Uusimmat

God of War (PS2)

11.08.2005 00:00 Thomas Puha

God of War on komea ja eeppinen antiikin Kreikan mytologisiin ympäristöihin sijoittuva toimintapeli, joka ei ole jatko-osa, eikä lisenssipeli – se on jotakin uutta ja ansaitsee menestyksen osakseen. Sanottakoon kuitenkin, että pelin rakenteessa tai pelattavuudessa ei ole paljoakaan ennennäkemättömiä elementtejä, mutta God of War on peli, jonka jokainen osa-alue on loppuunsa hiottu, yllättävä ja tarkasti ajateltu. Missään ei ole menty sieltä, missä aita on matalin, vaan tekijäryhmän rakkaus peliin paistaa läpi. Hitaasti alkava God of War nostaa tempoaan ja tasoaan alusta loppuun.

Kumarru Kratoksen edessä

Tarinan päähahmo on antiikin Kreikan suuri soturi Kratos, jonka aseena ovat molempiin käsiin kiinni poltetut terävät ketjut, joiden kumpaisenkin päätä koristavat puukot. Pelin bonusmateriaaleissa olevassa videodokumentissa käydään läpi Kratoksen kehitys ideasta pelissä nähtävään lopputulokseen. Vaikka lopputuloksena oleva hahmo näyttääkin kliseiseltä lihaskimpulta, pelin edetessä Kratoksesta muodostuu koko ajan mielenkiintoisempi hahmo.

Antiikin Kreikan mytologiasta on osattu ammentaa saavikaupalla – pelin aikana eteen ilmaantuu ukkosen jumala Zeus, merten herra Poseidon, seireenit ja kaikki muut legendat, joista luimme aikoinaan historian kirjoista. Kunpa historia olisikin ollut näin hienoa!

Ei tule heti mieleen kolmannen persoonan toimintapeliä, jossa ei lainkaan voisi vaikuttaa kuvakulmaan. Devil May Cryssa käytetään heikolla menestyksellä staattisia kamerakulmia, mutta God of Warissa pelikuvakulma on lähestulkoon aina niin hyvin valittu, että harvemmin mieleen edes juolahtaa kameran liikuttaminen. Poseidonin luovuttaessa Kratokselle kyvyn uida olin varma, että kapeat vedenalaiset onkalot aiheuttaisivat viimeinkin kameraongelmia, mutta niin ei käynyt.

Sulavasti satikutia

Kuten sodan jumalan peliltä sopiikin odottaa, ovat loistavasti soljuvat kahinat pelin suola. Kettinkipuukkojensa lisäksi Kratos saa käyttöönsä valtavan miekan, joka tarjoaa silti vähemmän mahdollisuuksia kuin oletusase. Kettingeillä voi esimerkiksi pomputella vastustajia ilmassa ja viskoa ne muiden vihulaisten niskoihin.

Kratos voi torjua vastustajien hyökkäykset joka tilanteessa, jopa kesken oman hyökkäyksen. Viholliset antavat osviittaa hyökkäysaikeistaan, joten pelaaja saa sopivasti varoitusaikaa torjuntaa yrittääkseen. God of War todistaa myös, ettei ruudulla tarvita erillistä kuvaketta kertomassa, mihin viholliseen hyökkäys on kohdistumassa. Kratos iskee aina sinne, minne pelaajaa hyökkäyksensä suuntaa. Kratoksen miekat uppoavat järeiden ääniefektien saattelemina todella maukkaasti vihollisten lihaan. Kun huitaisee isompaa mörköä huippuunsa viritellyllä miekalla, osuma tuntuu todella nautittavalta – veri lentää ja örkki kiljuu.

Samat kikat eivät toimi jokaiseen viholliseen. Joiltakin täytyy esimerkiksi tuhota ensin suojakilvet, jotta hyökkäys onnistuu. Useissa tapauksissa viholliset voi listiä pienen minipelin kautta. Kun vastustajan on hakannut henkihieveriin tai muuten vain tainnoksiin, Kratos voi suorittaa lopetusiskun, joka tapahtuu yksinkertaisella minipelillä. Kun vihollisen pään ympärille ilmestyy ympyräkuvake, Kratos hyökkää nappia painamalla örkin kimppuun. Ruutuun ilmestyy lyhyt näppäinkombinaatio, jonka toteuttamalla Kratos suorittaa lopetusliikkeen.

Sama toimii pelin muutamissa mahtavissa pomotaisteluissa, joissa Kratos käärii ketjunsa hirviön niskan ympäri ja yrittää repiä tätä maihin. Näissä välitaisteluissakin on upean mahtipontinen tunnelma. Jo ensimmäisessä kentässä taistellaan kolmipäisen hydran kanssa, ja loppua kohden on luvassa vielä paljon parempaa.

Valitse oma taistelutyylisi

Kratos saa ystävällisiltä jumalilta palkkioksi urotöistään neljä erilaista erikoisvoimaa, joiden käyttäminen kuluttaa maagista energiaa. Jokaista voimaa voi kehittää neljän pykälän verran. Tämä tapahtuu keräämällä sieluja, joita saadaan tapetuilta vihollisilta ja kenttiin piilotetuista arkuista. Kratos voi saada myös kyvyn, jolla saa hetkellisesti kivetettyä vastustajansa. Itse en kehittänyt, saati käyttänyt tätä ominaisuutta lainkaan, vaan sijoitin sielut ennemmin Zeuksen antamaan salamanheittokykyyn, jolla kauempana sijaitsevien jousimiesten eliminointi oli helppoa. Monipuolisen taistelusysteemin ansiosta pelaajat voivatkin muodostaa itselleen hyvinkin erilaisia taistelukeinoja.

God of War tuntuu sopivan eeppiseltä niin tarinansa, grafiikkansa kuin äänimaailmansakin ansiosta. Joka kolkasta pursuaa huolellisuus ja mielikuvitus. Olympos-vuorella edetessään näkee, kuinka massiivinen, kymmeniä kertoja omaa pelihahmoa isompi sodan jumala tuhoaa Ateenaa. Aavikolla hypätään jättiläiskokoisen titaanin kyytiin, joka kantaa selässään sen kokoista temppeliä, että lähes puolet pelistä sijoittuu sinne. Kaikki tämä on toteutettu uskomattoman hienolla grafiikalla, joka on alusta loppuun teemaltaan yhtenäistä, mutta jossa on silti runsaasti vaihtelua.

Pelin rakenteessa ja tapahtumissa on myös ihailtavaa sujuvuutta. Pulmaosiot ovat yksinkertaisia, mutta tempoon hyvin sopivia. Toiminnan, seikkailun ja ongelmanratkonnan sekoitus on onnistunut täydellisesti. Tallennuspisteet on sijoitettu erinomaisesti, kuten myös aloituspisteet. Pelaajan turhautuminen ei lukeudu God of Warin ominaisuuksiin. God of War on myös malliesimerkki pelistä, joka palvelee onnistuneesti sekä pelien suurkuluttajia että vähemmän pelaavia – Kratoksen seikkailut tarjoavat jokaiselle jotain.

Tekijä: SCEA Santa Monica
Julkaisija: SCEE
Testattu: PlayStation 2
Saatavilla: PlayStation 2
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: www.godofwargame.com