UUSIMMAT

Arvostelu | PlayStation 5:lle julkaistu Spirit of the North on uskomattoman näköinen seikkailupeli

27.11.2020 10:00 | Tuukka Hämäläinen

Spirit of the North vie mystiselle seikkailulle hellyttävän ketun nahoissa. Päivitetty versio ottaa ilon irti PlayStation 5:n visuaalisista herkuista.


Julkaisupäivä: 26.11.2020
Studio: Infuse Studio
Julkaisija: Merge Games
Saatavilla: PlayStation 5 (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 7
Peliä pelattu arvostelua varten: 7 tuntia


Kiehtova indiepeli Spirit of the North saapui melko vähin äänin PlayStation 4:lle reilu vuosi sitten, ja sittemmin peli on julkaistu myös PC:lle ja Nintendo Switchille. Nyt se on kuitenkin nähnyt uudelleen päivänvalon myös PlayStation 5:llä, tällä kertaa tuntuvasti ehostettuna ja liikanimellä Enchanced Edition.

Spirit of the North on pohjoismaisesta, myös suomalaisesta kansantarustosta ammentava seikkailu. Tunnelmallisessa pelissä asetutaan ketun rooliin ja lähdetään korjaamaan arvoituksellista pelimaailmaa kohdannutta katastrofia. Jokin on purkautunut vuoren sisuksista, niellyt ihmisten sivilisaation jalkoihinsa ja jättänyt jälkeensä vain luurankoja.

Kettu ei kuitenkaan ole matkallaan yksin, vaan hän saa oppaakseen henkiketun ja avukseen tämän voimat. Pelin edetessä kettu oppii esimerkiksi syöksymään nopeasti ja liikkumaan aineettomassa muodossa. Näillä avuilla ratkotaan sitten ympäristöön perustuvia pulmatehtäviä ja tutkitaan maailman salaisuuksia.

Spirit of the North on näyttävä peli myös muilla alustoilla, mutta PlayStation 5:n ostajia kiinnostaa varmasti kuinka hyvin pikkujulkaisu onnistuu hyötymään uudesta alustasta. Onkin todettava, että siinä missä peli oli PS4:llä ihan nätti, on se PS5:lle jumalattoman kaunis. Etenkin 4K-tekstuurit ja moninaiset valoefektit saavat pelimaailman näyttämään käsikosketeltavan aidolta.

Pieniä kauneusvirheitä toki löytyy, ja yksityiskohdista näkee että Spirit of the North on pienen studion pieni tuotos. Sellaiseksi se on kuitenkin erittäin vakuuttava.

Spirit of the Northin vahvin voimavara on tunnelma. Sympaattinen kettuhahmo, täysin sanaton kerronta, ikiaikaiset maisemat ja orkestraalinen musiikki luovat yhdessä uniikin ilmapiirin, jossa on aineksia luonnosta, kansantaruista ja Team Icon peleistä.

Pelimaailmaa on niin kiehtovaa tutkia, että innostuin päätarinan ohella etsimään ja pelastamaan myös kaikki pelimaailmasta löytyvät shamaanit, mitä ei siis todellakaan tarvitse tehdä. Pelin voi juosta läpi huomattavasti nopeammassa ajassa, mutta en tiedä miksi kukaan haluaisi tehdä niin.

Pelattavuudesta löytyy pientä nokankoputtamista. Osa tasohyppelyistä on vähän kömpelöitä, ja pääreitiltä harhaillessa löytää usein ilmaiseiniä ja pieniä särmiä. Pulmatehtävien vaikeustaso myös vaihtelee epätasaisesti, ja sivuunmennen sanoen Chapter 4:n shamaanit on paljon vaikeampi löytää kuin kaikissa muissa seitsemässä luvussa.

Nämä ovat kuitenkin pikkuvirheitä muutoin vaikuttavassa kokonaisuudessa. Spirit of the North osoittaa, ettei seikkailupeliin uppoutuminen edellytä tolkuttoman pitkää kertomusta, mutkikasta lorea ja vihollisten hutkimista. Samalla pelin lempeän surumielinen kertomus muistuttaa, mistä sana revontulet on peräisin.

SPIRIT OF THE NORTH: ENHANCED EDITION

”Spirit of the North on tunnelmallinen, omailmeinen ja kaunis kuin mikä.”