Uusimmat

Kamera

14.06.2018 20:00 Kai Taipale

Kamera

OnePlus-mallien lievä kompastuskivi on tähän mennessä ollut kamera. Ei niin, että ne olisivat olleet suorastaan huonoja, mutta tällä osa-alueella perinteisemmät merkit, kuten Samsung ja Huawei, ovat yksinkertaisesti suoriutuneet paremmin. OnePlus on toki aiemminkin kertonut parantaneensa kameran ominaisuuksia merkittävästi, mutta totuus ei ole ollut aivan yhtä pätevä. Myös OnePlus 6 -mallin kanssa on luvattu merkittäviä parannuksia.

Tällä kertaa onkin tarjolla pari ominaisuutta, joiden myötä on jo lupa odottaa kuvanlaadun kohenemista. Ensimmäinen on pääkameran kasvanut kennon pikselikoko, joka on nyt 1,22 mikrometriä. Tämä enteilee parempaa suorituskykyä, kun valoa on käytössä niukasti.

Lisäksi pääkamerassa on nyt käytössä myös optinen kuvanvakain, jota viimeisimmissä OnePlus-malleissa ei ole nähty. Sitä on kuitenkin tukemassa myös EIS, eli sähköinen vakain.

Kamera on 6-mallissa siirtynyt kulmasta laitteen keskelle. Kaksoiskameraa hyödynnetään Pysty- eli muotokuvatilassa, jossa bokeh-tehosteen luominen onnistuu kelvollisesti. Edelleen tehoste haksahtaa ajoittain, jolloin kuvassa on havaittavissa pehmeyttä väärissäkin kohdissa.

Kamerassa on käytössä on myös painike kaksinkertaiselle zoomille. Sitä voikin hyvässä valossa käyttää melkoisen huoletta, sillä vaikka kuvista rajaamisen myötä katoaa tarkkuutta, pysyvät ne vielä käyttökelpoisina.

Kamerasovellus on suoraviivainen käyttää. Päänäkymästä voi välittömästi valita video- ja valokuvaustilan väliltä sekä ”pystykuvan”, joka käytännössä siis on taustanpehmennyksen hallitseva muotokuvatila. Pika-asetukset löytyvät niin salamalle, kuvasuhteelle, HDR:lle kuin ajastukselle. Sivuttaispyyhkäisy vaihtaa näiden tilojen välillä.

Perustilassa pääsee suoraan käsiksi myös kaksinkertaisen zoomin painikkeeseen. Ylös pyyhkäisy avaa valikon, josta pääsee vastaavasti käsiksi muihin kuvaustiloihin, kuten Pro- ja panoraama-tilaan.

Takakameroiden kennot tallentavat kuvat 16 (Sony IMX 519)- ja 20 (Sony IMX 376K) -megapikselisinä. Kummankin aukkoarvoksi ilmoitetaan f1.7. Kuvauskäytössä on tarvittaessa myös kaksois-LED-salama.

Etukamera (Sony IMX 371) taltioi sekin kuvat 16-megapikselin tarkkuudella. Uusimman käyttöjärjestelmäpäivityksen myötä muotokuvatila on käytössä myös etukamerassa. Tällöin tausta pehmennetään ohjelmallisesti, kun etukameroissa hyödynnetään kaksoiskameran tarjoamaa syvyystietoa.

Puhelin tottelee valmistajan aiempia malleja paremmin valaistuksen säätöä: kun valitsee kuvasta kirkkaan kohteen, kuva säätyy sen mukaan loppukuvan pimeäksi jäämisen uhalla, tai vastaavasti tumman mukaan valotettuna kirkkaimmat kohdat ovat ylikirkkaita. Kamera ei siis pyri ilman HDR-tilaa liialliseen valoisuuden tasoittamiseen, mikä tarjoaa luonnollisemmat valotukset.

Kokonaisuutena OnePlus 6 on pimeäkuvauksessa kehittynyt vähintään askeleen verran eteenpäin. Puhelimella otetuissa kuvissa yksityiskohtien määrä riittää, eikä kuvankäsittely harrasta yltiöpäistä terävöintiä. Kohinanpoisto on kylläkin edelleen askeleen liian aggressiivinen, mikä näkyy tietyissä tilanteissa yksityiskohtien pehmenemisenä tai jopa katoamisena. Kuvanvakain on kuitenkin selkeä ja arvokas lisä, sillä pimeässäkin otetut kuvat onnistuvat useimmiten tärähtämättä.

Automaattinen HDR-tila kytkeytyy päälle turhan harvoin. Kuvassa pitää olla todella suuria vaihteluita dynamiikassa, ennen kuin kamera näkyy tarpeelliseksi sitä käyttää. Toki HDR on kytkettävissä helposti manuaalisesti, mutta automaattitilassa tämänkin soisi toimivan ilman turhia mietiskelyjä.

OnePlus 6:n kamera voi todeta tekevän lippulaivaluokassa jo perushyvää jälkeä, mutta viimeinen silaus puuttuu. Kuvia ottaessa ei pääse syntymään mitään todellisia vau-hetkiä, vaan pikemminkin yleisfiilis kiteytyy termiin: perus-jees.

OnePlussalle uutta on myös kyky tallentaa monipuolisia hidastusvideoita. Näyttävämpää hidastusta tarjoavan 480 FPS:n kuvaustilan tallennustarkkuus on 720p, mutta maltillisemmalla hidastuksella eli 240 kuvan sekuntivauhdilla tallennus onnistuu Full HD -tarkkuudella.

OnePlussan merkittävän ero esimerkiksi Samsungin Galaxy S9+ tai Sony Xperia XZ2 -mallien superhidastusvideoon on kyky tallentaa merkittävästi pidempiä videoita. Hidastusvideota, oli sitten käytössä kumpi vain hidastusvaihtoehdoista, voi kuvata peräti yhden minuutin verran, kun edellä mainitut kilpailijat tyytyvät sekunteihin.

OnePlussan hidastusvideoon pätee silti sama vaatimus kuin aiemmin mainittuihin kilpailijoihin: kuvaustilanteessa tarvitaan valoa. Hyvässä valossa hidastukset onnistuvat hienosti, mutta valon vähetessä kesäillan tai sisätilojen tasolle, myös laatu tippuu merkittävästi.

Hämärässä kohina ottaa vallan. Kilpailevien lippulaivojen superhidastuksia voi pitää laadukkaampina ja näyttävimpinä, mutta OnePlus on ottanut tuonut miellyttävän lisän kuvausvaihtoehtojen valikoimaan, erityisesti moni voi arvostaa mahdollisuutta pidempiin hidastuksiin.

Perinteinen videotallennus onnistuu luonnollisesti 4K-tarkkuudella ja enintään 60 kuvan sekuntinopeudella, joskin ilman optista kuvanvakautusta. Pudottamalla 4K-kuvataajuuden 30 kuvaan sekunnissa tai tarkkuuden Full HD -tasolle, myös kuvanvakaimet ovat käytössä. Videokuvaus sujuukin nyt OnePlussalla varsin luotettavasti, ja vakaimet toimivat kiitettävästi.

Ohjelmavarustukseen kuuluu myös kevyt videoeditori, jolla leikkaaminen ja suotimien käyttö onnistuu nyt nopeasti ja vaivattomasti.

VIDEOESIMERKKI JA HIDASTUS

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet ja käyttö
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat