Uusimmat

Kickstarter-kusettajat huijaavat Ouyalta rahaa (päivitetty)

28.08.2013 11:00 Miikka Lehtonen

Ouyalla ei mene lujaa. Kickstarter-menestyksestä lähtien firmaa ovat seuranneet vaikeudet toisensa perään. Tuoreinkin yritys kirkastaa julkisuuskuvaa meni vähän reisille, kun firman yritys hankkia yksinoikeuksia muuttui farssiksi.

Indie-konsoli Ouya oli viime vuoden Kickstarter-menestyjiä. Android-pohjaisen pelikonsolin kehittäjät pokkasivat korkealentoisen ja tähdet taivaalta lupaavan kampanjansa avulla kahdeksan miljoonan taalan potin. Ja sitten hymy hyytyi, kun kävi ilmi, että tukijoille oli lupailtu vähän liikoja ja että kahdeksalla miljoonalla ei oikeasti saanut paljon mitään kun puhuttiin uuden konsolin suunnittelusta ja julkaisusta. Lykkäykset seurasivat toisiaan ja tiettävästi kaikilla alkuperäisillä Kickstarter-tukijoilla ei vieläkään ole vuosi sitten maksettuja koneitaan, vaikka niitä myydään jo tavarataloissakin.

Eivätkä farssit siihen päättyneet. Milloin yhtiön PR-tyypit tweettasivat vahingossa viralliselle Twitter-tilille linkin pornosaitille (kuulemma kyseessä oli hassu läppä, mutta todennäköisesti joku kirjoitti URL:n väärään laatikkoon ja huomasi virheensä turhan myöhään), milloin taas firman toimitusjohtaja selitteli satuja haastatteluissa (ettäkö Ouyan analogitikuissa on kuolleita vyöhykkeitä, koska ohjaimiin on jäänyt liimaa? Niinkö se koodi nykyään toimii?). Ei ole hyvin mennyt, ei.

Eikä mene vieläkään. Firman tuorein yritys oli jo ihan hyvä. Ouyalta puuttuu pahasti pelaamisen arvoisia yksinoikeuspelejä, sillä kuten arvata saattoi, suurin osa sen pelivalikoimasta on vasurilla väännettyjä indie-paskeita, jollaisia monet eivät pelaisi ilmaiseksikaan. Pari hyvääkin peliä löytyy, mutta ei niin suurissa määrin, että laitteet kiinnostaisivat suurta yleisöä. Firma pisti osan saamastaan 15 miljoonan taalan rahoituksesta palamaan ja lupasi, että jos joku kickstartaa pelin, joka tienaa vähintään 50 000 taalan budjetin ja lupaa sen olevan Ouya-yksinoikeus vähintään kuuden kuukauden ajan, firma tuplaa kerätyn potin. Lisäksi eniten rahaa kerännyt peli saisi 100 000 taalan bonuksen Hyvä idea, vai mitä? Mutta toteutus… se nyt ei ole ihan samaa tasoa.

Ensinnäkin odotettu kehittäjäryntäys jäi vähän vaisuksi, sillä varteenotettavia yrittäjiä on vain pari. Niistäkin kumpikaan ei näyttänyt saavan pottiaan kasaan ajoissa. Mutta hetkinen! Yllättäen toinen peli, jenkkifutispeli Gridiron Thunder, hyppäsi vain parissa päivässä tavoitteensa yli! Wau! Uusi Kickstarter-menestystarina? No ei ihan. Vaan suoranainen kusetus.

Gridiron Thunderin Kickstarter-tilastot. Yllä päivittäiset lahjoitukset, alla päivittäiset lahjoittajien määrät.

Kickstarter-tilastoja tutkimalla nettietsivät nimittäin huomasivat, että peli oli vetänyt miltei nollalinjaa kaikki muut paitsi neljä päivää keräysajastaan ja että näiden neljän päivän aikana tilille oli kilissyt ensin yli 10 000 ja 5000 taalan potteja ja sitten yli 25 000 taalan settejä, yhteensä yli 75 000 taalaa. Ja tukijoitakin oli vain muutama, sillä keskimääräinen lahjoitussumma oli 621 taalaa. Vertailun vuoksi esimerkiksi megahitti Shadowrun Returnsin keskimääräinen tukija heitti pelin tueksi 51 taalaa. Hämmentävästi juuri kukaan Gridiron Thunderin tukijoista ei kuitenkaan halunnut mitään vastiketta rahoilleen, vaikka selvästi megapotit siihen oikeuttaisivat. Pelikehittäjät olivat selvästi itse heittäneet kaikki säästönsä ja lainansa projektinsa tueksi väärennetyillä nimillä saadakseen Ouyalta pottiinsa 75 000 taalaa ylimääräistä.

Paska temppu, mutta ei suinkaan ainoa. Koko peli kun vaikuttaa puhtaalta vedätykseltä. Tiimi mainostaa, että heillä on muun muassa NFLPA-pelaajajärjestöltä hankittu lisenssi ja sitä kautta lupa käyttää oikeita pelaajia pelissä. Paitsi että… NFLPA:lla, aivan kuten NFL:llä itselläänkin, näyttäisi olevan pelien suhteen yksinoikeusdiili EA:n kanssa. Edessä taitaa siis olla joko pikainen pako Karibialle tai oikeusjuttu. Hämmentävästi tiimi aikoo myös julkaista pelinsä vain muutamia päiviä Kickstarter-kampanjan päättymisen jälkeen, eli pelin laatu tuskin tulee olemaan huimaava. Tämän arveluni tueksi esitän oheisen, vajaan viikon vanhan videon pelistä.

 

Eikä paremmin mene toisellakaan pelillä. Se oli aiheeltaan jo kiinnostavampi: vanhanaikainen naksuttelupeli, jossa tohtori Watson ratkoo rikoksia Sherlock Holmesin seuraillessa perässä. Valitettavasti sekään ei näyttänyt kiinnostavan suurta yleisöä, kunnes yllättäen rahaa puski sisään ovista ja ikkunoista. Nettietsivät syöksyivät taas paikalle katsomaan, kuka peliä olikaan tukenut ja yllätys oli melkoinen: listalta löytyi niin Hollywood-tähtien ja ammattiurheilijoiden kuin kadonneiden ja kuolleiksi oletettujen ihmisten kuvia esikuvaan viittaavilla nimillä varustettuina. Yllättäen juuri kukaan ei ollut koskaan tukenut Kickstarterissa mitään muita projekteja tai tehnyt mitään muutakaan kuin heittänyt tukun massia yhdelle pelille. Harvinaisen härskiä touhua tämäkin.

Tuttuja naamoja löytyy hirveissä ryppäissä, eikä juuri kukaan ole koskaan tehnyt Kickstarterissa muuta kuin tukenut tätä yhtä projektia.

Hämmentävästi tukijoiden listaa katselemalla voi löytää hirvittävän pitkiä pätkiä, joissa maagisesti samalla kirjaimella alkavilla nimillä varustettuja mysteeritukijoita paukahtaa paikalle tukemaan projektia ja häviää sitten kuin pieru digitaalisaharaan. Sattumaa? Tuskin.

Kuuluisa kokki vaihtoi nimensä ja tuki seikkailupeliä? Voi niinkin käydä! Tutkimustyötä teki ”frumpsnake” Something Awful -foorumilla.

Ja tässä kohtaa allekirjoittaneen V-käyrä lähtikin sitten jyrkkään nousuun. Yhteyden löysi jälleen nimimerkki frumpsnake.

Ja entä Ouya? Firmalle on lähetetty yksityiskohtaisia selontekoja siitä, miten heitä nyt kusetetaan, mutta syystä tai toisesta ei tunnu kiinnostavan, sillä vastaukset ovat ”onnittelemme Gridiron Thunderia Kickstarter-menestyksestä!” -tasoa.

Päivitys 11:24

Gamasutra-pelisaitti tavoitti Gridiron Thunder -tiimin edustajan, jolla oli antaa vähintään mielenkiintoinen lausunto. Miekkonen ei suinkaan kiistänyt, etteikö rahoituksessa olisi jotain hämärää, vaan totesi, että mitään ”Kickstarterin tai Ouyan asettamia sopimusehtoja ei ole rikottu”. Lisäksi hän väitti, että tiimillä on ”paljon vaikutusvaltaisia ystäviä, jotka haluavat nähdä pelin onnistuvan ja menestyvän”. Noinkohan?

Päivitys 11:41:

Kuulemma pelin kehitystiimin tunteva nettilähde esittää vaihtoehtoisen teorian tapahtuneesta. Hänen mukaansa Ouyan oli alunperin määrä rahoittaa itse Gridiron Thunderin kehitys, mutta rahat vedettiin pois Ouyan pelikampanjan myötä. Sen sijaan Ouya oli vaatinut pelin julkaisijaa osallistumaan kampanjaansa ja pistämään pelinsä Kickstarteriin kuukausia ennen kuin peli olisi oikeasti ollut valmis esiteltäväksi. Tämä selittäisi aika hyvin videolla nähdyn laadun, mutta myös kääntäisi tietenkin asetelman täysin ympäri. Kyseessä ei olisikaan Ouyalta rahaa kusettava pelijulkaisija, vaan jälleen yksi Ouyan naurettava ja perseelleen mennyt PR-kampanja.

Mikäli tämä on totta, mikä on Elementary, my dear Holmesin tilanne? Onko senkin rahoituksen takana Ouya? En sinänsä yllättyisi, mutta koko soppa alkaa olla sen verran sekava, että hieman huimaa.

Päivitys päättyy.

Tällaista perseilyä tällä kertaa. Seuraamme tilanteen kehittymistä.

Päivitys 19:46

Komediajuna sen kuin puksuttaa. Käry kävi ja useat muutkin saitit kuin Dome ovat uutisoineet Kickstarter-epäselvyyksistä, joten ilmeisesti myös Kickstarterien pyörittäjille on valjennut, että he jäivät kiinni. Eräs tarkkasilmäinen blogaaja huomasi, että Elementary, my dear Holmesin Kickstarter-tukijat ovat päättäneet ryhtyä vaihtamaan porukalla nimiään. Valitettavasti kuvatodisteet eivät häviä mihinkään. Jos joku kaipaa pientä iltanaureskeltavaa, lukemaan mars!