Uusimmat

Arvostelu Mario Strikers: Battle League Football on komeaa kaaosta, johon väsyy muutaman tunnin jälkeen

27.06.2022 22:05 Senja Littman

Mario Strikers: Battle League Football

Jalkapallon sekasortoiseksi sähellykseksi muuntava Mario Strikers: Battle League Football on ulkoisesti näyttävä paketti, mutta sisällöltään peli jää kuitenkin yllättävän ontoksi.


Mario Strikers: Battle League FootballJulkaisupäivä: 10.6.2022
Studio: Next Level Games
Julkaisija: Nintendo
Saatavilla: Nintendo Switch
Pelaajia: 1–8
Ikäraja: K7
Peliä pelattu arviota varten: 7 tuntia


Super Mario ystävineen on kisannut vuosien aikana monessa urheiluteemaisessa pelissä. Viiksekkään italialaismiehen seurassa on esimerkiksi mätkitty tennistä sekä temmelletty pitkin poikin viheriötä golf-mailaa heilutellen. Leikkisä ote perinteisistä urheilulajeista on tehnyt teoksista helposti lähestyttäviä, joten ne vetoavat yleensä myös henkilöihin, jotka eivät normaalisti niin urheilupeleille lämpene.

Tällä kertaa Sienimaan asukkaiden käsittelyyn pääsee maailman suosituin urheilulaji: jalkapallo.

Mario Strikers: Battle League Footballissa säännöt ovat hyvin yksinkertaiset. Kaksi viiden hengen (4 pelaajaa + maalivahti) joukkuetta ottavat mittaa toisistaan ja voittajaksi julistetaan joukkue, joka tekee enemmän maaleja aikarajan sisällä. Yksinpelissä pelaaja ohjastaa itse kaikkia hahmoja paitsi maalivahtia, ja pelattavaa hahmoa vaihdetaan joko manuaalisesti tai automaattisesti. Kentällä ei ole tuomaria jakelemassa keltaisia kortteja, joten vastapuolen pelaajia saa muksia sydämensä kyllyydestä.

Mario Strikers: Battle League Football

Ennen varsinaista kisaamista vietetään muutama hetki kattavan tutoriaalin parissa. Sen aikana pelaajalle opetetaan kädestä pitäen jalkapallon salat. Tutoriaalin jälkeen pää onkin pyörällä ja heikompia saattaa hirvittää, sillä muistettavaa on aivan mieletön määrä. Ei kuitenkaan kannata antaa epätoivon vallata mieltä – perusliikkeet oppii nopeasti ja ne vähän vaativammat liikkeet iskostuvat mielen perukoille pikkuhiljaa.

Perusliikkeisiin lukeutuvat syöttäminen, laukominen sekä vastustajan taklaus. Jokaisella hahmolla on käytössään myös erikoisliike nimeltään Hyper Strike. Saadakseen liikkeen käyttöönsä on ensin kerättävä joukkueelleen kentälle tupsahtanut sähköinen pallero. Laukausta yritettäessä silmien eteen ilmestyy mittari ja pelaajan täytyy painaa A-nappia kahdesti juuri oikeaan aikaan. Onnistuessaan Hyper Strike voi muuttaa pelin kulun hetkessä: Jos tämä vahva laukaus menee maaliin, ansaitsee joukkue kaksi pistettä.

Hyper Strike tuo jänniä tilanteita ja mukavaa vaihtelua yksitoikkoiseen pallon potkimiseen, mutta toisaalta se myös hidastaa pelin kulkua aika lailla. Erikoisliikkeen aikana ruudulle pärähtää varsin tyylikkäästi toteutettu animaatio. Ensimmäisellä ja ehkä vielä toisellakin kerralla sen nähdessään suusta pääsee ihastuneita huokauksia, mutta pikkuhiljaa pitkät ja toistuvat animaatiot alkavat kyllästyttää. Ja mikä pahinta – niitä ei pysty skippaamaan.

Mario Strikers: Battle League Football

Mario Strikers: Battle League Footballissa on mukana valikoima erilaisia esineitä, joiden avulla häiritä vastustajan peliä. Kaikki tarvikkeet ovat tuttuja muista Mario-peleistä. Punavalkoinen sieni antaa hahmoille lisää nopeutta ja punaisia kilpiä pystyy nakkaamaan päin vastustajien pläsejä. Esineitä käyttämällä pistetilanteen saa käännettyä itselleen myönteisempään suuntaan, mutta vahingon sattuessa pilkka saattaa sattua omaan nilkkaan.

Joukkueen jäsenet valitaan kymmenen ehdokkaan joukosta. Innokkaita jalkapallisteja ovat Marion lisäksi esimerkiksi prinsessa Peach, Yoshi sekä Bowser. Tuttu ja turvallinen osallistujakaarti ei yllätä, ja muutenkin valinnanvara tuntuu melko nihkeältä. Lisää pelattavia hahmoja on lupailtu ilmestyvän tulevissa päivityksissä, mutta hahmojen vähäisyys saa pelin tuntumaan keskeneräiseltä.

Jokaisella pelihahmolla on erilaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi voimakas Bowser on hyvä taklaamaan vastustajia, kun taas nopea Peach pystyy pujahtamaan pikaisesti livohkaan vastapuolen kynsistä. Ominaisuuksia parannellaan pukemalla hahmojen ylle erilaisia varusteita, joita ostetaan otteluista ansaituilla kolikoilla. Ainakaan aluksi varusteiden käyttö ei tuo kovinkaan suurta muutosta pelin kulkuun. Jos kuitenkin haluaa nöyryyttää vastustajia verkkopelissä ja kiivetä ylöspäin ranking-listalla, nousevat ominaisuuksia buustaavat varusteet arvoon arvaamattomaan.

Mario Strikers: Battle League Football

Mario Strikers: Battle Leagueta voi pelata yksin, kavereiden kanssa samalta sohvalta tai verkossa.

Yksin pelatessa voi valita joko yhden nopean ottelun tai monta matsia sisältävän Cup Battles -moodin. Jälkimmäisessä otteluiden voittaja jatkaa eteenpäin, kun taas häviäjä joutuu taistelemaan paikastaan liigassa. Kahden häviön jälkeen joukkue tipahtaa kisasta ja sarja täytyy aloittaa uudestaan alusta. Tarjolla on kuusi eri nimillä varustettua sarjaa, jotka eivät vaikuta eroavan toisistaan juuri mitenkään.

Muutamassa tunnissa läpäistävän Cup Battles -moodin ainoita hyviä puolia ovat pelikokemuksen karttuminen sekä kolikoiden kerääminen varusteiden ostamista varten. Yksinpeli on tylsä ja mitäänsanomaton, joten jos verkkomoninpeli ei kiinnosta, kannattaa peli suosiolla jättää kaupan hyllyyn. Kaverin kanssa samalta sohvalta pelatessa homma sujuu yksinpeliä iloisemmissa tunnelmissa, muttei tämäkään moodi aiheuta sen kummempia ilonkiljahduksia.

Osalle pelaajista ongelmaksi saattaa muodostua Mario Strikersin vauhdikkuus. Peli on todella nopeatempoinen, ja kentällä tapahtuu koko ajan hirveästi kaikkea. Monesti pikkuruinen pallo tai jopa pelihahmo ovat hukassa, ja pelaaja joutuu käyttämään hetken karkulaisten paikantamiseen. Keskittymisen herpaantuessa taidokas vastustaja käyttää tätä sekasorron hetkeä hyödykseen ja potkaisee pallon maaliverkkoon. Teoksen pelaaminen voitokkaasti vaatiikin salamannopeaa reaktiokykyä, eikä se täten sovi ihan kaikille.

Mario Strikers: Battle League Football

Verkkopeli on Mario Strikers: Battle Leaguen suola, sokeri ja kinuskikastike. Toisia pelaajia vastaan voi pelata satunnaisia otteluita tai liittyä joukkueeseen, jonka riveissä nousta ranking-listalla ylöspäin.

Satunnaisissa otteluissa samantasoisten vastustajien löytäminen on työn ja tuskan takana. Aloittelijana olisi mukava saada vastustajikseen muita yhtä huonoja pelaajia, mutta näin harvemmin tapahtuu. On siis vain harjoiteltava hiki hatussa yksinpelin parissa kunnes taidot karttuvat – mikä taas ei hotsita, koska yksinpeli tuntuu niin nihkeältä.

Strikers Club -moninpelissä tehdään oma joukkue tai liitytään jo olemassa olevaan joukkueeseen. Uusi kausi järjestetään aina joka toinen viikko, ja voittoja keräämällä joukkue nousee kohisten kohti ranking-listan kärkeä. Strikers Club on varmasti kivaa puuhaa kavereiden kanssa. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että pelin omistavat kaverit ovat kiven alla.

Jos sekasortoinen moninpelikaaos viehättää, voi Mario Strikers: Battle Leaguen seurassa viettää riehakkaita hetkiä. Huvi jää kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä pelin koko tarjonta on nähty jo muutamassa tunnissa. Sen jälkeen ei tule koettua mitään uutta saati mieltä mullistavaa.

MARIO STIKERS: BATTLE LEAGUE FOOTBALL

Arvosana: 2,5/5

”Verkkomoninpelikaaoksen ystävät saavat Mario Strikers: Battle League Footballista eniten nautintoa, muille pelin tarjoama huvi jää kovin lyhytaikaiseksi.”

Senja Littman

”Aloitin Muropaketin peliarvostelijana keväällä 2022. Kirjoitan näppäimistö sauhuten eritoten Switchin julkaisuista. Nintendo Switch onkin suurin syy siihen, miksi aikoinani jätin tietokoneella pelaamisen taakseni ja siirryin lähes kokonaan konsolipelaamisen pariin. Muropaketin lisäksi tuotoksiani saattaa bongata KonsoliFIN- sekä Fintendo-sivustoilta. Lemppareihini lukeutuvat monet tarinavetoiset, hieman synkähköt videopelit, kuten Vampire: The Masquerade – Bloodlines, Night in the Woods sekä Sherlock Holmes Chapter One.”

Muropaketin uusimmat