Uusimmat

Kamera

05.06.2017 18:00 Juha Uotila

Kamera

Sony Xperia XZs ja XZ Premium ovat ensimmäisiä älypuhelimia, jotka käyttävät Sonyn helmikuussa julkaisemaa kolmikerroksista kamerakennoa. XZ Premiumin 19 megapikselin takakamera pohjautuu Sonyn Exmor RS -sarjaan kuuluvaan IMX400-kennoon. Sen parina on 25 mm:n laajakulmalla sekä f2.0-aukolla varustettu objektiivi. Sony on myös pystynyt parantamaan kameran suljinnopeutta. Nyt Sony lupaileekin uusitun kameran pystyvän ottamaan kuvan 7-8 millisekunnin välein, mikä mahdollistaa erittäin tehokkaan nopean liikkeen pysäyttämisen. Liikkuvien kohteiden kuvaaminen onnistuukin XZ Premiumilla hyvin, ja suljinvääristymätkin on saatu poistettua lähes kokonaan.

19 megapikselin takakamera on myös ensimmäistä kertaa varustettu omalla DRAM-muistikerroksella, joka Sonyn mukaan auttaa kuvaprosessorin toiminnan nopeuteen sekä mahdollistaa uuden 960 FPS -hidastusvideotilan.

Sony ei ole tänäkään vuonna sisällyttänyt kameraansa optista kuvanvakaajaa, joka alkaa olla kilpailijoilla jo vakiovaruste. Sonyn mielestä kuvanvakaaja veisi liikaa tilaa, eikä sitä olisi mahdollista ahtaa nykymittoihin. Väite kuulostaa oudolta, kun otetaan huomioon kuinka isokokoinen puhelin XZ Premium on.

Sonyn erillinen kamerapainike laitteen oikean reunan alalaidassa toimii myös pikanäppäimenä kameralle, ja hetken pohjassa pidettäessä kamerasovellus käynnistyy. Myös virtanäppäintä tuplanäppäämällä saa kameran auki. Kameran asetuksista voidaan määritellä kameran käyttäytyminen eli ottaako kamera myös kuvan / aloittaako videon kuvauksen, kun näppäinoikotietä käytetään, vai käynnistetäänkö pelkästään sovellus.

Sonyn kamerasovellus jatkaa aikaisempien mallien viitoittamalla tiellä, ja on hiukan hidas ja kömpelö käytettävyydeltään. Kameratiloja vaihdellaan sivuttaisilla pyyhkäisyillä ja sovelluksen ylälaidassa näkyy rivi kuvakkeita, joiden avulla näkee, mikä tila on käytössä.

Kamera aukeaa lähtökohtaisesti Sonyn omaan Superior Auto -tilaan, joka vastaa siis muiden puhelinten automaattitilaa. Valinnat löytyvät myös manuaalitilalle, videokuvaukselle ja Sonyn omille kamerasovelluksille. Yksi esimerkki sovelluksen kömpelyydestä on se, että 4K-videokuvaus tulee kaivaa erikseen mainitusta kamerasovellukset -tilasta, eikä sitä ole sisällytetty omana asetuksenaan kameran Video-tilaan.

Jokaisella kameratilalla on erikseen vielä omat asetuksensa, jotka löytyvät kamerasovelluksen vasemman alakulman hammasratas -kuvakkeen takaa. Lisäksi sovelluksessa on omat kuvakkeensa salaman asetukselle (automaatti, päällä, pois, punasilmäisyyden vähennys, taskulamppu) sekä kuvake etu- ja takakameran välillä vaihtamiselle.

Valokuvauksesta enemmän kiinnostuneita varten oleva manuaalitila tarjoaa suorat säädöt valkotasapainolle, suljinnopeudelle, valotuksen kompensoinnille sekä tarkennukselle. Vakavammin kuvaavalle säädöt vaikuttavat kohtuullisen niukoilta. Loput säädöt on etsittävä manuaalitilan asetusvalikosta, josta löytyy manuaalinen ISO-arvon valinta, HDR -tila (on / off), resoluutio, kohteen seuranta sekä valotuksen mittaustapa.

Uusi Exmor RS -kenno pystyy hyvässä valaistuksessa tuottamaan hyvännäköistä jälkeä. Päällisin puolin kuvat näyttävät teräviltä, eikä värejä ole lähdetty juurikaan ylikorostamaan. Kuvia lähemmin tarkastellessa on kuitenkin huomattavissa yksityiskohtien selkeä suttaantumien ja ne muistuttavatkin vesivärimaalauksia.

Sonylla on ollut aikaisemminkin ongelmia kuvien prosessoinnin kanssa, ja näyttää siltä, ettei se edelleenkään ole saanut ohjelmistoaan kuntoon tältä osin. Tuntuu kuin kameraohjelmisto yrittäisi käsitellä kuvia raskaalla kädellä hyvästä valaistuksesta huolimatta. Liikkuvien kohteiden kuvaaminen on tosin XZ Premiumilla huomattavasti helpompaa, ja kamera pystyykin pysäyttämään liikkuvan kohteen ilman kuvan sumenemista tai yksityiskohtien vääristymistä.

Samat prosessointiongelmat ovat edessä myös, kun valo vähenee. Testijakson aikana samat yksityiskohtien puuroutumiset vaikuttivat myös hämärämmällä, tosin rajun jälkikäsittelyn huomasi kuvista jo heti puhelimen ruudulta, ilman sen kummempia kuvien zoomailuja. Ilmeisesti Sonyn tavoitteena on saada jälkikäsittelyn avulla kuvista turha kohina pois, mutta käsittely vaikuttaa todella aggressiiviselta ja tuhoaa samalla kuvista yksityiskohdat.

Kuvien värit Xperia XZ Premium kuitenkin tallentaa suhteellisen neutraaleina, eikä niissä ole käytetty turhaa ylisaturointia, eikä värejä ole muutenkaan lähdetty korostamaan.

Yksi uusi temppu johon uusi Motion Eye -kamera pystyy, on niin sanottu ennakoitu kuvaus. Ominaisuus toimii siten, että jos kuvattava kohde liikkuu todella nopeasti, pystyy kamera ennakoimaan kuvaustilannetta ja tallentaa kuvadataa myös hetken ennen kuin kuvaaja painaa suljinpainiketta/kamerapainiketta. Tämän jälkeen kamera näyttää kaikki otetut kuvat ja käyttäjä voi tallentaa omasta mielestään parhaimman kuvan, tai vaikka kaikki kuvat.

Videopuoli on Sonylla ollut yleensä kunnossa, eikä XZ Premium petä tälläkään kertaa. Normaalisti videoita voi kuvata Full HD tasolla (30/60 FPS) ja kamerasta löytyy erillinen 4K-kuvaustila. 4K-video tallentuu kohtuullisella 54,9 megabittiä sekunnissa bittivirralla ja videon stereoääni tallennetaan 156 kilobittiä sekunnissa -laadulla. Oikeastaan ainoa ongelma tulee puuttuvasta kuvanvakaajasta, joka aiheuttaa videokuvaan pientä rakeisuutta ja repeilyä.

XZ Premiumin suurin valttikortti on sen uuden kuvasensorin kyvykkyys kuvata 960 FPS:n hidastusvideota. Sony kutsuu tilaa Super Slow Motion -tilaksi.

Sony tarjoaa kaksi erilaista mahdollisuutta kuvata superhidastettua kuvaa. Erittäin hidas -tilassa voi kuvata koko lyhyen videopätkän 960 FPS:n nopeudella, jolloin tallenne kestää toistettuna viisi sekuntia. Superhidastus-tilassa kuvaajan on mahdollista erillistä hidastusnappia painamalla tallentaa jatkuvaan videotallennukseen noin 0,2 sekunnin mittainen segmentti, joka näkyy lopullisella videolla kuuden sekunnin pituisena hidastuksena.

Hidastusvideot ovat hienoa katsottavaa, mutta näpäyttämällä aktivoitavien hidastettujen segmenttien kuvaaminen vaatii harjoittelua. Kaikenlaiseen liikkeen kuvaamiseen ei hidastusvideot sovellu, ja hienoin kokemus saadaankin jatkuvaa liikettä sisältävällä videolla. Mahdollista virheellistä painallusta ei myöskään heti saa korjattua, koska kamerassa on pieni viive ennen kuin hidastusvideo on jälleen käytettävissä edellisen segmentin jälkeen.

Superhidastetun videon kuvaus vaatii myös hyvän valaistuksen, ellei videosta halua täysin rakeista, joten parhaat tulokset saadaan hyvin valaistuissa tiloissa tai ulkona. Sisäkäyttöön hidastusvideoista ei ole, ellei sisätilojen valaistus ole todella hyvä.

Vaikka uusi superhidastus-tila tuottaakin hienon näköisiä videoita, on sillä myös omat heikkoutensa. Ymmärrettävistä syistä videota voidaan kuvata vain 720p-laadulla. Lisäksi, kun superhidastus -tila otetaan käyttöön, kameran näkymä muuttuu todella rajattuun ja ahtaaseen näkymään, jossa kuvaaja saa valita kuvauskulmat ja -paikat todella tarkkaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto