Uusimmat

Roccat Kulo 7.1 USB – ristiriitaiset pelikuulokkeet

02.09.2012 15:00 Juho Anttila

Hassusti suomalaisperäisiä nimiä viljelevä Roccat pukkaa markkinoille uutta pelilaitteistoa melkoisella syötöllä. Sähkönsinertävässä paketissa testipenkkiin toimitettiin tällä kertaa nimeä Kulo kantavat pelikuulokkeet.

Keskikokoista kuulokemikrofonia myydään sekä tavallisena stereoversiona että myös 7.1 -tilaäänen mahdollistavalla USB-äänikortilla varustettuna edistyneempänä mallina. Nimensä laite on puolestaan saanut, ei kulotuksesta, vaan sanasta kuulo. Kukapa olisikaan arvannut.

Pelikuulokkeethan ovat sangen haastava tuote. Peleissä immersiota tuntuvasti lisäävä tilaefekti vaatii laitteelta paljon. Toisaalta moni käyttää mielellään samaa laitetta myös esimerkiksi musiikin kuunteluun. Heikko musiikkitoisto on monen kumeita tilaääniä tarjoavan kuulokemikrofonin heikko kohta. Kulo pärjää tällä alueella monia kilpailijoitaan paremmin.

Vaihtokorvallisten kera

Toisin kuin muhkeammat mallit, Kulo on kooltaan suhteellisen pieni. Painoa laitteella on 178g eivätkä kupitkaan ole kovin näyttävät. Ulkonäkö on Roccatille tyypilliseen tapaan hieman kulmikas ja muovinen, vaikka panta onkin asianmukaisesti metallivahvisteinen.

Panta-osa aiheuttaakin ensimmäisen pettymyksen. Sen säätövara kun on mitoitettu sangen niukaksi. Isopäisellä testaajalla kuulokkeet tuntuvat väistämättä hitusen liian tiukoilta. Tämä korostuu erityisesti käytettäessä paksumpia, samettisia korvatyynyjä.

Aivan, Kulon mukana tulee myös vaihtoehtoinen tyynypari. Paksuissa samettisissa tyynyissä on omanlaisensa miellyttävä tunnelma. Perinteisemmät tekonahkaiset tyynyt ovat ohuemmat. Niitä käytettäessä kuulokkeet tuntuvat väljemmiltä, mutta jostain syystä tekonahka hiostaa korvia ikävästi pidemmässä käytössä.

Testaajan päähän kumpainenkaan tyynyvaihtoehto ei lopulta tuntunut aivan optimaaliselta, mistä osasyyn kantaa toki tavallista komeamman kokoinen päävärkkini. Kiertämällä paikalleen asettuvissa tyynyissä löytyi myös harmillinen pikkuvika: tekonahkatyynyt eivät napsahda kunnolla paikoilleen, vaan irtoavat sen sijaan helposti vaikkapa silloin, kun luurit laskee pöydälle hiemankaan vauhdikkaammin.

Mikrofoniosa asettuu nätisti sopivalle etäisyydelle ja kääntyy myös tarvittaessa ylös piiloon. Samalla mikrofoni vaiennetaan, joten puhe kulkee näppärästi vain silloin, kun mikrofoni on oikeasti käyttöasennossa. Hieman huteran oloinen jättää myös epäilyksen siitä, noinkohan laite pysyy ehjänä esimerkiksi kuljetuksen aikana.

Kahden ja puolen metrin mittainen kaapeli riittää hyvin normaalitarpeeseen, mutta sen sijaan kaapelin varrelta löytyvä äänenvoimakkuuden säädin aiheuttaa pahimman pettymyksen. Jäykkä ja epätarkka liukukytkin on luvalla sanoen törkeän huono eikä yllä lähellekään muun laitteen tasoa.

Ristiriitainen kokemus

Jos laite ei fyysisiltä ulottuvuuksiltaan täytäkään kaikkia toiveita, ovat asiat paremmassa kunnossa äänipuolella. Ilman 7.1 -äänikorttia toisto-ominaisuuksista ei tosin saada kaikkea irti, vaan ulosanti jää melko tyypilliseksi perusstereoksi.

USB-äänikortti sen sijaan hanskaa hommansa kunnolla. Pelikäytössä bassojytinää riittää, äänet erottuvat hyvin toisistaan ja jopa aina haastava tilavaikutelma toimii asianmukaisesti. Ääni ei myöskään säry tai särise tiukassakaan paikassa. Nämä ovat toki perustason vaatimuksia kaikille vakavasti otettaville pelikuulokkeille.

Kuten alussa mainitsinkin, Kulon kyky toistaa musiikkia on iloinen yllätys. Eihän laitteella toki oikeiden musiikin kuunteluun tarkoitettujen kuulokkeiden tasolle päästä, mutta satunnaisessa kuuntelussa Kulo ajaa asiansa. Musiikki kuulostaa musiikilta, ei ontolta bassovoittoiselta kuminalta.

Tosin tähän vaaditaan USB-äänikortin hyödyntämistä. Samojen kuulokkeiden halvempaa äänikortitonta versiota testannut Eric ei vakuuttunut laitteen musiikintoisto-ominaisuuksista enkä ole Ericin kanssa juurikaan eri mieltä. Ilman äänikortin mukanaan tuomaa erottelevuutta musiikkitoisto uppoaa pelikuulokkeille tyypilliseen liiallisen bassovoittoisuuden suohon.

Myös mikrofoni on äänentoistoltaan asiallinen ja kelpaa niin pelikäyttöön kuin myös vaikkapa verkkopuheluihinkin. Tärkeä ominaisuus ainakin niille pelaajille, jotka tahtovat ottaa kaiken irti verkkopelien sosiaalisista ulottuvuuksista.

Roccat Kulo on ristiriitainen kokemus. Se kaikkein tärkein asia, eli äänentoisto, on mukavalla mallilla. Sen sijaan muut tekniset ratkaisut jättävät osittain toivomisen varaa. Ahtaus, hiostavuus ja surkea äänenvoimakkuuden säädin ovat vikoja, joita ei odottaisi löytyvän lähes 80 euron laitteesta. Laitetta kannattaa ainakin yrittää päästä kokeilemaan päähänsä ennen ostopäätöksen tekemistä.

 

Roccat Kulo 7.1 USB

Valmistaja: Roccat

Hinta: noin 70-80e

Lisätietoja: http://www.roccat.org/Products/Gaming-Sound/ROCCAT-Kulo-7-1-USB/

Juho Anttila

 

Tekniset tiedot:

  • Taajuusvaste: 20-20,000 Hz
  • Impedenssi: 50 ohmia +- 15%
  • Maksimiteho: 80 mW
  • Paino: 178g ilman kaapelia
  • Liittimet: 2*3,5mm, mukana USB-äänikortti
  • Kaapelin pituus: 2,5m

Lue myös

Borderlands 2 – näin syntyvät hirviöt ja bandiitit

Guild Wars 2 -matkapäiväkirja – osa 2: Taistelun huumaa

Logitech G600 -MMO-hiiri hämmentää ja sekoittaa

Miten Onlive-pelipalvelu toimii Suomesta käsin?

Resident Evil 6 – myös kauhua, ei vain räiskintää

Roccat Isku – upea ja jopa rönsyilevä pelinäppis

Roccat Taito -pelihiirimatto kulkee kultaista keskitietä

Wii U – Nintendon uusi konsoli peleineen ensitestissä