UUSIMMAT

Testissä huippupuhelimien kamerat – Vastakkain Applen, Honorin, Huawein, Nokian ja Samsungin uutuusmallit

29.04.2019 12:01 | Osku Kannisto ja Kai Taipale. Mittaukset: Risto Niska ja Aleksi Herttua

Miten huippupuhelinten kamerat pärjäävät käytännössä? Testasimme viisi huippupuhelinta tutuissa ja haastavammissa kuvaustehtävissä. Kuvanlaadun ohella tarkastimme kameroiden toiminnan luotettavuuden. Parasta voi pitää suorastaan erinomaisena, mutta heikoin ei automaattikamerana suoranaisesti loista.

Muropaketti otti kerralla käsiinsä viisi tämän hetken mielenkiintoisinta kamerapuhelinta. Kävimme läpi samoissa kuvausolosuhteissa yleisimpiä kuvausskenaarioita sekä hämäräkuvauksen, joka on noussut kilpailluksi ominaisuudeksi puhelimissa.

Testipuhelimet linkitettyinä alkuperäisiin Muropaketin testeihin:

Testikuvaus suoritettiin käyttämällä puhelinten kuvausautomatiikkaa ja tekoälyä, joilla ne eroavat edukseen perinteisistä kameroista. Kuvat otettiin käyttäen puhelimen ehdottamia automaattiasetuksia valotuksen sekä mahdollisen tekoälyn perusteella.

Kameroilla siis kuvattiin kuten puhelimen suunnittelijat ovat kameraa tarkoittaneet käytettäväksi. Käytännössä kuvien pitäisi olla heti valmiita vähintäänkin jaettaviksi some-palveluissa.

Testeissä tarkastettiin vain pääkameran/-kameroiden toiminta kuvia ottaessa. Vertailussa ei otettu kuvia selfie-kameralla eikä videoita. Tuloksia ei siis voi yleistää etukameraa ja videota kattavaksi.

Kaikki kuvat otettiin kolme kertaa. Kolmesta otoksesta valittiin vertailuun silmämääräisesti parhaiten onnistunut. Useamman kuvan oton perimmäinen tarkoitus oli varmistaa kameroiden luotettavuus eri kuvaustilanteissa tarkennuksen, vakautuksen toimivuuden ja valotuksen osalta. Jos kuvakolmikossa on selkeää heittelyä laadussa, ei kameran luotettavuus ainakaan kriittisissä ”one-time”-tilanteissa ole hyvä.

Kuvat arvioitiin kahden kokeneen silmäparin toimesta. Hyväksi kuvaksi arvioitiin luonnollisen elävä – muttei kuitenkaan liioiteltu kuva. Kuvassa kohde erottuu edukseen, valotus on tasapainoinen, tarkkuus hyvä eikä kohina pilaa lopputulosta. Hyvää kuvaa on mukava jakaa sekä tulostaa ilman jälkikäsittelyäkin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkokuvaukset
  3. Zoomi ja kuvaus vähässä valossa
  4. Kuvauksen luotettavuus ja toimintavarmuus, mittaukset sekä yhteenveto