuolisimman kameran. Laitteen takakamera koostuu kahdesta kennosta, joista pääkamera on 12 megapikselinen, ja se sisältää optisen kuvanvakaimen.

Pääkameran aukkoarvo on myös kohtuullisen valovoimainen f1.7, ja kennon pikselikoko on suuri 1,4 mikrometriä.

Pääkamera käyttää tarkennukseen Asuksen TriTech+ -tekniikkaa, joka sisältää dual pixel -vaihetarkennuksen, lasertarkennuksen ja automaattisen kohteen seurannan. Laitteen toinen kamera on telekamera, jolla mahdollistetaan optinen, häviötön 2x-zoomaus. Zoomia löytyy aina kymmenkertaiseen asti. Telekamerassa on Sonyn IMX351-kenno, ja sen aukkoarvo on f2.6.

Videokuvaukseen Zenfone 4 Pro tarjoaa normaalin 4K-kuvauslaadun 30 FPS:n nopeudella, mutta 1080p-videota voi nyt kuvata myös 120 FPS -laadulla. Emme päässeet laitteen kuvanlaatua sen enempää julkaisutapahtumassa tarkastelemaan, mutta nopealla tutkinnalla kuvanlaatu näyttää hyvältä niin videossa kuin valokuvissa. Esittelylaitteista emme myöskään saaneet kuvia ulos, joten niiden laadusta ei sen tarkemmin voi tällä hetkellä sanoa. Palaamme asiaan testiartikkelin myötä.

Asus myös mainitse Zenfone 4 Pro -puhelimen kykenevän ensimmäisenä laitteena maksimissaan yhden gigabitin sekuntisiirtonopeuksiin. Tästä kiitos kuuluu yhteistyölle Qualcommin ja sen Snapdragon 835 -piirin mukana tulevan kategoria 16 LTE -modeemin kanssa.

Ohjelmistopuolella laite käyttää Androidin versiota 7.1.1, ja Asuksen omaa ZenUI -käyttöliittymän versiota 4.0. Asuksen aikaisempia puhelimia on kritisoitu raskaasti muokatusta käyttöliittymästä sekä useista valmiiksi asennetuista lisäohjelmista.

ZenUI4.0-versiossa käyttöliittymää on virtaviivaistettu ja tuotu värimaailmaltaan lähemmäs puhdasta Androidia. Puhelimen mukana ei tule enää isoa kasaa valmiiksi asennettuja ohjelmia, vaan mukana kolmansien osapuolien ohjelmistoa edustavat ainoastaan Facebook- ja Instagram-sovellukset.

ZenUI 4.0 vaikuttaa edelleen hiukan raskaalta, ja asetusvalikosta löytyykin jos jonkinlaista laitteen hallintaan liittyvää apuohjelmaa. Laitteen suorituskyky ei kuitenkaan tuntunut yskivän, ja selailu ja käyttöliittymän käyttö vaikutti täysin sulavalta. Zenfone 4 -sarja tulee myös saamaan Android Oreo -päivityksen.

Zenfone 4 Pro saapuu Suomessa myyntiin loka–marraskuussa mustana ja valkoisena. Laitteen suositushinta on 899 euroa, joka näin ensikuulemalta tuntuu hiukan liian kovalta. Palaamme laitteeseen testiartikkelin myötä myöhemmin loppuvuodesta.

Zenfone 4 Pron tekniset tiedot

  • Käyttöjärjestelmä: Android 7 Nougat + ZenUI 4.0
  • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 835
  • Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia (LPDDR4X), 128 gigatavua tallennusmuistia
  • Näyttö: 5,5 tuuman AMOLED-näyttö, 1920 × 1080 pikseliä, kirkkaus 500 nitiä
  • Kamerat: Kaksoistakakamerassa 2x-optinen zoom, 12 megapikseliä (optinen kuvanvakain, 25 mm f/1,7, Sony IMX362, 1,4 mikronia, dual pixel PDAF) ja 16 megapikseliä (50 mm f2,6, PDAF, Sony IMX351) 4K 30 FPS ja 1080p 120 FPS -videokuvaus. Etukamera 8 megapikseliä (f1,9, Sony IMX319, 1,4 mikronia, PDAF, 88 asteen laajakulma)
  • Korttipaikat: Kaksi SIM-korttipaikkaa, jaettu microSD-muistikorttipaikka
  • Yhteydet: 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (1 Gbit/s, kat. 16, 3CA), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ad, Bluetooth 5.0, NFC, GPS / GLONASS / BDS -paikannus
  • Äänentoisto: Stereokaiuttimet ja DTS headphone:X 7.1 -tilaäänituki kuulokkeille
  • Akku: 3 600 milliampeeritunnin akku ja 18 W -pikalataus
  • Mitat ja paino: 156,9 x 75,6 x 7,6 millimetriä, 175 grammaa
  • Muuta: Alumiini- ja lasirakenne, sormenjälkitunnistin edessä, USB-C-liitäntä

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Zenfone 4 Pro
  3. Zenfone 4
  4. Zenfone 4 Selfie Pro
  5. Zenfone 4 Max
  6. Yhteenveto